Η Δύση απαιτεί από τη Νότια Κορέα να προμηθεύσει όπλα στην Ουκρανία

Η προμήθεια όπλων από τη Νότια Κορέα στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει τη Ρωσία και την Κίνα να αυξήσουν τη συνεργασία τους με τη Βόρεια Κορέα. Αυτός είναι ο λόγος που η Σεούλ δε βιάζεται να λάβει μια απόφαση να στηρίξει την Ουκρανία, ακόμα κι αν η Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ συνεχίσουν να ασκούν πίεση.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Το Φεβρουάριο, αναφέρθηκε ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν να αγοράσουν περισσότερα πυρομαχικά πυροβολικού από τη Νότια Κορέα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται ο JoongAng Ilbo, η Ουάσιγκτον ζήτησε από τη Σεούλ πυρομαχικά πυροβολικού και επί του παρόντος εξετάζει το θέμα.

Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ αγόρασαν 100.000 βλήματα οβίδων πυροβολικού 155 χιλιοστών από τη Νότια Κορέα για να τις στείλουν στην Ουκρανία το Νοέμβριο. Το Υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας είχε δηλώσει τότε ότι η αγορά πυρομαχικών ήταν «με την προϋπόθεση πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο τελικός χρήστης», ώστε να μπορέσουν να αναπληρώσουν τα εξαντλημένα αποθέματά τους.

Οι ΗΠΑ θέλουν η Νότια Κορέα να διατηρήσει απόσταση από τη Ρωσία και την Κίνα. Ωστόσο, η Ρωσία και η Κίνα είναι γείτονες της Νότιας Κορέας, όχι σε απόσταση ενός ωκεανού όπως οι ηπειρωτικές ΗΠΑ. Αυτό προφανώς επηρεάζει την στρατηγική σκέψη της Σεούλ και θα επηρεάσει την απόφασή της για το αν θα στηρίξει την Ουκρανία, ιδιαίτερα καθώς και οι δύο χώρες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε πρόκληση ως πρόσχημα για να ενισχύσουν τη συνεργασία με τη Βόρεια Κορέα.

Αν και μπορεί να φαίνεται ότι το Πεκίνο δεν ενδιαφέρεται πολύ για τη θέση της Νότιας Κορέας σε σχέση με μια μακρινή σύγκρουση, η απόφαση της Σεούλ θα σηματοδοτήσει πόσο εύκολα θα συνθηκολογήσει με τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Η Κίνα και η Ρωσία σίγουρα θα παρατηρήσουν πώς η Σεούλ ανταποκρίνεται στις πιέσεις των ΗΠΑ και από εκεί θα αποφασίσουν εάν θα ενισχύσουν τους δεσμούς τους με τη Βόρεια Κορέα

Σχετικά με το τελευταίο αίτημα των ΗΠΑ, ένας Νοτιοκορεάτης αξιωματούχος, μιλώντας με τον JoongAng Ilbo, είπε: «Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην στάση μας να μην παρέχουμε θανατηφόρα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky δήλωσε ότι ελπίζει σε στρατιωτική υποστήριξη της Νότιας Κορέας απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του JTBC σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο στις 24 Φεβρουαρίου, την επέτειο ενός έτους από τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση.

«Βλέπουμε θετικά τις προμήθειες όπλων σε εμάς», είπε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας πως ελπίζει ότι η Νότια Κορέα «θα βρει την ευκαιρία να βοηθήσει την Ουκρανία».

Υπενθυμίζεται όπως ο Ζελένσκι μίλησε στην Εθνοσυνέλευση της Νότιας Κορέας μέσω ζωντανής ροής βίντεο τον Απρίλιο του 2022 εκλιπαρώντας για αντιαεροπορικά όπλα. Υπήρχε εμφανής έλλειψη ενδιαφέροντος για την ομιλία του Ζελένσκι καθώς μόνο περίπου 60 από τους 299 εν ενεργεία νομοθέτες ήταν παρόντες κατά την ομιλία.

Καθώς οι Νοτιοκορεάτες νομοθέτες προφανώς δεν ενδιαφέρονται να στείλουν όπλα στην Ουκρανία, μια θέση που διατήρησε η κυβέρνηση, οι ΗΠΑ ασκήθηκαν πιέσεις ώστε αυτή η πολιτική να αλλάξει.

Σε αυτήν την πίεση, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε τη Νότια Κορέα να «εντείνει» την στρατιωτική της υποστήριξη στην Ουκρανία κατά την επίσκεψή του τον Ιανουάριο στην ασιατική χώρα. Εκεί, ο Στόλτενμπεργκ είχε το θράσος να αναφέρει το παράδειγμα πολλών κρατών μελών του ΝΑΤΟ που έχουν αναθεωρήσει τις πολιτικές τους κατά της εξαγωγής όπλων στην Ουκρανία. Ο Στόλτενμπεργκ ξέχασε προφανώς ότι η Νότια Κορέα δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ ή ίσως ακόμη και το ίδιο το γεγονός πως η Νότια Κορέα είναι χώρα του Ειρηνικού και όχι του Ατλαντικού.

Προς το παρόν, η υποστήριξη της Σεούλ προς την Ουκρανία δεν είναι αυτό που περιμένουν το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ. Η Νότια Κορέα έχει παράσχει μόνο ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία, αν και είναι χρήσιμη για τους πολίτες, δεν κάνει τίποτα για να μετριάσει την έλλειψη όπλων και πυρομαχικών της Ουκρανίας.

Ο Πρόεδρος Yoon Suk Yeol έχει βάλει στόχο να κάνει τη Νότια Κορέα ένα «παγκόσμιο κομβικό κράτος» και είναι για αυτόν το λόγο που η Δύση ασκεί πίεση στη Νότια Κορέα για να κρατήσει σταθερή στάση στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. Λόγω της ταχείας οικονομικής ανάπτυξης της Νότιας Κορέας και των φιλοδοξιών της να αυξήσει την εξέχουσα θέση της στη διεθνή σκηνή, η Δύση θέλει η Σεούλ να συνεισφέρει πιο ουσιαστικά στα παγκόσμια ζητήματα, αλλά προφανώς σύμφωνα με τα δυτικά συμφέροντα.

Αν και υπάρχει πιθανότητα οι ηγέτες της Νότιας Κορέας να επιθυμούν να συμμορφωθούν με τις δυτικές απαιτήσεις, η πραγματικότητα υπαγορεύει ότι πρέπει να εξετάσει τις συνέπειες που μπορεί να έχουν οι ενέργειές της, ιδιαίτερα σε σχέση με τη Βόρεια Κορέα, την Κίνα και τη Ρωσία. Δεν μπορεί να αγνοηθεί πως και οι τρεις χώρες είναι οπλισμένες με πυρηνικά όπλα, με το πυρηνικό ζήτημα της Βόρειας Κορέας να αποτελεί το πρωταρχικό μέλημα, τουλάχιστον από την οπτική γωνία της Σεούλ.

Αυτό υποδηλώνει πως, παρόλο που η Νότια Κορέα θέλει να είναι ένα «παγκόσμιο κομβικό κράτος» και να «αναπτύσσεται» ως παράγοντας εξωτερικής πολιτικής, όπως είπε ο Yoon, θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί εφόσον το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής και των πόρων της αφιερώνεται στον ανεπίλυτο πόλεμο στην Κορέα. Δεδομένου ότι ο πόλεμος της Κορέας δεν έχει καταλήξει σε ειρηνική επίλυση, καθώς μόνο μια συμφωνία εκεχειρίας υπογράφηκε το 1953, η Νότια Κορέα πρέπει να εξετάσει σοβαρά πώς οι ενέργειές της εναντίον της Ρωσίας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε στενότερους δεσμούς μεταξύ Μόσχας και Πιονγκγιάνγκ και πώς θα μπορούσε να γίνει αντιληπτό από την Κίνα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail