Δώστε προσοχή στο αυξανόμενο αντικατεστημένο συναίσθημα στην Πολωνία

Το Bloomberg επέστησε την προσοχή στο αυξανόμενο αίσθημα κατά του κατεστημένου στην Πολωνία τη Δευτέρα, στο άρθρο του που διαμαρτύρεται ότι «το Αντι-Ευρωπαϊκό κόμμα μπορεί να αναδειχθεί ως βασιλιάς ενόψει των εκλογών στην Πολωνία». Ο σκοπός πίσω από τη δημοσίευσή του ήταν προφανώς να τρομάξει τους παρατηρητές ότι η Συνομοσπονδία [Confederation], το κόμμα του οποίου η υποστήριξη σχεδόν διπλασιάστηκε τους τελευταίους μήνες στο 11%, ενώ του κυβερνώντος κόμματος παρέμεινε στο 34% και της ηγετικής αντιπολίτευσης στο 27%, θα μπορούσε να βγάλει την Πολωνία από το ΕΕ μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Andrew Korybko - Παρουσίαση Freepen.gr

Δεν υπάρχει καμία ρεαλιστική πιθανότητα να συμβεί αυτό, ακόμη κι αν το κυβερνών κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS σύμφωνα με την πολωνική συντομογραφία του) συνασπιστεί μαζί του για να συνεχίσει να διευθύνει την κυβέρνηση. Η Συνομοσπονδία όμως έχει γίνει πλέον η τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της χώρας, κάτι που είναι μια τάση που όλοι πρέπει να δώσουν προσοχή. Το ίδιο το γεγονός ότι η υποστήριξή της σχεδόν διπλασιάστηκε τους τελευταίους μήνες, ενώ τα PiS και «Civic Platform's» (PO κατά την πολωνική συντομογραφία του) παρέμειναν τα ίδια είναι πολύ σημαντικό.

Αυτό δείχνει ότι οι Πολωνοί δεν είναι ικανοποιημένοι με το πολιτικό δίπολο της χώρας τους, και τα δύο μέλη της οποίας μοιράζονται την ίδια στάση υποστήριξης αταλάντευτα του Κιέβου στον πόλεμο αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας. Αυτό το ζήτημα είναι υψίστης σημασίας για τους μέσους ανθρώπους, καθώς είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του πληθωρισμού και το ξαφνικό τέλος της μεταπολεμικής ομοιογένειας της χώρας τους λόγω των ιστορικά πρωτοφανών ρυθμών μετανάστευσης της Ουκρανίας. Ούτε το PiS ούτε το PO θέλουν να περιορίσουν τον ηγετικό ρόλο της Πολωνίας σε αυτήν τη σύγκρουση, εξ ου και η έκκληση της Συνομοσπονδίας.

Είναι η μόνη πολιτική δύναμη στη χώρα που επικρίνει την Ουκρανία, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να υποστηρίξει το περασμένο φθινόπωρο πως οι μετανάστες από εκεί θα πρέπει να υποχρεωθούν να ορκιστούν πίστη στην Πολωνία. Αν και αυτή η προσέγγιση δεν οδήγησε το κόμμα να κερδίσει υποστηρικτές από το PiS ή το PO σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, κατάφερε να προσελκύσει εκείνους τους ψηφοφόρους που είτε δεν είχαν ακόμη δεσμευτεί σε κανένα από αυτά τα δύο είτε είχαν υποστηρίξει νωρίτερα μικρότερες ομάδες. Στο μέλλον, ωστόσο, κάποιοι μπορεί να «αποκλίνουν» από το κυβερνών κόμμα λόγω της σιδηράς υποστήριξής του στο Κίεβο.

Ο λόγος για αυτήν την πρόβλεψη είναι ότι η προηγούμενη πολιτική είναι υπεύθυνη για τον αυξανόμενο πληθωρισμό της Πολωνίας και την ξαφνική αλλαγή στα δημογραφικά της στοιχεία που περιγράφηκαν προηγουμένως, τα οποία δεν είναι δημοφιλή στους παραδοσιακούς συντηρητικούς στη χώρα. Όσοι είναι δυσαρεστημένοι με αυτές τις ριζικές αλλαγές συνεχίζουν να προσκολλώνται στο PiS, καθώς θεωρείται ότι είναι το «λιγότερο κακό» σε σύγκριση με το PO, το οποίο είναι πολύ πιο φιλελεύθερο-παγκοσμιοποιητικό από το πρώτο.

Θα πρέπει να διευκρινιστεί πως το PiS δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πλέον ως συντηρητικό, εκτός από τη ρητορική του κατά των αμβλώσεων και υπέρ των Καθολικών, καθώς υποστηρίζει με ενθουσιασμό τη ριζική αλλαγή στα δημογραφικά στοιχεία της Πολωνίας που προκαλείται από την εκτός ελέγχου ουκρανική μετανάστευση για γεωπολιτικούς λόγους. Όσοι από τους υποστηρικτές του ανησυχούν σοβαρά για αυτό, καθώς και ο νέος εναγκαλισμός του κυβερνώντος κόμματος για την ΕΕ στο πλαίσιο της Ουκρανικής σύγκρουσης θα μπορούσαν επομένως να ψηφίσουν υπέρ της Συνομοσπονδίας λόγω διαμαρτυρίας.

Αυτή η ανερχόμενη αντικαθεστωτική δύναμη δεν αναμένεται να απορρίψει μια συμφωνία συνεργασίας με το PiS, εάν έχει ως αποτέλεσμα να γίνουν βασιλιάδες της χώρας, όπως το Bloomberg απλώς έγραψε γι' αυτό, ώστε οι καλόπιστοι συντηρητικοί να μην χρειάζεται να ανησυχούν πως το «μεγαλύτερο κακό» του PO έρχεται στην εξουσία εάν το PiS δεν κερδίσει την πλειοψηφία. Όσοι υποστηρίζουν το ηγετικό κόμμα της αντιπολίτευσης, ωστόσο, δεν προβλέπεται να στραφούν στην υποστήριξη της Συνομοσπονδίας, καθώς είναι ανεπανόρθωτοι φιλελεύθεροι-παγκοσμιοποιητές που μισούν βίαια κάθε τι συντηρητικό.

Παρόλα αυτά, προβλέπεται ότι η Συνομοσπονδία πιθανότατα θα καταφέρει να κυνηγήσει μερικούς από τους υποστηρικτές του PiS ή/και να προσελκύσει κάποιο από εκείνο το 28% των Πολωνών που δεν υποστηρίζουν καμία από τις τρεις κορυφαίες πολιτικές δυνάμεις στη χώρα, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση από το 11% των ψήφων αυτό το φθινόπωρο. Αυτό το αποτέλεσμα θα αυξήσει τις πιθανότητες το κυβερνών κόμμα να αναγκαστεί να συνασπιστεί μαζί του για να διατηρήσει την εξουσία, κάτι που θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα αυτή η αντικαθεστωτική δύναμη να αποκτήσει μεγαλύτερη επιρροή στη διαμόρφωση πολιτικής.

Είναι πολύ νωρίς για να προβλέψουμε ποια μορφή θα μπορούσε να πάρει και εάν θα περιοριστεί σε εσωτερικές υποθέσεις όπως τα οικονομικά ή ενδεχομένως να εμπλέκονται και εξωτερικές υποθέσεις όπως η Ουκρανία, αλλά θα προανήγγειλε μια σημαντική αλλαγή στην πολωνική πολιτική. Ένα πραγματικά συντηρητικό-κυριαρχικό κόμμα με πραγματιστικές απόψεις για το ρόλο της χώρας του στην παγκόσμια συστημική μετάβαση αυξάνεται ταχύτατα μετά την απαξίωση του κυβερνώντος κόμματος τον περασμένο χρόνο ως ψεύτικοι συντηρητικοί, δίνοντας έτσι στον PiS μια παροιμιώδη πορεία για τα πιστεύω του.

Η αναδυόμενη τάση είναι ότι αυτοί οι ειλικρινείς συντηρητικοί που αηδιάζουν με την υποταγή της κυβέρνησής τους στη φιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση σε έναν αυξανόμενο αριθμό ζητημάτων θα σηματοδοτήσουν τη διαμαρτυρία τους ψηφίζοντας υπέρ της Συνομοσπονδίας, γνωρίζοντας πως αυτό δε θα οδηγούσε στο να έρθει το «μεγαλύτερο κακό» του PO στην εξουσία. Αντίθετα, υπάρχει μια αξιόπιστη πιθανότητα να πιέσουν τις αρχές να επαναβαθμονομήσουν τις πολιτικές τους προς την κατεύθυνση του πραγματικού συντηρητικού-κυριαρχισμού, εάν κλείσουν μια συμφωνία με τη Συνομοσπονδία μετά τις εκλογές.

Δεν είναι ρεαλιστικό να φανταστούμε ότι αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση της Πολωνίας από την ΕΕ ή/και την πλήρη αποκοπή του Κιέβου, πόσο μάλλον να αποστασιοποιηθεί από τον Αμερικανό σύμμαχό της, αλλά θα μπορούσαν ενδεχομένως να επέλθουν σταδιακές αλλαγές στην προσέγγισή της προς οποιοδήποτε από αυτά τα τρία της επιρροής της Συνομοσπονδίας σε αυτό το σενάριο. Οι μόνοι που θα έχασαν εάν συμβεί αυτό είναι εκείνοι που εκμεταλλεύονται αυτήν τη στιγμή την Πολωνία, καθώς αυτοί είναι που θα αναστατωθούν από την επαναβαθμονόμηση των δεσμών της με άλλους προκειμένου να αποκαταστήσει την κυριαρχία της.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail