Η τραπεζική κατάρρευση του 2023 είναι πλέον επίσημα μεγαλύτερη από την τραπεζική κατάρρευση του 2008

Ναι, διαβάσατε σωστά τον τίτλο. Συλλογικά, οι τρεις μεγάλες τράπεζες που κατέρρευσαν το 2023 είχαν περισσότερα περιουσιακά στοιχεία από ό,τι και οι 25 τράπεζες που κατέρρευσαν το 2008. Δυστυχώς, η τραπεζική κατάρρευση του 2023 απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει. Έχουμε ακόμη οκτώ μήνες για να ολοκληρωθεί αυτό το έτος, και πολλές περισσότερες τράπεζες βρίσκονται επί του παρόντος στο χείλος της καταστροφής. Τα στελέχη αυτών των τραπεζών μας λένε να μην ανησυχούμε, αλλά φυσικά στελέχη της First Republic εξέδωσαν παρόμοιες διαβεβαιώσεις μόλις την περασμένη εβδομάδα. 

Michael Snyder - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Προσωπικά, είχα ακούσει πως η First Republic υποτίθεται ότι είχε αρκετά αποθέματα για να συνεχίσει για μήνες. Αλλά αυτό ήταν ψέμα, και τώρα η First Republic κάηκε. Τα ακόλουθα προέρχονται από την επίσημη δήλωση που εξέδωσε το FDIC όταν ανέλαβε την τράπεζα:

Η First Republic Bank, Σαν Φρανσίσκο, Καλιφόρνια, έκλεισε σήμερα από το Υπουργείο Οικονομικής Προστασίας και Καινοτομίας της Καλιφόρνια, το οποίο διόρισε την Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) ως παραλήπτη. Για την προστασία των καταθετών, η FDIC συνάπτει συμφωνία αγοράς και παραλαβής με την JPMorgan Chase Bank, National Association, Columbus, Ohio, για να αναλάβουν όλες τις καταθέσεις και ουσιαστικά όλα τα περιουσιακά στοιχεία της First Republic Bank.

Η JPMorgan Chase Bank, National Association υπέβαλε προσφορά για όλες τις καταθέσεις της First Republic Bank. Ως μέρος της συναλλαγής, τα 84 γραφεία της First Republic Bank σε οκτώ πολιτείες θα ανοίξουν ξανά ως υποκαταστήματα της JPMorgan Chase Bank, National Association, σήμερα κατά τις κανονικές εργάσιμες ώρες. Όλοι οι καταθέτες της First Republic Bank θα γίνουν καταθέτες της JPMorgan Chase Bank, National Association, και θα έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλες τις καταθέσεις τους.

Η κυβέρνηση δεν επρόκειτο να επιτρέψει σε κανέναν να αρπάξει τα περιουσιακά στοιχεία της First Republic.

Η JPMorgan Chase ήταν ένα από τα ιδρύματα που κλήθηκαν να υποβάλουν προσφορά και βγήκαν από αυτή τη διαδικασία ως οι μεγάλοι νικητές:

Η JPMorgan λαμβάνει περίπου 92 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις στη συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια που η ίδια και άλλες μεγάλες τράπεζες κατέθεσαν στην First Republic τον περασμένο μήνα. Η τράπεζα παίρνει 173 δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια και 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε τίτλους επίσης.

Η Federal Deposit Insurance Corporation συμφώνησε να απορροφήσει τις περισσότερες απώλειες από στεγαστικά και εμπορικά δάνεια που λαμβάνει η JPMorgan και της παρείχε επίσης μια πιστωτική γραμμή 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Εκτός από την παροχή της JPMorgan Chase με μια πιστωτική γραμμή 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η FDIC θα λάβει επίσης ζημιά από αυτή τη συμφωνία ύψους περίπου 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οπότε είναι σίγουρα ένας από τους μεγάλους χαμένους σε αυτή τη συμφωνία:

Το FDIC εκτιμά ότι το κόστος για το Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων θα είναι περίπου 13 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτή είναι μια εκτίμηση και το τελικό κόστος θα καθοριστεί όταν το FDIC τερματίσει τη διαχείριση.

Περιττό να πούμε πως οι μεγαλύτεροι χαμένοι από όλους είναι οι μέτοχοι της First Republic.

Εξοντώθηκαν εντελώς:

Οι μέτοχοι διασώθηκαν και εξαφανίστηκαν. Είχαν ήδη εξαφανιστεί ως επί το πλείστον μέχρι το βράδυ της Παρασκευής σε μια από τις πιο θεαματικές βουτιές μετοχών που έγιναν ποτέ.

Οι κάτοχοι των μη εξασφαλισμένων τραπεζογραμματίων μειωμένης εξασφάλισης διασώθηκαν και εξαφανίστηκαν σχεδόν εντελώς. Αυτή είναι μια μορφή προνομιούχων μετοχών. Για παράδειγμα, το 4,625% των μετοχών, που εκδόθηκαν το 2017, διαπραγματεύθηκαν λιγότερο από 2 σεντς για το δολάριο σήμερα το πρωί, μια άλλη θεαματική βουτιά.

Όπως πάντα προειδοποιούσα, κερδίζετε χρήματα στο χρηματιστήριο μόνο εάν βγείτε εγκαίρως.

Οι μέτοχοι της First Republic το ανακάλυψαν με τον δύσκολο τρόπο.

Σε σχόλια που έκανε μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan Chase, Jamie Dimon, δήλωσε ευθαρσώς ότι «αυτό το μέρος της κρίσης έχει τελειώσει:

«Υπάρχουν μόνο τόσες πολλές τράπεζες που ήταν οφσάιντ με αυτόν τον τρόπο», είπε ο Dimon στους αναλυτές σε μια κλήση λίγο μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας.

«Μπορεί να υπάρχει ένα άλλο μικρότερο, αλλά αυτό σχεδόν τα επιλύει όλα», είπε ο Dimon. «Αυτό το κομμάτι της κρίσης έχει τελειώσει».

Και το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ μας λέει ότι το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα «παραμένει υγιές και ανθεκτικό»:

«Το τραπεζικό σύστημα παραμένει υγιές και ανθεκτικό και οι Αμερικανοί θα πρέπει να αισθάνονται σίγουροι για την ασφάλεια των καταθέσεών τους και την ικανότητα του τραπεζικού συστήματος να εκπληρώσει τη βασική του λειτουργία να παρέχει πιστώσεις σε επιχειρήσεις και οικογένειες», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.

Το διάβασμα σε κάνει να νιώθεις καλύτερα;

Δε θα έπρεπε.

Πάντα προσφέρουν τέτοιες κοινοτοπίες πριν τα πράγματα αρχίσουν να γίνονται πολύ άσχημα.

Όπως σημείωσα στην αρχή αυτού του άρθρου, οι τρεις τράπεζες που έχουν καταρρεύσει μέχρι στιγμής φέτος ήταν συνολικά μεγαλύτερες από όλες τις τράπεζες που κατέρρευσαν το 2008 μαζί:

Οι τρεις τράπεζες είχαν συνολικά περιουσιακά στοιχεία 532 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία –σύμφωνα με τους New York Times και προσαρμοσμένα για τον πληθωρισμό– είναι περισσότερα από τα 526 δισεκατομμύρια δολάρια που κατείχαν όλες οι τράπεζες των ΗΠΑ που κατέρρευσαν το 2008 στην κορύφωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Είμαστε μόνο στο ένα τρίτο της διαδρομής μέχρι το 2023.

Και όπως παρατήρησε πρόσφατα ο Charlie Munger, πολλές από τις τράπεζές μας είναι γεμάτες με «κακά δάνεια» αυτήν την στιγμή:

Ο Charlie Munger πιστεύει πως υπάρχει πρόβλημα μπροστά στην αγορά εμπορικών ακινήτων των ΗΠΑ.

Ο 99χρονος επενδυτής είπε στους Financial Times ότι οι τράπεζες των ΗΠΑ είναι γεμάτες με «κακά δάνεια» που θα είναι ευάλωτα καθώς «έρχονται κακές στιγμές» και οι τιμές των ακινήτων πέφτουν.

Έχει πολύ δίκιο.

Ειδικότερα, η κατάρρευση των τιμών των εμπορικών ακινήτων απειλεί να δημιουργήσει ένα τεράστιο τσουνάμι χρεοκοπιών:

Η Berkshire Hathaway, όπου ο Munger υπηρετεί ως αντιπρόεδρος, παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό στο περιθώριο της κρίσης παρά την ιστορία της να υποστηρίζει τις αμερικανικές τράπεζες σε περιόδους αναταραχής. Ο Munger, ο οποίος είναι επίσης ο μακροχρόνιος επενδυτικός εταίρος του Warren Buffett, υποστήριξε πως η αυτοσυγκράτηση της Berkshire οφείλεται εν μέρει σε κινδύνους που θα μπορούσαν να προκύψουν από τα πολυάριθμα εμπορικά ακίνητα των τραπεζών.

«Πολλά ακίνητα δεν είναι πια τόσο καλά», είπε ο Munger. «Έχουμε πολλά προβληματικά κτίρια γραφείων, πολλά προβληματικά εμπορικά κέντρα, πολλά προβληματικά άλλα ακίνητα. Υπάρχει μεγάλη αγωνία εκεί έξω».

Όπως συνεχίζω να λέω στους αναγνώστες μου, βρισκόμαστε πραγματικά στα πρόθυρα του μεγαλύτερου κραχ εμπορικών ακινήτων σε όλη την ιστορία των ΗΠΑ.

Και καθώς τα δάνεια για εμπορικά ακίνητα πέφτουν άσχημα, πολύ περισσότερες τράπεζες θα αρχίσουν να υποχωρούν.

Οι «πολύ μεγάλες για να πτωχεύσουν» τράπεζες θα μαζέψουν όσες τους αρέσουν, ενώ άλλες απλώς θα ρευστοποιηθούν και θα πάψουν να υπάρχουν.

Τελικά, πιστεύω ότι θα δούμε ένα κύμα εξυγίανσης στον τραπεζικό κλάδο όπως ποτέ πριν.

Είμαστε ακόμη μόνο στα πολύ πρώτα κεφάλαια αυτής της κρίσης. Πολύ χειρότερα έρχονται ακόμη.

Θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να πέσουν όλα τα ντόμινο, αλλά κάθε φορά που ένα άλλο πέφτει πάνω του θα είναι σημάδι ότι το ρολόι χτυπά και πως ο χρόνος τελειώνει για το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail