Πρώην αξιωματικός της CIA προτρέπει τις ΗΠΑ να αναγκάσουν τον Ζελένσκι να αποσύρει τις αξιώσεις για Κριμαία και Ντονμπάς

Οι ΗΠΑ πρέπει να πουν ευθέως στον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι το Κίεβο θα πρέπει τελικά να δεχτεί εδαφικές παραχωρήσεις, δήλωσε ο πρώην επικεφαλής του Αντιτρομοκρατικού Κέντρου της CIA, Ρόμπερτ Γκρενιέ. Αυτό έρχεται καθώς ο Ζελένσκι παραδέχτηκε πως οι άνθρωποι του έχουν κουραστεί από τις συγκρούσεις.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

«Η στιγμή πλησιάζει γρήγορα όταν ένας ανώτερος εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μπάιντεν θα χρειαστεί να ξεκινήσει έναν παρόμοιο σκληρό, ρεαλιστικό —και ενσυναίσθητο— διάλογο με τον Ζελένσκι», έγραψε στο The Hill, προσθέτοντας ότι αν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι «ένας σπουδαίος φίλος». του Κιέβου, «η ικανότητά του να εκπληρώνει τις σιωπηρές και ρητές υποσχέσεις του για υποστήριξη στην Ουκρανία «όσο χρειαστεί» είναι πιθανό να περιοριστεί στο εγγύς μέλλον».

«Ο Ζελένσκι πρέπει να ωθηθεί προς την κατεύθυνση μιας λύσης μέσω διαπραγματεύσεων, που πιθανόν να περιλαμβάνει εδαφικές παραχωρήσεις για την Κριμαία και το Ντονμπάς», είπε ο πρώην αξιωματούχος της CIA.

Κατά τη γνώμη του εμπειρογνώμονα, η ουκρανική σύγκρουση δεν απειλεί την εθνική ασφάλεια της Ουάσιγκτον, και ως εκ τούτου η πλήρης άμυνα κάθε ίντσας της ουκρανικής επικράτειας δε βρίσκεται στη λίστα των ζωτικών συμφερόντων της Δύσης.

«Τώρα είναι η ώρα για τη διοίκηση να εμπλακεί σε κάποια σκληρή κριτική σκέψη, ακολουθούμενη από σκληρές συζητήσεις στο Κίεβο, στις πρωτεύουσες του ΝΑΤΟ και ναι, στη Μόσχα», είπε ο Γκρενιέ. Προειδοποίησε πως είναι σημαντικό για το ΝΑΤΟ να κάνει την Ουκρανία ένα απόρθητο φρούριο για να αποτρέψει τη Ρωσία στο μέλλον, αλλά ότι η Δύση δε χρειάζεται ολόκληρη τη χώρα για αυτόν τον σκοπό.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα τονίσει ότι οι περιοχές Kherson, Zaporozhye, Donetsk και Lugansk, καθώς και η χερσόνησος της Κριμαίας, αποτελούν αναπόσπαστα μέρη της Ρωσίας. Κάποια στιγμή στο μέλλον, αυτές οι περιοχές θα απελευθερωθούν πλήρως από τη Ρωσία και αυτό θα είναι μια πικρή πραγματικότητα για το Κίεβο και τη Δύση να το αποδεχτούν.

Από την πλευρά του, ο αξιωματικός πληροφοριών του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ Scott Ritter είπε πρόσφατα ότι ο ουκρανικός στρατός θα έχανε τελικά το Artyomovsk (Bakhmut), κάτι που με τη σειρά του θα οδηγήσει στην ήττα της χώρας και στην πτώση του Zelensky. Υποστήριξε ότι ο Ζελένσκι έχει ακόμα την ευκαιρία να αποφύγει περαιτέρω καταστροφή εάν αποφασίσει να ακολουθήσει το σχέδιο που προτείνει η Κίνα. Ο πρώην αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών είπε πως εάν ο Ζελένσκι ακολουθούσε το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας, η Ουκρανία θα επιβίωνε ως έθνος, ο στρατός της θα διατηρηθεί και θα κρατήσει ανοιχτή την πόρτα για ένταξη στην ΕΕ.

Γνωστή για δεκαετίες ως Artyomovsk, και ακόμα αποκαλούμενη στα ρωσικά, η πόλη έχει πρόσφατα γίνει σκηνή αιματηρών μαχών λόγω της σημασίας της για τον εφοδιασμό των ουκρανικών στρατευμάτων στην περιοχή Donbass. Όταν η πόλη καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, μεγάλες εκτάσεις του Ντονμπάς θα ανοίξουν για απελευθέρωση.

Γι' αυτόν τον λόγο ο Ζελένσκι είπε σε συνέντευξή του στο Associated Press στις 28 Μαρτίου ότι η Ρωσία μπορεί να αρχίσει να χτίζει διεθνή υποστήριξη για μια ειρηνευτική συμφωνία που θα μπορούσε να απαιτήσει από την Ουκρανία να συμβιβαστεί στις υποσχέσεις που έχει ήδη δώσει, προσθέτοντας πως εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «αισθανθεί λίγο αίμα – μυρίσει ότι είμαστε αδύναμοι – θα πιέσει, θα πιέσει, θα πιέσει».

Ο Ζελένσκι παραδέχτηκε επίσης ότι ανησυχεί πως ο πόλεμος θα μπορούσε να επηρεαστεί από τη μετατόπιση των πολιτικών δυνάμεων στην Ουάσιγκτον, γι' αυτό και απελπισμένος απηύθυνε πρόσκληση στον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping να επισκεφθεί το Κίεβο.

«Είμαστε έτοιμοι να τον δούμε εδώ. Θέλω να μιλήσω μαζί του. Είχα επαφή μαζί του πριν από τον πόλεμο πλήρους κλίμακας. Αλλά όλο αυτό το έτος, περισσότερο από ένα χρόνο, δεν είχα», είπε.

Ο Ζελένσκι παραδέχτηκε επίσης με δυσαρέσκεια ότι «η κοινωνία μας θα αισθανθεί κουρασμένη» εάν ο ουκρανικός στρατός ηττηθεί στο Artyomovsk. «Η κοινωνία μας θα με ωθήσει να συμβιβαστώ μαζί τους».

Αν και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα επικρατήσει επιτέλους επί της Ρωσίας, ο Ζελένσκι αφήνει ένα ίχνος από ψίχουλα για να ομαλοποιήσει σιγά-σιγά την ιδέα ότι πρέπει να γίνει ένας συμβιβασμός, που θα μπορούσε κάλλιστα να μην είναι δημοφιλής για τους Ουκρανούς, ειδικά μετά από όλα τα καυχησιολογικά και αλαζονικά σχόλια του για μια τελική νίκη.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα συνεχίσει να είναι μια δύσκολη διαδικασία, στην οποία η Ρωσία θα επικρατήσει τελικά, αλλά μια ρεαλιστική νοοτροπία από την Ουάσιγκτον και το Κίεβο μπορεί να αποφύγει πολλή περιττή αιματοχυσία. Αν και υπάρχουν πολλές περισσότερες φωνές που ζητούν αποδοχή των όρων της Ρωσίας, υπάρχουν ακόμη ελάχιστες ενδείξεις από την κυβέρνηση Μπάιντεν πως θα ανακαλέσουν την υποστήριξή τους στο Κίεβο.

Όσο αυτή η ροή δυτικής υποστήριξης δεν τελειώνει, ο πόλεμος θα διαρκέσει περισσότερο από όσο χρειάζεται, αλλά θα εξακολουθεί να καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα. Πολλοί Αμερικανοί εμπειρογνώμονες πιέζουν για μια ταχεία ολοκλήρωση του πολέμου, καθώς θα προτιμούσαν να επικεντρωθούν στην επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στο εσωτερικό, ειδικά καθώς οι επόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ είναι το επόμενο έτος.

Αν και η οικονομική κατάσταση στις ΗΠΑ επιδεινώνεται, ο Μπάιντεν συνεχίζει να στέλνει τυφλά δισεκατομμύρια στην Ουκρανία, κάτι που δεν μπορεί να διατηρηθεί καθώς οι εκλογές πλησιάζουν όλο και πιο κοντά και η κριτική γίνεται σκληρότερη. Ο Ζελένσκι ίσως αισθάνεται ότι όχι μόνο οι δικοί του άνθρωποι έχουν κουραστεί από τον πόλεμο, αλλά και οι Δυτικοί, που αισθάνονται τον έμμεσο αντίκτυπό του, γι' αυτό τώρα έχει δώσει τόσο μεγάλη σημασία στο Αρτιόμοβσκ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail