Ο Λούλα ανοίγει ένα μέτωπο πολέμου κατά των ΗΠΑ στην Κίνα

Σάλο στις διεθνείς σχέσεις έχει προκαλέσει η πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου της Βραζιλίας Luiz Inácio Lula da Silva στην Κίνα. Οι δηλώσεις του Λούλα κατά την επίσκεψή του δείχνουν ότι η Βραζιλία τοποθετείται ως ένας ανεξάρτητος παγκόσμιος παίκτης, που δεν ανήκει στις Ηνωμένες Πολιτείες ή σε οποιαδήποτε άλλη μεγάλη δύναμη.

Rohit Yadav - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Άνοιξε ένα μέτωπο πολέμου κατά των ΗΠΑ στην Κίνα.

Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Luiz Inácio Lula da Silva και ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping υπέγραψαν 15 εμπορικές και εταιρικές συμφωνίες στο Πεκίνο. Ο Λούλα πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κίνα για πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο.

Η συζήτηση μεταξύ των δύο ηγετών επικεντρώθηκε σε διμερείς ανησυχίες και διερεύνησε τον διάλογο και τις μεθόδους διαπραγμάτευσης για τον τερματισμό της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η κρατική επίσκεψη του Λούλα ντα Σίλβα στην Κίνα αυτή την εβδομάδα επικεντρώθηκε στην ανανέωση των εμπορικών δεσμών και στην αναζήτηση νέων επενδυτικών ευκαιριών. Η επίσκεψη του Λούλα με μια μεγάλη αντιπροσωπεία 240 ηγετών επιχειρήσεων καταδεικνύει την προτίμηση της Βραζιλίας για συνεργασία πολλαπλών κερδών αντί για γεωπολιτική αντιπαράθεση, παρά την πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Λούλα επισκέφθηκε ένα ερευνητικό κέντρο του κινεζικού τεχνολογικού γίγαντα Huawei, δείχνοντας τη δέσμευση της Βραζιλίας να οικοδομήσει δεσμούς με το Πεκίνο και να δώσει προτεραιότητα στα εθνικά της συμφέροντα έναντι της ανάγκης να φλερτάρει τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Βραζιλία επιδιώκει να διαφοροποιήσει το εμπόριο της με την Κίνα πέρα ​​από τις εξαγωγές κρέατος και σόγιας, και η επίσκεψη στην Huawei είναι μια ευκαιρία να εμβαθύνουν τις επικοινωνίες σχετικά με το 5G και να ενισχύσουν την ανάπτυξη της Βραζιλίας στην έρευνα και την καινοτομία. Η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης κινεζικών επενδύσεων στη Λατινική Αμερική και οι επενδύσεις των κινεζικών εταιρειών στη Βραζιλία αναμένεται να αυξηθούν σταθερά τα επόμενα χρόνια.

Στην εποχή της παγκόσμιας ολοκλήρωσης, ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών κάνει τη σωστή επιλογή μεταξύ συνεργασίας πολλαπλών κερδών και γεωπολιτικής αντιπαράθεσης μηδενικού αθροίσματος.

Ο Λούλα τόνισε τη σημασία της συνεργασίας Βραζιλίας-Κίνας κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Κίνα. Η επίσκεψη μπορεί να βοηθήσει στη διαφοροποίηση του εμπορίου της Βραζιλίας και στην προσέλκυση μελλοντικών επενδύσεων καινοτομίας από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, κάτι που είναι προς το μακροπρόθεσμο συμφέρον της Βραζιλίας.

Βραζιλία εναντίον ΗΠΑ

Η επίσκεψη του Λούλα στην Κίνα δεν ήταν χωρίς ΗΠΑ. Ο Λούλα συνέχισε να επιτίθεται στις ΗΠΑ.

Ο Λούλα κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι ενθαρρύνουν τον πόλεμο στην Ουκρανία και προέτρεψε τους παγκόσμιους ηγέτες να πείσουν τον Πούτιν και τον Ζελένσκι να δώσουν μια ευκαιρία στην ειρήνη. Ο Λούλα είχε προτείνει τη δημιουργία μιας ομάδας χωρών για να μεσολαβήσει στον πόλεμο και να αναζητήσει μια διπλωματική λύση στη σύγκρουση. Τοποθέτησε επίσης τη Βραζιλία ως πιθανό μεσολαβητή.

Η Κίνα και η Βραζιλία δεν ακολούθησαν τη Δύση και άλλους συμμάχους στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία, και οι δύο χώρες προσπάθησαν να τοποθετηθούν ως μεσολαβητές για την επίτευξη ειρήνης στη σύγκρουση.

Ο Λούλα δε λυπήθηκε ούτε την Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας πως το μπλοκ «έχει πλέον μπει απευθείας στη σύγκρουση».

Περαιτέρω, ο Λούλα τάχθηκε υπέρ στης ποδολαριοποίησης. Ο Λούλα ντα Σίλβα ζήτησε τη χρήση εθνικών νομισμάτων και τη δημιουργία νέων χρηματοπιστωτικών μέσων που θα αντικαταστήσουν την κυριαρχία του δολαρίου στο διεθνές εμπόριο.

Μιλώντας σε εκδήλωση στα κεντρικά γραφεία της Νέας Τράπεζας Ανάπτυξης, μιας τράπεζας που ιδρύθηκε από τους BRICS, ο Λούλα είπε ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες αναγκάζονται να «τρέξουν σε αναζήτηση του δολαρίου» για να μπορέσουν να εξάγουν τα προϊόντα τους, κάτι που δεν είναι προς το συμφέρον τους.

Ο Λούλα ντα Σίλβα πρότεινε στις κεντρικές τράπεζες να αναπτύξουν κατάλληλους εναλλακτικούς μηχανισμούς για αμοιβαίες πληρωμές και η NDB να εξετάσει μια εναλλακτική λύση έναντι του δολαρίου στις πληρωμές μεταξύ των χωρών BRICS. Κάλεσε επίσης τη νεοεκλεγείσα επικεφαλής του NDB, την πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, να «μετατρέψει την Τράπεζα BRICS στην κύρια επενδυτική τράπεζα για τις αναπτυσσόμενες χώρες».

Αν και αναγνώρισε ότι αυτή η μετατόπιση μπορεί να είναι δύσκολη και άβολη για πολλούς, ο Λούλα ντα Σίλβα πρότεινε στη διεθνή κοινότητα να εργαστεί για να δημιουργήσει κάτι νέο και να εγκαταλείψει την ιδέα πως το δολάριο πρέπει να είναι το νόμισμα.

Η πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βραζιλία να αποστασιοποιηθεί από την Κίνα και τη Ρωσία έχει απλώς ωθήσει τη Βραζιλία πιο κοντά σε αυτές τις δυνάμεις. Η Κίνα έχει γίνει ο κύριος εμπορικός εταίρος της Βραζιλίας, ενώ η Ρωσία έχει γίνει σημαντικός εταίρος στον αμυντικό τομέα. Η Βραζιλία συνεργάζεται επίσης στενά με τη Ρωσία για την πυρηνική ενέργεια, με σχέδια για την κατασκευή νέων πυρηνικών αντιδραστήρων.

Η πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βραζιλία να αποστασιοποιηθεί από την Κίνα και τη Ρωσία απέτυχε, καθώς η Βραζιλία επιδιώκει να επιβληθεί ως ανεξάρτητη παγκόσμια δύναμη.

Η επίσκεψη του Λούλα στην Κίνα υπογραμμίζει την περίπλοκη γεωπολιτική και οικονομική δυναμική που διαδραματίζεται στον 21ο αιώνα.

Καθώς οι αναδυόμενες αγορές όπως η Κίνα και η Βραζιλία συνεχίζουν να αναπτύσσονται και να επιβεβαιώνονται στην παγκόσμια σκηνή, παραδοσιακές δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα χρειαστεί να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες πραγματικότητες της παγκόσμιας τάξης.

Ως εκ τούτου, η έκκληση του Λούλα για συνεργασία πολλαπλών κερδών αντί για γεωπολιτική αντιπαράθεση είναι μια υπενθύμιση ότι ο κόσμος αλλάζει γρήγορα και τα έθνη πρέπει να βρουν νέους τρόπους να συνεργαστούν για το μεγαλύτερο καλό όλων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail