Ιράν και Σαουδική Αραβία συμφωνούν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους και να ανοίξουν ξανά πρεσβείες

Freepen.gr - Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία κατέληξαν σε συμφωνία στην κινεζική πρωτεύουσα του Πεκίνου για την αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων και την επαναλειτουργία των πρεσβειών και των αποστολών τους, επτά χρόνια μετά τη διακοπή των δεσμών τους για πολλά ζητήματα.

Η συμφωνία επετεύχθη την Παρασκευή μετά από αρκετές ημέρες εντατικών διαπραγματεύσεων μεταξύ του Γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν (SNSC) Ali Shamkhani και του Σαουδάραβα ομολόγου του στο Πεκίνο. Ανακοινώθηκε επίσημα σε κοινή δήλωση του Ιράν, της Σαουδικής Αραβίας και της Κίνας.

Η δήλωση υπογράφηκε από τον Shamkhani, τον Musaid Al Aiban, σύμβουλο εθνικής ασφάλειας της Σαουδικής Αραβίας και τον Wang Yi, διευθυντή του Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ο Shamkhani συμμετέχει σε εντατικές συνομιλίες με τον Σαουδάραβα ομόλογό του στο Πεκίνο από τη Δευτέρα για την εξεύρεση τελικής λύσης στα ζητήματα μεταξύ Τεχεράνης και Ριάντ. Οι διαπραγματεύσεις ακολούθησαν τη συνάντηση μεταξύ του Ιρανού προέδρου Ebrahim Raeisi και του Κινέζου ομολόγου του Xi Jinping στο Πεκίνο τον περασμένο μήνα.

«Ως αποτέλεσμα των συνομιλιών, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας συμφώνησαν να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις και να ανοίξουν ξανά πρεσβείες και αποστολές εντός δύο μηνών», ανέφερε η κοινή δήλωση.

Πρόσθεσε πως οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας θα συναντηθούν για να «εφαρμόσουν αυτή την απόφαση και να κάνουν τις απαραίτητες ρυθμίσεις για την ανταλλαγή πρεσβευτών».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail