Οι μεγάλες τράπεζες διέσωσαν την First Republic, αλλά ποιος πρόκειται να διασώσει τις μεγάλες τράπεζες όταν αρχίσουν να πτωχεύουν;

Pixabay
Κάθε μέρα υπάρχουν περισσότερες ανατροπές σε αυτόν τον νέο τραπεζικό πανικό. Στην πραγματικότητα, μόλις μάθαμε ότι οι μεγάλες τράπεζες συνενώθηκαν για να σώσουν την First Republic. Αυτά είναι καλά νέα, γιατί μια κατάρρευση της First Republic θα ήταν μια μεγάλη καταστροφή. Αλλά η First Republic είναι μόνο μία σε έναν πολύ μακρύ κατάλογο τραπεζών που βρίσκονται σε πολύ σοβαρό κίνδυνο. Για μήνες, προειδοποιούσα αμείλικτα ότι το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα δεν μπορούσε να χειριστεί υψηλότερα επιτόκια. Ήταν αναπόφευκτο πως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα άρχιζαν να σπάνε, και αυτό ακριβώς συνέβη. Βρισκόμαστε σε πολύ περισσότερα προβλήματα από ό,τι αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι, και βρισκόμαστε ακόμη μόνο στα πολύ πρώτα κεφάλαια αυτής της κρίσης.

Michael Snyder - theeconomiccollapseblog.com/ Παρουσίαση Freepen.gr

Αρχικά, υπήρχαν φήμες ότι αναζητούνταν αγοραστής για την First Republic, αλλά αντ' αυτού οι «πολύ μεγάλες για να πτωχεύσουν» τράπεζες συμφώνησαν σε ένα σχέδιο να καταθέσουν συνολικά 30 δισεκατομμύρια δολάρια στο προβληματικό ίδρυμα:

Μια ομάδα χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων συμφώνησε να καταθέσει 30 δισεκατομμύρια δολάρια στην First Republic Bank ως ένδειξη εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, ανακοίνωσαν οι τράπεζες το απόγευμα της Πέμπτης.

Οι Bank of America, Wells Fargo, Citigroup και JPMorgan Chase θα συνεισφέρουν περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια έκαστη, ενώ η Goldman Sachs και η Morgan Stanley θα καταθέσουν περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφεραν οι τράπεζες σε δελτίο τύπου. Οι Truist, PNC, US Bancorp, State Street και Bank of New York Mellon θα καταθέσουν περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια η καθεμία.

Όλοι έχουν συμφωνήσει να κρατήσουν αυτά τα χρήματα στην First Republic για τουλάχιστον 120 ημέρες και μπορείτε να διαβάσετε το κοινό δελτίο τύπου που εξέδωσαν εδώ.

Περιττό να πούμε πως τα στελέχη της First Republic είναι πολύ ανακουφισμένα. Τόσα πολλά χρήματα είχαν αποσυρθεί από την τράπεζα τις τελευταίες ημέρες και κάποια στιγμή την Πέμπτη η μετοχή πουλούσε λιγότερο από 20 δολάρια ανά μετοχή:

Η μετοχή της First Republic, η οποία έκλεισε στα 115 δολάρια ανά μετοχή στις 8 Μαρτίου, διαπραγματεύτηκε κάτω από τα 20 δολάρια κάποια στιγμή την Πέμπτη. Η μετοχή σταμάτησε επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και ανέβηκε στα 40 δολάρια ανά μετοχή σε ένα σημείο, σημειώνοντας αύξηση περισσότερο από 20% την ημέρα.

Γνώριζαν οι γνώστες της First Republic ότι αυτό ερχόταν;

Αναφέρεται πως κορυφαία στελέχη έχουν ξεπουλήσει έναν εκπληκτικό αριθμό μετοχών από τις αρχές του 2023:

Τα στελέχη της First Republic Bank πούλησαν αθόρυβα τις μετοχές της αξίας σχεδόν 12 εκατομμυρίων δολαρίων μόνο τους τελευταίους τρεις μήνες, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος Τζέιμς Χέρμπερτ ΙΙ πούλησε τις περισσότερες από οποιονδήποτε άλλο εμπιστευτικό προσωπικό, ξεφορτώνοντας μετοχές αξίας 4,5 εκατομμυρίων δολαρίων από την αρχή του έτους.

Συνολικά, τέσσερα από τα κορυφαία στελέχη της τράπεζας πούλησαν μετοχές αξίας 11,8 εκατομμυρίων δολαρίων μέχρι στιγμής φέτος, σε τιμές κατά μέσο όρο λίγο κάτω από τα 130 δολάρια ανά μετοχή, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Όπως έλεγα πάντα, κερδίζεις χρήματα στο χρηματιστήριο μόνο αν βγεις εγκαίρως.

Και αυτοί οι τύποι βγήκαν εγκαίρως.

Γιατί, λοιπόν, η First Republic είχε τόσα προβλήματα;

Λοιπόν, ακριβώς όπως η Silicon Valley Bank και η Signature Bank, είχαν τεράστιες απραγματοποίητες απώλειες, επειδή τα κρατικά ομόλογα που διατηρούσαν είχαν χάσει έναν τόνο αξίας χάρη στην ραγδαία αύξηση των επιτοκίων.

Τελικά, αυτές οι απραγματοποίητες ζημίες έκαναν μια πιθανή αγορά της First Republic αρκετά «μη ελκυστική» για τις «πολύ μεγάλες για να πτωχεύσουν» τράπεζες:

Στη μεγάλη οικονομική κρίση, αρκετές τράπεζες που ταλαιπωρούνταν αγοράστηκαν φτηνά από τις μεγαλύτερες εταιρείες σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν στην ηρεμία του τραπεζικού συστήματος. Ωστόσο, οι μη πραγματοποιηθείσες απώλειες στο χαρτοφυλάκιο ομολόγων της First Republic λόγω της ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων του περασμένου έτους έχουν κάνει μια εξαγορά μη ελκυστική, ανέφεραν οι πηγές.

Η μείωση, η οποία θα αφορούσε το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της τράπεζας που διακρατούνται μέχρι τη λήξη, θα ανέλθει σε περίπου 25 δισεκατομμύρια δολάρια στον ισολογισμό της First Republic, ανέφεραν πηγές στην Faber.

Αλλά οι «πολύ μεγάλες για να πτωχεύσουν» τράπεζες συλλογικά βρίσκονται σε μη πραγματοποιηθείσες απώλειες εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Και έχουν επίσης έκθεση αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων στη φούσκα των παραγώγων.

Ποιος λοιπόν θα τις σώσει όταν αρχίσουν να σκάνε;

Αυτή είναι μια ερώτηση που όλοι πρέπει να αρχίσουμε να κάνουμε.

Και καθώς τα προβλήματα κλονίζουν όλο και περισσότερο τον τραπεζικό μας τομέα, αυτό θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία μας στο σύνολό της:

Η πτώση των τραπεζικών καταθέσεων θα οδηγήσει σε λιγότερο χρήμα «υψηλής ισχύος», δηλαδή τραπεζικά αποθεματικά, στο σύστημα, πράγμα που σημαίνει πολύ πιο αυστηρές οικονομικές συνθήκες από ό,τι μέχρι τώρα. Αυτό θα ήταν το τελευταίο ποτήρι για μια οικονομία που ήταν ήδη πολύ πιθανό να εισέλθει σε ύφεση μόλις το καλοκαίρι.

Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά το τρέχον οικονομικό μας σύστημα, χρειαζόμαστε σταθερές τράπεζες και χρειαζόμαστε ανθρώπους να έχουν πίστη σε αυτές τις τράπεζες.

Προς το παρόν, οι περισσότεροι απλοί Αμερικανοί λένε πως εξακολουθούν να πιστεύουν στους θεσμούς όπου κάνουν αυτήν τη στιγμή τις τραπεζικές τους συναλλαγές:

Επτά στους 10 ερωτηθέντες δήλωσαν ότι εξακολουθούν να πιστεύουν στις τράπεζες. Αυτό συγκρίνεται με τα δύο τρίτα των πελατών που δήλωσαν πως εμπιστεύονται τις τράπεζες το Φεβρουάριο, σύμφωνα με την έρευνα Morning Consult.

Αλλά δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για όσους βρίσκονται στην κορυφή της οικονομικής τροφικής αλυσίδας.

Στην πραγματικότητα, πολλοί από αυτούς μεταφέρουν τώρα τεράστια ποσά από τις τράπεζές τους, ενώ μπορούν ακόμη:

Οι πλούσιοι επενδυτές και τα οικογενειακά γραφεία μεταφέρουν τα περισσότερα από τα χρήματά τους από τα τραπεζικά ταμειακά διαθέσιμα και προς τα ταμεία, τις αγορές χρήματος και άλλα βραχυπρόθεσμα μέσα, σύμφωνα με συμβούλους περιουσίας.

Οι επενδυτές υψηλής καθαρής θέσης συνήθως κρατούν εκατομμύρια δολάρια ή ακόμα και δεκάδες εκατομμύρια μετρητά στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους για να καλύψουν λογαριασμούς και απροσδόκητα έξοδα. Τα υπόλοιπά τους είναι συχνά πολύ πάνω από το ασφαλισμένο όριο των 250.000 $ FDIC. Μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και πιθανές ρωγμές στο δίκτυο των περιφερειακών τραπεζών, οι σύμβουλοι περιουσίας λένε ότι πολλοί πελάτες θέτουν τώρα θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με το πώς και πού να διατηρήσουν τα μετρητά τους.

Αυτή η κρίση μόλις ξεκινά.

Κάθε ντόμινο που πέφτει απλώς θα κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα, και τελικά πιστεύω πως ολόκληρο το σύστημα οδεύει προς μια άνευ προηγουμένου κατάρρευση.

Θα σας παροτρύνω λοιπόν να κάνετε ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσετε τον εαυτό σας, γιατί τα πράγματα θα γίνουν πιο τρελά από εδώ και πέρα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail