Πώς να καταστρέψετε τη Ρωσία. Έκθεση Rand Corporation 2019: «Υπερέκταση και ανισορροπία της Ρωσίας»

Αναγκάστε τον αντίπαλο να επεκταθεί απερίσκεπτα για να τον αποσταθεροποιήσετε και μετά καταστρέψτε τον. Αυτή δεν είναι η περιγραφή ενός τζούντο, αλλά ένα σχέδιο κατά της Ρωσίας που εκπόνησε η Rand Corporation, η δεξαμενή σκέψης με τη μεγαλύτερη επιρροή στις ΗΠΑ. Με ένα επιτελείο χιλιάδων ειδικών, η Rand παρουσιάζεται ως η πιο αξιόπιστη πηγή πληροφοριών και πολιτικής ανάλυσης στον κόσμο για τους ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών και τους συμμάχους τους.

Manlio Dinucci - globalresearch.ca / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Rand Corp υπερηφανεύεται που συνέβαλε στην εκπόνηση της μακροπρόθεσμης στρατηγικής που επέτρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες να κερδίσουν τον Ψυχρό Πόλεμο, αναγκάζοντας τη Σοβιετική Ένωση να καταναλώσει τους δικούς της οικονομικούς πόρους στην στρατηγική αντιπαράθεση.

Αυτό το μοντέλο ήταν η έμπνευση για το νέο σχέδιο, Υπερέκταση και ανισορροπία της Ρωσίας, που δημοσιεύτηκε από την Rand [1].

Σύμφωνα με τους αναλυτές τους, η Ρωσία παραμένει ισχυρός αντίπαλος για τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ορισμένους θεμελιώδεις τομείς. Για να χειριστούν αυτή την αντίθεση, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα πρέπει να ακολουθήσουν μια κοινή μακροπρόθεσμη στρατηγική που εκμεταλλεύεται τα τρωτά σημεία της Ρωσίας. Έτσι η Rand αναλύει τα διάφορα μέσα με τα οποία μπορεί να αποσταθεροποίησης της Ρωσίας, υποδεικνύοντας για καθεμία τις πιθανότητες επιτυχίας, τα οφέλη, το κόστος και τους κινδύνους για τις ΗΠΑ.

Οι αναλυτές της Rand εκτιμούν ότι η μεγαλύτερη ευπάθεια της Ρωσίας είναι αυτή της οικονομίας της, λόγω της μεγάλης εξάρτησής της από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τα έσοδα από αυτές τις εξαγωγές μπορούν να μειωθούν με την ενίσχυση των κυρώσεων και την αύξηση των εξαγωγών ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών. Στόχος είναι να υποχρεωθεί η Ευρώπη να μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και να το αντικαταστήσει με υγροποιημένο φυσικό αέριο που μεταφέρεται δια θαλάσσης από άλλες χώρες.

Ένας άλλος τρόπος αποσταθεροποίησης της ρωσικής οικονομίας μακροπρόθεσμα είναι η ενθάρρυνση της μετανάστευσης ειδικευμένου προσωπικού, ιδιαίτερα των νέων Ρώσων με υψηλό μορφωτικό επίπεδο.

Στον ιδεολογικό και πληροφοριακό τομέα, θα ήταν απαραίτητο να ενθαρρυνθεί η εσωτερική αμφισβήτηση και ταυτόχρονα να υπονομευτεί η εξωτερική εικόνα της Ρωσίας, με τον αποκλεισμό της από τα διεθνή φόρουμ και το μποϊκοτάρισμα των διεθνών αθλητικών εκδηλώσεων που διοργανώνει.

Στον γεωπολιτικό τομέα, ο εξοπλισμός της Ουκρανίας θα επέτρεπε στις ΗΠΑ να εκμεταλλευτούν το κεντρικό σημείο της εξωτερικής ευπάθειας της Ρωσίας, αλλά αυτό θα έπρεπε να υπολογιστεί προσεκτικά για να κρατηθεί η Ρωσία υπό πίεση χωρίς να διολισθήσει σε μια μεγάλη σύγκρουση, την οποία θα κέρδιζε.

Στον στρατιωτικό τομέα, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να απολαμβάνουν υψηλά οφέλη, με χαμηλό κόστος και κινδύνους, αυξάνοντας τον αριθμό των χερσαίων στρατευμάτων από τις χώρες του ΝΑΤΟ που εργάζονται σε αντιρωσική λειτουργία.

Οι ΗΠΑ μπορούν να απολαμβάνουν υψηλές πιθανότητες επιτυχίας και υψηλά οφέλη, με μέτριους κινδύνους, ιδίως επενδύοντας κυρίως σε στρατηγικά βομβαρδιστικά και πυραύλους επίθεσης μεγάλου βεληνεκούς που στρέφονται κατά της Ρωσίας.

Η αποχώρηση από τη Συνθήκη INF και η ανάπτυξη στην Ευρώπη νέων πυρηνικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς στραμμένοι στη Ρωσία θα οδηγούσε σε υψηλές πιθανότητες επιτυχίας, αλλά θα παρουσίαζε επίσης υψηλούς κινδύνους.

Βαθμονομώντας κάθε επιλογή για να αποκτήσει το επιθυμητό αποτέλεσμα – συμπεραίνουν οι αναλυτές της Rand – η Ρωσία θα κατέληγε να πληρώσει το πιο σκληρό τίμημα σε μια αντιπαράθεση, αλλά οι ΗΠΑ θα έπρεπε επίσης να επενδύσουν τεράστιους πόρους, οι οποίοι επομένως δεν θα ήταν πλέον διαθέσιμοι για άλλους στόχους. Αυτή είναι επίσης προηγούμενη προειδοποίηση για μια επερχόμενη σημαντική αύξηση των στρατιωτικών δαπανών των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ, εις βάρος των κοινωνικών προϋπολογισμών.

Αυτό είναι το μέλλον που μας σχεδιάζει η Rand Corporation, η δεξαμενή σκέψης με τη μεγαλύτερη επιρροή του Deep State – με άλλα λόγια το υπόγειο κέντρο πραγματικής εξουσίας που κυριαρχείται από τις οικονομικές, χρηματοοικονομικές και στρατιωτικές ολιγαρχίες – που καθορίζει τις στρατηγικές επιλογές όχι μόνο των ΗΠΑ, αλλά όλου του δυτικού κόσμου.

Οι «επιλογές» που ορίζονται από το σχέδιο δεν είναι στην πραγματικότητα παρά παραλλαγές της ίδιας πολεμικής στρατηγικής, της οποίας το τίμημα σε θυσίες και κινδύνους πληρώνουμε όλοι μας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail