Η διπλωματική συμφωνία Σαουδικής Αραβίας και Ιράν θα μειώσει τις τιμές του πετρελαίου;

Οι ενεργειακές αγορές ξεκίνησαν τη νέα εβδομάδα με άσχημο τόνο, με τις τιμές του πετρελαίου να καταγράφουν σημαντική πτώση στις αρχές της Δευτέρας, λίγες μέρες μετά τη συμφωνία της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν να αποκαταστήσουν τους διπλωματικούς δεσμούς σε μια συμφωνία για την οποία διαμεσολάβησε η Κίνα, δίνοντας τέλος σε μια επταετή ρήξη. 

Του Alex Kimani για το Oilprice.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ενώ οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν νωρίς τη Δευτέρα, αυτό το τελευταίο selloff αφορά περισσότερο το φόβο της μετάδοσης λόγω μιας δραματικής χρεοκοπίας της τράπεζας της Silicon Valley που έπεσε το σαββατοκύριακο, παρά για το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία που αποκαθιστούν τις διπλωματικές σχέσεις. 

Ωστόσο, οι αναλυτές έχουν προβλέψει ότι η διόρθωση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών θα μπορούσε να αμβλύνει το γεωπολιτικό πριμ που πλήττει περιοδικά τις ενεργειακές αγορές λόγω των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες υποστηρίζουν τις αντίπαλες πλευρές στον πόλεμο στην Υεμένη. Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, επαίνεσε την κίνηση λέγοντας: 

«Στο βαθμό που αυτή η συμφωνία μπορεί να οδηγήσει στον τερματισμό του πολέμου στην Υεμένη, στο βαθμό που μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της ανάγκης της Σαουδικής Αραβίας να αμυνθεί από επιθέσεις. σε βαθμό που θα μπορούσε να αποκλιμακώσει τις εντάσεις - όλα αυτά είναι προς την καλή πλευρά του καθολικού».

Οι εντάσεις μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν έφθασαν στα ύψη το 2019 μετά από επίθεση που ανέλαβαν οι Υεμενίτες μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν στις εγκαταστάσεις Abqaiq της Σαουδικής Αραβίας, οι οποίες έχασαν προσωρινά τη μισή παραγωγική τους ικανότητα. Πέρυσι, η Σαουδική Αραβία σήμανε τον κώδωνα του κινδύνου για μια επικείμενη ιρανική επίθεση, προκαλώντας μια ταχεία απάντηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η συμφωνία Σαουδικής Αραβίας-Ιράν είναι η πιο πρόσφατη σε μια σειρά γεωπολιτικών ανακατατάξεων που πραγματοποιούνται τον τελευταίο καιρό στη Μέση Ανατολή. Για περισσότερο από ένα χρόνο, η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία διαπραγματεύονται αθόρυβα την εξομάλυνση των σχέσεων που υπέστησαν σοβαρές ζημιές μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 στην Κωνσταντινούπολη. Το Κατάρ έχει θεραπεύσει μια ρήξη πέντε ετών με τους γείτονές του στον Περσικό Κόλπο, ενώ το Ισραήλ εμβαθύνει τους αραβικούς δεσμούς του σε μια περίοδο που η σύγκρουσή του με τους Παλαιστίνιους θερμαίνεται.

Εν τω μεταξύ, η Τεχεράνη έχει δώσει χάρη σε περισσότερους από 22.000 ανθρώπους που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων που συγκλόνισαν τη χώρα μετά το θάνατο της Mahsa Amini. Η αναταραχή ξέσπασε σε πολλές κουρδικές πόλεις αφού η 22χρονη Ιρανοκούρδισσα πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου, μόλις τρεις ημέρες αφότου συνελήφθη από την «αστυνομία ηθικής» του Ιράν για φερόμενη παραβίαση του αυστηρού κώδικα ενδυμασίας της χώρας για τις γυναίκες.

Οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ

Πέρυσι, οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες κυρώσεις σε αυτό το 2018. Σύμφωνα με τον Υπουργό Πετρελαίου του Ιράν Τζαβάντ Οουτζί, το Ιράν εξήγαγε 83 εκατομμύρια βαρέλια επιπλέον πετρελαίου από την αρχή του ιρανικού έτους στις 21 Μαρτίου 2022 σε σχέση με το προηγούμενο δωδεκάμηνο και 190 εκατομμύρια βαρέλια περισσότερα από καθένα από τα δύο προηγούμενα έτη. Οι εξαγωγές φυσικού αερίου της χώρας αυξήθηκαν επίσης κατά 15% σε ετήσια βάση.

Ενώ οι αυξανόμενες εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν είναι πιθανό να προκαλέσουν αναταραχή στις ευαίσθητες ισορροπημένες αγορές πετρελαίου, είναι απίθανο η τάση να είναι βιώσιμη χωρίς η χώρα να συμφωνήσει σε μια νέα πυρηνική συμφωνία και τις ΗΠΑ να άρουν τις κυρώσεις.

Επί του παρόντος, οι προοπτικές αναβίωσης της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν έχουν αυξηθεί δραματικά, από σχεδόν βέβαιο τες Μάρτιο του 2022 σε σχεδόν μηδενικές επί του παρόντος, με τις συνομιλίες να οδηγούν σε ένα ακόμη αδιέξοδο το Σεπτέμβριο. Εν τω μεταξύ, οι ανταλλαγές για ένα συμβιβαστικό κείμενο εξακολουθούν να μην ικανοποιούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Μια επιτυχημένη πυρηνική συμφωνία θα μπορούσε να αλλάξει τις αγορές πετρελαίου, με τον πρώην υπουργό πετρελαίου του Ιράν Bijan Namdar Zanganeh να λέει ότι το μεγαλύτερο όνειρό του ήταν πάντα να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου του Ιράν στα έξι εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα ώστε να κερδίσουν 2 τρισεκατομμύρια δολάρια μέσω των εξαγωγών πετρελαίου τις επόμενες δύο δεκαετίες και να χρησιμοποιήσουν τα έσοδα για να επενδύσουν στην ανάπτυξη της χώρας.

Ωστόσο, η συνολική ισορροπία ενδέχεται να μην αλλάξει πολύ ακόμη και σε περίπτωση άρσης των κυρώσεων, με πηγές παρακολούθησης δεξαμενόπλοιων - οι οποίες βασίζονται σε δορυφορικές εικόνες για να παρακολουθούν τις παγκόσμιες αποστολές πετρελαίου - να υποδηλώνουν πως οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν σε χώρες όπως η Κίνα είναι ήδη αρκετά υψηλές, που σημαίνει ότι μπορεί να μην δούμε τεράστια αύξηση ακόμη και αν η χώρα επανέλθει στις παγκόσμιες αγορές.

Αν και οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προσπαθούν να συνάψουν μια νέα πυρηνική συμφωνία με το Ιράν μετά τη μονομερή αποχώρηση του Τραμπ από το JCPOA το Μάιο του 2018, δεν πιστεύουν όλοι ότι είναι καλή ιδέα. Για παράδειγμα, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς έχει προειδοποιήσει πως τέτοιες προσπάθειες θα άνοιγαν ένα «χρυσό» δρόμο προς ένα πυρηνικό όπλο, με τα σχόλιά του να έρχονται αφού μίλησε με Ιρανούς ακτιβιστές κατά του καθεστώτος στην Ουάσιγκτον, DC το Σάββατο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail