Η Κίνα κερδίζει τον τεχνολογικό πόλεμο: Η κυβέρνηση Μπάιντεν της το επιτρέπει

pixabay / HeungSoon
Η Κίνα κερδίζει τον τεχνολογικό αγώνα με τη Δύση και βρίσκεται σε καλό δρόμο για να γίνει η κορυφαία τεχνολογική υπερδύναμη στον κόσμο, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Ινστιτούτου Στρατηγικής Πολιτικής της Αυστραλίας (ASPI).

Judith Bergman - gatestoneinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Όταν η ASPI παρακολούθησε 44 κρίσιμες τεχνολογίες, διαπίστωσε πως η Κίνα ήταν «πιο μπροστά σε περισσότερους τομείς από ό,τι είχε γίνει αντιληπτό». Πιο συγκεκριμένα, η Κίνα ήταν η πρώτη χώρα στις 37 από τις 44 τεχνολογίες που παρακολούθησε η ASPI, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να έρχονται στη δεύτερη θέση και όλους τους άλλους πολύ πίσω. Οι ΗΠΑ ηγήθηκαν παγκοσμίως μόνο στις υπόλοιπες επτά τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού και της ανάπτυξης προηγμένων συσκευών ημιαγωγών, υπολογιστών υψηλής απόδοσης, κβαντικών υπολογιστών και εμβολίων. Η έκθεση σημείωσε :

«Η έρευνά μας αποκαλύπτει πως η Κίνα έχει χτίσει τα θεμέλια για να τοποθετηθεί ως η κορυφαία επιστημονική και τεχνολογική υπερδύναμη στον κόσμο, καθιερώνοντας ένα εντυπωσιακό προβάδισμα στην έρευνα υψηλού αντίκτυπου στους περισσότερους κρίσιμους και αναδυόμενους τεχνολογικούς τομείς».

Λόγω της ηγετικής θέσης της Κίνας στον τομέα της έρευνας, η Κίνα «έχει διαμορφωθεί για να υπερέχει όχι μόνο στην τρέχουσα τεχνολογική ανάπτυξη σχεδόν σε όλους τους τομείς, αλλά και σε μελλοντικές τεχνολογίες που δεν υπάρχουν ακόμη», συνεχίζει η έκθεση.

"[Γ]κάποιες τεχνολογίες, και τα 10 κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα στον κόσμο έχουν την έδρα τους στην Κίνα και δημιουργούν συλλογικά εννέα φορές περισσότερες ερευνητικές εργασίες υψηλού αντίκτυπου από τη δεύτερη χώρα (συχνότερα τις ΗΠΑ). Ειδικότερα, η Κινέζικη Ακαδημία Επιστημών κατατάσσεται σε υψηλή θέση (και συχνά πρώτη ή δεύτερη) σε πολλές από τις 44 τεχνολογίες που περιλαμβάνονται στο Critical Technology Tracker ."

Τα ευρήματα δεν πρέπει να αποτελούν έκπληξη. Η Κίνα δεν έχει κρύψει τη φιλοδοξία της να γίνει, έως το 2049, η μεγαλύτερη δύναμη του κόσμου, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ ως ο οικονομικός, τεχνολογικός, πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης του κόσμου. Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) σχεδιάζει και λειτουργεί σύμφωνα με αυτές τις φιλοδοξίες εδώ και δεκαετίες.

Το 2015, η Κίνα έθεσε σε κίνηση το 10ετές σχέδιο «Made in China 2025», το οποίο είχε στόχο να καταστήσει την Κίνα παγκόσμιο τεχνολογικό ηγέτη επιταχύνοντας τις καινοτομίες σε δέκα στρατηγικούς τομείς, μεταξύ των οποίων η προηγμένη ρομποτική και τεχνητή νοημοσύνη, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και άλλη νέα ενέργεια οχήματα, τεχνολογία πληροφοριών και τηλεπικοινωνιών επόμενης γενιάς, αναδυόμενη βιοϊατρική, νέα υλικά, αεροδιαστημική μηχανική και γεωργική τεχνολογία.

Τον Μάρτιο του 2021, στο πιο πρόσφατο Πενταετές Σχέδιό του για την περίοδο 2021-2025, το ΚΚΚ κατέστησε σαφές πως έως το 2035, η οικονομική, επιστημονική, τεχνολογική και γενική εθνική δύναμη της Κίνας αναμενόταν να «πηδήσει δραματικά» και να επιτύχει σημαντικές ανακαλύψεις σε «καίριες και βασικές τεχνολογίες».

Η νέα έκθεση ASPI επιβεβαιώνει πως η Κίνα προχωρά σύμφωνα με τις δικές της δημοσίως δηλωμένες φιλοδοξίες.

Η πρόοδος της Κίνας, ωστόσο, βασίζεται επίσης σε μια σειρά από παράνομες μεθόδους, συμπεριλαμβανομένης της τεράστιας κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας και της κατασκοπείας στον κυβερνοχώρο.

Τον Ιούλιο του 2020, ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι είπε ότι η κινεζική κλοπή πνευματικής και άλλης ιδιοκτησίας των ΗΠΑ συμβαίνει σε «τόσο μαζική κλίμακα που αντιπροσωπεύει μια από τις μεγαλύτερες μεταφορές πλούτου στην ανθρώπινη ιστορία».

"... Η Κίνα χρησιμοποιεί ένα ευρύ φάσμα εξελιγμένων τεχνικών - τα πάντα, από εισβολές στον κυβερνοχώρο έως διαφθορά έμπιστων εσωτερικών προσώπων. Έχουν εμπλακεί ακόμη και σε καθαρή φυσική κλοπή. Και έχουν πρωτοστατήσει σε μια εκτεταμένη προσέγγιση για την κλοπή της καινοτομίας μέσω ενός ευρέος φάσματος παραγόντων- συμπεριλαμβανομένων όχι μόνο των κινεζικών υπηρεσιών πληροφοριών, αλλά και των κρατικών επιχειρήσεων, φαινομενικά ιδιωτικών εταιρειών, ορισμένων ειδών μεταπτυχιακών φοιτητών και ερευνητών, και μιας ολόκληρης ποικιλίας άλλων παραγόντων που εργάζονται για λογαριασμό τους».

Σε κοινή δήλωση τον Ιούλιο του 2022, οι επικεφαλής του FBI και της βρετανικής MI5 τόνισαν ότι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τις δυτικές οικονομίες είναι η κλοπή της δυτικής τεχνολογίας από την Κίνα. Ο Ρέι δήλωσε:

"Έχουμε δει τα περιφερειακά γραφεία της κινεζικής MSS -- το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας -- να συμμετέχουν συγκεκριμένα στην καινοτομία ορισμένων δυτικών εταιρειών που θέλει να λεηλατήσει. Και μιλάω για εταιρείες παντού, από μεγάλες πόλεις έως μικρές πόλεις - - από το Fortune 100 έως νεοφυείς επιχειρήσεις, ανθρώπους που επικεντρώνονται στα πάντα, από την αεροπορία, την τεχνητή νοημοσύνη, μέχρι τα φαρμακευτικά. Έχουμε πιάσει ακόμη και άτομα που συνδέονται με κινεζικές εταιρείες στην καρδιά των ΗΠΑ, να εισχωρούν κρυφά σε χωράφια για να βρουν ιδιόκτητους, γενετικά τροποποιημένους σπόρους , που θα τους κόστιζε σχεδόν μια δεκαετία και δισεκατομμύρια έρευνα για να αναπτυχθούν».

Επιπλέον, η Κίνα έχει συνεργαστεί ευρέως με δυτικούς ερευνητές για να αποκτήσει γνώση. Μια ερευνητική έκθεση από 11 ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, γνωστή ως China Science Investigation, συγκέντρωσε εκπληκτικές 353.000 επιστημονικές συνεργασίες μεταξύ Ευρώπης και Κίνας και διαπίστωσε πως, από αυτές, οι 2.994 είχαν πραγματοποιηθεί με τον κινεζικό στρατό, με επιστήμονες να μοιράζονται στρατιωτικά ευαίσθητες γνώσεις με τον κινέζικο στρατό σε «μεγάλη κλίμακα».

Ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό τεχνολογικό προβάδισμα είναι το άλμα που έχει κάνει η Κίνα στον στρατιωτικό και διαστημικό τομέα. Η έκθεση ASPI επισημαίνει ότι τα ερευνητικά ενδιαφέροντα και οι επιδόσεις της Κίνας σε στρατιωτικούς και διαστημικούς τομείς είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτα, συμπεριλαμβανομένου ενός προηγμένου υπερηχητικού πυραύλου που δοκίμασε η Κίνα, προς έκπληξη του αμερικανικού στρατού. Η Κίνα, αποδεικνύεται, στεγάζει επτά από τα 10 κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα στον κόσμο που επικεντρώνονται στον τομέα των υπερηχητικών.

"Ο κόσμος σοκαρίστηκε τον Οκτώβριο του 2021 όταν αποκαλύφθηκε σε μέσα ενημέρωσης ότι η ΛΔΚ είχε δοκιμάσει ένα όχημα υπερηχητικής ολίσθησης με ικανότητα πυρηνικής ενέργειας. Ωστόσο, αυτό δεν θα έπρεπε να ήταν τεράστια έκπληξη, δεδομένου πως η Κίνα έχει μερίδιο 48% στην πιο ισχυρή έρευνα στον κόσμο για «προηγμένους κινητήρες αεροσκαφών (συμπεριλαμβανομένων των υπερηχητικών)... Η οικοδόμηση μιας παγκόσμιας κυριαρχίας σε αυτά τα διαφορετικά αλλά αλληλένδετα ερευνητικά πεδία μπορεί να ήταν μια ευτυχής σύμπτωση για τη ΛΔΚ, αλλά ήταν πιο πιθανό να προέκυπτε από μια καλά σχεδιασμένη στρατηγική, που εκτείνεται σε δεκαετίες, που βοήθησε στην υποστήριξη της ανάπτυξης δοκιμαστικών πτήσεων υπερηχητικών οχημάτων».

Η πρωταρχική σημασία της τεχνολογίας για το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping έχει καλύψει το 40% της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ - το όργανο που αποφασίζει τις κύριες πολιτικές της Κίνας - με αξιωματούχους που έχουν υπόβαθρο και εμπειρία στην αεροδιαστημική, τεχνητή νοημοσύνη και άλλους κρίσιμους τεχνολογικούς τομείς. Το ένα τρίτο του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΚ - το όργανο λήψης αποφάσεων του ΚΚΚ - αποτελείται από μέλη με εμπειρία στην επιστήμη και την τεχνολογία.

Η πρόκληση της Κίνας προς τις ΗΠΑ και τη Δύση είναι κρίσιμη, τονίζει η μελέτη ASPI. Η Κίνα πρωτοστατεί στους περισσότερους τομείς. Εάν οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες επιθυμούν να ελέγξουν την άνοδο της Κίνας, θα πρέπει να καταβάλουν πολύ πιο σοβαρή προσπάθεια για να δώσουν προτεραιότητα και να επενδύσουν στην έρευνα και την τεχνολογία, για να μην αναφέρουμε την ενίσχυση της αποτροπής περισσότερων κλοπών τεχνολογίας και πνευματικής ιδιοκτησίας.

Η Κίνα ως η παγκόσμια τεχνολογική υπερδύναμη γίνεται όλο και πιο πιθανό -- πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να ελέγχει την πιο κρίσιμη προσφορά στον κόσμο όχι μόνο σε τεχνολογία αλλά και τα εξαρτήματά της.

Ήδη τώρα, σύμφωνα με την ASPI, υπάρχει υψηλός κίνδυνος η Κίνα να επιτύχει μονοπώλιο σε οκτώ κρίσιμες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων υλικών και κατασκευής νανοκλίμακας, προηγμένων επικοινωνιών ραδιοσυχνοτήτων (συμπεριλαμβανομένων 5G και 6G), υδρογόνου και αμμωνίας για ισχύ, ηλεκτρικών μπαταριών και συνθετικής βιολογίας .

Χωρίς επείγουσα δράση εκ μέρους της Δύσης, ο κόσμος θα διοικείται σύντομα από την Κίνα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail