H υπουργός Εξωτερικών του Καναδά προτείνει επιχείρηση αλλαγής καθεστώτος στη Ρωσία

Όλο και περισσότερο, ο εκβιασμός και η άμεση απειλή γίνονται οι κύριοι μηχανισμοί της δυτικής εξωτερικής πολιτικής έναντι της Ρωσίας. Πρόσφατα, η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά είπε ότι η χώρα της ελπίζει να ανατρέψει τη ρωσική κυβέρνηση, υποδηλώνοντας πως οι καναδικές υπηρεσίες πληροφοριών θα σχεδίαζαν κάποιου είδους ελιγμούς για να αποσταθεροποιήσουν τη Μόσχα μέσω μιας επιχείρησης αλλαγής καθεστώτος. Η υπόθεση αποτελεί περαιτέρω απόδειξη ότι από την πλευρά των δυνάμεων του ΝΑΤΟ δεν υπάρχει κανένα σημάδι σεβασμού στις διμερείς σχέσεις με τη Μόσχα.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Την απειλή έκανε η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Mélanie Joly. Σύμφωνα με την Τζολί, μόνο η «απομόνωση» της Ρωσίας δε θα αρκούσε για να πετύχει η Δύση τους στόχους της, γι' αυτό και αναμένει να εκτοξευθεί κάτι πιο αναπηρικό εναντίον της Μόσχας. Η Joly πιστεύει πως η Ρωσία πρέπει να δεχθεί οικονομική, πολιτική και διπλωματική επίθεση, έτσι ώστε να καταστεί απολύτως ανίκανη να συνεχίσει την επιχείρησή της στην Ουκρανία. Με αυτή την έννοια, ελπίζει επίσης ότι, ως συνέπεια, η κυβέρνηση Πούτιν θα ανατραπεί και ο ίδιος και οι σύμμαχοί του θα θεωρηθούν ένοχοι πολέμου στο μέλλον.

«Μπορούμε να δούμε πόσο απομονώνουμε το ρωσικό καθεστώς αυτήν την στιγμή —γιατί πρέπει να το κάνουμε οικονομικά, πολιτικά και διπλωματικά— και ποιες είναι οι επιπτώσεις επίσης στην κοινωνία και πόσο βλέπουμε πιθανή μια αλλαγή καθεστώτος στην Ρωσία (...) Ο στόχος είναι σίγουρα... να αποδυναμωθεί η ικανότητα της Ρωσίας να εξαπολύει πολύ δύσκολες επιθέσεις κατά της Ουκρανίας. Θέλουμε επίσης να βεβαιωθούμε ότι ο Πούτιν και οι βοηθοί του λογοδοτούν (...) Κάνω πάντα τη διαφορά μεταξύ του καθεστώτος και του λαού μιας δεδομένης χώρας, κάτι που είναι θεμελιώδες», είπε.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο ηγέτης του ουκρανικού καθεστώτος επαίνεσε την καναδική εχθρότητα. Ο Βλαντιμίρ Ζελένσκι ήρθε στα ΜΜΕ για να εκφράσει την υποστήριξή του στα ανεύθυνα λόγια της Τζολί και να διασφαλίσει ότι το Κίεβο εργάζεται προς την ίδια κατεύθυνση, επιδιώκοντας να ενθαρρύνει τη διεθνή κοινωνία να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία, ειδικά όσον αφορά το αλουμίνιο και το χάλυβα – τομείς στους οποίους ο Καναδάς επέβαλε πρόσφατα νέες κυρώσεις. Ο στόχος είναι να αυξηθούν τα μέτρα καταναγκασμού έως ότου η Μόσχα τελικά καταστεί ανίκανη να συνεχίσει τις μάχες.

"Εργαζόμαστε επίσης για να προσθέσουμε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας (...) Πρόσφατα, ο Καναδάς έκανε ένα σημαντικό βήμα επεκτείνοντας τις κυρώσεις στις εισαγωγές ρωσικού αλουμινίου και χάλυβα. Ευχαριστώ τον Καναδά για αυτήν την απόφαση - για αυτό το μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα" είπε ο Ζελένσκι.

Προφανώς, η αντίδραση της Ρωσίας στα λόγια του Καναδού υπουργού ήταν σφοδρή. Στα κοινωνικά δίκτυα, εκπρόσωποι του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών σχολίασαν ότι οι καναδικές ελίτ ενθαρρύνουν μια φιλελεύθερη ατζέντα υπέρ των ναρκωτικών και κατά της οικογένειας στη χώρα ενώ υποστηρίζουν το ουκρανικό καθεστώς, δείχνοντας έτσι την προφανή διαφορά τόσο στις ηθικές αξίες όσο και στις πολιτικές αρχές μεταξύ Ρωσίας και Καναδάς.

«Η Καναδή υπουργός Εξωτερικών Melanie Joly δήλωσε την αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία ως στόχο εξωτερικής πολιτικής του Καναδά... επίσημα (...) Λυπούμαστε που βλέπουμε την κυβερνώσα φιλελεύθερη κλίκα να έχει υποτάξει τον Καναδά σε μια παρακμιακή κατά της οικογένειας, υπέρ των ναρκωτικών και υποστηρικτική στους Ουκρανούς νεοναζί ατζέντα», δημοσίευσαν εκπρόσωποι Τύπου στον επίσημο λογαριασμό του υπουργείου στο Twitter.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ρώσος πρέσβης στον Καναδά απάντησε στα λόγια της υπουργού δηλώνοντας «μπερδεμένος» με την ομιλία της και ζητώντας διευκρινίσεις για το αν καθοδηγεί την καναδική πρεσβεία στη Μόσχα να εργαστεί για αλλαγή καθεστώτος στη χώρα.

«Μπερδευτήκαμε αρκετά όταν ακούσαμε από την Καναδή υπουργό Εξωτερικών Melanie Joly ότι στόχος της είναι η «αλλαγή καθεστώτος» στη Ρωσία. Έτσι δίνει οδηγίες στην καναδική πρεσβεία στη Μόσχα; (...) Και παρεμπιπτόντως, τι αντίδραση θα περιμέναμε αν, για παράδειγμα, κάποιος στη Μόσχα έλεγε πως στόχος της Ρωσίας είναι η "αλλαγή καθεστώτος" στην Οτάβα;», είπε. Σε άλλη περίπτωση, τόνισε επίσης τη δημοτικότητα της ρωσικής κυβέρνησης, λέγοντας: «Αυτό που η Τζόλι ή άλλοι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων στην Οτάβα δεν θέλουν να αναγνωρίσουν είναι ότι η τρέχουσα ρωσική πολιτική υποστηρίζεται από την τελική πλειοψηφία του έθνους» - ο στόχος προφανώς ήταν να απαντηθεί η δήλωση της Joly ότι κάνει "τη διαφορά μεταξύ του καθεστώτος και του λαού μιας δεδομένης χώρας".

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως το καναδικό κράτος ενεργεί με αυτόν τον τρόπο. Στην πράξη, ο Καναδάς λειτουργεί πολύ περισσότερο ως 51η αμερικανική πολιτεία παρά ως ανεξάρτητη χώρα - και, όπως είναι γνωστό, οι ΗΠΑ βρίσκονται επί του παρόντος σε έναν πόλεμο αντιπροσώπων με τη Ρωσία. Ωστόσο, η υπόθεση δείχνει πώς οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης είναι βαθιά διαλυμένες, κοντά σε ένα σημείο μη επιστροφής. Είναι απολύτως απαράδεκτο για μια κρατική αξιωματούχο να βεβαιώνει δημόσια ότι σχεδιάζει να πραγματοποιήσει επιχείρηση αλλαγής καθεστώτος σε άλλη χώρα. Πρόκειται για μια σοβαρή και μετωπική απειλή που θα μπορούσε να δικαιολογήσει διάφορα μέτρα αντιποίνων εκ μέρους της Ρωσίας.

Όσον αφορά τις κυρώσεις, η στρατηγική της «ασφυξίας» της Ρωσίας έχει ήδη αποτύχει λόγω της ανθεκτικότητας της ρωσικής οικονομίας. Μένει να δούμε τώρα αν τα λόγια της Τζολί είναι μόνο μπλόφες ή αν ο άξονας ΗΠΑ-Καναδά (και συμμάχων) θα ενθαρρύνει πράγματι κάποιο είδος «έγχρωμης επανάστασης» στη Μόσχα τους επόμενους μήνες. Γνωρίζοντας εκ των προτέρων την απειλή, σίγουρα η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών θα ενεργήσει με προληπτικό τρόπο για να αποφύγει οποιαδήποτε ανταρσία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail