Το ΝΑΤΟ διχάζεται ακριβώς στη μέση λόγω του ρήγματος ΗΠΑ-Τουρκίας

Οι ΗΠΑ και η Τουρκία είχαν μια δύσκολη σχέση τα τελευταία χρόνια, με τις εντάσεις να αυξάνονται για ζητήματα όπως η αγορά ρωσικών όπλων από την Τουρκία και οι διαφωνίες για τη Συρία. Η σχέση της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ έχει επίσης ενταθεί, με ορισμένες χώρες της Συμμαχίας να επικρίνουν τις ενέργειες της Τουρκίας στη Συρία και το ιστορικό της στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Τουρκία, από την πλευρά της, έχει κατηγορήσει το ΝΑΤΟ πως δεν παρέχει αρκετή υποστήριξη στον αγώνα του κατά των Κούρδων μαχητών και έχει επίσης επικρίνει τον οργανισμό ότι δεν κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της για την ασφάλεια στην περιοχή. Γενικά, η κατάσταση είναι περίπλοκη και υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί παράγοντες που παίζουν το ρόλο τους.

Bishnu Rathi - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

ΝΑΤΟ: Γεννήθηκε από τα ερείπια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Ο Οργανισμός Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ) δημιουργήθηκε το 1949 ως στρατιωτική συμμαχία μεταξύ βορειοαμερικανικών και ευρωπαϊκών χωρών για την αντιμετώπιση της Σοβιετικής Ένωσης κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Εκείνη την εποχή, η Σοβιετική Ένωση αποτελούσε μια σημαντική στρατιωτική απειλή για τη Δύση και το ΝΑΤΟ χρησίμευε ως κρίσιμη συμμαχία ασφάλειας για την αντιμετώπιση αυτής της απειλής. Από τότε, το ΝΑΤΟ έχει εξελιχθεί για να γίνει μια από τις πιο σημαντικές στρατιωτικές συμμαχίες στον κόσμο, με μέλη από 30 χώρες.

Το ΝΑΤΟ έχει διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στη διατήρηση της παγκόσμιας ασφάλειας και σταθερότητας από την έναρξή του. Η συμμαχία έχει παράσχει μια πλατφόρμα για τις χώρες να συντονίζουν τις στρατιωτικές τους προσπάθειες, να μοιράζονται πληροφορίες και να συνεργάζονται σε αμυντικές πολιτικές. Το ΝΑΤΟ έχει επίσης χρησιμεύσει ως αποτρεπτικός παράγοντας κατά της επιθετικότητας από άλλα έθνη, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, όταν η Σοβιετική Ένωση αποτελούσε σημαντική απειλή για τη Δύση.

Ένα αβέβαιο μέλλον: Οι πιθανές συνέπειες μιας τεταμένης σχέσης ΗΠΑ-Τουρκίας

Ωστόσο, η συμμαχία αυτήν την στιγμή αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή κρίση. Το ΝΑΤΟ διαλύεται λόγω διαφόρων γεωπολιτικών συμφερόντων των χωρών μελών του, όπως αποδεικνύεται από την πρόσφατη μάχη ΗΠΑ-Τουρκίας που διαδραματίζεται ανοιχτά.

Μια κλιμακούμενη διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να επιδεινώσει περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις αλλά και να προκαλέσει ρήξη μεταξύ των κρατών του ΝΑΤΟ. Αυτή η διαμάχη ξεκίνησε το 2019 όταν οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ανέστειλαν την πώληση προηγμένων αεροσκαφών F-35 στην Άγκυρα ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αφού ολοκλήρωσε την αγορά από τη Ρωσία πυραύλων εδάφους-αέρος τελευταίας τεχνολογίας S-400. 

Έκτοτε, έχει προκύψει άλλη μια διαμάχη για τα μαχητικά αεροσκάφη καθώς οι ΗΠΑ ανέστειλαν επ' αόριστον την πώληση ενός πακέτου εκσυγχρονισμού F-16 εν μέσω συνεχιζόμενων διαμαρτυριών από νομοθέτες που θέλουν να δουν την Τουρκία να εγκρίνει πρώτα τις αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Κοιτάζοντας Ανατολή: Οι στενότεροι δεσμοί της Τουρκίας με τη Ρωσία και την Κίνα

Η Άγκυρα εξετάζει ήδη άλλες επιλογές, συμπεριλαμβανομένων πλατφορμών τόσο από συμμάχους όσο και από μη συμμαχικά έθνη. Υπάρχουν όλο και περισσότεροι ικανοί πωλητές στις αγορές όπλων, με τουλάχιστον 15 εταιρείες να κατασκευάζουν σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, από ασιατικά έθνη έως μέλη του ΝΑΤΟ στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Σύμφωνα με αξιόπιστους οργανισμούς αξιολόγησης της αεροπορίας, επτά στα δέκα από τα καλύτερα προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη κατασκευάζονται από μη αμερικανικές επιχειρήσεις, με τρία από αυτά να κατασκευάζονται στην Ευρώπη.

Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν έχει ήδη προειδοποιήσει πως κοιτούσε αεροσκάφη από την Κίνα και τη Ρωσία, μαζί με ευρωπαϊκά έθνη. Μια τέτοια πίεση θα μπορούσε ήδη να γίνει αισθητή στην Ουάσιγκτον, όπου ορισμένοι κορυφαίοι νομοθέτες κάλεσαν τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να μην προχωρήσει στην πώληση F-16 στην Τουρκία. Οι ανώτερες φωνές που αντιτίθενται σε αυτήν την κίνηση περιλαμβάνουν βασικά μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, του Δημοκρατικού Γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ του Νιου Τζέρσεϊ.

Υπάρχουν επίσης αναφορές που υποδηλώνουν ότι η Τουρκία εξέταζε περαιτέρω αγορές συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400, κάτι που ο υψηλόβαθμος Αμερικανός νομοθέτης επεσήμανε πως «θα ήταν μια ακόμη ξεκάθαρη παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων που επιβάλλονται από το νόμο για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων», επίσης γνωστό ως CAATSA.

Για να είμαστε ξεκάθαροι, ελλείψει συμφωνίας, η Μόσχα θα έβρισκε άφθονες ευκαιρίες να προσφύγει στην Άγκυρα. Αν και η Τουρκία όχι μόνο αντιτάχθηκε στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά έχει επίσης προμηθεύσει προηγμένα όπλα στο Κίεβο, όπως το θανατηφόρο drone Bayraktar TB2, ο Ερντογάν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατάφεραν να διατηρήσουν κάπως εύρωστες σχέσεις από το ξέσπασμα της σύγκρουσης λίγο περισσότερο από ένα χρόνο πριν.

Η απίθανη συμμαχία Πούτιν και Ερντογάν

Οι δύο άνδρες έχουν μια πολυετή ιστορία συνεργασίας σε συγκρούσεις στις οποίες βρίσκονται σε αντίπαλες πλευρές, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας, της Λιβύης και της περιοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ που αμφισβητείται μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. Ακόμη και στην Ουκρανία, η Τουρκία κατάφερε να βοηθήσει στη διαπραγμάτευση της πρώτης συμφωνίας με τη Μόσχα και το Κίεβο, μια συμφωνία για τη διασφάλιση της συνεχιζόμενης εξαγωγής σιτηρών στο εξωτερικό.

Αυτό απλώς θα βαθύνει το ρήγμα μεταξύ της συμμαχίας. Μην κάνετε λάθος, η πρόσφατη διένεξη Τουρκο-ΗΠΑ είναι ένα μικρότερο μέρος της ευρύτερης ιστορίας των αυξανόμενων διαφωνιών μεταξύ των κρατών του ΝΑΤΟ σχετικά με πολέμους, συγκρούσεις και το ρόλο τους στο μεταψυχρό πόλεμο κόσμο.

Το μέλλον του ΝΑΤΟ: Εξισορρόπηση αμυντικών δαπανών και ετοιμότητας

Συνοψίζοντας, το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή κρίση και το μέλλον του παραμένει αβέβαιο. Η μεταβαλλόμενη αντίληψη για τις απειλές, οι διαφωνίες για τον επιμερισμό των βαρών και οι αποκλίνουσες προτεραιότητες μεταξύ των χωρών μελών της έχουν θέσει τη συμμαχία υπό τεράστια πίεση. Εάν το ΝΑΤΟ θέλει να επιβιώσει και να συνεχίσει να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις παγκόσμιες υποθέσεις, πρέπει να λύσει τις εσωτερικές του συγκρούσεις και να εργαστεί για να ανακτήσει την αίσθηση της ενότητας και του σκοπού του.

Μια πιθανή λύση είναι τα μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες και να συνεισφέρουν περισσότερο στις επιχειρήσεις της συμμαχίας. Αυτό θα αντιμετωπίσει το ζήτημα του επιμερισμού των βαρών και θα βοηθήσει στην άμβλυνση των εντάσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων μελών του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να εργαστεί για να δημιουργήσει ένα πιο ενιαίο στρατηγικό όραμα που θα αντιμετωπίζει τόσο τις παραδοσιακές όσο και τις μη παραδοσιακές απειλές.

Τελικά, η μοίρα του ΝΑΤΟ βασίζεται στην ικανότητα των χωρών μελών του να συνεργάζονται και να ξεπερνούν τις διαφορές τους. Η συμμαχία έχει αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις στο παρελθόν και πάντα αναδεικνύεται ισχυρότερη ως αποτέλεσμα. Ωστόσο, η τρέχουσα κρίση είναι αναμφισβήτητα η πιο σημαντική που έχει αντιμετωπίσει από την έναρξή της και το διακύβευμα είναι υψηλό. Εάν το ΝΑΤΟ πρόκειται να συνεχίσει να διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην παγκόσμια ασφάλεια, τα μέλη του πρέπει να ενωθούν και να βρουν έναν τρόπο να πλοηγηθούν σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail