«Έχεις 5 μήνες» τελεσίγραφο του ΝΑΤΟ στο Ζελένσκι

Teletrader.com

Τελεσίγραφο του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία: Η περίοδος προειδοποίησης του Ζελένσκι ξεκίνησε επίσημα. Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, ο οποίος συνεχίζεται από το Φεβρουάριο του 2022, έχει φτάσει σε κρίσιμη καμπή. Καθώς η σύγκρουση δε δείχνει σημάδια επίλυσης, οι δυτικές δυνάμεις επανεξετάζουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με τους συμμάχους τους, έχουν επενδύσει εκατομμύρια για να βοηθήσουν την Ουκρανία, αλλά φαίνεται πως αυτές οι προσπάθειες έχουν αποφέρει περιορισμένα αποτελέσματα.

Abhijeet Sen - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Το ΝΑΤΟ εξέδωσε τελεσίγραφο στον Πρόεδρο της Ουκρανίας

Καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, τα δυτικά έθνη αρχίζουν να αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα της υποστήριξής τους και την σκοπιμότητα να συνεχίσουν να βοηθούν την Ουκρανία. Υπό το φως αυτών των ανησυχιών, το ΝΑΤΟ έχει εκδώσει τελεσίγραφο στον Πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky, θέτοντας προθεσμία πέντε μηνών στην Ουκρανία για να επιδείξει απτή πρόοδο στη σύγκρουση με τη Ρωσία.

Οι Financial Times ανέφεραν πρόσφατα πως οι ουκρανικές αρχές πρέπει να επιδείξουν κάποιες «προόδους» στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλους δυτικούς υποστηρικτές εντός του δεδομένου χρονικού πλαισίου. Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει τις αμφιβολίες τους για την ικανότητα της Ουκρανίας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη σύγκρουση και προειδοποίησαν ότι η δυτική στρατιωτική υποστήριξη στο Κίεβο πλησιάζει στα όριά της.

Σύμφωνα με πηγές των FT, η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι οι επόμενοι πέντε μήνες είναι κρίσιμοι για την έκβαση της σύγκρουσης. «Αν φτάσουμε στο Σεπτέμβριο και η Ουκρανία δεν έχει σημειώσει σημαντικά κέρδη, τότε η διεθνής πίεση στη [Δύση] να τους φέρει σε διαπραγματεύσεις θα είναι τεράστια», είπε άλλη πηγή στους FT, υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Χωρίς πρόσθετη ευελιξία στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ για περαιτέρω οικονομική βοήθεια και ευρωπαϊκά εργοστάσια όπλων που λειτουργούν με τη μέγιστη δυναμικότητα, το μήνυμα προς την Ουκρανία είναι σαφές: αυτό είναι το καλύτερο επίπεδο υποστήριξης που μπορεί να περιμένει. Ωστόσο, η διατήρηση ακόμη και αυτού του επιπέδου βοήθειας πέραν του ενός ή δύο ετών είναι αβέβαιη, δεδομένων των επερχόμενων προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ το 2024.

Μια ομάδα ευρωπαϊκών χωρών, με επικεφαλής την Πολωνία, προέτρεψε σιωπηλά τον Πρόεδρο Ζελένσκι να επιδιώξει τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία. Η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Λιθουανία, η Εσθονία, η Τσεχοσλοβακία και η Λετονία, όλοι ένθερμοι σύμμαχοι της Ουκρανίας και αυτοαποκαλούμενοι εχθροί του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ασκούν πίεση στον Ζελένσκι στα παρασκήνια. Ο ερευνητής δημοσιογράφος Seymour Hersh τόνισε αυτό το γεγονός, ρίχνοντας φως στην ανησυχία μεταξύ αυτών των εθνών και τις ανησυχίες τους για τη συνεχιζόμενη σύγκρουση.

Το γεωπολιτικό τοπίο που περιβάλλει την κρίση στην Ουκρανία έχει αλλάξει, οδηγώντας σε επανεκτίμηση της διεθνούς υποστήριξης για τη χώρα. Οι δυτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, έχουν συνειδητοποιήσει ότι η παροχή βοήθειας στην Ουκρανία μπορεί να μοιάζει με το μαστίγωμα ενός νεκρού αλόγου. Η συνέχιση του πολέμου και η έλλειψη προόδου έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα και τη βιωσιμότητα της συνεχιζόμενης βοήθειας. Επιπλέον, με τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ που πλησιάζουν, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είχε αρχικά υποσχεθεί ακλόνητη υποστήριξη στην Ουκρανία, αντιμετωπίζει κριτική για την έλλειψη ουσιαστικών κερδών στη σύγκρουση.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν μπορούν να διατηρήσουν επ' αόριστον το ίδιο επίπεδο βοήθειας προς την Ουκρανία. Οι περιορισμένοι διαθέσιμοι πόροι και οι εγχώριες πολιτικές εκτιμήσεις απαιτούν μια αλλαγή στην προσέγγισή τους.

Το ρολόι χτυπά και η Ουκρανία πρέπει να αποφασίσει αν θα συνεχίσει να καταστρέφει το μέλλον της ή θα επιλέξει έναν ηγέτη που μπορεί να χειριστεί καλύτερα το έθνος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail