Περίπου 20 χώρες ενδιαφέρονται τώρα να ενταχθούν στους BRICS παρά την κρίση στην Ουκρανία

Αν και ο δυτικός κόσμος υπαινίσσεται ότι η Ρωσία είναι διεθνώς απομονωμένη μετά την έναρξη μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, ο αριθμός των χωρών που εκφράζουν ενδιαφέρον να ενταχθούν στους BRICS συνεχίζει να αυξάνεται. Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, υπάρχουν περίπου 20 χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στους BRICS. Μεταξύ αυτών είναι η Αλγερία, η Αργεντινή, η Αίγυπτος, το Ιράν, το Μεξικό, η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία και πολλές αφρικανικές χώρες.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

«Αξίζει να αναφέρουμε πως τα τελευταία δύο χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου έτους της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, ο αριθμός των χωρών που θέλουν να ενταχθούν στους BRICS και στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης έχει αυξηθεί δραματικά. Προς το παρόν, υπάρχουν περίπου είκοσι από αυτές», δήλωσε ο Λαβρόφ κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους περιφερειακούς επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης ότι η Μόσχα κατάφερε να ματαιώσει τα σχέδια της Δύσης να απομονώσει τη Ρωσία αυξάνοντας τη συνεργασία με τις περισσότερες άλλες χώρες στον κόσμο.

«Οι προσπάθειες της Δύσης να επιβάλει τη θέλησή της σε όλους τους άλλους, να επιβάλει τους λεγόμενους κανόνες της στους οποίους θέλει να εγκαθιδρύσει και να διατηρήσει μια φιλοδυτική τάξη είναι εντελώς μάταιες και απολύτως απελπιστικές. Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας είπε πως η επικαιροποιημένη έκδοση της έννοιας της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας θα πρέπει να εγκριθεί σύντομα από τον πρόεδρο της χώρας», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Λαβρόφ επισκέφθηκε τη Νότια Αφρική στις 23 Ιανουαρίου και συμμετείχε σε μια «πολύ θαυμάσια συνάντηση», όπως την περιέγραψε ο Νοτιοαφρικανός ομόλογός του Naledi Pandor. Όπως είπε ο Pandor, η συνάντηση βοήθησε στην «ενίσχυση των ήδη καλών σχέσεων» μεταξύ των δύο χωρών. Αν και δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Λαβρόφ έτυχε τόσο θερμής υποδοχής, δεν μπορεί να παραβλεφθεί πως τα σχόλια του Πάντορ ειπώθηκαν στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ουάσιγκτον να περιορίσει τη ρωσική επιρροή στην Αφρική, ιδιαίτερα στην πολιτική σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Νότια Αφρική είναι μια από τις χώρες με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ήπειρο και γρήγορα απέρριψε την πίεση των ΗΠΑ σχετικά με τις σχέσεις της με τη Ρωσία. Ο Pandor επέκρινε ακόμη και τη χρήση «τακτικών εκφοβισμού» από την Ουάσιγκτον. Ανέφερε το νόμο για την καταπολέμηση των κακοήθων ρωσικών δραστηριοτήτων στην Αφρική, ο οποίος θεωρήθηκε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ πέρυσι, ως ένα παράδειγμα «τακτικής εκφοβισμού». Το νομοσχέδιο δεν προέκυψε, εν μέρει λόγω των αντιρρήσεων της 16μελούς κοινότητας ανάπτυξης της Νότιας Αφρικής υπό την ηγεσία της Νοτίου Αφρικής, αλλά η απλή απειλή ύπαρξης του ήταν αρκετή για να εμβαθύνει τις ήδη υπάρχουσες υποψίες εναντίον των ΗΠΑ στην ήπειρο.

Αυτό το παράδειγμα καταδεικνύει γιατί 20 μεγάλες περιφερειακές χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να γίνουν μέλη των BRICS και του SCO. Συνήθως, θα μπορούσε κανείς να υποθέσει πως η Ρωσία και η Νότια Αφρική έχουν λίγα κοινά σημεία, αλλά οι κοινές ιδιότητές τους στους BRICS τους φέρνουν σε μια εταιρική σχέση όπου έχουν αμοιβαία συμφέροντα να υπερασπιστούν τη δική τους κυριαρχία από την πίεση της Δύσης.

Οι BRICS θα αποφασίσουν φέτος για το αν θα γίνουν δεκτά νέα κράτη μέλη στο μπλοκ, το οποίο σίγουρα θα αλλάξει όνομα, καθώς το σημερινό συντομογραφείται από τα σημερινά κράτη μέλη - Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική. Είναι πιθανό να δημιουργηθεί μηχανισμός για νέα μέλη, ειδικά καθώς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για μια εναλλακτική πολιτικοοικονομική δύναμη αντί της αμερικανικής μονοπολικότητας, της οποίας η επιρροή μειώνεται στην παγκόσμια σκηνή.

Τα μέλη των BRICS χαρακτηρίζονται ως βιομηχανικές αναπτυσσόμενες χώρες με μεγάλες και αναδυόμενες οικονομίες, εκτός από το ότι αντιπροσωπεύουν πάνω από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού. Το πενταμελές μπλοκ έχει συνδυασμένο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν που ισοδυναμεί με 13,6 τρισεκατομμύρια δολάρια και τα συνολικά συναλλαγματικά του αποθέματα είναι 4 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Δεδομένης της υπερβολικής χρήσης των κυρώσεων από τη Δύση ως οικονομικό όπλο, οι BRICS ιδρύουν τα δικά τους χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να αμφισβητήσουν την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτό έχει σημαντικό ενδιαφέρον για τις χώρες που έχουν υποστεί κυρώσεις, γι' αυτό και το Ιράν και η Τουρκία έχουν υποβάλει τις αιτήσεις προσχώρησης.

Είναι προφανές ότι ο πλούτος και η δύναμη των μελών των BRICS αυξάνεται, και με την αποδοχή νέων μελών, το κύρος και η επιρροή του μπλοκ θα αυξηθεί και θα χρησιμεύσει ως οικονομική δύναμη για τις χώρες που αναζητούν ανεξαρτησία από τη δυτική ηγεμονία. Για να προχωρήσει αυτή η διαδικασία, ιδρύθηκε η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα από τους BRICS ως αντίβαρο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα. Έχει ήδη εμπλεκόμενες πολλές χώρες εκτός των BRICS, όπως το Μπαγκλαντές και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ και άλλες χώρες, όπως η Αίγυπτος και η Ουρουγουάη, αναμένεται να ενταχθούν σύντομα.

Επίσης, είναι αξιοσημείωτο ότι χώρες με περιφερειακούς ανταγωνισμούς, όπως το Ιράν και η Σαουδική Αραβία, και η Τουρκία και η Αίγυπτος, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στους BRICS χωρίς να βρουν αντίφαση. Υποδηλώνει πως αυτές οι χώρες ίσως θεωρούν ότι οι BRICS είναι ένα μέσο για να διευθετήσουν τις διαφορές τους και να επιδιώξουν κοινά συμφέροντα. Μέσω αυτής της ιδέας, οι BRICS θα συνεχίσουν να λαμβάνουν εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, πολύ πέρα ​​από τις 20 που ήδη αναφέρθηκε από τον Λαβρόφ, και να προσφέρουν στον κόσμο μια εναλλακτική στη δυτική ηγεμονία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail