Η αποστράγγιση όπλων μέσω της Ουκρανίας

Στην αμερικανική πρωτεύουσα, η ουκρανική σημαία είναι λιγότερο συνηθισμένο θέαμα τώρα από ό,τι όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή πριν από λίγο περισσότερο από ένα χρόνο. Ίσως οι άνθρωποι έχουν συνειδητοποιήσει πως η εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο είναι απάτη. Ίσως απλώς να έχουν βαρεθεί. Ωστόσο, το μπλε και το χρυσό παραμένουν πανταχού παρόντα - εξίσου συνηθισμένο στην αυτοκρατορική πόλη με τα αστέρια και τις ρίγες, αν όχι περισσότερα.

Bradley Devlin - theamericanconservative.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι Αμερικανοί υποστηρικτές της Ουκρανίας συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι η αμερικανική βοήθεια δεν προστατεύει μόνο την ουκρανική «δημοκρατία», αλλά καθιστά τη δημοκρατία ασφαλή για τον κόσμο αποκηρύσσοντας τη Ρωσική Αρκούδα. Η Ρωσία, ωστόσο, δεν είναι η μόνη χώρα που αποστρατικοποιείται βυθίζοντας πόρους στην Ουκρανία.

Οι τελευταίοι αριθμοί από το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζουν ότι η Ρωσία έχει χάσει 3.423 άρματα μάχης, 6.703 τεθωρακισμένα στρατιωτικά οχήματα, περίπου 300 αεροσκάφη και 300 ελικόπτερα, 18 πλοία και επιπλέον 5.307 οχήματα και δεξαμενές καυσίμων.

Οι αριθμοί του ουκρανικού Υπουργείου Άμυνας φαίνονται ελαφρώς διογκωμένοι σε σύγκριση με άλλες εκτιμήσεις - δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένου του ιστορικού της Ουκρανίας να υπερεκτιμά τις ρωσικές απώλειες από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση. Όσον αφορά τα τανκς, για παράδειγμα, το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS) προσέγγισε πρόσφατα πως η Ρωσία είχε χάσει ελαφρώς πάνω από 2.000 άρματα μάχης. Οι απώλειες έχουν συγκεντρωθεί ιδιαίτερα μεταξύ των πιο σύγχρονων μοντέλων αρμάτων μάχης της Ρωσίας - το απόθεμά της σε T-72B3 και T-72B3M έχει μειωθεί στο μισό από την έναρξη του πολέμου. Για το T-80BV/U, οι απώλειες είναι πιο κοντά στα δύο τρίτα του προπολεμικού συνόλου. Επί του παρόντος, η IISS εκτιμά ότι η Ρωσία έχει περίπου 1.800 επιχειρησιακά άρματα μάχης στη διάθεσή της, αν και άλλες 5.000 παλιότερες και χαμηλότερης ποιότητας άρματα μάχης είναι πιθανό να αποθηκευτούν και ενδέχεται να αναπτυχθούν εάν χρειαστεί. Η Όρυξ, μια διαφορετική ομάδα που αποτελείται από ανεξάρτητους αναλυτές που προσπαθούσε να παρακολουθήσει τις απώλειες στον πόλεμο της Ουκρανίας χρησιμοποιώντας πληροφορίες ανοιχτού κώδικα, ισχυρίζεται ότι οι απώλειες ρωσικών τανκς είναι λίγο περισσότερες από 1.700.

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι η Ρωσία έχει χάσει επίσης 2.086 UAV, 2.433 συστήματα πυροβολικού, 250 αντιαεροπορικά συστήματα, 873 πυραύλους κρουζ και σχεδόν 500 συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης.

Αλλά δεν είναι μόνο η Ρωσία που χάνει στρατιωτικό εξοπλισμό από την Ουκρανία. Το στόμιο της ουκρανικής βοήθειας είναι μια σοβαρή διαρροή των στρατιωτικών αποθεμάτων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Την Παρασκευή, το Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ένα ακόμη πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία. Το πακέτο αποτιμάται στα 400 εκατομμύρια δολάρια και περιλαμβάνει πρόσθετα συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS), βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών και 105 χιλιοστών, γέφυρες εκτόξευσης τεθωρακισμένων οχημάτων, πυρομαχικά, καθώς και άλλο εξοπλισμό.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας εξηγεί ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν χορηγεί αυτόν τον τελευταίο γύρο βοήθειας χρησιμοποιώντας την Προεδρική Αρχή Αποχώρησης, η οποία, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας, είναι η τριακοστή τρίτη φορά που η κυβέρνηση αποσύρει από τα αποθέματα του Υπουργείου Άμυνας από τον Αύγουστο του 2021.

Η αρχή απόσυρσης παρέχει στον πρόεδρο την ευελιξία να ανταποκριθεί έγκαιρα, ενώ το Κογκρέσο αποφασίζει να παράσχει περαιτέρω βοήθεια, και αν ναι, τι είδους και πόσο. Ωστόσο, η αρχή ανάληψης είναι κάτι παραπάνω από καθαρά πρακτική. Είναι επίσης ένα λογικό ζήτημα ελέγχων και ισορροπιών. Μόνο ο αρχιστράτηγος των ενόπλων δυνάμεων, ο οποίος έχει συσσωρεύσει πρόσθετες πολεμικές εξουσίες τις τελευταίες δεκαετίες, μπορεί να χορηγήσει τόση βοήθεια από τα αποθέματα των ΗΠΑ χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου - του κλάδου της κυβέρνησης με τη συνταγματική εξουσία να κηρύσσει τον πόλεμο. Το σχετικά χαμηλό ανώτατο όριο, δεδομένου του κόστους του στρατιωτικού εξοπλισμού, έχει σκοπό να αποτρέψει τον πρόεδρο από το να μπορεί να διεξάγει ανεξέλεγκτους πολέμους αντιπροσώπων, συγκρούσεις που έχουν τη δυνατότητα να εμπλέξουν τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μεγαλύτερες συγκρούσεις.

Όλα έχουν νόημα στη θεωρία εάν το Κογκρέσο είναι πρόθυμο να παράσχει έναν ουσιαστικό έλεγχο στην εκτελεστική εξουσία. Για δεκαετίες, ωστόσο, το Κογκρέσο έχει παραδώσει μεγάλα ποσά της εξουσίας του στο διοικητικό κράτος σχεδόν σε κάθε τομέα πολιτικής, από την εθνική ασφάλεια μέχρι το περιβάλλον. Και το Κογκρέσο εξακολουθεί να μην είναι στο ύψος του στόχου. Πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το ανώτατο όριο για την Προεδρική Αρχή Αποχώρησης που είχε θεσπιστεί από το Κογκρέσο ήταν 100 εκατομμύρια δολάρια σε ένα δεδομένο οικονομικό έτος. Τον Μάιο του 2022, ωστόσο, το Κογκρέσο αύξησε αυτό το ανώτατο όριο κατά 11.000 τοις εκατό στα 11 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας ουσιαστικά ανύπαρκτο τον έλεγχο του Κογκρέσου στην εκτελεστική εξουσία μέσω της προεδρικής αρχής απόσυρσης.

Στο κάτω μέρος του δελτίου τύπου που ανέφερε το τελευταίο πακέτο βοήθειας, το Υπουργείο Άμυνας παρείχε έναν σύνδεσμο προς ένα ενημερωτικό δελτίο που περιγράφει όλα τα είδη εξοπλισμού που έχουν παραδώσει οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Το ενημερωτικό δελτίο αξίζει να διαβαστεί πλήρως και το κόστος του υλικού που παρατίθεται, το οποίο εκτείνεται λίγο πάνω από δύο σελίδες, ανέρχεται σε περίπου 32,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα μηδενικά είναι ιλιγγιώδη.

Ένα ιδιαίτερο κομμάτι του πιο πρόσφατου πακέτου βοήθειας που εφιστά την προσοχή: πρόσθετες οβίδες πυροβολικού των 155 mm. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του Υπουργείου Άμυνας, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη δώσει στην Ουκρανία 160 Howitzer 155 mm και πάνω από 1.000.000 φυσίγγια πυροβολικού των 155 mm.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS) χρησιμοποίησε εκτιμήσεις των τρεχόντων αποθεμάτων των ΗΠΑ και των δεδομένων του Υπουργείου Ανάπτυξης από μια προηγούμενη επανάληψη του προαναφερθέντος ενημερωτικού δελτίου του Υπουργείου Άμυνας, αυτό που κυκλοφόρησε στις 9 Σεπτεμβρίου, για να εκτιμήσει την τρέχουσα πίεση για συνεχιζόμενη υποστήριξη για την Ουκρανία. Το ενημερωτικό δελτίο της 9ης Σεπτεμβρίου ισχυριζόταν ότι οι ΗΠΑ είχαν δώσει στην Ουκρανία 126 οβιδοβόλα M777 και τουλάχιστον 561.000 φυσίγγια πυρομαχικών πυροβολικού των 155 mm, γεγονός που οδήγησε το CSIS να καθορίσει ότι τα αμερικανικά αποθέματα ήταν περιορισμένα τότε. Μόλις έξι μήνες αργότερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σχεδόν διπλασιάσει την ποσότητα των βλημάτων πυροβολικού των 155 mm που δόθηκαν στην Ουκρανία.

Ως έχουν τώρα, ο στρατός των ΗΠΑ παράγει περίπου 14.000 οβίδες των 155 χιλιοστών το μήνα. Ανεβάστε το σε ένα χρόνο, και αυτό είναι μόλις 168.000 οβίδες—λιγότερο από το ένα πέμπτο του αριθμού των βλημάτων των 155 χιλιοστών που έδωσαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία τον περασμένο χρόνο. Εάν όλη η ουκρανική βοήθεια τελείωνε αύριο, θα χρειάζονταν οι ΗΠΑ λίγο λιγότερο από έξι χρόνια για να παράγουν αρκετά βλήματα 155 χιλιοστών για να επαναφέρουν τα αμερικανικά αποθέματα στα προπολεμικά επίπεδα.

Αυτό εξηγεί γιατί οι ΗΠΑ προσπαθούν να αυξήσουν τον ρυθμό παραγωγής στα 20.000 βλήματα το μήνα κάποια στιγμή αυτή την άνοιξη αλλά ακόμα και τότε, θα χρειαζόταν κάτι παραπάνω από 4 χρόνια για να αναπληρωθούν τα αποθέματα οβίδων 155 mm. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ θέλουν να αυξήσουν αυτή την παραγωγή περισσότερο από τέσσερις φορές, από 20.000 σε 90.000 το μήνα, έως το 2025. Το Κογκρέσο έχει ήδη παράσχει στα εργοστάσια που παράγουν οβίδες 155 χιλιοστών 420 εκατομμύρια δολάρια, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες προβλέπεται να δαπανήσουν σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δολάρια ενισχύοντας την παραγωγή οβίδων 155 χλστ. μόνο για φέτος. Ακόμη και με αυτόν τον νέο ρυθμό παραγωγής, θα χρειάζονταν έντεκα μήνες και θα αλλάξουν για να επαναφέρουν τα αποθέματα οβίδων 155 χιλιοστών στα προπολεμικά επίπεδα, υποθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν να δίνουν στην Ουκρανία οβίδες 155 χιλιοστών εξ ολοκλήρου.

Και μένει να δούμε αν η επένδυση στην παραγωγή βλημάτων 155 χιλιοστών θα οδηγήσει στη μαζική αύξηση της παραγωγής που αναμένει ο αμερικανικός στρατός. Το περιοδικό Time δημοσίευσε πρόσφατα ένα άρθρο που έδινε στους αναγνώστες μια εσωτερική ματιά στο εργοστάσιο Scranton, που ανήκει στον αμερικανικό στρατό και διευθύνεται από την General Dynamics, με αποστολή να κατασκευάζει βλήματα πυροβολικού 155 χλστ. το εργοστάσιο παράγει λίγο περισσότερα από 11.000 οβίδες των 155 χιλιοστών το μήνα. Οι 300 υπάλληλοί του έχουν ήδη εργαστεί σκληρά—το εργοστάσιο λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα και έχει μια επιπλέον βάρδια το Σαββατοκύριακο. Οι άνδρες εργάζονται γύρω από βαριά μηχανήματα και τρεις φούρνους που καίνε στους 2.000 βαθμούς Φαρενάιτ για να τελειοποιήσουν, να επεξεργαστούν και να σχηματίσουν τον χάλυβα.

Παρόλο που τα βλήματα των 155 χιλιοστών είναι λιγότερο προηγμένα τεχνολογικά από ό,τι άλλη στρατιωτική βοήθεια που έδωσαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, η υλοποίηση των στόχων παραγωγής του αμερικανικού στρατού είναι ένα τρομακτικό έργο. Για τα βλήματα των 155 χιλιοστών, τουλάχιστον υπάρχουν ανοιχτές εργοστασιακές γραμμές και άφθονη υποδομή για να ξεκινήσει η στρατιωτική βιομηχανική βάση των ΗΠΑ. Δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για το όπλο που εκτοξεύει αυτές τις οβίδες. Η γραμμή παραγωγής M-777 Howitzer είναι κλειστή και η CSIS ισχυρίζεται ότι τα αποθέματα του όπλου ήταν ήδη περιορισμένα τον Σεπτέμβριο, όταν οι ΗΠΑ είχαν δώσει 126 M-777 στην Ουκρανία. Ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί από τότε σε 160. Συνολικά, η CSIS εκτιμά πως ο αμερικανικός στρατός διαθέτει περίπου μόνο 1.000 συστήματα M-777. Για να αποφευχθεί η απογύμνωση των οβίδων από άλλες στρατιωτικές μονάδες, οι ΗΠΑ άρχισαν να παρέχουν περισσότερα οβιδοβόλα 105 χιλιοστών, εκ των οποίων οι Η.Π.Α. έχουν μεγάλα ποσά σε αποθεματικό επειδή οι μονάδες απομακρύνονται από αυτά τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, η CSIS ισχυρίζεται ότι υπάρχουν πιθανώς παλαιότερες οβίδες των 155 χιλιοστών, η M198, αυτή την στιγμή σε αποθήκευση. Αναρωτιέται κανείς γιατί ο αμερικανικός στρατός δεν ξεκίνησε με αυτά, παρά με το πιο προηγμένο M-777.

Άλλα αποθέματα όπλων έχουν επίσης μειωθεί—ειδικά για όπλα που έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμα στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, όπως τα Javelins και τα Stingers.

Ο αμερικανικός στρατός έχει παράσχει στους Ουκρανούς περισσότερα από 8.500 Javelins, ένα φορητό αντιαρματικό σύστημα πυραύλων με ώμο, αλλά τα τρέχοντα επίπεδα παραγωγής, μοιρασμένα μεταξύ Raytheon και Lockheed Martin, είναι μόνο 400 Javelins το μήνα. Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη αύξηση των προηγούμενων επιπέδων παραγωγής, τα οποία η CSIS εκτίμησε ότι ήταν περίπου 1.000 Javelins ετησίως. Ωστόσο, οι ΗΠΑ έχουν παραδώσει οικειοθελώς περίπου το ένα τρίτο των αποθεμάτων Javelin τους στους Ουκρανούς.

Οι ΗΠΑ παρέδωσαν επίσης στην Ουκρανία περίπου το ένα τρίτο του αποθέματος Stinger, που ανέρχεται σε πάνω από 1.600 αντιαεροπορικά συστήματα που εκτοξεύονται από τον ώμο. Ωστόσο, η γραμμή παραγωγής για τους πυραύλους Stinger είναι σε χειρότερη κατάσταση από αυτή του Javelin, η οποία παραμένει ανοιχτή μόνο χάρη σε μικρές ποσότητες ξένων πωλήσεων, σύμφωνα με το CSIS.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Raytheon Technologies, Greg Hayes, εξέφρασε προηγουμένως ανησυχίες για τη μείωση των αποθεμάτων Javelin τον Δεκέμβριο του 2022. «Στους πρώτους 10 μήνες του πολέμου, ουσιαστικά έχουμε εξαντλήσει 13 χρόνια παραγωγής Stinger και πέντε χρόνια παραγωγής Javelin», φέρεται να δήλωσε ο Hayes. "Λοιπόν, το ερώτημα είναι, πώς θα αναπληρώσουμε τα αποθέματα;".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail