Yevgeny Prigozhin: Ο master chef του Πούτιν θα μπορούσε να είναι ο «Επόμενος» Πρόεδρος της Ουκρανίας;

Η ομάδα Wagner άλλαξε την πορεία του ουκρανικού πολέμου και τώρα πρόκειται να αλλάξει τη μοίρα της Ουκρανίας. Ο Όμιλος Wagner είναι ένας ιδιωτικός στρατιωτικός εργολάβος (PMC) που συνδέεται με τη ρωσική κυβέρνηση. Υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ο όμιλος Wagner έπαιξε σημαντικό ρόλο στη συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Bishnu Rathi - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Σύμφωνα με πολυάριθμες αναφορές, η Ομάδα Βάγκνερ έχει παράσχει μαχητική υποστήριξη στις ρωσικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων αναγνώρισης, υποστήριξης πυροβολικού και πολεμικών επιχειρήσεων. Η ομάδα έχει επίσης κατηγορηθεί για στρατολόγηση και εκπαίδευση ντόπιων μαχητών, καθώς και για συμμετοχή σε αποστολές δολιοφθοράς και δολοφονίας.

Ενώ η ρωσική κυβέρνηση έχει αρνηθεί οποιαδήποτε επίσημη εμπλοκή με την ομάδα Wagner, πολλοί ειδικοί πιστεύουν πως η ομάδα συνδέεται στενά με το Κρεμλίνο και χρησιμεύει ως μέσο αμφισβητήσιμης στρατιωτικής επέμβασης σε συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο.

Η ομάδα Wagner έχει εμπλακεί σε μεγάλο βαθμό στις ρωσικές προσπάθειες για την κατάληψη της πόλης Bakhmut, στην ανατολική Ουκρανία.

Τα ουκρανικά στρατεύματα λένε ότι μαχητές της Wagner έχουν σταλεί σε επιθέσεις σε μεγάλους αριθμούς σε ανοιχτό έδαφος, με πολλούς νεκρούς ως αποτέλεσμα. 

Αφού η Ρωσία ισχυρίστηκε πως κατέλαβε την πόλη Soledar, κοντά στο Bakhmut, ξέσπασε μια διαμάχη μεταξύ του υπουργείου Άμυνας της και της Ομάδας Wagner σχετικά με το ποιος έπρεπε να λάβει την πίστωση [της διαφαινόμενης νίκης εκεί].

Αρχικά, το υπουργείο Άμυνας δεν ανέφερε ότι η Ομάδα Βάγκνερ συμμετείχε στις μάχες. Ωστόσο, στη συνέχεια παραδέχτηκε πως οι μισθοφόροι της είχαν παίξει ένα «θαρραλέο και ανιδιοτελή» ρόλο.

Πρόσφατα, ο Yevgeny Prigozhin, ο χρηματοδότης και επικεφαλής της ρωσικής ομάδας μισθοφόρων Wagner, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα για το αξίωμα του Προέδρου της Ουκρανίας. Η ομάδα μισθοφόρων δραστηριοποιείται στο μαινόμενο πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. Σε ένα πρόσφατο βίντεο που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο, ο αρχηγός Wagner παρουσίασε τις «πολιτικές φιλοδοξίες» του για την επόμενη χρονιά.

Κάνω μια πολιτική είσοδο. Κοιτάζοντας τα πάντα γύρω μου, έχω πολιτικές φιλοδοξίες. Αποφάσισα να διεκδικήσω την προεδρία το 2024. Πρόεδρος της Ουκρανίας», ανακοίνωσε το Σάββατο ο επικεφαλής της Βάγκνερ.

Ο επικεφαλής της Wagner ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος εναντίον του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelenskyy. Στη διακήρυξή του, ο Yevgeny Prigozhin υποστήριξε πως τα πράγματα θα είναι καλύτερα εάν εκλεγεί. «Αν κερδίσω τις προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας, τότε όλα θα πάνε καλά, παιδιά, οι ρουκέτες δε θα χρειαστούν», είπε. Στο παρελθόν, ο αρχηγός Wagner έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την έλλειψη υποστήριξης που λαμβάνει ο ίδιος και η ομάδα του από τη Ρωσία.

Βλέπετε, ο Yevgeny Prigozhin έχει κερδίσει τη φήμη του πιο σκληρού διοικητή μεταξύ εκείνων που ηγούνται της ζοφερής εισβολής της Ρωσίας. Για τον Πριγκόζιν, όσοι τον γνωρίζουν, εικάζουν ότι ούτε τα χρήματα ούτε η εξουσία ήταν ο μοναδικός κινητήριος παράγοντας του. Έχει συγκεντρώσει πολλά και από τα δύο στην πορεία. Αντίθετα, λένε, τον οδηγεί η συγκίνηση του κυνηγητού, η πεποίθηση ότι μάχεται με διεφθαρμένες ελίτ για λογαριασμό του απλού ανθρώπου και η επιθυμία να συντρίψει τους αντιπάλους του.

Με τα χρόνια, ο Yevgeny Prigozhin έκανε πολλούς εχθρούς: πρώην επιχειρηματικούς εταίρους που αισθάνονται εξαπατημένοι, στρατηγούς του στρατού που έχει επικρίνει ως γραφειοκράτες και ανώτατους αξιωματούχους ασφαλείας που φοβούνται ότι έχει φιλοδοξίες να καταλάβει την πολιτική εξουσία.

Αλλά μέχρι στιγμής, έχει διατηρήσει την εύνοια του πιο σημαντικού υποστηρικτή του: του ανθρώπου που αποκαλεί παπά-Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Yevgeny Prigozhin γεννήθηκε στο Λένινγκραντ, τώρα Αγία Πετρούπολη, το 1961, εννέα χρόνια μετά τον Πούτιν. Ο πατέρας του πέθανε όταν ήταν νέος. Η μητέρα του εργαζόταν σε νοσοκομείο, δήλωσε ο Πριγκόζιν. Ο νεαρός Πριγκόζιν στάλθηκε σε μια αθλητική ακαδημία, όπου οι καθημερινές δραστηριότητες συχνά περιλάμβαναν ώρες σκι αντοχής.

Δεν προχώρησε ως επαγγελματίας αθλητής και αφού τελείωσε το σχολείο έπεσε μέσα σε ένα πλήθος μικροεγκληματιών. Τα δικαστικά έγγραφα του 1981, τα οποία είδε ο Guardian και αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από το ρωσικό ερευνητικό μέσο Meduza, αφηγούνται την ιστορία.

Σύντομα, ο Yevgeny Prigozhin κατείχε ένα μερίδιο σε μια αλυσίδα σούπερ μάρκετ και το 1995 αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να ανοίξει ένα εστιατόριο με τους επιχειρηματικούς εταίρους του. Βρήκε τον Tony Gear, ένα Βρετανό διαχειριστή ξενοδοχείου που είχε εργαστεί στο παρελθόν στο Savoy στο Λονδίνο και τώρα βρισκόταν σε ένα από τα λίγα πολυτελή ξενοδοχεία της Αγίας Πετρούπολης.

Σε μια από τις πιο ασυνήθιστες μπομπονιέρες της μετασοβιετικής Ρωσίας, ο Yevgeny Prigozhin έκανε συντροφικότητα με τον διάσημο τσελίστα Mstislav Rostropovich, ο οποίος είχε μεταναστεύσει από τη Σοβιετική Ένωση τη δεκαετία του 1970.

Όταν ο Ροστροπόβιτς φιλοξένησε τη βασίλισσα της Ισπανίας στο σπίτι του στην Αγία Πετρούπολη το 2001, ο Πριγκόζιν παρείχε το catering. Ο Ροστροπόβιτς κάλεσε ακόμη και τον Yevgeny Prigozhin και τη σύζυγό του σε μια γκαλά συναυλία στο Barbican, μέρος των εορτασμών του Λονδίνου για τα 75α γενέθλιά του το 2002, σύμφωνα με τα αρχεία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Λονδίνου στη λίστα προσκλήσεων για την εκδήλωση.

Μέχρι τότε, ο Πούτιν είχε γίνει πρόεδρος της Ρωσίας. Κατά τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησής του, ο Πούτιν του άρεσε συχνά να συναντά ξένους αξιωματούχους στην πόλη του και μερικές φορές τους πήγαινε στο Παλιό Τελωνείο ή στο New Island, ένα σκάφος που ο Prigozhin είχε μετατρέψει σε πλωτό εστιατόριο.

Κοιτάζοντας παλιές εικόνες από τις δημόσιες εκδηλώσεις του Πούτιν είναι σαν να παίζεις το Where's Yevgeny με τον Prigozhin να είναι συχνά ορατός στο παρασκήνιο, ανεπιτήδευτος και διακριτικός.

Ο Πριγκόζιν άρχισε να κερδίζει συμβόλαια για την κάλυψη σημαντικών κυβερνητικών εκδηλώσεων μέσω της Concord, μιας εταιρείας χαρτοφυλακίου που είχε ιδρύσει τη δεκαετία του 1990. Το επόμενο βήμα ήταν οι γιγάντιες κρατικές συμβάσεις προμηθειών. Το 2012, κέρδισε περισσότερα από 10,5 δισεκατομμύρια ρούβλια (200 εκατομμύρια λίρες) συμβάσεων για την παροχή τροφίμων στα σχολεία της Μόσχας, ανέφεραν ρωσικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα αρχεία από το ρωσικό οικονομικό μητρώο.

Νέες ευκαιρίες προέκυψαν όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το Μάρτιο του 2014 και αμέσως μετά επενέβη στρατιωτικά στην ανατολική Ουκρανία. Ο Πούτιν αρνήθηκε πως τακτικά ρωσικά στρατεύματα είχαν εμπλακεί και στις δύο περιπτώσεις, παρά τα πολλά στοιχεία για το αντίθετο.

Το Κρεμλίνο άρχισε να εξετάζει τρόπους για να κάνει την άρνηση λίγο πιο πιστευτή. Παρά το γεγονός ότι οι ιδιωτικές στρατιωτικές επιχειρήσεις ήταν απαγορευμένες στη Ρωσία, εμφανίστηκαν ορισμένες οργανώσεις που φάνηκε να συντονίζουν τις επιχειρήσεις τους με το υπουργείο Άμυνας διατηρώντας την ανεξαρτησία τους. Η Wagner του Yevgeny Prigozhin θα κατέληγε να είναι αυτή που ξεχώριζε περισσότερο.

Το υπουργείο έδωσε στον Yevgeny Prigozhin γη στο Molkino, στη νότια Ρωσία, όπου οι επιχειρήσεις που συνδέονται με το Prigozhin έχτισαν μια βάση για μαχητές, ενώ την περνούσαν ως καλοκαιρινή κατασκήνωση για παιδιά.

Η γρήγορη άνοδος του Πριγκόζιν άρχισε να εξοργίζει ορισμένους αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας, εντάσεις που θα αυξάνονταν μόνο με τα χρόνια καθώς οι επιχειρήσεις του επεκτάθηκαν περισσότερο. Μια σημαντική στιγμή για τον Πριγκόζιν ήρθε στα τέλη του 2015, όταν ο Πούτιν αποφάσισε να επέμβει στρατιωτικά στη Συρία για να στηρίξει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ. Ο Yevgeny Prigozhin κέρδισε συμβόλαια για τρόφιμα και προμήθειες και έστειλε εκεί τα στρατεύματά της Wagner.

Στη Συρία, η Βάγκνερ καθιερώθηκε αρχικά ως μια τρομερή μαχητική δύναμη, με την ομάδα να διαδραματίζει εξέχοντα, αν δεν αναγνωρίζεται, ρόλο στην επέμβαση της Μόσχας.

Έτσι, είναι πολύ πιθανό ο Πούτιν να έχει δώσει την ευλογία του στην πρόσφατη ανακοίνωση του Πριγκόζιν ότι θα είναι υποψήφιος για πρόεδρος της Ουκρανίας. Το πιο σημαντικό, δίνει μια ματιά στην στρατηγική του Πούτιν για το Κίεβο. Ο Πούτιν δεν προσπαθεί να υποτάξει την Ουκρανία στη ρωσική κυριαρχία σε εδαφικό επίπεδο, σε αντίθεση με ό,τι πολλοί δυτικοί ηγέτες και σχολιαστές θα ήθελαν να πιστέψουμε. Αντίθετα, το Κρεμλίνο σκοπεύει να εγκαταστήσει μια διοίκηση μαριονέτα στην Ουκρανία που θα διοικείται από το δεξί χέρι του Πούτιν. Με αυτόν τον τρόπο, ο Πούτιν προστατεύει την κυριαρχία της Ουκρανίας ενώ διατηρεί τον έλεγχο των καθημερινών επιχειρήσεων του Κιέβου από το Κρεμλίνο. Ένα πολύ σοφό σχέδιο δράσης, πράγματι.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail