Η αμερικανική αυτοκρατορία σε μοιραία παγίδα στην Ουκρανία, λέει Ούγγρος καθηγητής

Freepen.gr - Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερα προβλήματα με τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, ενώ η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη εγκαταλείπει σιγά-σιγά τη φιλοουκρανική της στάση, δήλωσε ο Ούγγρος καθηγητής οικονομικών László Bogár σε ζωντανή εκπομπή στο ουγγρικό ειδησεογραφικό κανάλι HírTV.

Η συζήτηση αναφέρθηκε στον Πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky ο οποίος παραπονέθηκε ότι είχε λάβει όπλα από μια ανώνυμη ευρωπαϊκή χώρα που δε λειτούργησαν, αλλά και ότι δεν είχαν λάβει ακόμη τους πυραύλους Patriot των ΗΠΑ. Ένας άλλος οικονομολόγος στο πάνελ, ο Imre Boross, επεσήμανε πως είναι μέρος της δυτικής λογικής η επικοινωνία υποστήριξης στον κόσμο και στη συνέχεια η αποστολή παλαιών όπλων σε μια άθλια κατάσταση στην Ουκρανία.

Ωστόσο, ο συνεργάτης του, ο Bogár, σημείωσε επίσης ότι η Ουκρανία είναι ένα πεδίο εκπαίδευσης για πολλούς τύπους όπλων, τόσο παλαιών όσο και νέων.

«Η Ουκρανία προορίζεται να είναι ένα παγκόσμιο πεδίο σκοποβολής όπου όλα τα είδη όπλων που βρίσκονται σε αποθήκες μπορούν να δοκιμαστούν και να πωληθούν σε νέα αξία», επεσήμανε ο Bogár. Είπε πως πιστεύει ότι αξίζει μόνο να εξεταστεί ο ρόλος της εξουσίας και της οικονομίας στη σύγκρουση, ενώ κυρίως αγνοεί τα ωραία ρητορικά τεχνάσματα.

Εν τω μεταξύ, ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε περιοχές της χώρας που δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου να παίξουν τον ρόλο τους στον πόλεμο. Ο Boross λέει ότι αυτό σημαίνει ξεκάθαρα πως οι Ουκρανοί βρίσκονται σε δεινή θέση.

Σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Bogár είπε ότι «η ΕΕ δεν ήταν προετοιμασμένη στο παραμικρό να αναλάβει το κόστος ενός πολέμου της κλίμακας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου». Σε αυτό το πλαίσιο, αξίζει επίσης να ληφθεί υπόψη πως, παρά την αποχώρηση των ΗΠΑ, ο πόλεμος στο Αφγανιστάν δεν έχει ακόμη πληρωθεί πλήρως, καθώς υπάρχουν ακόμη πολλά χρήματα που θα πρέπει να πάνε στους πολλούς τραυματίες και βετεράνους. Είναι βέβαιο πως το συνολικό κόστος αυτού του πολέμου θα ξεπεράσει τα 2 τρισεκατομμύρια ευρώ, υποστήριξε.

Ο Bogár επεσήμανε ότι αν αυτά τα χρήματα είχαν δοθεί απλώς στο Αφγανιστάν, θα ήταν μια από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο σήμερα, προσθέτοντας πως η Δύση θα μπορούσε να κάνει το ίδιο με την Ουκρανία.

«Είναι βέβαιο ότι το σύνολο (για την Ουκρανία) θα είναι τουλάχιστον ένα τρισεκατομμύριο δολάρια και πως θα κοστίσει πολύ η ανοικοδόμησή της», πρόσθεσε.

Αυτή η τιμή θα χρηματοδοτηθεί από Ευρωπαίους και Αμερικανούς φορολογούμενους, πρόσθεσε, αλλά η Ουκρανία θα εξακολουθεί να βρίσκεται σε άθλια κατάσταση, όπως το Αφγανιστάν σήμερα.

Η οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να βρεθεί σε μεγάλο πρόβλημα

«Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ λειτουργεί ήδη σε κατάσταση πανικού», είπε ο Imre Boross, προσθέτοντας πως η προσέγγιση μεταξύ Ρωσίας και Κίνας και η ανακοίνωση του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το γιουάν αντί για το δολάριο στις διεθνείς οικονομικές τους σχέσεις θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλο σοκ στην αμερικανική οικονομία.

Σύμφωνα με τον Bogár, είναι πλέον δεδομένο ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα είναι αυτός που θέλει περισσότερο την ειρήνη.

Η «αποδολαριοποίηση» και το γεγονός πως σύντομα δεν θα μείνει κανείς για να χρηματοδοτήσει την «αυτοκρατορία των ΗΠΑ» οδήγησε τις ΗΠΑ σε μια μοιραία παγίδα, είπε ο Μπογκάρ. Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, ενώ στην Αμερική η χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία είναι το σημείο πίεσης, στην Ευρώπη η ίδια η κοινωνία είναι το σημείο πίεσης και η ήπειρος παρασύρεται προς το μόνιμο εμφύλιο πόλεμο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail