Τουρκικές εκλογές: Μπορεί ο Ερντογάν να διατηρήσει την εξουσία του;

Το αποτέλεσμα της επερχόμενης ψηφοφορίας της Τουρκίας θα μπορούσε να καθορίσει εάν η Άγκυρα θα επιστρέψει σε μια δυτικού προσανατολισμού εξωτερική πολιτική ή εάν ο Ερντογάν θα ενισχύσει την αυτόνομη κατεύθυνση της χώρας.

Καθώς πλησιάζει η εκατονταετηρίδα από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια από τις πιο σημαντικές εκλογές στην ιστορία της. Το πιο σημαντικό, οι επερχόμενες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, που προγραμματίζονται επί του παρόντος για το Μάιο, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγάλες αλλαγές στην εξωτερική πολιτική της χώρας.

Mohamad Hasan Sweidan - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Όμως οι σεισμοί του Φεβρουαρίου που κατέστρεψαν τις νότιες περιοχές της Τουρκίας επιδείνωσαν τις πιέσεις στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αντιμετώπιζε ήδη μια σειρά εσωτερικών και εξωτερικών αδυναμιών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εκλογική εκδίωξή του.

Ο Ερντογάν περιέγραψε τον σεισμό ως «τη μεγαλύτερη καταστροφή που έχει δει η χώρα από τον σεισμό του Ερζιντζάν το 1939». Επί του παρόντος, προεδρεύει σε μια επιδεινούμενη εγχώρια οικονομία, έχει γίνει εύκολος στόχος για αρνητικές εκστρατείες στα μέσα ενημέρωσης, αντιμετωπίζει ένα ασυνήθιστα ενωμένο μέτωπο κομμάτων της αντιπολίτευσης και αποτελεί αντικείμενο συνεχών επιθέσεων από τη Δύση, που υποστηρίζει την τουρκική αντιπολίτευση τόσο πολιτικά όσο και στα μέσα ενημέρωσης . Παρά αυτές τις προκλήσεις, ο Ερντογάν προσπαθεί να προσκολληθεί στην εξουσία με κάθε μέσο.

Στρατιωτικά πραξικοπήματα της Τουρκίας

Στη σύγχρονη Τουρκία, ένας καλοπερπατημένος δρόμος για απότομες αλλαγές εξουσίας ήταν το «στρατιωτικό πραξικόπημα»: η χώρα βίωσε τέσσερα από αυτά μεταξύ 1923 και 2000. Όλα είχαν προηγηθεί από ορισμένους κοινούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της εγχώριας οικονομικής επιδείνωσης και της βελτίωσης των δεσμών με τη Σοβιετική Ένωση ή Ιράν, ειδικά μετά την Ισλαμική Επανάσταση το 1979. Το συνδυασμένο αποτέλεσμα αυτών των πραξικοπημάτων ήταν να επιβεβαιωθεί εκ νέου η πίστη της Τουρκίας στο δυτικό άξονα και να σταματήσει η προσέγγιση με τη Μόσχα ή την Τεχεράνη.

Πριν από δύο δεκαετίες, όταν ο Ερντογάν εξελέγη για πρώτη φορά πρωθυπουργός, η Τουρκία κυβερνήθηκε με κοινοβουλευτικό σύστημα. Αλλά ένα συνταγματικό δημοψήφισμα του 2017 το μετέτρεψε σε προεδρικό, όπου η εξουσία του κοινοβουλίου και του υπουργικού συμβουλίου μειώθηκε σε σχέση με την προεδρία. Ο Ερντογάν κατάλαβε από την αρχή ότι το κλειδί για την επιβίωσή του στην εξουσία ήταν να αποτρέψει την οικονομική παρακμή και να περιορίσει την επιρροή του στρατού στην πολιτική εξουσία.

Κατά συνέπεια, η κυβέρνησή του έχει εφαρμόσει πολιτικές για τη μείωση των εξουσιών του τουρκικού στρατού, την επέκταση του πλήρους κρατικού ελέγχου επί του στρατού και τη μείωση του ελέγχου του στην πολιτική εξουσία. Αυτό έχει εμποδίσει την ικανότητα του στρατού να ανατρέπει τα κέντρα εξουσίας των πολιτών όποτε θέλει.

Ο Ερντογάν χρησιμοποίησε το πρόσχημα της ένταξης στην ΕΕ για να ξεκινήσει μια μεταρρυθμιστική διαδικασία στην Τουρκία, θεσπίζοντας εθνικούς νόμους που ήταν πιο συμβατοί με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού των ελευθεριών. Μέσω αυτών των μεταρρυθμίσεων, ένα σύνολο νόμων τροποποιήθηκε, περιορίζοντας τις εξουσίες της στρατιωτικής δικαιοσύνης και υπάγοντας το στρατιωτικό προσωπικό στο κοινό δίκαιο. Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει επίσης εκδιώξει κοσμικές στρατιωτικές προσωπικότητες για φερόμενες σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) συνέχισε να εργάζεται για τον περιορισμό του ρόλου των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας και μετά από μια μακρά και φορολογική διαδικασία εξομάλυνσης των πολιτικοστρατιωτικών σχέσεων, ο Ερντογάν κατάφερε να αποκτήσει τον πλήρη πολιτικό έλεγχο του τουρκικού στρατού μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Αυτή η κίνηση περιόρισε την παραδοσιακή θέση και το ρόλο του στρατού ως φύλακα της δημοκρατίας, και μετά την επίτευξη αυτού του ορόσημου, η οικονομική πίεση έγινε το μόνο εργαλείο της Άγκυρας για αλλαγή. Η κάλπη έχει γίνει έτσι το μόνο μέσο για την ανατροπή του Τούρκου προέδρου, καθώς ο στρατός, ο οποίος προηγουμένως αποτελούσε μέσο αναπροσανατολισμού της Τουρκίας όποτε παρέκκλινε από τον φιλοδυτικό προσανατολισμό της, είναι τώρα υποταγμένος στην πολιτική εξουσία στην Άγκυρα.

Μια δυτική ή ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία του Ερντογάν δε θεωρείται πλέον ως το «τουρκικό μοντέλο», το οποίο κάποτε υμνήθηκε ευρέως ως δημοκρατική, ισλαμική ηγεσία σε μια κοσμική, φιλοδυτική χώρα. Στις αρχές του εικοστού πρώτου αιώνα, η Τουρκία θεωρούνταν ως παράδειγμα ισλαμικής δύναμης που συμμαχούσε με τη Δύση και η θετική της σχέση με τις ΗΠΑ παρείχε πατήματα στην Ουάσιγκτον πως οι πόλεμοι της στο Αφγανιστάν και το Ιράκ ήταν πόλεμοι κατά της τρομοκρατίας και όχι του Ισλάμ.

Ωστόσο, σήμερα, η Τουρκία έχει χάσει αυτό το περίφημο «καθεστώς» και οι ΗΠΑ και η ΕΕ θεωρούν όλο και περισσότερο τον Ερντογάν ως πηδάλιο μιας αντιδημοκρατικής αρχής. Ως αποτέλεσμα, η Άγκυρα δεν προσκλήθηκε να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των Δημοκρατιών που πραγματοποιήθηκε από την Ουάσιγκτον το Δεκέμβριο του 2021, επειδή χώρες όπως η Τουρκία «υπονομεύουν τα δημοκρατικά τους συστήματα εδώ και χρόνια».

Μια έκθεση που εκδόθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 19 Οκτωβρίου 2021 επέκρινε επίσης την απόδοση των τουρκικών θεσμών, αναφέροντας:

«Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών της Τουρκίας. Η δημοκρατική οπισθοδρόμηση συνεχίστηκε κατά την περίοδο αναφοράς…Η συνταγματική αρχιτεκτονική συνέχισε να συγκεντρώνει τις εξουσίες στο επίπεδο της Προεδρίας χωρίς να διασφαλίζει έναν υγιή και αποτελεσματικό διαχωρισμό των εξουσιών μεταξύ της εκτελεστικής, της νομοθετικής και της δικαστικής εξουσίας».

Το πρωταρχικό μέλημα της Δύσης με τον Ερντογάν είναι η επιδίωξη μιας αυτόνομης εξωτερικής πολιτικής που μπορεί να συγκρουστεί με τα δυτικά συμφέροντα. Οι πολιτικές του Ερντογάν μετά τις αραβικές εξεγέρσεις του 2011, οι οποίες έρχονταν σε σύγκρουση με τα δυτικά συμφέροντα στη Λιβύη και την Αίγυπτο – καθώς και η υποστήριξή του στην τουρκοκυπριακή ανεξαρτησία, οι συνεχιζόμενες εντάσεις με την Ελλάδα, οι αυξανόμενοι δεσμοί της Τουρκίας με τη Ρωσία και το Ιράν και την απόρριψη της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ – όλα συνέβαλαν στην αυξανόμενη δυσαρέσκεια της Δύσης για την ηγεσία του Ερντογάν.

Προκειμένου να επιδιώξει τους στόχους του στην εξωτερική πολιτική, ο Ερντογάν ενίσχυσε τη θέση του στο εσωτερικό, ιδίως μέσω του δημοψηφίσματος του 2017 που μετέτρεψε την κυβέρνηση της Τουρκίας σε προεδρικό σύστημα και εδραίωσε την εξουσία του.

Αυτό άφησε τη Δύση με λίγες επιλογές για να επηρεάσει την αλλαγή στην Τουρκία, περιορίζοντας τις επιλογές της στην υποστήριξη μιας κατακερματισμένης αντιπολίτευσης, στην άσκηση οικονομικής και πολιτικής πίεσης από τα μέσα ενημέρωσης στο ΑΚΡ και στην προσπάθεια δημιουργίας ενός αντιπολιτευόμενου συνασπισμού που μπορεί να νικήσει τον Ερντογάν στην κάλπη.

Καθώς οι αμερικανικές-ευρωπαϊκές πολιτικές αρχίζουν να ενοποιούνται εκ νέου μετά την εποχή Τραμπ, και με την εδώ και χρόνια σύγκρουση στην Ουκρανία να κλιμακώνεται ακόμη, οι ανεξάρτητες πολιτικές του Ερντογάν θεωρούνται όλο και περισσότερο απαράδεκτες, με τις απαιτήσεις να επανατοποθετηθεί η Τουρκία εντός του δυτικού άξονα. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι η Δύση αναγνωρίζει πως η παγκόσμια τάξη πραγμάτων στρέφεται προς μια πιο περιεκτική, πολυπολική. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken, «δε βρισκόμαστε πλέον στη μεταψυχροπολεμική εποχή. Υπάρχει ένας ανταγωνισμός για να διαμορφωθεί αυτό που θα ακολουθήσει».

Το όραμα του Ερντογάν για τη θέση της χώρας του στη νέα παγκόσμια τάξη διαφέρει από αυτό της Ουάσιγκτον: επιδιώκει να τοποθετήσει την Τουρκία ως περιφερειακή δύναμη με συμφέροντα τόσο στην ανατολή όσο και στη δύση, ενώ οι ΗΠΑ θέλουν η περιφερειακή επιρροή της Τουρκίας να ασκείται σε συντονισμό με τα δυτικά συμφέροντα και ευθυγραμμίστηκε εναντίον της Ρωσίας και του Ιράν.

Για να επιτύχει τους δυτικούς στόχους, η Τουρκία πρέπει να επιστρέψει σε ένα κοσμικό, φιλοδυτικό κράτος. Έτσι, η ήττα του Ερντογάν στις επόμενες εκλογές είναι κρίσιμη για να επιστρέψει η Άγκυρα στο δυτικό μαντρί ως πλήρως αφοσιωμένος σύμμαχος.

Οι μετασεισμοί του σεισμού

Οι καταστροφικοί σεισμοί στην Τουρκία είχαν εκτεταμένες πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις, με τους αντιπάλους του Ερντογάν να κατηγορούν ότι η κυβέρνησή του δεν είχε όλες τις βασικές προετοιμασίες έκτακτης ανάγκης για την καταστροφή. Τα μέσα ενημέρωσης με επιρροή, τόσο εγχώρια όσο και διεθνή, έχουν επικρίνει έντονα τις πρωτοβουλίες της Άγκυρας για την αντιμετώπιση του σεισμού, οι οποίες έχουν μετατραπεί σε μια ευρύτερη εκστρατεία κατά του Ερντογάν.

Κατά κάποιον τρόπο, η καταστροφή ήταν ένα απροσδόκητο δώρο στους αντιπάλους του Ερντογάν, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή κατηγόρησαν τον Τούρκο πρόεδρο. Ο Kemal Kilicdaroglu, ο οποίος ηγείται της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), δήλωσε:

«Αν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος για αυτή τη διαδικασία, αυτός είναι ο Ερντογάν. Αυτό το κυβερνών κόμμα είναι που δεν έχει προετοιμάσει τη χώρα για σεισμό εδώ και 20 χρόνια».

Για να αντιμετωπίσει την κριτική, ο Ερντογάν έχει ξεκινήσει βήματα για να βοηθήσει όσους επλήγησαν από το σεισμό, υποσχόμενος να ανοικοδομήσει τα κατεστραμμένα κτίρια μέσα σε ένα χρόνο και να πληρώσει ενοίκια ενώ η ανοικοδόμηση βρίσκεται σε εξέλιξη. Έχει επίσης μαγνητοσκοπηθεί και φωτογραφηθεί ενώ συμμετείχε στην ταφή των θυμάτων και επιθεωρούσε τις συνθήκες των πληγεισών οικογενειών, ιδιαίτερα από μέσα ενημέρωσης υπέρ του ΑΚΡ.

Ωστόσο, ο οικονομικός αντίκτυπος του σεισμού – απώλεια 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ανθρώπινο δυναμικό, σύμφωνα με έκθεση του τουρκικού επιχειρηματικού ομίλου Turkonfed – και οι ζημιές στις υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των δρόμων, των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, των νοσοκομείων και των σχολείων, που υπολογίζονται σε 84 δισεκατομμύρια δολάρια, που αποτελούν περίπου 10 τοις εκατό του ΑΕΠ της Τουρκίας – θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην τουρκική οικονομία.

Εναντίον ποιου είναι ο Ερντογάν;

Οι τοπικές εκλογές του 2019 στην Τουρκία κατέδειξαν την ικανότητα της αντιπολίτευσης να κερδίσει σε δήμους που προηγουμένως κυριαρχούσε το ΑΚΡ, ιδίως στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα. Η έκπληξη και η δυσαρέσκεια του Ερντογάν με τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών ήταν εμφανείς στα αιτήματά του για επανεκλογή στην Κωνσταντινούπολη. Αντίθετα, η επανάληψη είχε ως αποτέλεσμα σημαντική αύξηση των ψήφων υπέρ της αντιπολίτευσης σε βάρος του υποψηφίου του Ερντογάν.

Εικόνα 1: Χάρτης που διανέμει τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών του 2019 στην Τουρκία

Για να απαλλαγεί η Ουάσιγκτον από τον Ερντογάν, θα χρειαστεί να δημιουργήσει μια ισχυρή συμμαχία εναντίον του Τούρκου ισχυρού άνδρα. Η «Συμμαχία των Έξι», η οποία περιλαμβάνει έξι κόμματα της αντιπολίτευσης που επιδιώκουν να συμφωνήσουν σε έναν ενιαίο υποψήφιο για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, είναι ένα παράδειγμα αυτής της στρατηγικής.

Ακολουθεί ένας πίνακας με τα βασικά πολιτικά κόμματα στην Τουρκία:



Οι διαφορετικοί προσανατολισμοί αυτών των κομμάτων, όπως φαίνεται στον παραπάνω πίνακα, είναι ίσως ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους η Συμμαχία των Έξι απέτυχε να συσπειρωθεί γύρω από έναν ενιαίο υποψήφιο. Για να ελαχιστοποιηθεί ο ανταγωνισμός εντός της αντιπολίτευσης, είναι πιθανό ο αρχηγός του CHP Κιλιτσντάρογλου και ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου να είναι οι κορυφαίοι διεκδικητές για τη θέση, με τον πρώτο επί του παρόντος περισσότερο πιθανό.

Εάν η Συμμαχία των Έξι κερδίσει την εξουσία, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο δυτική Τουρκία που είναι λιγότερο διατεθειμένη προς την αυτονομία της εξωτερικής πολιτικής. Το μανιφέστο του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού, το οποίο εκτείνεται σε 240 σελίδες και περιλαμβάνει 2.300 σημεία, υπογραμμίζει τη σημασία της αποκατάστασης της «αμοιβαίας εμπιστοσύνης» με τις ΗΠΑ, την επιδίωξη του στόχου της Τουρκίας για «πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και την επιδίωξη της αποκατάστασης της εμπλοκής της Τουρκίας στο πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35. Η Άγκυρα αποβλήθηκε από το πρόγραμμα αφού αγόρασε πυραύλους S-400 ρωσικής κατασκευής μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, η οποία συχνά θεωρείται από τους Τούρκους ως υποκινηθείσα από τις ΗΠΑ.

Το παρακάτω διάγραμμα απεικονίζει τις θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε μια σειρά από θέματα εξωτερικής πολιτικής:



Η επιβίωση της αυτόνομης εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας

Ο Ερντογάν γνωρίζει πολύ καλά πως οι επερχόμενες εκλογές θα αποτελέσουν τη μεγαλύτερη πρόκληση της πολιτικής του καριέρας. Για να εξασφαλίσει μια νίκη, ίσως χρειαστεί να πάρει τολμηρές αποφάσεις που προηγουμένως ήταν αδιανόητες.

Αυτή η πεποίθηση ενισχύεται περαιτέρω από την υποστήριξη της Δύσης προς την τουρκική αντιπολίτευση και την επιθυμία της να αντικαταστήσουν τον Ερντογάν με έναν πιο συμβιβαστικό υποψήφιο. Με τις τουρκικές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου, και με τις συνεχιζόμενες πιέσεις της Δύσης στον Τούρκο ηγέτη, ο Ερντογάν αναγκάστηκε να ενισχύσει τη συνεργασία με όσους θέλουν να παραμείνει στην εξουσία.

Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία έχουν ενισχυθεί τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά, και γιατί ο Ερντογάν επιδίωξε να εξομαλύνει τις σχέσεις με τη συριακή κυβέρνηση και να βελτιώσει τους δεσμούς με το Ιράν.

Ο Ερντογάν συνειδητοποίησε νωρίς ότι δε θα ήταν ο ευνοούμενος υποψήφιος της Δύσης στις επερχόμενες εκλογές. Σε απάντηση, άλλαξε την εξωτερική του στρατηγική για να αυξήσει τις πιθανότητές του να διατηρήσει την εξουσία στην Άγκυρα. Το 2022, πραγματοποίησε επισκέψεις στα ΗΑΕ τον Φεβρουάριο και στη Σαουδική Αραβία τον Μάιο και ξεκίνησε πρωτοβουλίες για τη βελτίωση των σχέσεων με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τη Συρία.

Ο Ερντογάν έχει επίσης αναγνωρίσει ότι η πολιτική του επιβίωση είναι ευθυγραμμισμένη με τα συμφέροντα του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς ο διάδοχός του θα ήταν πιθανότατα ένας υποψήφιος που θα συμμορφώνεται πλήρως με τη Δύση. Αυτός ήταν ένας από τους κύριους λόγους για τη συνεχιζόμενη ρωσοτουρκική προσέγγιση.

Αυτό και το γεγονός πως το τουρκικό δημόσιο αίσθημα έχει μετατοπιστεί σε γενικές γραμμές υπέρ της Ρωσίας –και μακριά από τις ΗΠΑ– όπως αποκαλύφθηκε σε δημοσκόπηση του Δεκεμβρίου 2022, όπου σχεδόν τα δύο τρίτα των Τούρκων υποστήριζαν τις σχέσεις με τη Μόσχα.

Αναμφίβολα, οι σεισμοί που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία περιέπλεξαν τα πράγματα για τον Ερντογάν. Ωστόσο, έχει αποδείξει εδώ και καιρό την ικανότητά του να μετατρέπει τις απειλές σε ευκαιρίες μεταβάλλοντας πλεονεκτική τακτική. Ο άσος του για πολλά χρόνια ήταν επίσης να κεφαλαιοποιήσει τις αδυναμίες, τον κατακερματισμό και την αδυναμία της αντιπολίτευσης να ενωθεί αποτελεσματικά εναντίον του. 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail