Η Συρία επιστρέφει από το κρύο

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα στις 15 Μαρτίου. (Vladimir Gerdo, TASS)
Μετά την επαναπροσέγγιση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν με τη μεσολάβηση της Κίνας, ένα ακόμη διπλωματικό πραξικόπημα εκτυλίσσεται στη Μέση Ανατολή. Αυτό είναι ενορχηστρωμένο από τους Ρώσους.

Ενώ ο κόσμος συνεχίζει να αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα - και τις συνέπειες - της προσέγγισης με τη μεσολάβηση της Κίνας μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, ένα άλλο διπλωματικό πραξικόπημα εκτυλίσσεται στη Μέση Ανατολή.

Του  Scott Ritter - consortiumnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτό είναι ενορχηστρωμένο από τους Ρώσους. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν, πέταξε στη Δαμασκό την περασμένη εβδομάδα, όπου συνάντησε τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Άσαντ. Αυτή η επίσκεψη ακολούθησε εκείνη του Σύριου υπουργού Εξωτερικών Faisal Mikdad νωρίτερα αυτόν το μήνα στο Ριάντ.

Οι δύο χώρες διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις το 2012 στην αρχή μιας συριακής εμφύλιας σύγκρουσης που είδε τη Σαουδική Αραβία να ρίχνει τα χρήματά της πίσω από τους αντικαθεστωτικούς μαχητές που στόχευαν να απομακρύνουν τον Άσαντ από την εξουσία.

Το εκπληκτικό διπλωματικό πρόσωπο είναι μέρος μιας νέας εξωτερικής πολιτικής της Σαουδικής Αραβίας, που ενσωματώνεται στην ιστορική νέα σχέση της με το Ιράν, η οποία επιδιώκει να δημιουργήσει περιφερειακή σταθερότητα μέσω της επίλυσης συγκρούσεων αντί του περιορισμού με στρατιωτική μεσολάβηση.

Όπως σημείωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας κατά την επίσκεψη του Μπιν Φαρχάν στη Δαμασκό, στόχος της Σαουδικής Αραβίας είναι «να επιτευχθεί μια πολιτική λύση στη συριακή κρίση που θα τερματίσει όλες τις επιπτώσεις της και θα διατηρήσει την ενότητα, την ασφάλεια, την σταθερότητα και την αραβική ταυτότητα της Συρίας και θα την αποκαταστήσει στην Αραβικό περιβάλλον».

Δραματικό ξέσπασμα της διπλωματίας


Το δραματικό ξέσπασμα της διπλωματίας μεταξύ Ριάντ και Δαμασκού είναι το υποπροϊόν της αυξανόμενης επιρροής της Ρωσίας στις υποθέσεις της Μέσης Ανατολής και είναι ένα από τα σαφέστερα σημάδια μέχρι στιγμής για το φθίνοντα ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών, των οποίων η στρατιωτική και διπλωματική στάση στην περιοχή έχει μειωθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.

Η Ρωσία έχει μακροχρόνιους δεσμούς με τη συριακή κυβέρνηση. Το 2015, η παρέμβασή της κατά τη διάρκεια της εμφύλιας σύγκρουσης στη Συρία υποστήριξε την κυβέρνηση Άσαντ, επιτρέποντάς της να ανακτήσει την πρωτοβουλία εναντίον της αντιπολίτευσης που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία.

Η σχέση της Ρωσίας με τη Σαουδική Αραβία, ωστόσο, ήταν πιο περίπλοκη, με τους Σαουδάραβες να έχουν ευθυγραμμιστεί στρατηγικά με τους στόχους εξωτερικής και εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και στις παγκόσμιες ενεργειακές πολιτικές.

Αλλά αυτή η δυναμική άλλαξε μετά τον Οκτώβριο του 2018, όταν Σαουδάραβες πράκτορες ασφαλείας, που φέρεται ότι εργάζονταν υπό τις άμεσες εντολές του Σαουδάραβα διαδόχου πρίγκιπα Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν, δολοφόνησαν τον Σαουδάραβα αντιφρονούντα δημοσιογράφο Τζαμάλ Κασόγκι.

Οι Σαουδάραβες αγανάκτησαν με την κατακραυγή των ΗΠΑ για το έγκλημα, ειδικά όταν ο τότε υποψήφιος για την προεδρία Τζο Μπάιντεν απείλησε τονδιάδοχο, ευρέως γνωστό ως MbS, με απομόνωση και τιμωρία.

«Πρόκειται να τους κάνουμε στην πραγματικότητα να πληρώσουν το τίμημα και να τους κάνουμε στην πραγματικότητα τον παρία που είναι», είπε ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης το Νοέμβριο του 2019, προσθέτοντας ότι υπάρχει «πολύ μικρή αξία κοινωνικής εξαγοράς στην παρούσα κυβέρνηση στη Σαουδική Αραβία».

Ο Μπάιντεν αργότερα μετάνιωσε για αυτά τα λόγια όταν, τον Ιούλιο του 2022, αναγκάστηκε να πετάξει στη Σαουδική Αραβία και να ζητήσει από τον MbS να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου για να μειώσει το ενεργειακό κόστος που είχε εκτοξευθεί λόγω των συνεπειών των προσπαθειών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία το Φεβρουάριο του 2022.

Ενώ ο MbS δέχθηκε τον Μπάιντεν, οι ΗΠΑ δεν έλαβαν τα αποτελέσματα που ήθελαν από τη συνάντηση για λόγους που ξεπερνούσαν την κακή προσωπική χημεία μεταξύ του MbS και του Μπάιντεν. Μέχρι τότε, τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και η Ρωσία αναγνώρισαν ότι, ως σημαντικοί παραγωγοί πετρελαίου, τα συμφέροντά τους δεν εξυπηρετούνταν καλά από τον ανταγωνισμό σε μια αγορά που κυριαρχείται από το άγχος των ΗΠΑ.

Αυτή η συνειδητοποίηση ωρίμασε την άνοιξη του 2020 στον απόηχο ενός «πετρελαϊκού πολέμου» μεταξύ των δύο εθνών που είδε τη Σαουδική Αραβία να μειώνει κατακόρυφα την τιμή του πετρελαίου λόγω υπερπαραγωγής, για να ανταποκριθεί μόνο στη Ρωσία.

Ο πόλεμος πετρελαίου Σαουδικής Ρωσίας έληξε λόγω των διαπραγματεύσεων με τη μεσολάβηση του τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και για λίγο ο κόσμος αναγκάστηκε να ζήσει σε ένα περιβάλλον όπου οι τρεις κορυφαίοι παραγωγοί πετρελαίου —ΗΠΑ, Ρωσία και Σαουδική Αραβία— συμπράττουν ανοιχτά για τις ποσοστώσεις στην παγκόσμια παραγωγή.

Αλλά μετά ήρθε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι ενεργειακές κυρώσεις υπό τις ΗΠΑ και η αναγνώριση τόσο από τη Ρωσία όσο και από τη Σαουδική Αραβία πως οι ΗΠΑ δεν ήταν σταθεροί εταίροι όταν επρόκειτο να διαχειριστούν τον πιο σημαντικό οικονομικό πόρο των εθνών τους - την ενέργεια.

Τεντωμένες οι σχέσεις ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας

Καθώς τα ομόλογα Ρωσίας-Σαουδικής Αραβίας δυνάμωναν με βάση κοινούς στόχους και στόχους, η πίεση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ αυξήθηκε επίσης, λόγω της συνολικής αποσύνδεσης που υπήρχε μεταξύ της κυβέρνησης Μπάιντεν και του MbS σχετικά με την πολιτική για τη Μέση Ανατολή.

Η Σαουδική Αραβία έχει ξεκινήσει ένα φιλόδοξο έργο, το Vision 2030, το οποίο επιδιώκει να μεταφέρει το πλούσιο σε πετρέλαιο βασίλειο μακριά από την τρέχουσα υπερβολική του εξάρτηση από την παραγωγή ενέργειας σε μια πιο διαφοροποιημένη οικονομία βασισμένη σε σύγχρονες τεχνολογίες και μη ενεργειακές οικονομικές πρωτοβουλίες.

Βασική προϋπόθεση για αυτό το όραμα είναι η Σαουδική Αραβία να γίνει μια δύναμη συνδεσιμότητας στην περιοχή και τον κόσμο – κάτι που οι πολιτικές των ΗΠΑ που προωθούν την περιφερειακή αστάθεια και τον πόλεμο κατέστησαν αδύνατο. Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε ενισχύσει μια πολιτική στην οποία η Σαουδική Αραβία χρησίμευε ως ο βασικός λίθος στην αντιμετώπιση του Ιράν κατά μήκος ενός τόξου κρίσης που εκτείνεται από το Λίβανο, μέσω της Συρίας και του Ιράκ και την Υεμένη.

Η Σαουδική Αραβία αντιμετώπισε την πραγματικότητα πως δεν μπορούσε να κερδίσει τον πόλεμό της στην Υεμένη (που συνεχίζεται από το 2014) και ότι οι προσπάθειες αποσταθεροποίησης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο Λίβανο, τη Συρία και το Ιράκ παραπαίουν. Έχοντας κατά νου το δικό της στόχο οικονομικής διαφοροποίησης, επέλεξε να συνεργαστεί με τη Ρωσία για να δημιουργήσει το είδος της σταθερότητας που απαιτείται για την άνθηση των ενεργειακών οικονομιών.

Η Ρωσία οργάνωσε αθόρυβα συνομιλίες τόσο με Σαουδάραβες όσο και με Σύριους αξιωματούχους και διπλωμάτες, με αποκορύφωμα την επίσκεψη του Προέδρου Άσαντ το Μάρτιο του 2023 στη Μόσχα, όπου οριστικοποιήθηκε το θέμα της προσέγγισης με τη Σαουδική Αραβία.

Ωστόσο, πρέπει να γίνει δουλειά, καθώς η προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας να επαναφέρει τη Συρία στις τάξεις του Αραβικού Συνδέσμου αντιμετωπίζει αντίσταση από τους ένθερμους συμμάχους των ΗΠΑ, την Ιορδανία, το Κουβέιτ και το Κατάρ. Αλλά το γεγονός είναι ότι, χάρη στη ρωσική και κινεζική διπλωματία, η ειρήνη, όχι ο πόλεμος, ξεσπά παντού στη Μέση Ανατολή. Το να φέρουμε πίσω τη Συρία από το κρύο είναι απλώς η πιο πρόσφατη εκδήλωση των φαινομένων.

* Ο Scott Ritter είναι πρώην αξιωματικός πληροφοριών του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ που υπηρέτησε στην πρώην Σοβιετική Ένωση εφαρμόζοντας συνθήκες ελέγχου των όπλων, στον Περσικό Κόλπο κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Desert Storm και στο Ιράκ επιβλέποντας τον αφοπλισμό των ΟΜΚ. Το πιο πρόσφατο βιβλίο του είναι το Αφοπλισμός στην εποχή της Περεστρόικα, που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Clarity Press.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail