Το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης για το Μεγάλο Αφρικανικό Πραξικόπημα: Κατασκευάστηκε στις ΗΠΑ

Πρόγραμμα Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Εκπαίδευσης του Πενταγώνου: Λοιπόν, φαίνεται ότι οι ΗΠΑ βάζουν τη μύτη τους στην αφρικανική πολιτική για τόσο καιρό που θα μπορούσαν επίσης να έχουν μόνιμη κατοικία εκεί! Με τις πρώτες ξένες στρατιωτικές επεμβάσεις και τις υποτιθέμενες ικανότητες ανατροπής της κυβέρνησης της CIA, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως οι ΗΠΑ έχουν γίνει αρκετά ειδικές στην ανάμιξη. Αλλά, ας κάνουμε ένα διάλειμμα από τις φήμες, καθώς επιτέλους έχουμε μια ομολογία κατευθείαν από τις ίδιες τις ΗΠΑ.

Meghna Muralidharan - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η συγκλονιστική παραδοχή του Αμερικανού Στρατηγού

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση, ο στρατηγός Μάικλ Λάνγκλεϊ, επικεφαλής της αμερικανικής AFRICOM, φαινόταν να παραδέχτηκε ότι οι «βασικές αξίες» του Πενταγώνου, οι οποίες έχουν ενσταλάξει σε δεκάδες χιλιάδες Αφρικανούς στρατιωτικούς, είναι συμβατές με τη διοργάνωση πραξικοπημάτων. Ο στρατηγός έκανε αυτή την ομολογία κατά τη διάρκεια ακρόασης της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής την Πέμπτη.

Αρχικά, ο Langley δεν ήταν σε θέση να υπολογίσει πόσοι Αφρικανοί αξιωματικοί που είχαν εκπαιδευτεί στις ΗΠΑ είχαν προχωρήσει σε πραξικοπήματα, αλλά ισχυρίστηκε ότι ήταν «λιγότερο από ένα τοις εκατό» και πίστωσε το πρόγραμμα Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Εκπαίδευσης του Πενταγώνου.

Μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Peace Research ανέλυσε δεδομένα από το 1970 έως το 2009 και βρήκε μια «στιβαρή σχέση μεταξύ της εκπαίδευσης ξένων στρατιωτικών στις ΗΠΑ και των απόπειρων πραξικοπήματος που υποστηρίζονται από στρατιωτικούς», παρά το γεγονός ότι επικεντρωνόταν αποκλειστικά στη Διεθνή Στρατιωτική Εκπαίδευση του Πενταγώνου με επίκεντρο την πολιτική κυβέρνηση και το πρόγραμμα εκπαίδευσης. 

Ένα άρθρο του Intercept αποκάλυψε ότι αξιωματικοί που είχαν εκπαιδευτεί στις ΗΠΑ είχαν οργανώσει τουλάχιστον οκτώ επιτυχημένα πραξικοπήματα μόνο στη Δυτική Αφρική από το 2008. Ενώ ανέφερε το άρθρο ο Gaetz ρώτησε τον Langley εάν ​​οι «βασικές αξίες» που ενστάλαξαν αυτό το πρόγραμμα σπουδών ήταν συμβατές με τον απόφοιτο του προγράμματος Συνταγματάρχη Mamady Doumbouya ο οποίος ανέτρεψε την κυβέρνηση της Γουινέας ενώ η μονάδα του εκπαιδευόταν με Πράσινα Μπερέ των ΗΠΑ το Σεπτέμβριο του 2021. Ο Λάνγκλεϊ επιβεβαίωσε πως οι «βασικές αξίες» του «σεβασμού της πολιτικής διακυβέρνησης» ήταν αυτό που διατηρούν οι περισσότεροι εκπαιδευόμενοι, παρά το γεγονός ότι αμφισβητήθηκαν από τον Γκάετς.

Επιπλέον, αφότου ο Amadou Sanogo, ένας αξιωματικός από το Μάλι, εκπαιδευμένος από τις ΗΠΑ, ανέτρεψε την κυβέρνηση της χώρας του το 2012, απέδωσε επίσης την επιτυχία του στην αμερικανική εκπαίδευσή του. Το Πεντάγωνο δεν έχει σχολιάσει εάν ο λοχαγός Ιμπραήμ Τραορέ, ο οποίος ανέτρεψε την κυβέρνηση της Μπουρκίνα Φάσο πέρυσι, εκπαιδεύτηκε από τις ΗΠΑ ή όχι. Ωστόσο, ο ηγέτης που έδιωξε, ο αντισυνταγματάρχης Paul-Henri Sandaogo Damiba, είχε συμμετάσχει σε τουλάχιστον έξι εκπαιδευτικές ασκήσεις στις ΗΠΑ πριν πραγματοποιήσει το δικό του πραξικόπημα νωρίτερα εκείνο το έτος. Όπως παραδέχτηκε ο Langley, ο στρατός των ΗΠΑ δεν τηρεί αρχεία για το τι συμβαίνει στους αξιωματικούς αφού ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους.

Οι ΗΠΑ εκπαιδεύουν τους πραξικοπηματίες της Αφρικής

Η ομολογία του επικεφαλής της αμερικανικής AFRICOM είναι μια σημαντική εξέλιξη, ειδικά δεδομένης της αυξανόμενης απόγνωσης της Δύσης να προβληθεί ως αξιόπιστος εταίρος για την ανάπτυξη της Αφρικής. Ωστόσο, οι ενέργειες των ΗΠΑ δίνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα.

Οι ΗΠΑ έχουν παραδεχτεί στο παρελθόν ότι οι πραξικοπηματίες έχουν λάβει εκπαίδευση στη χώρα. Για παράδειγμα, ο αρχηγός ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος στο Μάλι έλαβε στρατιωτική εκπαίδευση στις ΗΠΑ σε αρκετές περιπτώσεις. Ο λοχαγός Amadou Haya Sanogo, ο οποίος ηγήθηκε μιας αποστάτης στρατιωτικής φατρίας και ανέτρεψε τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο του Μάλι, επισκέφτηκε πολλές φορές τις ΗΠΑ για επαγγελματική στρατιωτική εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένης της βασικής εκπαίδευσης αξιωματικών. Ομοίως, πραξικοπήματα έγιναν στη Γουινέα και την Μπουρκίνα Φάσο.

Η πολιτική αστάθεια στοίχισε ακριβά στην αφρικανική ήπειρο, παρά το γεγονός πως είναι ευλογημένη με άφθονους φυσικούς πόρους. Η οικονομική οπισθοδρόμηση της Αφρικής οφείλεται κυρίως σε παρατεταμένη πολιτική αστάθεια, πραξικοπήματα και κρίσεις. Η παραδοχή του ρόλου των ΗΠΑ στη διοργάνωση ορισμένων από αυτά τα πραξικοπήματα ανοίγει τα μάτια και επιβεβαιώνει μόνο αναφορές που υποδηλώνουν ότι οι ΗΠΑ μπορεί να ήταν πίσω από την ενορχήστρωση πραξικοπημάτων σε αφρικανικές χώρες.

Το θέμα των στρατιωτικών πραξικοπημάτων είναι ένα μακροχρόνιο πρόβλημα στην Αφρική από τις δεκαετίες που ακολούθησαν την ανεξαρτησία, και υπάρχουν αυξανόμενοι φόβοι πως επιστρέφουν στην ήπειρο. Το 2021, υπήρξαν τέσσερις επιτυχημένες στρατιωτικές ανατροπές στο Τσαντ, το Μάλι, τη Γουινέα και το Σουδάν, που είναι υψηλότερο από μία το 2020.

Οι αναφορές δείχνουν πως οι ΗΠΑ, υπό το πρόσχημα της προώθησης της δέσμευσης για δημοκρατία, εκπαιδεύουν πραξικοπηματίες. Από το 2020 έως το 2022, τουλάχιστον τέσσερις κυβερνήσεις της Δυτικής Αφρικής έχουν ανατραπεί από εκπαιδευμένους στις ΗΠΑ αξιωματικούς. Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι άλλοι απόφοιτοι έχουν επίσης υπονομεύσει τις πολιτικές κυβερνήσεις σε άλλα μέρη της ηπείρου. Ωστόσο, η Διοίκηση της Αφρικής των ΗΠΑ (AFRICOM) δεν μπόρεσε να εξηγήσει γιατί υπήρξε έξαρση πραξικοπημάτων.

Οι ΗΠΑ έχουν εκπαιδεύσει χιλιάδες Αφρικανούς στρατιώτες, από πεζούς που κάνουν πρόβες αντιτρομοκρατικών επιδρομών στην άκρη της Σαχάρας μέχρι ανώτερους διοικητές που φοιτούν στην Στρατιωτική Ακαδημία των ΗΠΑ στο West Point. Αυτά τα προγράμματα αποτελούν κεντρική πτυχή της πολιτικής των ΗΠΑ στην ήπειρο.

Πράγματι, η παραδοχή του στρατηγού Langley θέτει υπό αμφισβήτηση τις πραγματικές προθέσεις του προγράμματος Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Εκπαίδευσης του Πενταγώνου στην Αφρική. Ενώ οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι αυτά τα προγράμματα  στοχεύουν στην προώθηση της δημοκρατίας και της σταθερότητας, το γεγονός πως ορισμένοι από τους εκπαιδευμένους αξιωματικούς έχουν προχωρήσει σε πραξικοπήματα εγείρει αμφιβολίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ειλικρίνεια αυτών των προσπαθειών.

Επιπλέον, είναι ανησυχητική η άρνηση οποιασδήποτε ευθύνης από τις ΗΠΑ για τις ενέργειες αυτών των αξιωματικών. Εάν οι ΗΠΑ πρόκειται να εκπαιδεύσουν Αφρικανούς στρατιωτικούς, θα πρέπει τουλάχιστον να βεβαιωθούν ότι δεν τους διδάσκουν πώς να κάνουν πραξικόπημα.

Προχωρώντας προς τα εμπρός, οι Αφρικανοί ηγέτες πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση σχετικά με το ποιον θαυμάζουν και να διασφαλίζουν ότι δεν ανταλλάσσουν απλώς την κυριαρχία τους με κενές υποσχέσεις. Άλλωστε, καλύτερα να είσαι ασφαλής παρά να λυπάσαι!

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail