Θα μπορούσαν τελικά η Κίνα και οι ΗΠΑ να καταλήξουν σαν την ΕΣΣΔ, ως υπερδυνάμεις που έχουν καταρρεύσει;

SΑUL LΟΕB /  ΑFΡ
Τίποτα δε διαρκεί για πάντα και το ζευγάρι θα μπορούσε να καταρρεύσει κάτω από το τεράστιο βάρος των δικών τους ιδεολογικών και γεωπολιτικών εμμονών. 

Η σύγχρονη υποτροφία διεθνών σχέσεων έχει σκιστεί από μέσα προσπαθώντας να καθορίσει τη φύση των σύγχρονων υπερδυνάμεων. Τι διακρίνει έναν πραγματικό διεκδικητή του τίτλου από τους υπόλοιπους; Υπάρχει ένα καθολικό σύνολο χαρακτηριστικών που διακρίνει έναν μόνο ηγέτη από ένα πλήθος ξένων;

Του Ivan Timofeev, Διευθυντή Προγράμματος Valdai Club και έναν από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας - RT.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Μέχρι τώρα, τα βασικά κριτήρια μιας «υπερδύναμης» θεωρούνταν από τους μελετητές κυρίως σε υλικό επίπεδο. Πρέπει να έχει οικονομικό δυναμικό, στρατιωτική ισχύ, κρίσιμες τεχνολογίες, ανεπτυγμένη επιστημονική και βιομηχανική βάση και ανθρώπινο κεφάλαιο που υπερβαίνει κατά πολύ αυτό των άλλων χωρών. Το άθροισμα αυτών των υλικών δυνατοτήτων παρέχει ένα αδιαπραγμάτευτο, αλλά μετρήσιμο, κριτήριο για την κατάταξη των κρατών.

Οι άυλοι παράγοντες είναι πολύ πιο περίπλοκοι. Είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να ποσοτικοποιηθούν. Η αξιολόγησή τους είναι πολύ υποκειμενική και δυνητικά προκατειλημμένη. Ποιανού η κουλτούρα είναι ισχυρότερη; Ποιανού η ηθική είναι σωστή; Ποιανού το σύστημα αξιών είναι καλύτερο; Τέτοια ερωτήματα οδηγούν σε θεωρητικά επιχειρήματα, αλλά ελάχιστα διακρίνουν τις υπερδυνάμεις από άλλους παράγοντες στη διεθνή σκηνή, και εδώ βρίσκεται ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες.

Θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε πως η αξιοσημείωτη διαφορά μεταξύ μιας υπερδύναμης και των μικρότερων ομοτίμων είναι η ύπαρξη μιας συστηματικής και συνεκτικής πολιτικής φιλοσοφίας των διεθνών σχέσεων. Μια υπερδύναμη προσφέρει τη δική της μοναδική προοπτική για το πώς πρέπει να δομηθεί ο κόσμος, με ποιους κανόνες πρέπει να υπάρχει, ποιος είναι ο σκοπός της και γιατί αυτή η συγκεκριμένη χώρα είναι νόμιμη στο ρόλο της.

Φυσικά, η πολιτική φιλοσοφία δεν είναι απλώς μια συλλογή συνθημάτων και κλισέ. Δεν είναι μόνο ένα όμορφο πακέτο ή μια προσομοίωση, μια ιδεολογία ή, μάλιστα, μια ουτοπία. Όλα αυτά μπορεί να είναι παράγωγο του θέματος, αλλά δεν πρέπει να εξαντλούν το περιεχόμενό του. Είναι μια συγκεκριμένη ερμηνεία βασικών πολιτικών εννοιών στις διεθνείς σχέσεις – εξουσία, δύναμη, δικαιοσύνη, ισότητα και παρόμοια. Μια τέτοια κατανόηση θα πρέπει να βασίζεται σε μια βαθιά πνευματική παράδοση και στη δική της πρακτική εμπειρία, που καθιστούν τα επιχειρήματα του προτεινόμενου δόγματος πειστικά τόσο για τον ίδιο όσο και για τους άλλους.

Μπορεί μια χώρα να αντιπροσωπεύει μια αξία που βασίζεται μόνο σε υλικούς παράγοντες; Αναμφίβολα. Ένα κράτος μπορεί να συγκεντρώσει σημαντική ισχύ και να ζει αποκλειστικά με βάση τις αρχές του ρεαλισμού, να ακολουθεί πραγματιστικές πολιτικές, να προωθεί τα οικονομικά του συμφέροντα και να επιτύχει κυριαρχία όπου είναι δυνατόν. Ωστόσο, ο γυμνός ρεαλισμός αργά ή γρήγορα θα φτάσει στα όρια της νομιμότητάς του. Ο κανόνας της ξιφολόγχης και του πορτοφολιού θα είναι ασταθής χωρίς να κατανοήσουμε ξεκάθαρα γιατί και για ποιο λόγο υπάρχει.

Μπορεί μια χώρα να έχει μια επιρροή στην πολιτική φιλοσοφία ενώ είναι υλικά καθυστερημένη; Σίγουρα. Σε ένα ορισμένο σημείο μπορεί να είναι υπόδειγμα στωικότητας ή ηρωισμού, φορέας καινοτόμων και ελκυστικών ιδεών. Αλλά χωρίς μια σταθερή δημοσιονομική βάση, αυτά διατρέχουν τον κίνδυνο να κρέμονται στον αέρα και να παραμείνουν ως ευσεβείς πόθοι.

Είναι αξιοσημείωτο ότι υπάρχουν εκπληκτικά λίγες χώρες με υλική ισχύ και με δική τους πολιτική φιλοσοφία. Φαίνεται πως η δημιουργία ενός τέτοιου δόγματος είναι πολύ πιο εύκολη από την κατασκευή ενός πυραύλου ή μιας πυρηνικής βόμβας. Βάλτε επικεφαλής «έξυπνους ανθρώπους», επεξεργαστείτε τα αποτελέσματα του «καταιγισμού ιδεών» τους, γράψτε μερικές βασικές εργασίες και μετατρέψτε τις σε εγχειρίδια για προπαγανδιστές και αυτό είναι όλο! Στην πραγματικότητα, πολλές τέτοιες προσπάθειες καταρρέουν και χάνονται στο θόρυβο των πληροφοριών. Λίγα αντίγραφα παραμένουν στα χέρια λίγων ανθρώπων.

Πρέπει η πολιτική φιλοσοφία μιας υπερδύναμης να είναι «κυρίαρχη»; Θα έπρεπε να βασίζεται αποκλειστικά σε μια εθνική πνευματική παράδοση; Η απάντηση τείνει να είναι «όχι». Εξαιρετικά πρωτότυπα πολιτικοφιλοσοφικά δόγματα με παγκόσμια απήχηση είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν. Είναι συνήθως ένα μείγμα από καθολικές ηθικές αρχές, κατηγορίες μεγάλων πολιτικοφιλοσοφικών δογμάτων όπως ο φιλελευθερισμός, ο σοσιαλισμός ή ο συντηρητισμός, εθνικά ειδικές απόψεις και αρχές, ακόμη και θρησκευτικά δόγματα όπως ο Χριστιανισμός ή το Ισλάμ. 

Υπάρχουν μόνο δύο χώρες στον κόσμο σήμερα που συνδυάζουν τόσο σημαντικές υλικές δυνατότητες όσο και τη δική τους πολιτική φιλοσοφία. Είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Ο πολιτικός-φιλοσοφικός πυρήνας των ΗΠΑ είναι ευρέως γνωστός και αναπαράγεται ευρέως σε όλα τα επίπεδα – από πανεπιστημιακές μονογραφίες και σχολικά βιβλία μέχρι προπαγανδιστικά βίντεο και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Βασίζεται σε φιλελεύθερες αρχές, με την υπεροχή της ανθρώπινης λογικής, την ιδέα της «απελευθέρωσης από τις αντιξοότητες», της δικαιοσύνης, της ισότητας ευκαιριών εντός ενιαίων κανόνων και των παραγόμενων ιδεών της δημοκρατίας ως η βέλτιστη μορφή διακυβέρνησης και της αγοράς καθώς ο πολιτικοφιλοσοφικός αυτός κώδικας είναι προϊόν του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού και της ειδικής εμπειρίας οργάνωσης της εσωτερικής ζωής των ευρωπαϊκών χωρών, η οποία ενσωματώθηκε στη βάση της αμερικανικής πολιτικής εμπειρίας και πολλαπλασιάστηκε με την υλική δύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι ευρωπαϊκές ρίζες της πολιτικής φιλοσοφίας των ΗΠΑ την καθιστούν εύκολο να ριζώσει σε πολλές δυτικές χώρες, ακόμα κι αν σε ορισμένα σημεία έρχεται σε αντίθεση με μεμονωμένες ερμηνείες «επί τόπου». Είναι σημαντικό ότι υπάρχει επίσης ένα ισχυρό μοντερνιστικό δυναμικό σε μια τέτοια πολιτική φιλοσοφία, γιατί, γενικά, είναι φιλοσοφία χειραφέτησης, απελευθέρωσης και ορθολογικής προόδου.

Ο πολιτικός-φιλοσοφικός άξονας της Κίνας είναι πολύ λιγότερο γνωστός, απλώς και μόνο επειδή το Πεκίνο δεν έχει ακόμη επιδιώξει να τον προωθήσει ενεργά στο εξωτερικό. Τα μηνύματά του έχουν παραμείνει επί μακρόν σε μεγάλο βαθμό σε εθνικό επίπεδο. Αλλά είναι συστημικό, βαθιά στοχαστικό και έχει μεγάλες δυνατότητες πέρα ​​από τα σύνορα της Κίνας. Βασίζεται στην άποψη των διεθνών σχέσεων ως ένα παιχνίδι μη μηδενικού αθροίσματος, στην ιδέα της συλλογικότητας και στην απομάκρυνση από τον ανταγωνισμό ως το μοτίβο της παγκόσμιας πολιτικής. Το ισχυρό στοιχείο του μαρξισμού στη σύγχρονη κινεζική πολιτική φιλοσοφία της δίνει μια νεωτεριστική δυναμική σε συνδυασμό με την εμπειρία της αντιμετώπισης των βασικών προβλημάτων της ίδιας της χώρας. Συνδυάζει τις ιδέες της λαϊκής δημοκρατίας με την επιτυχημένη εμπειρία της καταπολέμησης της φτώχειας, της υπέρβασης της υπανάπτυξης και της μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων. Στον σημερινό κόσμο, η Κίνα εμφανίζεται ως μια χώρα της οποίας οι ιδέες έχουν δοκιμαστεί στην πράξη. Ναι, πολλές από τις επιτυχίες της έγιναν δυνατές χάρη στην ενσωμάτωσή της στη δυτικοκεντρική παγκόσμια οικονομία. Αλλά και εδώ, η Κίνα τείνει να ακολουθεί τη δική της φιλοσοφική γραμμή - χρησιμοποιώντας τη συνεργασία, δανειζόμενο τη δυτική εμπειρία και συνδυάζοντάς την με τις δικές της παραδόσεις. Στην πραγματικότητα, ο μαρξισμός είναι ένα δυτικό δόγμα που τίθεται στην υπηρεσία της Κίνας.

Θα υπάρξει σύγκρουση πολιτικών φιλοσοφιών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας; Πιθανότατα ναι, γιατί το Πεκίνο θεωρείται στις ΗΠΑ ως μακροπρόθεσμη απειλή. Η Κίνα αποφεύγει να αντιγράφει και να «καθρεφτίζει» τις αμερικανικές κατηγορίες εναντίον της προωθώντας την ιδέα να παίξει το παιχνίδι μη μηδενικού αθροίσματος, καθιστώντας έτσι την πολιτική της φιλοσοφία μια ακόμη πιο ορατή εναλλακτική. Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει για μεγάλο χρονικό διάστημα αν είναι υλικοί παράγοντες ή ιδέες που είναι πρωταρχικοί στις αντιθέσεις μεταξύ των εξουσιών. Προφανώς, αν χρειαστεί, οι διαφορές στις ιδέες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολιτική κινητοποίηση και εδραίωση συμμάχων. Όσο πιο συστημικές είναι τέτοιες ιδέες, τόσο πιο εύκολο είναι να χαράξουμε διαχωριστικές γραμμές.

Είναι αυτάρκεις οι πολιτικές φιλοσοφίες των ΗΠΑ και της ΛΔΚ; Όχι. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Κίνα συνδυάζουν τις πολιτικές τους φιλοσοφίες με τις αρχές του ρεαλισμού. Όπως πολλοί άλλοι παράγοντες, αναλαμβάνουν τον κίνδυνο των χειρότερων σεναρίων και προετοιμάζονται για αυτά συσσωρεύοντας πόρους για αμοιβαία αποτροπή. Ωστόσο, η πολιτική φιλοσοφία τους επιτρέπει να διατηρήσουν ή να διεκδικήσουν παγκόσμια νομιμότητα για την επιρροή τους.

Έχει η Ρωσία μια δική της πολιτική φιλοσοφία; Η απάντηση μέχρι στιγμής είναι ότι δεν έχει. Η Ρωσία επέστρεψε στις αρχές του ρεαλισμού στην εξωτερική της πολιτική, κάτι που ήταν επίτευγμα από μόνο του. Αλλά είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για μια συστηματική και καλά ανεπτυγμένη πολιτική φιλοσοφία. Εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές ασαφείς, μερικές φορές αντιφατικές ιδέες, έννοιες, ερμηνείες και συνθήματα που προέρχονται από αυτές. Υπάρχει σαφής έλλειψη μοντερνιστικού δυναμικού στο ρωσικό σύστημα απόψεων. Η αναγκαιότητά του μπορεί να είναι συζητήσιμη από μόνη της, αλλά είναι σαφώς ενσωματωμένη στις ΗΠΑ, την Κίνα και σε πολλές μικρότερες δυνάμεις.

Η Ρωσία γνώρισε πρόσφατα την κατάρρευση και την απώλεια του πολιτικο-φιλοσοφικού σχεδίου της, το οποίο άρχισε να σαπίζει πολύ πριν από τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Ίσως είναι η σοβιετική εμπειρία που εξακολουθεί να προκαλεί μια επίμονη και ασυνείδητη αλλεργία στην πολιτική φιλοσοφία. Είναι επίσης πιθανό τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Κίνα κάποια στιγμή να αντιμετωπίσουν το ίδιο πρόβλημα που είχε η Σοβιετική Ένωση - μια αποσύνδεση μεταξύ του δόγματος της και της πραγματικής κατάστασης πραγμάτων. Ίσως η ελευθερία από την πολιτική φιλοσοφία είναι πλέον το πλεονέκτημα της Ρωσίας. Ίσως η Ρωσία αναπτύξει τη δική της μοναδική εμπειρία, η οποία θα της επιτρέψει να αποφύγει τη μηχανική αντιγραφή των ιδεών άλλων και την ανάμειξή τους με τη δική της πρακτική. Η ωρίμανση της πολιτικής φιλοσοφίας απαιτεί χρόνο, όπως και η καλλιέργεια της υλικής της βάσης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail