Η επικίνδυνη ζώνη

Η σημασία της σχέσης του χρέους ως προς το ΑΕΠ για μία οικονομία – ως απάντηση στο απλό ερώτημα πόσο αποδίδει ένα ευρώ χρέους στην παραγωγή. Πόσο παράγει δηλαδή ένα ευρώ, σε σχέση με το χρέος – όπου δεν πρέπει ποτέ να δανειζόμαστε για να καταναλώνουμε, αλλά για να παράγουμε.

Από: analyst.gr - Βασίλης Βιλιάρδος

Απλά Οικονομικά

Το δημόσιο χρέος μας (κεντρικό κράτος = τα δάνεια που έχουμε πάρει και χρωστάμε) στις 31.12.2019 ήταν στα 356,014 δις € (πηγή, σελίδα 10), ενώ στις 31.12.2022 είχε εκτοξευθεί στα 400,3 δις € (πηγή) – οπότε μέσα σε τρία μόλις χρόνια αυξήθηκε κατά 44,286 δις €. Το ΑΕΠ μας το 2019 ήταν 183,351 δις € (πηγή, σελίδα 7), ενώ το 2022 έφτασε στα 191,84 δις €, εάν υποθέσουμε ρυθμό ανάπτυξης 5,6% το 2022 και χωρίς τον πληθωρισμό – οπότε αυξήθηκε μέσα στα ίδια τρία χρόνια κατά 8,49 δις €.

Σύμφωνα τώρα με τους οικονομολόγους Ken Rogoff και Carmen Reinhart, οι οποίοι πραγματοποίησαν μία μεγάλη ιστορική έρευνα με αφετηρία 800 χρόνια πριν, εξετάζοντας μεμονωμένες χώρες ή αυτοκρατορίες που κατέρρευσαν ή αθέτησαν την πληρωμή των χρεών τους (=χρεοκοπία), η επικίνδυνη ζώνη σε αναλογία χρέους προς ΑΕΠ είναι το 90% – γεγονός που σημαίνει ότι πρόκειται για ένα σημείο καμπής, από το οποίο ξεκινάει η πτωτική κίνηση της οικονομίας τους.

Ειδικότερα, σε αυτό ακριβώς το σημείο ένα δολάριο χρέους αποδίδει λιγότερο από ένα δολάριο παραγωγής – οπότε μετατρέπεται σε ένα πραγματικό εμπόδιο για την ανάπτυξη. Το χρέος τώρα της Ελλάδας ως προς το ΑΕΠ της το 2022, χωρίς τον πληθωρισμό, ήταν στο 206,6% – ενώ με τον πληθωρισμό, όπου το ΑΕΠ θα φτάσει ενδεχομένως στα 210 δις €, στο 190%.

Επομένως, ευρίσκεται βαθιά μέσα στην κόκκινη ζώνη – πόσο μάλλον όταν συνεχίζει να παράγει ελλείμματα, με όλους σχεδόν τους βασικούς οικονομικούς δείκτες της στο κόκκινο (=ιδιωτικό χρέος, εμπορικό έλλειμμα, έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, εξωτερικό χρέος κλπ.). Το ερώτημα εδώ, είναι πόσο αποδίδει σήμερα ένα ευρώ χρέους – πόσο παράγει δηλαδή.

Εν προκειμένω, με δεδομένο το ότι, το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 44,286 δις € μέσα σε τρία χρόνια, ενώ το πραγματικό ΑΕΠ κατά 8,49 δις €, το ένα ευρώ χρέος απόδωσε 0,19 € παραγωγής – ενώ ακόμη και αν ο υπολογισμός γίνει με το ονομαστικό ΑΕΠ (=συν τον πληθωρισμό), οπότε με μία αύξηση του ΑΕΠ κατά 27 δις €, το ένα ευρώ χρέος απόδωσε 0,61 € παραγωγής.

Δεν βιώνουμε λοιπόν μία πολύ σοβαρή κρίση δημοσίου χρέους που συνεχίζεται; Εάν στηριχθεί η μεγαλύτερη απόδοση των 0,61 € που παραμένει σημαντικά χαμηλότερη από το 1 € στον πληθωρισμό, (ο οποίος όμως λειτουργεί μεν προς όφελος του κράτους, αλλά εις βάρος των Πολιτών, αφού με τους ίδιους συντελεστές αυξάνονται τα φορολογικά έσοδα και άρα η φορολόγηση των Πολιτών, ενώ μειώνεται κατακόρυφα η αγοραστική αξία των εισοδημάτων τους), πόσο θα διαρκέσει;

Προφανώς μόνο έως την επόμενη ύφεση ή κρίση, καθώς επίσης έως ότου φτωχοποιηθεί ή εξαθλιωθεί η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού – ενώ όσο αυξάνονται τα επιτόκια, τόσο πιο δύσκολη θα γίνεται η εξυπηρέτηση του χρέους, παρά το ότι έχει παραταθεί για πολλά χρόνια, με αντάλλαγμα το ξεπούλημα της χώρας στους ξένους και την αλλαγή του ιδιοκτησιακού της καθεστώτος.

Εδώ δεν πρόκειται για μία απλή άποψη, αλλά για γεγονότα – αφού οι αριθμοί δεν κάνουν ποτέ λάθος. Για απλά οικονομικά.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail