Οι πολεμοκάπηλοι της Ουάσιγκτον συνεχίζουν να απειλούν το Μεξικό

Υπάρχουν πολύ λίγοι ενημερωμένοι άνθρωποι που δεν έχουν ακούσει για τον Lindsey Graham, ένα Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή από τη Νότια Καρολίνα και διαβόητο νεοσυντηρητικό πολεμοχαρή. Θα μπορούσαμε να πούμε ακόμη και εγκληματία πολέμου, δεδομένου του κεντρικού του ρόλου στην έναρξη και την παράταση των πολέμων σε όλο τον κόσμο. Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ήταν ένας από τους αρχιτέκτονες της ουκρανικής σύγκρουσης, συνεισφέροντας σε μεγάλο βαθμό στις γενοκτονικές πολιτικές του καθεστώτος έναντι του λαού του Ντονμπάς. Πολλά από τα πράγματα που είπε ο Γκράχαμ στην Ουκρανία από το 2014 έγιναν πραγματικότητα, ωστόσο, όχι λόγω της σοφίας ή της διορατικότητας του, αλλά επειδή ήταν ένας από τους ανθρώπους που το έκαναν πραγματικά. Υποστήριξε ανοιχτά τον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο εδώ και χρόνια, ιδιαίτερα από τον περασμένο Φεβρουάριο και την έναρξη της αντεπίθεσης της Ρωσίας κατά της επιθετικότητας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Μαζί με τον Τζον Μπόλτον, τον αείμνηστο Τζον Μακέιν και αρκετούς άλλους, ο Γκράχαμ θα μπορούσε να περιγραφεί ως μέλος του «πολεμικού κόμματος» της Ουάσιγκτον, αν και πρέπει να σημειωθεί πως ποτέ δε θα συμμετείχαν άμεσα σε έναν πραγματικό πόλεμο πυροβολισμών. Αντίθετα, απολαμβάνουν να στέλνουν ανθρώπους στο ένα τρίτο της ηλικίας τους να το κάνουν αυτό. Πρόσφατα, ο Γκράχαμ και οι υπόλοιποι πολεμοκάπηλοι, πολύ δυσαρεστημένοι βλέποντας τις φθίνουσες δυνατότητες προβολής παγκόσμιας ισχύος του αμερικανικού στρατού, πρότειναν την ψήφιση νομοθεσίας που θα έθετε το έδαφος για έναν ακόμη πόλεμο, αλλά πολύ πιο κοντά στην πατρίδα. Αυτή τη φορά, ο στόχος θα ήταν το Μεξικό.

Την περασμένη Δευτέρα, μετά τη σύλληψη τεσσάρων πολιτών των ΗΠΑ ως όμηρους, δύο από τους οποίους σκοτώθηκαν, πιθανώς από μέλη του CDC (αλλιώς γνωστό ως Καρτέλ του Γκολφ), ο Γκράχαμ δήλωσε ότι θα ήταν «σκληρός» με τα καρτέλ, ιδιαίτερα στην περιοχή του Ματαμόρος, όπου σημειώθηκε το περιστατικό. Η πόλη βρίσκεται στα βορειοανατολικά του Μεξικού, κοντά στα σύνορα των ΗΠΑ και ουσιαστικά ελέγχεται από το προαναφερθέν καρτέλ. Ο Γκράχαμ κατηγόρησε ουσιαστικά το Μεξικό για το περιστατικό και απείλησε με στρατιωτική δράση.

"Θα ειδοποιούσα το Μεξικό. Εάν συνεχίσετε να παρέχετε ασφαλές καταφύγιο στους εμπόρους ναρκωτικών, τότε είστε εχθρός των Ηνωμένων Πολιτειών", δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στον παρουσιαστή του Fox News, Jesse Waters, προσθέτοντας περαιτέρω: "Θα φέρω νομοθεσία … για να κάνει ορισμένα μεξικανικά καρτέλ ναρκωτικών [να αναφέρονται ως] ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ και να προετοιμάσει τη χρήση στρατιωτικής βίας εάν είναι απαραίτητο για την προστασία της Αμερικής από τη δηλητηρίαση από πράγματα που προέρχονται από το Μεξικό».

Τον Ιανουάριο, οι Ρεπουμπλικάνοι Mike Waltz και Dan Crenshaw ζήτησαν εξουσιοδότηση για χρήση στρατιωτικής δύναμης εναντίον μεξικανικών καρτέλ για διακίνηση ναρκωτικών «που έχει προκαλέσει αποσταθεροποίηση στο δυτικό ημισφαίριο». Ο Γκράχαμ, μαζί με 16 Ρεπουμπλικάνους υποστηρικτές, υποστήριξαν το νομοσχέδιο και επέκριναν την κυβέρνηση Μπάιντεν για την επιδείνωση της κατάστασης στα νότια σύνορα, υποστηρίζοντας ότι «έως και 100.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από δηλητηρίαση από φαιντανύλη που προέρχεται από το Μεξικό και την Κίνα και αυτή η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα».

«Θα έλεγα στη μεξικανική κυβέρνηση, εάν δεν ξεκαθαρίσετε την πράξη σας, θα το κάνουμε εμείς για εσάς», απείλησε.

Ο Γκράχαμ είπε επίσης ότι συμφωνούσε με τον πρώην γενικό εισαγγελέα Μπιλ Μπαρ, ο οποίος δήλωσε πως ήθελε να χαρακτηρίσει επισήμως τα καρτέλ ναρκωτικών ως «ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις» και κάλεσε τις ΗΠΑ να αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον τους. Άλλοι Ρεπουμπλικάνοι ζήτησαν επίσης επίθεση στο Μεξικό, με τη Ρεπουμπλικανή Marjorie Taylor Greene να δηλώνει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να «χτυπήσουν στρατηγικά και να εξοντώσουν τα μεξικανικά καρτέλ, όχι τη μεξικανική κυβέρνηση ή το λαό της, αλλά τα μεξικανικά καρτέλ που τα ελέγχουν όλα».

Αν και θα μπορούσε να υποστηριχθεί πως η μάχη κατά των καρτέλ δεν είναι σίγουρα κακός σκοπός, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάπως παρόμοια «αλτρουιστικά» κίνητρα αναφέρθηκαν ως ο λόγος για σχεδόν κάθε πόλεμο που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Ιράκ και του Αφγανιστάν. Το να κατηγορείς το Μεξικό και ακόμη και την Κίνα για την «πανδημία» της χρήσης ναρκωτικών στην Αμερική σίγουρα δεν θα λύσει αυτό το φλέγον ζήτημα ή οποιαδήποτε από τις επακόλουθες βίες σε ολόκληρη τη χώρα. Εάν το κατεστημένο στην Ουάσιγκτον DC είχε κατά νου τα συμφέροντα των τακτικών Αμερικανών, θα έθετε νομοσχέδια που θα διέθεταν τουλάχιστον το 10% του τεράστιου στρατιωτικού προϋπολογισμού τους 858 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης, για παράδειγμα.

Δυστυχώς, όπως έγραψε ο Abraham Maslow το 1966, «Αν το μόνο εργαλείο που έχεις είναι ένα σφυρί, είναι δελεαστικό να αντιμετωπίζεις τα πάντα σαν να ήταν καρφί». Και αυτό ακριβώς κάνουν οι ΗΠΑ για το μεγαλύτερο μέρος της ύπαρξής τους. Η περίπτωση του Μεξικού είναι αρκετά ενδεικτική πως καμία χώρα (εκτός αν είναι βαριά οπλισμένη) δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα αισθάνεται ασφαλής, ανεξάρτητα από το πόσο στενά συνεργάστηκε με τις αρχές των ΗΠΑ. Για δεκαετίες, η χώρα έχει καταστραφεί από καρτέλ ναρκωτικών, τα οποία συχνά συνδέονται βαθιά με τη διαβόητη CIA και άλλες υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ. Και παρά το γεγονός πως επιτρέπει ακόμη και στις αμερικανικές αρχές επιβολής του νόμου να δραστηριοποιούνται στη χώρα, υπονομεύοντας έτσι τη δική του κυριαρχία, το Μεξικό εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την προοπτική να δεχτεί επίθεση.

Πολύ αναμενόμενο, ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ δεν ήταν πολύ χαρούμενος για τις απειλές και προειδοποίησε τις ΗΠΑ ενάντια στην ένοπλη επιθετικότητα στη χώρα του. Επανέλαβε επίσης ότι «η [μεξικανική] κυβέρνηση εργάζεται και συνεργάζεται με τις αμερικανικές αρχές κατά των καρτέλ», αλλά πως «δε θα επέτρεπε σε καμία ξένη κυβέρνηση να παρέμβει στο έδαφός μας». Ο Ομπραδόρ πρόσθεσε ότι θα εργαστεί επίσης για την ενημέρωση των Μεξικανών που ζουν στις ΗΠΑ σχετικά με την πραγματική φύση της νομοθεσίας που στοχεύει τη χώρα. Προειδοποίησε τους Αμερικανούς νομοθέτες να μη χρησιμοποιούν το Μεξικό «για τους προπαγανδιστικούς, εκλογικούς και πολιτικούς σκοπούς τους» αλλιώς «θα κάνει έκκληση [τους Μεξικανούς] να μην ψηφίσουν αυτό το [Ρεπουμπλικανικό] κόμμα».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail