Zelensky - Zaluzhnyi σε διάσταση για το Bakhmut κι ενώ οι Ουκρανοί στρατιώτες παραδίδονται στην κρεατομηχανή

Γερμανική εφημερίδα ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky και ο Γενικός Διοικητής των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων Valerii Zaluzhnyi έχουν «θεμελιωδώς διαφορετικές απόψεις» για την κατάσταση στο Artyomovsk (Bakhmut). Το Κίεβο προσπαθεί απεγνωσμένα να κρατήσει την πόλη, παρά τις τεράστιες απώλειες σε προσωπικό και εξοπλισμό, ώστε να μπορεί να συνεχίσει να δικαιολογεί τις αδιάκοπες μεγάλες παραδόσεις δυτικής στρατιωτικής βοήθειας.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org/ Παρουσίαση Freepen.gr

Σύμφωνα με την Bild, ο Zaluzhnyi επιμένει στην αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων από την πόλη
«για λόγους τακτικής», αλλά οι αρχές του Κιέβου θέλουν να συνεχίσουν να αντιστέκονται. Σε αυτό το πλαίσιο, η ουκρανική ηγεσία, αλλά ιδιαίτερα ο Ζελένσκι, πρέπει να δείξουν στη Δύση πως οι ουκρανικές δυνάμεις δε λαμβάνουν μάταια στρατιωτική βοήθεια.

Ωστόσο, όπως ανέφερε η γερμανική εφημερίδα, «ενώ υπήρχε μεγάλη ενότητα μεταξύ των δύο ηγετών στην αρχή του πολέμου και οι ρόλοι ήταν σαφώς κατανεμημένοι, αυτό έχει πλέον αλλάξει».

Ουσιαστικά, ο Ζελένσκι ανησυχεί ελάχιστα για τα θύματα της Ουκρανίας που αυξάνονται και ανησυχεί περισσότερο για την εξασφάλιση των δυτικών χρημάτων και της στρατιωτικής βοήθειας, καθώς και για τη διατήρηση της εικόνας του μπροστά στους δυτικούς ηγέτες. Η διάσταση μεταξύ του προέδρου και του αρχιστράτηγου θα ήταν ιδιαίτερα απογοητευτική για τον Zaluzhnyi, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά ότι, από στρατηγική άποψη, η ενδεχόμενη πτώση του Artyomovsk θα οδηγήσει σε μια καταστροφή που θα καταρρεύσει ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου.

Τον τελευταίο καιρό, το Αρτιόμοβσκ έχει γίνει σκηνή αιματηρών μαχών λόγω της σημασίας του για τον ανεφοδιασμό των ουκρανικών στρατευμάτων στο Ντονμπάς. Βρίσκεται βόρεια της Gorlovka, σε μια περιοχή της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ που ελέγχεται επί του παρόντος από το Κίεβο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ουκρανικά στρατεύματα ενισχύουν τις θέσεις δυτικά της πόλης στο πλαίσιο προετοιμασίας για αποχώρηση. Ωστόσο, ο Zelensky είπε, σε αντίθεση με το γερμανικό ρεπορτάζ, πως συζήτησε την κατάσταση στο Artyomovsk με τον περιφερειακό διοικητή και τον αρχηγό της Ουκρανίας και αμφότεροι είπαν «να μην αποσυρθούν» και να ενισχύσουν την άμυνα.

«Η διοίκηση υποστήριξε ομόφωνα αυτή τη θέση. Δεν υπήρχαν άλλες θέσεις. Είπα στον αρχηγό να βρει τις κατάλληλες δυνάμεις για να βοηθήσει τα παιδιά μας στο Μπαχμούτ», είπε ο Ζελένσκι στη νυχτερινή του ομιλία στις 6 Μαρτίου.

Ο Ρομάν Σβιτάν, συνταγματάρχης του ουκρανικού στρατού στις εφεδρείες, εξήγησε στην τηλεόραση Espreso ότι το Αρτιόμοβσκ πρέπει να κρατηθεί για να αποτραπεί η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων προς το Σλαβιάνσκ, το Κραματόρσκ και την Ντρουζκόβκα.

Εν τω μεταξύ, οι δυτικοί στρατιωτικοί ηγέτες υποβαθμίζουν την ιδέα ότι η αποχώρηση της Ουκρανίας από την πόλη πρόκειται να αλλάξει την πορεία του πολέμου.

«Νομίζω πως είναι περισσότερο συμβολική παρά στρατηγική και επιχειρησιακή αξία», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν στις 6 Μαρτίου. «Η πτώση του Μπαχμούτ δε θα σημαίνει απαραίτητα ότι οι Ρώσοι έχουν αλλάξει την παλίρροια αυτού του αγώνα».

Ωστόσο, αυτό που παραλείπει είναι ότι εάν οι ρωσικές δυνάμεις καταλάβουν το Artyomovsk, δε θα αντιμετωπίσουν καμία σοβαρή αντίσταση πριν φτάσουν στην επόμενη γραμμή άμυνας της Ουκρανίας - τη γραμμή Dzerzhynsk (Toretsk) που εκτείνεται για σχεδόν 100 χιλιόμετρα δυτικά του Artyomovsk. Η πτώση του Artyomovsk και του Dzerzhynsk θα οδηγήσει σε τεράστιες εδαφικές αλλαγές.

Η πραγματικότητα είναι ότι η κατάσταση στο Artyomovsk είναι απελπιστική και είναι από το περασμένο καλοκαίρι καθώς οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν μεθοδικά τις ουκρανικές άμυνες σε αυτή που υποτίθεται πως είναι η πιο οχυρωμένη πόλη σε ολόκληρη την Ουκρανία. Από την πλευρά του, ο Volodymyr Nazarenko, ένας ανώτερος Ουκρανός διοικητής, δήλωσε στο Kyiv24 ότι η κατάσταση στην πόλη είναι σαν «κόλαση».

Ακόμη και το CNN αναγκάστηκε να παραδεχτεί στις 6 Μαρτίου ότι «οι άμυνες της Ουκρανίας μέσα και γύρω από την ανατολική πόλη Μπαχμούτ συμπιέζονται από έναν συνδυασμό έντονων πυρών πυροβολικού, όλμων και αεροπορικών επιδρομών και μια ουσιαστική δέσμευση χερσαίων δυνάμεων, τόσο Ρώσων τακτικών όσο και μαχητών της Wagner».

Δεδομένου ότι το Artyomovsk έχει μετατραπεί σε «κόλαση» για τους Ουκρανούς στρατιώτες, η Bild ανέφερε πως «οι περισσότεροι μαχητές στο Bakhmut συμμερίζονται την στάση του Zaluzhnyi». Όπως είπε ένας Ουκρανός στρατιωτικός αναλυτής στη γερμανική εφημερίδα (και θέλησε να παραμείνει ανώνυμος): «Η συντριπτική πλειοψηφία των στρατιωτών στο Μπαχμούτ δεν καταλαβαίνει γιατί κρατείται η πόλη».

Ένας άλλος Ουκρανός στρατιωτικός σύμβουλος είπε στο BILD: «Στην αρχή, το Μπαχμούτ ήταν μια παγίδα για τους Ρώσους, τώρα έχει γίνει παγίδα για εμάς».

Είναι προφανές ότι ο Zaluzhnyi συνθηκολόγησε με τις απαιτήσεις του Zelensky και θα συνεχίσει να δίνει μια χαμένη μάχη στο Artyomovsk. Κατανοεί πλήρως πως η πτώση του Αρτιόμοβσκ είναι επικείμενη και θα σηματοδοτήσει τη μεγαλύτερη νίκη για τις ρωσικές δυνάμεις από το περασμένο καλοκαίρι, παρόλο που οι περισσότερες επιθετικές επιχειρήσεις έχουν ανασταλεί.

Αν και δυτικοί και Ουκρανοί αναλυτές υποβαθμίζουν τη σημασία του Αρτιόμοβσκ, εξακολουθούν να μην εξηγούν γιατί οι ουκρανικές δυνάμεις υποφέρουν από μια αυτοκτονική υπεράσπιση της πόλης. Υπενθυμίζεται ότι στις 3 Φεβρουαρίου, ο Zelensky αναφέρθηκε στο Artyomovsk ως «φρούριο». Αυτή είναι μια φήμη που έχει αναπτύξει το Artyomovsk εδώ και χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι το Αρτιόμοβσκ βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και θα ανοίξει το δρόμο για τις ρωσικές δυνάμεις να απελευθερώσουν μεγαλύτερο μέρος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ από τα χέρια του Κιέβου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail