Μεγάλη απειλή το Δημογραφικό!

Την επόμενη δεκαετία θα είμαστε ο πιο γερασμένος λαός της Ευρώπης

–10 δισ. άνθρωποι θα κατοικούν στον πλανήτη λίγο πριν από τα τέλη του αιώνα από 1 δισ. το 1800!

–Ο πληθυσμός της χώρας θα υποχωρήσει κάτω από τα 9 εκατομμύρια έως το 2050

Από: Το Παρόν

Κοινή είναι η εκτίμηση, βάσει των δημογραφικών προβολών, πως την επόμενη δεκαετία θα είμαστε ο πιο γερασμένος λαός της Ευρώπης, με τον πληθυσμό της χώρας μας να υποχωρεί κάτω από τα 9 εκατομμύρια μέχρι το 2050 και λίγο πάνω από τα 8 εκατομμύρια (8,1 συγκεκριμένα) έως το τέλος του αιώνα.

Η μείωση του πληθυσμού της Ελλάδας την τελευταία δεκαετία οφείλεται τόσο στο αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων – θανάτων όσο και στο επίσης αρνητικό μεταναστευτικό ισοζύγιο, καθώς οι περίπου 450.000 νέοι και μορφωμένοι Έλληνες που αναζήτησαν μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό υπερκάλυψαν την είσοδο αλλοδαπών.

Οι θάνατοι την περίοδο 2021 – 2040 εκτιμάται ότι θα είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις κατά 950.000 για δύο λόγους:
1) Οι θάνατοι, έπειτα από μια πρώτη μείωσή τους τα χρόνια μετά την πανδημία, θα συνεχίσουν να αυξάνονται λόγω της δημογραφικής γήρανσης (αύξηση του ποσοστού των 65 ετών και άνω στον γενικό πληθυσμό).
2) Οι γεννήσεις δεν αναμένεται να ανακάμψουν, ακόμη κι αν οι νεότερες γενιές σταματήσουν να κάνουν λιγότερα παιδιά σε όλο και μεγαλύτερη ηλικία. Η μείωση των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία, που άρχισε από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 στη χώρα μας, θα συνεχιστεί (οι 20 – 49 ετών ήταν 2,35 εκατομμύρια το 2010, μειώθηκαν σε 1,95 εκατ. το 2021 και δεν θα υπερβαίνουν, κατά τις εκτιμήσεις, τα 1,7 εκατομμύρια το 2041).

Το φυσικό ισοζύγιο μεταξύ θανάτων και γεννήσεων εκτιμάται ότι θα παραμείνει αρνητικό τουλάχιστον μέχρι το 2045.

Στον πλανήτη λίγο πριν από τα τέλη του αιώνα θα κατοικούν 10 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Το 1800 κατοικούσαν μόλις 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail