Ρουμπίνι: Μεταβαίνουμε σε «διπολικό» παγκόσμιο αποθεματικό νομισματικό σύστημα με κινεζικό γουάν ως εναλλακτική λύση στο δολάριο ΗΠΑ

pixabay / PublicDomainPictures
Freepen.gr - Ο οικονομολόγος Nouriel Roubini, γνωστός και ως «Dr. Doom», προβλέπει ότι το παγκόσμιο σύστημα αποθεματικών νομισμάτων θα μετατοπιστεί από μονοπολικό σε διπολικό. Αναμένει από τις περισσότερες χώρες που προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το δολάριο ΗΠΑ να προτείνουν το κινεζικό γουάν ως εναλλακτική λύση στο USD.

Ο Nouriel Roubini συζήτησε το μέλλον του δολαρίου ΗΠΑ ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος σε μια συνέντευξη στο ινδικό μέσο ενημέρωσης CNBC TV-18, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Ο Ρουμπίνι είναι ο επικεφαλής οικονομολόγος της Atlas Capital και επίσης Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών και Διεθνών Επιχειρήσεων στο Stern School of Business του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Εξήγησε πως οι περισσότερες χώρες που σχηματίζουν μια αντίπαλη ομάδα για να αντιταχθούν στις ΗΠΑ και να μειώσουν την εξάρτησή τους από το δολάριο προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα εναλλακτικό οικονομικό, νομισματικό και παγκόσμιο σύστημα αποθεματικών νομισμάτων. Ο οικονομολόγος πρόσθεσε:

«Αυτοί οι σύμμαχοι θα κινηθούν προς την κατεύθυνση της πρότασης του RMB [renminbi] ως εναλλακτικού συστήματος έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Θα περάσουμε από ένα μονοπολικό σε ένα διπολικό σύστημα παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος».

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Ρουμπίνι ανέφερε ένα διπολικό νομισματικό σύστημα. Το Φεβρουάριο, προειδοποίησε πως οι κλιμακούμενοι περιορισμοί που επέβαλε η κυβέρνηση των ΗΠΑ στους αντιπάλους της, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών κυρώσεων, είναι καταλύτης για την άνοδο ενός διπολικού παγκόσμιου αποθεματικού συστήματος νομισμάτων την επόμενη δεκαετία.

Ο Ρουμπίνι μίλησε και για την Ινδία ιδιαίτερα. Ενώ σημείωσε πως η δημοσιονομική πολιτική της χώρας «θα μπορούσε να είναι καλύτερη», τόνισε, «είναι εντάξει», αναγνωρίζοντας την Ινδία ως μια πολλά υποσχόμενη αναδυόμενη αγορά.

Ο οικονομολόγος πιστεύει ότι η Ινδία, μαζί με μερικές άλλες αναδυόμενες αγορές, θα γίνει κυρίαρχη δύναμη τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες, ιδιαίτερα με την εφαρμογή πρόσθετων μεταρρυθμίσεων. Ως αποτέλεσμα, θεωρεί πως αυτές οι αγορές είναι πολλά υποσχόμενοι επενδυτικοί προορισμοί τόσο για αγορές σταθερού εισοδήματος όσο και για αγορές μετοχών.

Δεν αναμένει ότι η Ινδία θα συμμετάσχει στο κίνημα της αποδολαριοποίησης παρά την πιθανή άνοδο ενός εναλλακτικού νομισματικού συστήματος. Πιστεύει πως ο στρατηγικός ανταγωνισμός της Ινδίας με την Κίνα σημαίνει ότι μπορεί να παραμείνει πιο ευθυγραμμισμένη με το δυτικό νομισματικό σύστημα παρά με το ρενμίνμπι.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail