Παραδόσεις μαχητικών αεροσκαφών του ΝΑΤΟ στο Κίεβο — σημείο χωρίς επιστροφή;

Η κυριαρχία του αέρα είναι μια από τις βασικές πτυχές του σύγχρονου πολέμου, ιδιαίτερα για την πολιτική Δύση και τους πολυάριθμους υποτελείς και κράτη δορυφόρους της. Προς το παρόν, το καθεστώς του Κιέβου εξακολουθεί να μη βασίζεται πολύ σε ένα τέτοιο δόγμα, καθώς το μειούμενο απόθεμα αεροσκαφών της σοβιετικής εποχής επιτρέπει την πολύ περιορισμένη χρήση αεριωθούμενων αεροσκαφών, ιδιαίτερα καθώς οι ρωσικές πλατφόρμες, πολύ ανώτερες τόσο σε αριθμό όσο και σε ικανότητες, κυριαρχούν στους ουρανούς. Έτσι, τα ουκρανικά στρατεύματα αναγκάζονται να αρκεστούν σε αυτά που έχουν. Η τεράστια επίγεια αεράμυνα μεγάλης εμβέλειας της πρώην ΕΣΣΔ αντιστάθμισε κάπως αυτό, καθώς το καθεστώς του Κιέβου κληρονόμησε μια τεράστια ποσότητα συστημάτων SAM (πύραυλοι επιφανείας-αέρος), αλλά και αυτό εξασθενεί καθώς οι Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις (VKS) κυνηγούν κάτω από τις υπόλοιπες αεράμυνες.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org/ Παρουσίαση Freepen.gr

Προκειμένου να αποφευχθεί αυτό, το ΝΑΤΟ κινείται προς τις παραδόσεις μαχητικών αεροσκαφών στο Κίεβο ως το τελευταίο βήμα στην προμήθεια συμβατικών όπλων. Το κύριο ζήτημα με αυτό ήταν η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων για να μπορούν να πετούν με πλατφόρμες του ΝΑΤΟ, καθώς η διαδικασία συνήθως διαρκεί χρόνια. Ένα άλλο σημαντικό τμήμα είναι ότι οι ίδιοι οι πιλότοι δεν επιθυμούν πολύ να μεταβούν σε δυτικά αεροσκάφη όπως το F-16 , για παράδειγμα, το οποίο είναι πολύ ελαφρύτερο και λιγότερο ικανό από τα αεροσκάφη Su-27 της Σοβιετικής εποχής που πετούσαν οι δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου. Ωστόσο, η χρόνια έλλειψη ανταλλακτικών και πυρομαχικών για αυτά τα αεροσκάφη τα καθιστά σίγουρα λιγότερο βιώσιμα, ακόμη και με την ενσωμάτωση δυτικών όπλων όπως το AGM-88 HARM (High-speed Anti-Radiation Missile) και η βόμβα JDAM (Joint Direct Attack Munition).

Το ζήτημα θα μπορούσε να παρακαμφθεί εν μέρει τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, καθώς η Σλοβακία και η Πολωνία κινούνται για να στείλουν την κληρονομιά τους σε μαχητικά αεροσκάφη MiG-29. Η Βαρσοβία φαίνεται να είναι πιο κοντά στην ολοκλήρωση αυτού από τη Μπρατισλάβα, καθώς ο πολύ μεγαλύτερος αμυντικός της τομέας έχει ήδη σχέδια να αντικαταστήσει τα αεροσκάφη της εποχής του Συμφώνου της Βαρσοβίας με το F-35A και το νοτιοκορεατικό FA-50. Από την άλλη πλευρά, η Σλοβακία ελπίζει να κάνει μια συμφωνία ανταλλαγής με τις ΗΠΑ, με στόχο να αποκτήσει F-16 για την παράδοση των MiG-29 της στο Κίεβο. Μένει να δούμε πώς θα ανταποκριθεί η κυβέρνηση Μπάιντεν σε αυτά τα αιτήματα. Η Πολωνία είναι ο πιθανότερος υποψήφιος για άμεσες παραδόσεις, εν μέρει λόγω του μεγαλύτερου στόλου αεροσκαφών MiG-29, καθώς και του γεγονότος ότι τα περισσότερα από αυτά εξακολουθούν να λειτουργούν, σε αντίθεση με τα σλοβακικά (επισήμως αποσύρθηκαν το 2022).

Στις 16 Μαρτίου, ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda επιβεβαίωσε πως τουλάχιστον τέσσερα τζετ θα παραδοθούν στο καθεστώς του Κιέβου "μέσα στις επόμενες ημέρες", πράγμα που θα σήμαινε ότι οι παραδόσεις της Πολωνίας έχουν επιταχυνθεί σημαντικά. Ο Ντούντα τόνισε πως «τα υπόλοιπα ετοιμάζονται, συντηρούνται». Το CNN ισχυρίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των MiG-29 που πρόκειται να μεταφερθούν είναι μεταξύ 11 και 19. Καθώς η Πολωνία διαθέτει επίσημα έως και 30 από αυτά τα αεριωθούμενα, μπορεί να υποτεθεί πως όχι περισσότερα από 19 είναι σε αρκετά καλή κατάσταση για να παραδοθούν στο Κίεβο. Διάφορες αναφορές σημειώνουν πως τα ελαφρά αεροσκάφη FA-50 πρόκειται να παραδοθούν στην Πολωνία από τη Νότια Κορέα αυτό το καλοκαίρι, γεγονός που θα εξηγούσε την ετοιμότητα της Βαρσοβίας να επιταχύνει το σχέδιο.

Επιπλέον, υπάρχει μια αυξανόμενη δικομματική πρωτοβουλία μεταξύ των πολεμοφόρων της Ουάσιγκτον, ιδιαίτερα των Ρεπουμπλικανών νεοσυντηρητικών και των Δημοκρατικών νεοφιλελεύθερων, για απευθείας αποστολή F-16 στην Ουκρανία. Μια πρόσφατη δημοσίευση του Politico ισχυρίζεται ότι ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν βρίσκεται «υπό αυξημένη πίεση να στείλει τα αεροσκάφη». Οι γερουσιαστές είναι ανένδοτοι πως «τα F-16 χρειάζονται πολύ σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία για να δώσουν στους Ουκρανούς το πλεονέκτημα που χρειάζονται». Η πρωτοβουλία, υπό την ηγεσία ενός Δημοκρατικού της Αριζόνα, του γερουσιαστή Mark Kelly, υποστηρίζεται επίσης από επτά άλλους γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα. Ωστόσο, άλλοι, όπως οι Ρεπουμπλικάνοι Tom Cotton και ο διαβόητος Lindsey Graham επιμένουν να «κάνουν περισσότερα», με τον Cotton να κατηγορεί πρόσφατα τον Λευκό Οίκο για «μισά μέτρα».

Η κλιμακούμενη ρητορική, καθώς και οι συνακόλουθες αποστολές όπλων στο Κίεβο σίγουρα κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Και ενώ η Ουκρανία μπορεί να ελπίζει ότι θα επιτύχει ουσιαστικά αποτελέσματα κατά των ρωσικών δυνάμεων ακόμη και με την παράδοση MiG-29, τα οποία μπορούν να ενσωματωθούν με σχετική ευκολία δεδομένου πως εξακολουθεί να τα χειρίζεται, η αποστολή F-16 και άλλων δυτικών αεροσκαφών θα απαιτήσει σημαντικές αλλαγές. Δεν είναι μόνο το θέμα της εξάντλησης του χρόνου του καθεστώτος του Κιέβου, αλλά και το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ θα χρειαστεί να κινητοποιήσει μεγάλο μέρος των πόρων του για να διατηρήσει έναν εξ ολοκλήρου δυτικό στόλο αεροσκαφών στην Ουκρανία, μια μνημειώδης προσπάθεια ακόμη και σε καιρό ειρήνης. πόσο μάλλον στη μέση μιας σύγκρουσης με μια στρατιωτική υπερδύναμη που υπερασπίζεται τα σύνορά της.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο διαμάχης είναι η προμήθεια τεθωρακισμένων, ιδιαίτερα δυτικού τύπου βαρέων αρμάτων μάχης . Παρά τις πομπώδεις ανακοινώσεις για «επικείμενες παραδόσεις» τον Ιανουάριο, δεν προέκυψε τίποτα τους τελευταίους δύο μήνες. Με μόνο ένα ολόκληρο τάγμα που αναμένεται να είναι επιχειρησιακό μέχρι τα τέλη Μαρτίου, το καθεστώς του Κιέβου δε θα λάβει περισσότερα από 60 άρματα μάχης, ένα πενιχρό νούμερο αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι χάνει εκατοντάδες τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα σε μηνιαία βάση. Αρκετά μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ καθυστερούν τις παραδόσεις τους, ενώ άλλα αποσύρονται από το σχέδιο, συμπεριλαμβανομένων των Κάτω Χωρών, της Δανίας και της Φινλανδίας, επικαλούμενες γραφειοκρατικές διαδικασίες και δικές τους αμυντικές ανάγκες, με τη Σουηδία να περιμένει την έγκριση της υποψηφιότητάς της για ένταξη στο ΝΑΤΟ από την Τουρκία και την Ουγγαρία.

Καθώς η πολιτική Δύση υπόσχεται περισσότερη υποστήριξη για την Ουκρανία, καθιστά ολοένα και πιο δύσκολο (εάν είναι δυνατόν καθόλου) την επίτευξη ειρηνευτικής διευθέτησης με τη Μόσχα. Αυτό υπονομεύει την εμφάνιση μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ευρώπη και στέλνοντας μαχητικά αεροσκάφη, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ανεβάζουν τα διακυβεύματα ακόμη πιο ψηλά, καθιστώντας ουσιαστικά αδύνατη την απεμπλοκή, καθώς η Ρωσία είναι υποχρεωμένη να κινητοποιήσει μεγάλο μέρος (αν όχι το μεγαλύτερο μέρος) από το τεράστιο πόρους για τη διασφάλιση της επιτυχίας της αντεπίθεσης κατά της επίθεσης του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Οι πολιτικές ελίτ στην Ουάσιγκτον (και στις Βρυξέλλες) επιθυμούν απεγνωσμένα να κερδίσουν κάπου μετά από πολλές διαδοχικές ήττες (ιδιαίτερα μετά το Αφγανιστάν), ειδικά καθώς η πολιτική Δύση εξαντλείται από παράγοντες συνοχής, με τον φραξιονισμό και την αναταραχή σε άνοδο τόσο στην ΕΕ όσο και στις ΗΠΑ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail