Αποκαλύφθηκε το σχέδιο επίθεσης κατά των Ρώσων στη Συρία

Photo: Social Media
Ο πόλεμος στην Ουκρανία σχεδιάστηκε να επεκταθεί στη Συρία. Τα μυστικά έγγραφα που διέρρευσαν αποκάλυψαν ότι ο ουκρανικός στρατός σχεδίαζε να επιτεθεί στα ρωσικά στρατεύματα που σταθμεύουν στη Συρία σε μια προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή της Ρωσίας και να προκαλέσει απώλειες και θύματα μακριά από το πεδίο της μάχης στην Ανατολική Ευρώπη.

Steven Sahiounie - strategic-culture.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Τζακ Τεϊσέιρα, ένα νεαρό μέλος της Εθνοφρουράς Αεροπορίας της Μασαχουσέτης, συνελήφθη από το FBI στο πλαίσιο της έρευνας για τη διαρροή απόρρητων στρατιωτικών πληροφοριών που προβλήθηκαν στην πλατφόρμα συνομιλίας Discord.

Μεταξύ των εγγράφων ήταν λεπτομέρειες για τον σχεδιασμό και την αξιολόγηση των επιθέσεων στις ρωσικές στρατιωτικές δυνατότητες στη Συρία, που θα πραγματοποιηθούν από τον στρατιωτικό εταίρο των ΗΠΑ εκεί, τις SDF.

Οι SDF ελέγχουν τη βορειοανατολική συνοικία της Συρίας και τα στρατεύματα αποτελούνται από περίπου το ένα τρίτο Κούρδων και τα δύο τρίτα από μέλη αραβικών φυλών. Η κουρδική ημιαυτόνομη περιοχή στη Συρία δημιουργήθηκε από τη συμμαχία των ΗΠΑ με την κομμουνιστική διοίκηση των Κούρδων υπό τον Ilham Ahmed και τον στρατηγό Mazloum Abdi.

Η περιοχή που ελέγχει η αμερικανική-κουρδική συμμαχία δεν κατοικείται από την πλειοψηφία των Κούρδων, αλλά οι Κούρδοι αντιπροσωπεύουν έναν αρκετά μεγάλο εθνικό πληθυσμό. Μόλις υποστηρίχθηκαν οικονομικά και στρατιωτικά από τις ΗΠΑ, οι Κούρδοι μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν ένα πρόγραμμα εθνοκάθαρσης που εκτόπισε τους αρχικούς κατοίκους από τα σπίτια, τα εδάφη και τις επιχειρήσεις τους.

Οι SDF που εργάζονται μαζί με τις δυνάμεις κατοχής των ΗΠΑ στη Συρία σχεδιάστηκε να εφοδιαστούν με drones και άλλο εξοπλισμό για να επιτεθούν στα ρωσικά στρατεύματα στη Συρία. Η ρωσική αεροπορική βάση στην ακτή της Λαττάκειας αναφέρθηκε ότι δέχτηκε επίθεση καθώς και άλλες περιοχές.

Η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών είχε σχεδιάσει τις επιθέσεις στη Συρία, χρησιμοποιώντας τη συμμαχική παραστρατιωτική δύναμη των ΗΠΑ, τις SDF, με σκοπό να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο στον πόλεμο με τη Ρωσία. Ο σχεδιασμός όριζε πως η Ρωσία θα εστίαζε την προσοχή της στις επιθέσεις στις δυνάμεις της στη Συρία και θα γινόταν πιο αδύναμη στις στρατιωτικές της ικανότητες.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, πρώην τηλεοπτικός κωμικός, ακύρωσε τις επιχειρήσεις ενώ ήταν ακόμη στα στάδια του σχεδιασμού.

Ο ρωσικός στρατός προσκλήθηκε στη Συρία τον Οκτώβριο του 2015, όταν η τρομοκρατική ομάδα Τζιμπχάτ αλ-Νούσρα βρισκόταν στο αποκορύφωμά της και απείλησε να κατακτήσει την παράκτια περιοχή. Μετά την άφιξη του ρωσικού στρατού στη Συρία, οι ρωσικές δυνάμεις μαζί με τον Συριακό Αραβικό Στρατό κατάφεραν να απωθήσουν τους τρομοκράτες. Σήμερα, η κεντρική κυβέρνηση στη Δαμασκό ελέγχει σχεδόν όλη τη Συρία, με εξαίρεση την κουρδική περιοχή που περιγράφηκε προηγουμένως, και τη μικρή επαρχία Idlib στα βορειοδυτικά, η οποία βρίσκεται υπό την κατοχή της Hayat Tahrir al-Sham, το σημερινό όνομα της Jibhat al Nusra. Ο Μοχάμεντ αλ Τζουλάνι έχει τον έλεγχο του Ιντλίμπ. Ξεκίνησε από το Ιράκ με την Αλ Κάιντα, στη συνέχεια στάλθηκε στη Συρία από τον ηγέτη του ISIS και τελικά κρατά όμηρους περίπου 3 εκατομμύρια αμάχους στο Ιντλίμπ, ενώ του παρέχεται ανθρωπιστική βοήθεια από τις ΗΠΑ, τον ΟΗΕ.

Η ρωσική παρουσία στη Συρία σήμερα μπορεί να χαρακτηριστεί ειρηνευτική αποστολή. Εξακολουθούν να επιτίθενται σε θέσεις του ISIS και των τρομοκρατών, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της παρουσίας τους είναι η διατήρηση της ειρήνης μεταξύ των Κούρδων και του ορκισμένου εχθρού τους, της Τουρκίας. Αν δεν υπήρχε η ρωσική στρατιωτική παρουσία στη Συρία, η Τουρκία θα είχε εισβάλει ακόμη περισσότερο στην κουρδική περιοχή και θα μπορούσαν να είχαν γίνει σφαγές.

Η Ρωσία έχει εργασιακή σχέση με τη Συρία, το Ιράν και την Τουρκία και έχει διαπραγματευτεί για μια ειρηνική διευθέτηση της συριακής κρίσης.

Η Τουρκία ήταν σύμμαχος των ΗΠΑ, αλλά αισθάνθηκε προδομένη από την αμερικανική υποστήριξη των κουρδικών παραστρατιωτικών SDF, η οποία αποτελείται από τη βασική στρατιωτική ομάδα YPG, η οποία είναι ευθυγραμμισμένη με το PKK, μια τρομοκρατική ομάδα που ευθύνεται για περίπου 30.000 θανάτους εδώ και δεκαετίες.

Αν είχε πραγματοποιηθεί το σχέδιο της Ουκρανίας για επίθεση κατά των Ρώσων στη Συρία, η απάντηση θα μπορούσε να ήταν μια κοινή τουρκική-ρωσική στρατιωτική επιχείρηση κατά των Κούρδων, η οποία θα μπορούσε να είχε ως αποτέλεσμα θανάτους ή τραυματισμούς στρατιωτικών των ΗΠΑ και πιθανότατα θα είχε τελειώσει με τις δυνάμεις κατοχής των ΗΠΑ να αποσύρονται στο Ιράκ.

Αν ο Ζελένσκι δεν είχε σταματήσει τα σχέδια, η Συρία θα μπορούσε να είχε ανακτήσει τη βορειοανατολική περιοχή από τους Κούρδους και η Τουρκία θα μπορούσε να είχε νικήσει τις SDF και την YPG. Αυτό θα άφηνε τότε το Idlib και τους τρομοκράτες να κάθονται στα σύνορα χωρίς τους Αμερικανούς υποστηρικτές τους. Θα μπορούσε να είχε ως αποτέλεσμα οι τρομοκράτες κατακτητές του Ιντλίμπ να τραπούν σε φυγή υπό την κάλυψη του σκότους και να απελευθερωθούν τα 3 εκατομμύρια όμηροι μετά από πάνω από μια δεκαετία αιχμαλωσίας.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι SDF ζήτησαν προστασία ώστε να μην αποκαλυφθούν ως η πηγή των σχεδιαζόμενων επιθέσεων κατά του ρωσικού στρατού στη Συρία, και αντ' αυτού να φαίνεται ότι θα κατηγορηθούν οι προστατευόμενοι τρομοκράτες των ΗΠΑ που κατέχουν το Ιντλίμπ.

Η Τουρκία έχει στρατιωτικά στρατεύματα που καταλαμβάνουν το Ιντλίμπ, και αν το σχέδιο είχε πραγματοποιηθεί, η Ρωσία θα μπορούσε να είχε επιτεθεί στο Ιντλίμπ ως πηγή των σχεδιαζόμενων επιθέσεων, και αυτό θα ήταν μια άμεση αντιπαράθεση μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας στο έδαφος της Συρίας.

Οι ΗΠΑ μπορεί να διέταξαν τον Ζελένσκι να σταματήσει τις προγραμματισμένες επιθέσεις κατά των Ρώσων στη Συρία. Η Ουάσιγκτον επιμένει να συνεχίσει να κατέχει βάσεις στη Συρία για να αποτρέψει τη Συρία από την πρόσβαση στους ενεργειακούς της πόρους, και έτσι να αποτρέψει τη Συρία από την ανάκαμψη από την επίθεση ΗΠΑ-ΝΑΤΟ που ξεκίνησε το 2011. Οι ΗΠΑ απέτυχαν στο σχέδιό τους να εγκαταστήσουν μια αμερικανική μαριονέτα στη Συρία , αλλά κατάφεραν να διασφαλίσουν ότι έχουν ένα συμμορφούμενο και εύκολα χειραγωγούμενο ηγέτη στην Ουκρανία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail