Καταστρέφεται η Βουλγαρία: Έρευνα αποκαλύπτει μυστική προμήθεια όπλων στην Ουκρανία

Η Βουλγαρία καταστράφηκε. Οι πράξεις του βαλκανικού έθνους αποκαλύφθηκαν. Έχει εξαπατήσει τους ανθρώπους της και τους έχει κρατήσει στο σκοτάδι. Έρευνα της Euractiv αποκάλυψε ότι έστειλε όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία. Αυτό συμβαίνει εδώ και δύο χρόνια. Έχει εξάγει μια σειρά από όπλα και πυρομαχικά.
 
Rohit Yadav - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Την εποχή που η Kornelia Ninova υπηρετούσε ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, είχε δηλώσει πως δε θα χορηγούσε άδεια για την εξαγωγή βουλγαρικών όπλων στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή. Ωστόσο, από τον Ιανουάριο του 2021 έως τις 24 Φεβρουαρίου 2022, οι ουκρανικές δυνάμεις μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν έμμεσες αγορές από βουλγαρικές εταιρείες όπλων, οι οποίες είναι σημαντικοί εξαγωγείς όπλων και πυρομαχικών σχεδιασμένων σύμφωνα με τα σοβιετικά πρότυπα για τον ουκρανικό στρατό. Οι άδειες εξαγωγής όπλων που εκδόθηκαν από το βουλγαρικό κράτος κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ανήλθαν συνολικά σε 1,1 – 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Alexander Mihailov, πρώην εκτελεστικός διευθυντής της κρατικής εταιρείας «Kintex», από την οποία διέρχονται οι εξαγωγές όπλων της χώρας, επιβεβαίωσε τις αξιοσημείωτες βουλγαρικές εξαγωγές φέτος. Δήλωσε ότι όταν υπάρχει μια διεθνής ένοπλη σύγκρουση, η χρήση προϊόντων που σχετίζονται με την άμυνα συνήθως αυξάνεται. Η βιομηχανία όπλων της Βουλγαρίας αντιμετώπισε σημαντική αύξηση των πωλήσεων στο εξωτερικό, ιδιαίτερα στην Πολωνία και τη Ρουμανία, από όπου τα όπλα αποστέλλονταν στη συνέχεια στην Ουκρανία. Μεγάλα κρατικά εργοστάσια όπλων όπως αυτά στο Sopot, το Karlovo και το Kazanlak ανέφεραν αύξηση 100% στις πωλήσεις.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας Velizar Shalamanov δήλωσε ότι οι βουλγαρικές εταιρείες όπλων δεν πωλούν απευθείας όπλα και πυρομαχικά σε ουκρανικές εταιρείες. Είπε πως οι αγορές αυτές οργανώνονται μέσω ξένων προγραμμάτων, με πιο εξέχοντα από τη Μεγάλη Βρετανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Πολωνία. Τα logistics οργανώνονται κυρίως μέσω της Πολωνίας και η ευθύνη βαρύνει τις εταιρείες που αγοράζουν από τη βουλγαρική αγορά.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη στις 25 Ιανουαρίου, ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής του βασικού κρατικού στρατιωτικού εργοστασίου στο Σόποτ, Ιβάν Ιβάνοφ, εξήγησε ότι η Βουλγαρία δεν εξήγαγε όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία.

Έτσι, παρόλο που η Βουλγαρία και η Ουκρανία δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε μια ενιαία άμεση συμφωνία, η έμμεση πώληση όπλων στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα γινόταν ακόμη και πριν ξεσπάσει η σύγκρουση. Αυτό κατέστη δυνατό μέσω διεθνών εμπορικών σχημάτων και προγραμμάτων με μεγάλη χρηματοδότηση στη Μεγάλη Βρετανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Πολωνία, και την εφοδιαστική που οργανώθηκε μέσω αυτών των χωρών. Η αποκάλυψη από την έρευνα της Euractiv θα προκαλέσει πολιτική θύελλα όχι μόνο στη Βουλγαρία αλλά θα επηρεάσει άμεσα τις σχέσεις της με τη Ρωσία.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail