Γιατί η Κίνα αγοράζει τόσο πολύ αμερικανικό πετρέλαιο;

Μία από τις πιο σημαντικές διατριβές για το αργό πετρέλαιο το 2023 είναι ότι η Κίνα, έχοντας εγκαταλείψει οριστικά τις μηδενικές πολιτικές της για τον Covid, θα εξαπολύσει ένα παγκόσμιο ξεφάντωμα αγορών καθώς η κινεζική οικονομία αναζωπυρώνεται απότομα.

Zerohedge.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Την Τρίτη, λάβαμε άλλη μια ένδειξη για αυτό ακριβώς: η Unipec, ο μεγαλύτερος έμπορος πετρελαίου στην Κίνα και η εμπορική μονάδα του κρατικού διυλιστηρίου Sinopec, και η PetroChina, ο μεγαλύτερος παραγωγός και διανομέας πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κίνα, έχουν ναυλώσει δέκα υπερδεξαμενόπλοια το Μάρτιο που θα μεταφέρουν το αμερικανικό αργό πίσω στην Ασία, σύμφωνα με το Bloomberg, επικαλούμενο άτομα με άμεση γνώση του θέματος.

Κάθε πλοίο μπορεί να μεταφέρει 2 εκατομμύρια βαρέλια αργού. Οι άνθρωποι είπαν πως η φόρτωση των δεξαμενόπλοιων αναμένεται να πραγματοποιηθεί στους τερματικούς σταθμούς της Ακτής του Κόλπου των ΗΠΑ.

«Η κινεζική αγοραστική δραστηριότητα αμερικανικών βαρελιών φαίνεται να είναι η πιο καυτή δραστηριότητα αυτήν την στιγμή», δήλωσε στο Bloomberg ο Viktor Katona, επικεφαλής αναλυτής αργού στην Kpler. Είπε ότι οι κινεζικές εταιρείες εκμεταλλεύονται ένα «αξιοσημείωτο, κερδοφόρο αρμπιτράζ» για το αργό πετρέλαιο των ΗΠΑ που έχει κατασταλεί λόγω των τεράστιων αποδεσμεύσεων του Προέδρου Μπάιντεν από το Strategic Petroleum Reserve (θυμάστε όταν η Κίνα αγόραζε εκδόσεις SPR πέρυσι;).

Η πρώτη ένδειξη ότι η Κίνα ξεκίνησε ένα παγκόσμιο ξεφάντωμα αγορών αργού ήταν τον περασμένο μήνα. Επισημάναμε πως η Unipec επρόκειτο να αγοράσει τουλάχιστον 18 φορτία αργού πετρελαίου Upper Zakum από το Άμπου Ντάμπι το Μάρτιο.

Η κινεζική ζήτηση πετρελαίου ανακάμπτει μετά το άνοιγμα της οικονομίας της. Οι έμποροι παρακολουθούν στενά την κινεζική ζήτηση πετρελαίου για υποδείξεις σχετικά με την επόμενη κατεύθυνση για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent.



Η εταιρεία δεδομένων και ανάλυσης Kpler επεσήμανε ότι 14 πολύ μεγάλες εταιρείες μεταφοράς αργού πετρελαίου ετοιμάζονται να φορτώσουν από την Ακτή του Κόλπου των ΗΠΑ στην Κίνα το Μάρτιο. Ο Katona σημείωσε ότι αυτό διπλασίασε τον όγκο που αποστέλλεται τα τελευταία χρόνια.

Ο σαουδαραβικός πετρελαϊκός κολοσσός Aramco αναμένει πως το κινεζικό άνοιγμα και η αύξηση της ζήτησης καυσίμων αεροσκαφών θα οδηγήσει σε ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου φέτος, δήλωσε στο Bloomberg ο Amin Nasser, Διευθύνων Σύμβουλος της μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαίου στον κόσμο, σε συνέντευξή του τον περασμένο μήνα.

Και οι κινεζικές αγορές δεν περιορίζονται στις ΗΠΑ και στο Άμπου Ντάμπι. Το OilPrice έγραψε πως η PetroChina και η Sinopec επιστρέφουν στην αγορά για τα ρωσικά Urals και επωφελούνται από τις μεγάλες εκπτώσεις.

Εδώ είναι κάτι για τους ταύρους του πετρελαίου:

«Η Κίνα θα οδηγήσει σχεδόν το ήμισυ αυτής της παγκόσμιας αύξησης της ζήτησης, ακόμη και καθώς η μορφή και η ταχύτητα της επαναλειτουργίας της παραμένει αβέβαιη», δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας τον περασμένο μήνα.

Θυμηθείτε, είπαμε στους αναγνώστες ότι αυτό θα συνέβαινε ήδη από το Νοέμβριο σε ένα σημείωμα με τίτλο "Η Κίνα αυξάνει ήσυχα τις εισαγωγές πετρελαίου σε προετοιμασία για επαναλειτουργία".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail