Τουρκία: Τα εξαφανισμένα παιδιά από τους σεισμούς κινδυνεύουν από εμπορία ανθρώπων, συλλογή οργάνων, κακοποίηση

Βulent Κilic/ΑFΡ
Όταν πολλοί σεισμοί έπληξαν για πρώτη φορά την Τουρκία στις 6 Φεβρουαρίου, ο αριθμός των νεκρών, σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση μετά από ένα μήνα, έφτασε τους 48.448. Ανεπίσημες πηγές εκτιμούν πως ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος. Περίπου 200.000 άνθρωποι περίμεναν ακόμη να διασωθούν κάτω από κτίρια που είχαν καταρρεύσει, σύμφωνα με μια πρόβλεψη από τις αρχές Φεβρουαρίου από τον γεωφυσικό μηχανικό καθηγητή Ovgun Ahmet Ercan.

Uzay Bulut - gatestoneinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των νεκρών ήταν υψηλός όχι μόνο λόγω της διαφθοράς στον κατασκευαστικό τομέα αλλά και λόγω της έλλειψης έγκαιρης βοήθειας της κυβέρνησης στους επιζώντες. Η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέτυχε να στείλει αμέσως βοήθεια διάσωσης στην περιοχή που επλήγη από το σεισμό. Οι επιζώντες αγνοήθηκαν για μέρες. Μετά τον πρώτο σεισμό, ακόμη και η πρόσβαση στο Twitter περιορίστηκε για πάνω από 9 ώρες. Περισσότερο από ένα μήνα αργότερα, οι επιζώντες εξακολουθούν να λένε πως δεν έχουν λάβει αρκετή βοήθεια. Εκατομμύρια είναι άστεγοι, σε σκηνές, που αγωνίζονται να επιβιώσουν.

Η κυβέρνηση, όπως φαίνεται, είχε επιτρέψει σε διεφθαρμένους οικοδόμους να χτίσουν μη ασφαλή κτίρια σε όλη την Τουρκία. Οι αρχές και ο διεφθαρμένος κατασκευαστικός τομέας εκεί είναι επομένως συνένοχοι στους θανάτους και τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τους σεισμούς.

Ένα πιο ανησυχητικό πρόβλημα είναι η ευημερία των παιδιών. Πολλοί έχουν μείνει ορφανά. Κάποια λείπουν. Τα ορφανά παιδιά είναι εξαιρετικά ευάλωτα: κινδυνεύουν από εμπορία ανθρώπων, συλλογή οργάνων και σeξουαλική κακοποίηση -- και ισλαμιστική κατήχηση.

Ένα παιδί που χάνεται είναι ο τρίχρονος Ali Kemal Akpınar από την περιοχή Antakya του Hatay. Σύμφωνα με ρεπορτάζ από τις 10 Φεβρουαρίου, οι γονείς του Αλί Κεμάλ εξακολουθούσαν να αναζητούν το αγόρι, το οποίο πιστεύουν ότι θα μπορούσε να βρίσκεται σε τοπικό νοσοκομείο.

Άλλο ένα εξαφανισμένο παιδί είναι η 15χρονη πρόσφυγας από τη Συρία, η Hatice al Husso, η οποία παγιδεύτηκε με τους γονείς και τα αδέρφια της κάτω από τα ερείπια του σπιτιού τους στην πόλη Adiyaman την ημέρα που χτύπησε ο σεισμός. Διασώθηκε 20 ώρες αργότερα, μεταφέρθηκε σε τοπικό νοσοκομείο. Από τότε αγνοείται.

Η εξάχρονη Neval Akgöl, που διασώθηκε από τα ερείπια του σπιτιού της στην περιοχή Antakya της Hatay στις 6 Φεβρουαρίου, φέρεται να μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο. Η οικογένειά της την έψαχνε για εβδομάδες ώσπου, στις 25 Φεβρουαρίου, το σώμα της βρέθηκε μέσω αντιστοιχίας DNA σε ένα «νεκροταφείο των ανώνυμων», με τον αριθμό μητρώου «50». Σύμφωνα με ρεπορτάζ ειδήσεων, η σορός της θα μεταφερόταν από εκεί και θα ταφεί σε ένα μέρος που θα επέλεγε η οικογένειά της.

Άλλα παιδιά φέρεται να έχουν εξαφανιστεί επίσης. Το διαμέρισμα όπου διέμενε ο 9χρονος Berkcan Akdağ, στην πόλη Antakya, κατέρρευσε στο σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου. Ο πατέρας και η αδερφή του έχασαν τη ζωή τους. Η μητέρα του, η οποία σώθηκε από τα ερείπια 36 ώρες αργότερα, εξακολουθεί να τον αναζητά.

Η δεκάχρονη Mukaddes Erva Aktaş, αφού ανασύρθηκε από τα ερείπια του σπιτιού της στην πόλη Maras, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Εξακολουθεί να αγνοείται.

Τα ασυνόδευτα παιδιά είναι ευάλωτα στους ισλαμιστές ριζοσπάστες γνωστούς για τα κορυφαία κέντρα κατήχησης όπου τα παιδιά κακοποιούνται. Η εφημερίδα Cumhuriyet ανέφερε στις 23 Φεβρουαρίου πως ένας γιατρός από την Άγκυρα, ο οποίος προσφέρεται εθελοντικά για να βοηθήσει στην ανεύρεση αγνοούμενων παιδιών από την πρώτη μέρα του σεισμού, ισχυρίστηκε ότι ο αριθμός των αγνοούμενων παιδιών πλησίαζε τα 1.000.

Η κυβέρνηση του Ερντογάν φέρεται να παρεμπόδιζε τη γνήσια ανθρωπιστική βοήθεια που παρείχε η πολιτική του αντιπολίτευση και αντ 'αυτού, μαζί με τα φιλοκαθεστωτικά μέσα ενημέρωσης του, φέρεται να προωθούσε ισλαμιστικές ομάδες όπως το Ισλαμιστικό Ίδρυμα Ensar και τις αποκαλούσε μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ). Τα στελέχη του Ιδρύματος Ensar έχουν εκτεθεί για βιασμό μαθητών. "Το αρχείο του ιδρύματος για κακοποίηση παιδιών χρονολογείται εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία", ανέφερε ο Τούρκος δημοσιογράφος Μπουράκ Μπεκντίλ.

Η εφημερίδα Birgun σημείωσε στις 8 Μαρτίου πως μια ριζοσπαστική ισλαμική ομάδα γνωστή ως Menzil Jamaat ανακοίνωσε ότι «φιλοξενούσε» 1.100 παιδιά που επλήγησαν από το σεισμό στο χωριό τους στο Adıyaman και μοιράστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις εικόνες μερικών από αυτά τα παιδιά που έκαναν το «takbir» με τα χέρια τους. Το "Takbir" στο Ισλάμ αναφέρεται σε μια διακήρυξη του μεγαλείου του Αλλάχ, "Allahu akbar". Η χειρονομία χρησιμοποιείται από ισλαμιστές υπέρ της τζιχάντ, συμπεριλαμβανομένου του ISIS.

Εν τω μεταξύ, η Γενική Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, γνωστή ως Diyanet, ετοίμασε μια ειδική ενότητα στον ιστότοπό της για φετβά (απόψεις αναγνωρισμένης αρχής σε σημείο του ισλαμικού νόμου) σχετικά με τους σεισμούς. Ήταν ως απάντηση στην ερώτηση "Μπορούν να υιοθετηθούν παιδιά σεισμοπαθών;".

Η φετβά ανέφερε ότι δεν είναι σωστό να αντιμετωπίζουμε τα υιοθετημένα παιδιά σαν τα δικά μας παιδιά και πως «κατά συνέπεια, η σχέση μεταξύ του υιοθετούμενου και του υιοθετημένου παιδιού δε δημιουργεί εμπόδια για γάμο».

Μετά από αρνητικές αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Diyanet διέγραψε τη φετβά της στον ιστότοπο, αλλά την υπερασπίστηκε σε επόμενη δήλωση. Αναφερόμενος στον στίχο Al-Ahzab στο Κοράνι (33:4), «Ούτε [Ο Αλλάχ] θεωρεί τα υιοθετημένα παιδιά σας ως πραγματικά παιδιά σας», η Diyanet ισχυρίστηκε ότι η δήλωσή της σχετικά με τα υιοθετημένα παιδιά έχει «βγεί εκτός πλαισίου».

Η Diyanet δήλωσε:

«Το Ισλάμ διατάζει κάθε παιδί να διατηρεί δεσμούς με την οικογένειά του όσο το δυνατόν περισσότερο... και δεν είναι σωστό όταν κάποιος άλλος εκτός από τους γονείς του παιδιού βλέπει [το παιδί] σαν δικό του παιδί από κάθε άποψη».

Τέτοιες φετβά απλώς κάνουν τα ορφανά παιδιά ακόμα πιο ευάλωτα στη σeξουαλική κακοποίηση.

Η Ένωση Παιδιών και Γυναικών Πρώτα (ACWF) παρακολουθεί την κατάσταση. Η οργάνωση έχει υποβάλει ποινικές καταγγελίες, υποστηρίζοντας ότι ορισμένα παιδιά που επέζησαν από τους σεισμούς παραδόθηκαν σε ριζοσπαστικές ισλαμιστικές ομάδες (συχνά αναφέρονται ως "tarikat" [tariqat] ή "cemaat" [jamaat] στα τουρκικά) και κάλεσε το Υπουργείο Οικογένειας της Τουρκίας και Κοινωνικών Υπηρεσιών για την προστασία αυτών των παιδιών και τη διαχείριση της διαδικασίας με διαφάνεια.

Η ACWF εξέδωσε ανακοίνωση στις 17 Φεβρουαρίου:

«Εμπειρογνώμονες στον τομέα που παρακολουθούν τις δραστηριότητες [διάσωσης] αναφέρουν ότι υπάρχουν ασυνόδευτα παιδιά που επλήγησαν από το σεισμό στην περιοχή καθώς οι προσπάθειες έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται.

«Φαίνεται επίσης πως αυτά τα παιδιά παραδόθηκαν σε άτομα που παρουσιάστηκαν ως οικογένειές τους... Υπάρχουν περιπτώσεις όπου παιδιά που διασώθηκαν από τα ερείπια, δεν ενημερώθηκαν τα επίσημα ιδρύματα και δεν καταγράφηκαν [από τα ιδρύματα].

«Επιπλέον, σύμφωνα με τα δελτία που δόθηκαν στο σύλλογό μας... αναφέρεται ότι ασυνόδευτα παιδιά δεν παραδίδονται σε εξουσιοδοτημένα κρατικά ιδρύματα, αλλά σε άτομα που λένε πως τα παιδιά είναι συγγενείς, ταρίκα ή μαφία οργάνων».

Η ACWF πρόσθεσε πως αναμένει άμεση απάντηση από το Υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών για το θέμα.

Η ανακοίνωση κατέληγε:

"Δε θα επιτρέψουμε την κακοποίηση της τραγωδίας των μικρών μας από ταρικά, ούτε θα επιτρέψουμε την κακοποίηση των μικρών μας. Τα ταρίκατ και τα τζαμάατ είναι μια καταστροφή για τα παιδιά μας τόσο μεγάλη όσο ένας σεισμός. Τα παιδιά μας δεν είναι μόνα"

Η ACWF αγωνίζεται να βοηθήσει στην προστασία αυτών των ευάλωτων παιδιών. Η τουρκική υπηρεσία του γερμανικού τηλεοπτικού σταθμού Deutsche Welle ανέφερε στις 23 Φεβρουαρίου ότι εννέα παιδιά των οποίων οι πατέρες πέθαναν στο σεισμό στην πόλη Antep στη νοτιοανατολική Τουρκία μεταφέρθηκαν με τις μητέρες τους στην πόλη Sakarya στα δυτικά της χώρας. Στη συνέχεια χωρίστηκαν από τις μητέρες τους και εγκαταστάθηκαν σε ένα «σχολείο Κορανίου» που διευθύνεται από ισλαμιστές ριζοσπάστες, γνωστό ως Ismailağa jamaat . Η ACWF κατέθεσε ποινική μήνυση για το περιστατικό και ανακοίνωσε στις 24 Φεβρουαρίου πως τα παιδιά είχαν τελικά απομακρυνθεί από το τζαμάατ από το Υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών της Τουρκίας.

Η Hediye Gökçe Baykal, δικηγόρος στην ACWF, δήλωσε στον Gatestone:

"Αυτά τα παιδιά μπορεί να αντιμετωπίζουν διάφορες απειλές. Κάθε μέρα εμφανίζεται ένας νέος ισχυρισμός ότι ασυνόδευτα παιδιά συλλαμβάνονται από ορισμένα [ισλαμιστικά] τζαμάατ και ταρίκα. Ανησυχούμε επίσης εξαιρετικά ότι τα εξαφανισμένα παιδιά θα μπορούσαν να απαχθούν για να χρησιμοποιηθούν για μαφία οργάνων, εμπορία ανθρώπων ή άλλους εγκληματικούς σκοπούς.

"Υπάρχουν θέματα όπως η εξαφάνιση των παιδιών κατά τη μεταφορά τους στα νοσοκομεία. Κάποιες οικογένειες εξακολουθούν να αναζητούν τα παιδιά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ένα άτομο μεταμφιεσμένο σε αστυνομικό συνελήφθη να προσπαθεί να απαγάγει ένα παιδί. Οι ισχυρισμοί είναι ότι κάποια παιδιά τοποθετήθηκαν σε κάποια σπίτια συλλογικά. Υποβάλαμε ποινική μήνυση μετά τον ισχυρισμό ότι 60 παιδιά είχαν τοποθετηθεί σε τέτοια σπίτια. Έχουμε επίσης λάβει απευθείας ειδοποιήσεις [για παρόμοια περιστατικά]. Καλέσαμε τους εισαγγελείς να διερευνήσουν αυτές τις κατηγορίες.

«Υπάρχουν επίσης καταγγελίες πως τα παιδιά τοποθετούνται σε κάποιους συλλόγους, σε ορισμένες περιπτώσεις, σε ιδιωτικούς συλλόγους και συγκεντρώνεται βοήθεια γι' αυτά, οι εισαγγελείς θα πρέπει να το ερευνήσουν.

«Το Υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικών Πολιτικών πρέπει πρώτα να προσδιορίσει την ταυτότητα των παιδιών. Τα ταυτοποιημένα παιδιά θα πρέπει να παραδοθούν αμέσως στις οικογένειές τους. Η προστασία των παιδιών που έχασαν τις οικογένειές τους είναι αποκλειστικά καθήκον του Υπουργείου Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το Νόμο για την Προστασία του Παιδιού και άλλη σχετική νομοθεσία. Είναι απαράδεκτο να παραδίδονται αυτά τα παιδιά σε τρίτους, άτομα, ιδρύματα ή ενώσεις εκτός του Υπουργείου. Τα ιδρύματα υιοθεσίας και ανάδοχης οικογένειας θα πρέπει επίσης να γίνονται νόμιμα σύμφωνα με τις αυστηρές και σχολαστικές έρευνες του Υπουργείου».

Η ACWF συνεχίζει τις προσπάθειές της για να βοηθήσει στον εντοπισμό των αγνοούμενων παιδιών. Σε ανάρτηση στο Twitter στις 12 Μαρτίου, η ένωση ανακοίνωσε ότι αναζητούσε τον τρίχρονο Φουρκάν Αλπ Αλσάν, ο οποίος ανασύρθηκε από τα ερείπια του σπιτιού του στο Adıyaman και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο. Η ACWF προτρέπει τους ανθρώπους που έχουν δει τον Furkan να επικοινωνήσουν με τον πατέρα του ή την ένωση.

Ο Μπαϊκάλ κάλεσε επίσης τις διεθνείς οργανώσεις για τα δικαιώματα των παιδιών να υποστηρίξουν τις προσπάθειες εντοπισμού των εξαφανισμένων παιδιών και να τα βοηθήσουν να επανενωθούν με τις οικογένειές τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

«Παρόλο που το Υπουργείο είναι ο μόνος εξουσιοδοτημένος φορέας για τα παιδιά που επλήγησαν από τους σεισμούς, η παρακολούθηση και η προστασία αυτών των παιδιών θα πρέπει να υποστηριχθεί σχολαστικά από εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Ως Children and Women First Association, τρέχουμε την απαραίτητη νομική διαδικασία σχετικά με την παρακολούθηση των παιδιών. Οι διεθνείς οργανισμοί θα πρέπει επίσης να επωμιστούν αυτόν τον αγώνα στο πλαίσιο των πεδίων δραστηριότητάς τους. Υπάρχει ένα μεγάλο τραύμα που βιώνουν τα παιδιά μας, πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τα βοηθήσουμε να απαλλαγούν από αυτό το τραύμα το συντομότερο δυνατό και να αποτρέψουμε το να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερα τραύματα.

«Ο βασικός κανόνας στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι «να ακολουθείτε το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού». Από αυτήν την άποψη, οι εθνικοί και διεθνείς οργανισμοί παίζουν σημαντικό ρόλο. Ως σύλλογος, δε θα εγκαταλείψουμε τα παιδιά μας και θα ακολουθήσουμε και θα βρούμε κάθε παιδί μέχρι να επανενωθεί με την οικογένεια του ή να τοποθετηθεί σε ένα ασφαλές περιβάλλον».

Τα παιδιά έχουν πληγεί περισσότερο από τους σεισμούς στην Τουρκία. Οι διεθνείς οργανισμοί που ειδικεύονται στα δικαιώματα των παιδιών και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων πρέπει να δώσουν αμέσως προτεραιότητα στις έρευνες και τη βοήθεια στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας και να συνεργαστούν με το Τουρκικό Υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικών Πολιτικών, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικηγόρους στην Τουρκία, όπως το Association of Children and Women First, για να βοηθήσουν στη διάσωση των αγνοούμενων, ασυνόδευτων και ορφανών παιδιών εκεί.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail