Φαίνεται ότι η Σερβία προτιμά να γονατίσει μπροστά στη Δύση παρά να είναι φίλη με τη Ρωσία

Ο υπουργός Οικονομίας της Σερβίας πιστεύει ότι η χώρα του υποφέρει από τη φιλία με τη Ρωσία. Θα υποφέρει ακόμη περισσότερο η Σερβία αν σταματήσει να είναι φίλη της Ρωσίας;

Ο υπουργός Οικονομίας της Σερβίας Ράντε Μπάστα υποστήριξε την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Αυτή είναι η πρώτη δημόσια δήλωση αυτού του είδους από Σέρβο κυβερνητικό στέλεχος.

Lyuba Lulko - english.pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Μπάστα εκπροσωπεί το Κόμμα της Ενωμένης Σερβίας που αποτελεί μέρος του συνασπισμού του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας (SPS) υπό την ηγεσία του Σέρβου υπουργού Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς. Το SPS συμμετείχε σε συνασπισμό με το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (το κόμμα του σημερινού αρχηγού του κράτους Aleksandar Vučić) για αρκετούς εκλογικούς κύκλους.

Ο αντιπρόεδρος του SPS Τζόρτζε Μιλίσεβιτς υποστήριξε την πρόταση του Μπάστα.

Το σοσιαλιστικό κίνημα του Αλεξάντερ Βουλίν, επίσης μέλους του κυβερνώντος συνασπισμού, απαίτησε ως απάντηση ο Ράντε Μπάστα να παραιτηθεί επειδή ήθελε η Σερβία να ενταχθεί στις «παράνομες κυρώσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Οι πολιτικές του Βελιγραδίου πρόκειται να αλλάξουν

Η Σερβία μπορεί να αλλάξει τις πολιτικές της μόνο και μόνο επειδή ο Βούτσιτς και άλλοι πολιτικοί δεν αποκλείουν πως θα πρέπει να ενδώσουν στην πίεση της ΕΕ εάν η Σερβία θέλει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό μπορεί να συμβεί πράγματι. Η Σερβία ανακοίνωσε ότι δε θα αγοράζει πλέον ρωσικά μαχητικά MIG-29, επειδή η Ρωσία δε συντηρεί τα αεροπλάνα που έχει ήδη η Σερβία. Η Σερβία έδειξε επίσης «πραγματισμό» όταν ο Βούτσιτς παραδέχτηκε πως σερβικά εργοστάσια πουλούσαν πυρομαχικά στην Ουκρανία μέσω μεσάζοντος στην Τουρκία.

Υπάρχουν άλλες προϋποθέσεις για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ. Η Σερβία πρέπει να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της επαρχίας Κοσσυφοπεδίου και Μετοχίων. Επομένως, υποχωρώντας στις κυρώσεις, το Βελιγράδι θα δείξει ότι θα ήταν πρόθυμο να κάνει παραχωρήσεις και στο Κοσσυφοπέδιο. Εάν ο Βούτσιτς αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου με τη μία ή την άλλη μορφή, η Σερβία θα εκραγεί σε διαμαρτυρίες.

Τι χάνει και τι κερδίζει η Σερβία

Από οικονομικής άποψης, εάν η Σερβία σταματήσει να είναι φίλη με τη Ρωσία, θα χάσει φθηνό ρωσικό αέριο που καθιστά ανταγωνιστική τη χημική και πετροχημική βιομηχανία της χώρας. Εξάλλου, παράγει 800.000 τόνους προϊόντων ετησίως και εξασφαλίζει απασχόληση στη βόρεια Σερβία, που είναι η πιο ανεπτυγμένη περιοχή της χώρας. Εάν δεν υπάρχει φθηνό ρεύμα, η Σερβία θα γονατίσει, πιστεύουν Σέρβοι οικονομολόγοι.

Οι προμήθειες LNG δε θα αντικαταστήσουν το φυσικό αέριο του αγωγού, καθώς η Σερβία δεν έχει θαλάσσιους λιμένες.

Δεδομένου πως η σερβική βιομηχανία πετρελαίου ανήκει στη Ρωσία (θυγατρική της Gazpromneft), θα αναγκαστεί να προμηθεύει ντίζελ στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας μέσω τρίτων χωρών. Σε μια άλλη επιλογή, μπορεί να εθνικοποιηθεί όπως συνέβη στο διυλιστήριο Lukoil στην Ιταλία και τη Βουλγαρία. Σε απάντηση, η Μόσχα μπορεί να τερματίσει την υποστήριξή της προς το Βελιγράδι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ως συνέπεια αυτού, η Σερβία μπορεί να δει ξανά το ψήφισμα για τη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα στον ΟΗΕ (η Ρωσία άσκησε βέτο στο ψήφισμα).

Τι μπορεί να κερδίσει η Σερβία από το να μετατραπεί σε αντίπαλο της Ρωσίας; Η χώρα θα αναπτύξει καλύτερες σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Σερβία θα αποκτήσει επίσης πρόσβαση στην οικονομική στήριξη της ΕΕ. Η ΕΕ θα πληρώσει τη Σερβία ενώ θα δώσει οδηγίες στην κυβέρνηση τι να κάνει στην οικονομία της χώρας που πιθανότατα θα αποκτήσει αγροτικό χαρακτήρα. Η ΕΕ θα μετατρέψει τη Σερβία σε αποικία φυσικών πόρων και τελικά θα χάσει την κυριαρχία της.

Η Σερβία είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει ενταχθεί στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Οι δημοσκοπήσεις του Sprint Insight δείχνουν πως το 81 τοις εκατό των Σέρβων πολιτών είναι αντίθετο στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail