Συγκρούσεις Ιράν και ΗΠΑ στη βορειοανατολική Συρία

Freepen.gr - Η βορειοανατολική περιοχή της Συρίας έχει βιώσει μια θανάσιμη σύγκρουση μεταξύ του συνασπισμού υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες και των δυνάμεων που υποστηρίζονται από το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC).

Η σύγκρουση ξέσπασε στις 23 Μαρτίου, όταν ένα drone αυτοκτονίας έπληξε τη βάση RLZ του συνασπισμού, η οποία βρίσκεται κοντά στην πόλη al-Hasakah. Η επίθεση στοίχισε τη ζωή σε έναν Αμερικανό εργολάβο και άφησε τραυματίες πέντε Αμερικανούς στρατιωτικούς και έναν δεύτερο Αμερικανό εργολάβο.

Το Πεντάγωνο είπε ότι η κοινότητα των πληροφοριών είχε διαπιστώσει πως το drone αυτοκτονίας που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση ήταν ιρανικής προέλευσης.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ αντέδρασε εξαπολύοντας μια σειρά αεροπορικών επιδρομών εναντίον εγκαταστάσεων δυνάμεων που υποστηρίζονται από το Ιράν στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ. Οι στόχοι φέρεται να εντοπίστηκαν στην πόλη Deir Ezzor και κοντά στις πόλεις al-Mayadin και al-Bukamal στη νότια ύπαιθρο.

Μετά τις αεροπορικές επιδρομές, ρουκέτες έπληξαν τη βάση του συνασπισμού Green Village, η οποία βρίσκεται εντός των κοιτασμάτων πετρελαίου al-Omar στη νοτιοανατολική ύπαιθρο του Deir Ezzor, χωρίς να προκληθούν απώλειες.

Την επόμενη μέρα, 24 Μαρτίου, η ιρανική συμβουλευτική επιτροπή στη Συρία, δήλωσε πως οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ σκότωσαν επτά μαχητές τους και τραυμάτισαν άλλους επτά, χωρίς να διευκρινίσει την εθνικότητα των μαχητών.

Ώρες μετά τη δημοσίευση της δήλωσης, δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν εξαπέλυσαν δύο ταυτόχρονες επιθέσεις εναντίον βάσεων του συνασπισμού στο Ντέιρ Εζόρ.

Ένας στρατιώτης των ΗΠΑ τραυματίστηκε σε επίθεση με ρουκέτα στο εργοστάσιο φυσικού αερίου Conoco στην ανατολική επαρχία Deir Ezzor. Την ίδια περίπου ώρα, πολλά drones αυτοκτονίας επιτέθηκαν στη βάση του Green Village. Όλα τα drones πλην ενός καταρρίφθηκαν και δεν υπήρξαν θύματα εκεί.

Στο πρώτο του σχόλιο για την αντιπαράθεση, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε να απαντήσει σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων στη Συρία. Ωστόσο, δήλωσε ότι η χώρα του δεν αναζητά σύγκρουση με το Ιράν.

Σε απάντηση, ο Keyvan Khosravi, εκπρόσωπος του ανώτατου οργάνου ασφαλείας του Ιράν, προειδοποίησε στις 25 Μαρτίου πως οποιαδήποτε επίθεση σε βάσεις που συνδέονται με το Ιράν στη Συρία θα αντιμετωπιστεί με ταχεία απάντηση. Την ίδια μέρα, η κυβέρνηση της Δαμασκού καταδίκασε τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και κάλεσε την Ουάσιγκτον να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Συρία.

Στις 26 Μαρτίου, μια σκιώδης φιλοϊρανική ιρακινή ένοπλη ομάδα που αυτοαποκαλείται Νικηφόρα Ταξιαρχία ανέλαβε την ευθύνη για τη θανατηφόρα επίθεση με drones εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων στη Συρία, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση του Πενταγώνου. Πλάνα που κυκλοφόρησε από την ομάδα αποκάλυψε ότι ένα αντίγραφο του ιρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους αυτοκτονίας Ababil-2 χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση.

Η κατάσταση στη βορειοανατολική Συρία παραμένει τεταμένη. Η αντιπαράθεση άσκησε κάποια πίεση στις ΗΠΑ Ωστόσο, δεν ήταν αρκετή για να αναγκάσει την Ουάσιγκτον να αποσύρει τα 900 στρατεύματά της από την πλούσια σε πετρέλαιο βορειοανατολική περιοχή και τη νοτιοανατολική περιοχή al-Tanf.

* απόδοση από southfront.org

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail