Θα μπορούσε η μετά-Ερντογάν Τουρκία να γίνει ο Δούρειος Ίππος του ΝΑΤΟ στην Μεγάλη Ευρασία;

Στις 26 Απριλίου, πολλές πηγές τοπικών και ξένων μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να είχε υποστεί καρδιακή προσβολή και στη συνέχεια μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Αρρώστησε κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής τηλεοπτικής συνέντευξης το προηγούμενο βράδυ, ένα γεγονός που η ομάδα δημοσίων σχέσεών του περιέγραψε ως αποτέλεσμα «σοβαρού κρυολογήματος στομάχου». Στη συνέχεια, το γραφείο του Ερντογάν ακύρωσε τις επόμενες δύο ημέρες προγραμματισμένων ομιλιών και συγκεντρώσεων, περίπου δυόμισι εβδομάδες πριν από τις γενικές (προεδρικές και κοινοβουλευτικές) εκλογές της Τουρκίας, που είχαν προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου. Μέχρι το απόγευμα της επόμενης μέρας, πολλοί αγγλόφωνοι και λογαριασμοί κοινωνικών μέσων ενημέρωσης από διάφορες χώρες ανέφεραν ότι είχε νοσηλευτεί λόγω καρδιακής προσβολής.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι αβάσιμες φήμες συνεχίστηκαν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, με ορισμένες πηγές να έφτασαν στο σημείο να υποστηρίζουν ότι ο Ερντογάν είχε «δηλητηριαστεί». Την ίδια ώρα, επίσημες τουρκικές πηγές και τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης αποσιώπησαν το θέμα ως επί το πλείστον, αρνούμενα να αναφέρουν, πόσο μάλλον να κάνουν εικασίες για την κατάσταση του Ερντογάν. Αυτό συνέβαλε επίσης στο ξέσπασμα της υστερίας, ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση πως η οικογένεια του προέδρου κλήθηκε στο νοσοκομείο, υπονοώντας σε μεγάλο βαθμό ότι η κατάστασή του κάθε άλλο παρά αισιόδοξη. Οι αβάσιμοι ισχυρισμοί έφτασαν ακόμη και στα κινεζικά αγγλόφωνα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία ενίσχυσαν περαιτέρω τις φήμες. Ωστόσο, το γραφείο του Ερντογάν ανάρτησε στο Twitter ότι «[αυτός] θα ξεκουραστεί στο σπίτι με τη συμβουλή των γιατρών μας», προσθέτοντας πως η κατάστασή του ήταν αποτέλεσμα «ήταν το αποτέλεσμα μιας «μικρής ταλαιπωρίας λόγω πολυάσχολης εργασίας».

Και όμως, οι εικασίες εξακολουθούσαν να είναι ισχυρές και μάλιστα εν μέρει κλιμακώθηκαν λόγω των αναφορών του αγγλόφωνου "War Monitor" και ακόμη και ορισμένων ρωσικών μέσων ενημέρωσης ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε μεταφερθεί εσπευσμένα στο Κρεμλίνο αργά το βράδυ λόγω κάποιου είδους «άγνωστου σημαντικού απρόοπτου», το οποίο πολλοί θεώρησαν ως υποτιθέμενο «σαφές σημάδι» ότι η εικασία για τον Ερντογάν μπορεί να ήταν αληθινή. Είτε έτσι είτε αλλιώς, η υστερία προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις από τουρκικούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, με επίσημη δήλωση από το γραφείο της τουρκικής προεδρίας που καταδικάζει τους «αβάσιμους ισχυρισμούς» σχετικά με την υγεία του Ερντογάν και ανακοινώνοντας πως «[αυτός] θα παραστεί στα αυριανά εγκαίνια του πυρηνικού σταθμού [Akkuyu] μέσω τηλεδιάσκεψης».

Πολλοί από τους ένθερμους υποστηρικτές του προέδρου πιστεύουν ότι οι φήμες ξεκίνησαν από πολιτικούς του αντιπάλους, υποτίθεται σε μια προσπάθεια να παρουσιάσουν τον Ερντογάν ως αδύναμο και με εύθραυστη υγεία. Δεν είναι απολύτως σαφές ποιο ήταν το κίνητρο για αυτό και αν επρόκειτο για μια όχι ιδιαίτερα περίπλοκη προσπάθεια να πληγεί η τηλεθέαση του Τούρκου προέδρου ή ίσως απλώς μια μεγάλη παρεξήγηση. Είτε έτσι είτε αλλιώς, αυτό έχει φουντώσει τη συζήτηση για τα πιθανά γεωπολιτικά ζητήματα που προκύπτουν από την πιθανότητα εμφάνισης της Τουρκίας μετά τον Ερντογάν μετά τις προγραμματισμένες γενικές εκλογές. Ένα τέτοιο γεγονός θα προκαλούσε σίγουρα τεκτονικές αλλαγές όχι μόνο στην εσωτερική πολιτική ζωή της Τουρκίας, αλλά και στην Ευρασιατική και Μέση Ανατολή (γεω)πολιτική, επηρεάζοντας περιοχές από τη Λιβύη της Αφρικής έως τη δυτικότερη επαρχία της Κίνας, Xinjiang.

Οι νεο-οθωμανικές φιλοδοξίες του Ερντογάν, σε συνδυασμό με μια προσπάθεια να αξιοποιήσει τη δύναμη του λεγόμενου «πολιτικού Ισλάμ» όπου αυτό είναι (ή ήταν) δυνατό, υπονομεύει την εμφάνιση της Μεγάλης Ευρασίας για πάνω από μια δεκαετία. Αυτή η ώθηση προς τον επεκτατισμό ξεκίνησε με τις πραγματικά απρόκλητες και βάναυσες εισβολές του ΝΑΤΟ στη Λιβύη και τη Συρία, που ονομάζονταν πάντα τόσο ευφημιστικά «εμφύλιοι πόλεμοι» στον λεγόμενο «ελεύθερο Τύπο». Ο ρόλος του Ερντογάν στην εμπλοκή της Τουρκίας και στους δύο επιθετικούς πολέμους ήταν καθοριστικός και συνεχίστηκε ακόμη και μετά την απόπειρα της πολιτικής Δύσης να καθαιρέσει τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο σε ένα πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016. Παρά την προκύπτουσα τεταμένη σχέση μεταξύ Ερντογάν και Ουάσιγκτον, η Τουρκία συνέχισε να διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην επιθετικότητα των ΗΠΑ / ΝΑΤΟ κατά της Μέσης Ανατολής.

Η σχέση της Ρωσίας με την Τουρκία του Ερντογάν αυτή την περίοδο είναι τόσο περίπλοκη και πολύπλευρη που ούτε ένα βιβλίο δε θα την κάλυπτε, πόσο μάλλον μια ξεχωριστή ανάλυση. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να σημειωθεί από αυτή την άποψη είναι οι αριστοτεχνικά εκτελεσμένες διπλωματικές πρωτοβουλίες της Μόσχας που διαχειρίστηκαν το ουσιαστικά αδύνατο έργο της στεγανοποίησης αυτών των εξαιρετικά περίπλοκων σχέσεων, όχι μόνο αποτρέποντας την άμεση αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, αλλά και διατηρώντας την (ακόμα) σε μεγάλο βαθμό εγκάρδια σχέση τους, παρά το ότι και οι δύο χώρες βρίσκονται σε αντίπαλες πλευρές ουσιαστικά σε κάθε περίπτωση. Αυτό με κάποιο τρόπο συνεχίστηκε ακόμη και μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας (SMO) στην Ουκρανία, και πάλι με την Τουρκία ουσιαστικά στην αντίπαλη πλευρά. Ωστόσο, το γεωπολιτικό «Μεγάλο Παιχνίδι» δύσκολα σταματά εκεί.

Ο Νεο-Οθωμανισμός του Ερντογάν ενισχύεται επίσης από την παντουρκική προσπάθεια δεκαετιών της Άγκυρας που χρησιμεύει ως μια προσπάθεια να ιδρύσει ένα δικό της μπλοκ. Η πολιτική Δύση υποστήριζε τέτοιες πολιτικές πολύ πριν από τη σοβιετική διάλυση, όσο η Τουρκία παραμένει σταθερό μέλος της πολιτικής Δύσης. Και ενώ η παραμονή του Ερντογάν στην εξουσία έχει υπονομεύσει αυτήν την υποστήριξη, η αδρανής του κατάσταση είναι μόνο προσωρινή. Ο ίδιος ο Ερντογάν το έχει χρησιμοποιήσει σε μεγάλο βαθμό προς όφελος της Τουρκίας, ιδιαίτερα κατά της Αρμενίας υπό την ηγεσία των Σοροσιτών. Ωστόσο, εάν έφευγε (με τον έναν ή τον άλλον τρόπο), η Ουάσιγκτον θα χαρεί να επεκτείνει την υποστήριξή της στις προσπάθειες «ελευθερίας και δημοκρατίας» όχι μόνο στον Νότιο Καύκασο, αλλά (ακόμη πιο ανησυχητικά) στην Κεντρική Ασία. Καλά.

Αυτό όχι μόνο θα (ξανα)αναφλέξει πρόσθετα hotspot σε χώρες όπως το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν ή/και ακόμη και το Καζακστάν ( δοκιμάστηκε στα τέλη του 2021/αρχές του 2022 ), αλλά θα μπορούσε πολύ πιθανό να διαχυθεί στην επαρχία Xinjiang της Κίνας. Με αυτόν τον τρόπο, οι ΗΠ Α/ ΝΑΤΟ θα προκαλούσαν αποσταθεροποίηση της Μεγάλης Ευρασίας και, κατ' επέκταση, του πολυπολικού κόσμου. Ο ρόλος της Τουρκίας, ιδιαίτερα αυτός ενός δυνητικά μετά τον Ερντογάν, θα ήταν κρίσιμης σημασίας για την επιτυχία μιας τέτοιας επιχείρησης, ενώ θα προκαλούσε επίσης περαιτέρω ζητήματα ασφάλειας στη Μέση Ανατολή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail