Μελέτη: Οι υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες της Ευρώπης από τον Ψυχρό Πόλεμο - Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην κορυφή της λίστας

pixabay / geralt
Freepen.gr - Οι στρατιωτικές δαπάνες της Ευρώπης αυξήθηκαν με ρυθμό ρεκόρ το 2022 - με επικεφαλής το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Γαλλία - με τις ΗΠΑ να συνεχίζουν να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 40% των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών, αποκάλυψε μια νέα μελέτη.

Η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της Ευρώπης βοήθησε τις παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες να φτάσουν στο νέο υψηλό των 2,24 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ή 2,2 τοις εκατό του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), σύμφωνα με μελέτη του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη (SIPRI) που εδρεύει στη Στοκχόλμη.

«Καθοδηγείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, (ο οποίος) οδηγεί τις δαπάνες του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού προς τα πάνω, αλλά και τις ανεπίλυτες και επιδεινούμενες εντάσεις στην Ανατολική Ασία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας», δήλωσε ένας από τους συν-συγγραφείς της μελέτης, ο Ναν Τιάν.

«Στην Ευρώπη, βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από ουσιαστικά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», τόνισε περαιτέρω ο Τιάν.

Οι στρατιωτικές δαπάνες στην Ευρώπη, οι οποίες ανήλθαν συνολικά σε 480 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, έχουν ήδη αυξηθεί κατά ένα τρίτο την τελευταία δεκαετία και η τάση αναμένεται να επιμείνει και μάλιστα να επιταχυνθεί την επόμενη δεκαετία.

Ο αριθμός, σημείωσε το SIPRI, δε λαμβάνει υπόψη τους απότομους ρυθμούς πληθωρισμού, πράγμα που σημαίνει ότι οι πραγματικές δαπάνες ήταν ακόμη υψηλότερες.

Η ήπειρος θα μπορούσε «δυνητικά» να δει επίπεδα ανάπτυξης παρόμοια με το 2022 για αρκετά χρόνια, είπε ο Tian.

Η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα σε δαπάνες στην Ευρώπη, έρχεται στην έκτη θέση συνολικά και αντιπροσωπεύει το 3,1 τοις εκατό των παγκόσμιων δαπανών, μπροστά από τη Γερμανία με 2,5 τοις εκατό και τη Γαλλία με 2,4 τοις εκατό -- στοιχεία που περιλαμβάνουν την στρατιωτική βοήθεια που αποστέλλεται στην Ουκρανία.

Η Βρετανία -- ο δεύτερος μεγαλύτερος χορηγός της Ουκρανίας πίσω από τις ΗΠΑ στη δεδηλωμένη προσπάθειά τους να επεκτείνουν τον πόλεμο κατά της Ρωσίας -- "ξοδεύει περισσότερα από τη Γαλλία και τη Γερμανία. Επίσης έδωσε περισσότερη στρατιωτική βοήθεια από τη Γαλλία και τη Γερμανία", τόνισε ο Τιάν.

Η Ευρώπη ξόδεψε 13 τοις εκατό περισσότερο στους στρατούς της το 2022 σε σχέση με τους προηγούμενους 12 μήνες, σε ένα έτος που σημαδεύτηκε από τη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στη γειτονική Ουκρανία ως απάντηση στη συνεχιζόμενη επέκταση προς τα ανατολικά της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και στην άρνησή της να ικανοποιήσει το αίτημα της Μόσχας για εγγυήσεις ασφαλείας.

Οι ΗΠΑ και η Κίνα αντιπροσωπεύουν το ήμισυ των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών

Σύμφωνα με το SIPRI, μόνο οι ΗΠΑ αντιπροσώπευαν το επιβλητικό 39% των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών. Μαζί με την Κίνα, η οποία ήρθε δεύτερη με ποσοστό 13%, τα δύο έθνη αντιπροσώπευαν περισσότερο από το ήμισυ των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών.

Οι επόμενοι στη σειρά υστερούν πολύ, με τη Ρωσία με 3,9%, την Ινδία με 3,6% και τη Σαουδική Αραβία με 3,3%.

Η δεξαμενή σκέψης υπογράμμισε περαιτέρω ότι η δραστική αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της Ευρώπης ήταν η ισχυρότερη εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια και μια επιστροφή, σε σταθερά δολάρια, στο επίπεδο των δαπανών το 1989 όταν έπεσε το Τείχος του Βερολίνου.

Επισήμανε επίσης ότι η Ουκρανία μόνο επταπλασίασε τις δαπάνες της για όπλα σε 44 δισεκατομμύρια δολάρια, ή το ένα τρίτο του ΑΕΠ της. Η χώρα που υποστηρίζεται από τη Δύση έχει επιπλέον επωφεληθεί από δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε δωρεές όπλων που παρέχονται σχεδόν εξ ολοκλήρου από δυτικές κυβερνήσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Αυτό συμβαίνει ενώ οι ρωσικές δαπάνες αυξήθηκαν μόνο κατά 9,2% πέρυσι, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

«Ανεξάρτητα από το αν αφαιρέσετε τα δύο αντιμαχόμενα έθνη, οι ευρωπαϊκές δαπάνες εξακολουθούν να έχουν αυξηθεί κατά πολύ», επεσήμανε περαιτέρω ο Τιάν.

Χώρες όπως η Πολωνία, η Ολλανδία και η Σουηδία ήταν μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που αύξησαν περισσότερο τις στρατιωτικές τους επενδύσεις την τελευταία δεκαετία, πρόσθεσε η μελέτη.

Εν τω μεταξύ, η Ιαπωνία, καθώς και η Ινδονησία, η Μαλαισία, το Βιετνάμ και η Αυστραλία ακολουθούν την τάση.

Τα σύγχρονα και δαπανηρά όπλα εξηγούν επίσης ορισμένες αυξήσεις δαπανών, όπως στην περίπτωση της Φινλανδίας, η οποία πέρυσι αγόρασε 64 αμερικανικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη F-35, σημείωσε το SIPRI.

Η άνοδος των στρατιωτικών δαπανών - τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τους Ευρωπαίους συμμάχους τους - έρχεται εν μέσω επιδείνωσης της κρίσης κόστους ζωής και εκτίναξης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ωθήσει τους ανθρώπους να βγουν στους δρόμους τους τελευταίους μήνες.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την Πέμπτη πως ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη είναι «πολύ υψηλός» και η νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πρέπει να προσπαθήσει να επαναφέρει τον πληθωρισμό προς τον στόχο του 2%.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail