«Οι τράπεζες λιώνουν» και τα σημάδια μιας μεγάλης πιστωτικής συρρίκνωσης έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται

pixabay
Όταν υπάρχει φόβος στον αέρα, οι τράπεζες αρχίζουν να πιέζουν πολύ τα χρήματά τους, και αυτήν την στιγμή υπάρχει πολύς φόβος στον αέρα. Μια μεγάλη πιστωτική συρρίκνωση θα ήταν ένα εφιαλτικό σενάριο για την οικονομία, και όπως θα δείτε παρακάτω, υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό έχει ήδη αρχίσει να συμβαίνει. Ας ελπίσουμε πως οι ηγέτες μας μπορούν να βρουν έναν τρόπο να ηρεμήσουν τα πράγματα, γιατί όλοι θυμόμαστε τι συνέβη κατά την τελευταία οικονομική κρίση. Οι τράπεζες αποφάσισαν να αυστηροποιήσουν σημαντικά τα πρότυπα δανεισμού τους και αυτό βάθυνε πραγματικά την οικονομική ύφεση. Έτσι, οι ηγέτες μας θα πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να υποστηρίξουν την σταθερότητα του συστήματος, αλλά σε τόσες περιπτώσεις καταλήγουν να κάνουν ακριβώς το αντίθετο.

Michael Snyder - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Για παράδειγμα, την Τετάρτη η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen παραδέχτηκε δημόσια ότι η γενική κάλυψη όλων των ανασφάλιστων καταθέσεων σε τράπεζες των ΗΠΑ δεν εξετάζεται καν:

Απαντώντας σε μια ευθεία ερώτηση σχετικά με το αν το Υπουργείο Οικονομικών θα παρακάμψει το Κογκρέσο για να ασφαλίσει όλες τις καταθέσεις, η Yellen απάντησε: «Δεν έχω εξετάσει ούτε συζητήσει κάτι που να έχει να κάνει με γενική ασφάλιση ή εγγυήσεις όλων των καταθέσεων».

Όταν έκανε αυτή τη δήλωση, έριξε ακόμα πιο πολύ ύγρό αναπτήρα σε μικρές και μεσαίες τράπεζες σε όλη τη χώρα.

Πλούσιοι ιδιώτες και μεγάλες εταιρείες έχουν ήδη τραβήξει δισεκατομμύρια δολάρια από τέτοιες τράπεζες και πολύ περισσότερα χρήματα θα αποσυρθούν αναπόφευκτα τις επόμενες ημέρες.

Τώρα που αυτές οι τράπεζες αιμορραγούν σε καταθέσεις με πρωτοφανή ρυθμό, ποια πιστεύετε πως θα είναι η προσέγγισή τους στο δανεισμό;

Περιττό να πούμε ότι θα είναι εξαιρετικά απεχθές να αναλάβουν κινδύνους σε αυτό το σημείο.

Και αυτό σημαίνει πως τα πρότυπα δανεισμού θα γίνουν πολύ πιο αυστηρά.

Απαντώντας σε ένα tweet στο οποίο ο Τζο Μπάιντεν διαφημίζει τα επιτεύγματα της κυβέρνησής του, ο Έλον Μασκ προειδοποίησε ότι «οι τράπεζες λιώνουν».



Ο Musk είναι πολύ σωστός.

Οι τράπεζές μας βρίσκονται σίγουρα σε διαδικασία τήξης και εκατοντάδες από αυτές θα μπορούσαν σύντομα να τεθούν σε πολύ σοβαρό κίνδυνο.

Και μόνο για να βεβαιωθεί ότι οι ορδές των τραπεζών θα βρεθούν σύντομα στο χείλος της καταστροφής, η Federal Reserve αύξησε τα επιτόκια για άλλη μια φορά αυτή την εβδομάδα.

Όπως τόνισε ο Richard Quest του CNN, οι τράπεζές μας «γεμίζονται μέχρι τα βράγχια με αυτά τα κρατικά ομόλογα» και κάθε φορά που ανεβαίνουν τα επιτόκια αυτά τα ομόλογα γίνονται ακόμη λιγότερο πολύτιμα:

Η Quest είπε, «Τώρα, αν ο πληθωρισμός ήταν ο στόχος σας και ο νούμερο ένα στόχος σας, τότε θα είχατε πάει στους 50 [πόντους βάσης]. Όμως, προφανώς, το κυρίαρχο μέλημα σήμερα είναι ο τραπεζικός τομέας. Και να θυμάσαι, Ζέιν, το πρόβλημα με τον τραπεζικό τομέα είναι πως όλες οι τράπεζες έχουν γεμίσει μέχρι τα βράγχια με αυτά τα κρατικά ομόλογα. Αυξήστε το επιτόκιο και το ομόλογο γίνεται λιγότερο πολύτιμο. Έτσι, ακόμη και η σημερινή κίνηση στο 0,25% κάνει τα πράγματα λίγο χειρότερα για τις τράπεζες».

Αργότερα, πρόσθεσε, «Περισσότερες τράπεζες πρόκειται να σβήσουν. Περισσότερες κρατικές και περιφερειακές τράπεζες στις Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να διασωθούν - για να χρησιμοποιήσω την τεχνική φράση - θα εξαγοραστούν, θα εκκαθαριστούν, θα τεθούν υπό την κυριότητα, όλα τα είδη των πραγμάτων».

Υπάρχουν λοιπόν στοιχεία ότι όλη αυτή η τραπεζική αναταραχή αρχίζει να επηρεάζει άμεσα τη συμπεριφορά των καταναλωτών των ΗΠΑ;

Λοιπόν, φαίνεται πως οι συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες έχουν ήδη αρχίσει να πέφτουν αρκετά δραματικά:

Όπως γράφει ο Paul Lejuez της Citi στην τελευταία αναφορά "Citi's Credit Card Insights" (διαθέσιμη σε επαγγελματίες συνδρομητές), τα δεδομένα πιστωτικών καρτών της τράπεζας για τους 16 υποτομείς που παρακολουθεί δείχνουν ότι οι συνολικές δαπάνες την εβδομάδα 3 Μαρτίου (έληξε στις 18/3/23 ) μειώθηκε κατά 10,3%, μια μεγάλη επιβράδυνση έναντι της 2ης εβδομάδας Μαρτίου (-6,8%) και λόγω της υψηλής μονοψήφιας πτώσης των συναλλαγών. Εκτός Τροφίμων, οι δαπάνες μειώθηκαν ακόμη περισσότερο, πέφτοντας κατά 13,0% έναντι -8,1% το Μάρτιο την εβδομάδα 2 .

Όπως σημειώνει ο Lejuez, «Αυτή ήταν η πρώτη εβδομάδα δεδομένων μετά την αναταραχή στον χρηματοπιστωτικό τομέα και ήμασταν περίεργοι αν θα μπορούσε να είχε αντίκτυπο στον καταναλωτή. Σίγουρα είχε» και όπως σημειώνει η Citi, την τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου και την πρώτη εβδομάδα μετά την κατάρρευση των περιφερειακών τραπεζών της Αμερικής, «ήταν η μεγαλύτερη μείωση των συνολικών δαπανών λιανικής που έχουμε δει από την έναρξη της πανδημίας (Απρίλιος 2020)».

Καθώς η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται, οι εταιρείες σε όλη τη χώρα θα αναγκαστούν να μειώσουν τους μισθούς.

Γινόμαστε ήδη μάρτυρες ενός τσουνάμι απολύσεων τους τελευταίους μήνες και φαίνεται πως αυτό το τσουνάμι συγκεντρώνει ακόμη μεγαλύτερη δυναμική.

Για παράδειγμα, η Walmart μόλις ανακοίνωσε ότι θα απολύσει εκατοντάδες εργαζόμενους στο ηλεκτρονικό εμπόριο:

Εκατοντάδες εργαζόμενοι σε πέντε εγκαταστάσεις της Walmart των ΗΠΑ που εκπληρώνουν παραγγελίες ηλεκτρονικού εμπορίου καλούνται να βρουν δουλειά εντός 90 ημερών σε άλλες θέσεις της εταιρείας, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος στο Reuters.

Περίπου 200 εργαζόμενοι στο Pedricktown του Νιου Τζέρσεϋ και εκατοντάδες άλλοι σε Φορτ Γουόρθ του Τέξας, Chino, Καλιφόρνια, Ντάβενπορτ, Φλόριντα και τη Βηθλεέμ της Πενσυλβάνια αφέθηκαν να φύγουν λόγω μείωσης ή εξάλειψης στις βραδινές βάρδιες και το Σαββατοκύριακο, είπε ο εκπρόσωπος.

Και η Accenture μόλις ανακοίνωσε ότι θα απολύσει 19.000 εργαζομένους σε όλο τον κόσμο τους επόμενους μήνες:

Η εταιρεία επαγγελματικών υπηρεσιών Accenture σχεδιάζει να περικόψει 19.000 θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο τους επόμενους 18 μήνες, προκειμένου να περιορίσει το κόστος μέσα στο ταραχώδες οικονομικό περιβάλλον.

Οι περισσότερες από τις περικοπές θα επηρεάσουν όσους εργάζονται σε μη χρεώσιμους εταιρικούς ρόλους της εταιρείας, δήλωσε η Accenture σε μια κατάθεση της Πέμπτης στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC).

Ακόμη και η Disney αναγκάζεται να αδυνατίσει. Στην πραγματικότητα, μας λένε πως το επερχόμενο κύμα απολύσεων της Disney τον Απρίλιο θα είναι «λουτρό αίματος»:

Με τη συνέλευση των μετόχων της Disney στις 3 Απριλίου - μια εικονική υπόθεση φέτος - να απέχει λιγότερο από δύο εβδομάδες, αναδεικνύεται κάποια σαφήνεια σχετικά με τα σχέδια της εταιρείας για μείωση του προσωπικού και μείωση του κόστους.

Οι πληροφορίες λένε στο Deadline ότι προετοιμάζονται πολλαπλοί γύροι περικοπών. Το πρώτο στοχεύει στα τέλη Μαρτίου, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα, ακούμε. (Η 30η Μαρτίου ή η 31η Μαρτίου έχουν αναφερθεί ως πιθανές ημερομηνίες, αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί.) Σύμφωνα με πηγές, θα υπάρξει ένα μεγάλο κύμα στα τέλη Απριλίου, που θα περιγράφεται ως «το μεγάλο» ή «λουτρό αίματος», όταν μεγάλο μέρος των περικοπών αναμένεται να έρθει.

Περιττό να πούμε πως αυτό δεν είναι φυσιολογικό.

Δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο από το 2008 και κάθε μήνα αυτή η κρίση φαίνεται να κλιμακώνεται ακόμη περισσότερο.

Ξέρετε ότι τα πράγματα είναι άσχημα όταν ένας από τους μεγαλύτερους ιστότοπους απασχόλησης σε ολόκληρο τον κόσμο αρχίζει να πραγματοποιεί μαζικές απολύσεις:

Η πλατφόρμα αναζήτησης εργασίας Indeed ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι σχεδιάζει να απολύσει 2.200 υπαλλήλους, ή περίπου το 15% του προσωπικού της.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Indeed, Chris Hyams, ανέφερε σε επιστολή που μοιράστηκε με τους υπαλλήλους πως οι περικοπές προέρχονται από σχεδόν κάθε ομάδα της Indeed and Indeed Flex, σημειώνοντας ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν προσεκτικά με το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού, το νομικό τμήμα και τις ομάδες Diversity, Equity, Inclusion and Belonging.

Καθώς η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται, είναι αναπόφευκτο ότι πολλοί περισσότεροι Αμερικανοί θα χάσουν ξαφνικά τις δουλειές τους.

Ελπίζω μόνο να μην σου συμβεί.

Περιμέναμε πως ερχόταν μια μεγάλη οικονομική κατάρρευση και τώρα είναι εδώ.

Δυστυχώς, οι περισσότεροι Αμερικανοί εξακολουθούν να υποθέτουν ότι οι ηγέτες μας ξέρουν ακριβώς τι κάνουν, αλλά η αλήθεια είναι πως πολύ συχνά κάνουν ενέργειες που κάνουν τα προβλήματά μας ακόμη χειρότερα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail