Η Αφρική κλωτσάει το δολάριο στο κράσπεδο

Η Αφρική κινείται γρήγορα προς την αποδολαριοποίηση. Όλο και περισσότερες χώρες της ηπείρου εντάσσονται στην εκστρατεία αποδολαριοποίησης. Πρόσφατα, οι προσπάθειες για αποδολαριοποίηση έλαβαν νέα ώθηση στην ήπειρο με μερικές ακόμη χώρες να εντάσσονται στο συγκρότημα.

Michael Mahanta - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Το Σουδάν θα κόψει το δολάριο στο εμπόριο με τη Ρωσία

Πρόσφατα, το Σουδάν εξέφρασε την επιθυμία του να επεκτείνει τους δεσμούς με τον αρχαίο εχθρό των ΗΠΑ, τη Ρωσία. Σύμφωνα με μια δημοσίευση, το Σουδάν και η Ρωσία εξετάζουν τρόπους για να στραφούν σε εθνικά νομίσματα σε αμοιβαίους διακανονισμούς. Ο πρεσβευτής του Σουδάν στη Ρωσία, Χασάν Μοχάμεντ, επιβεβαίωσε ότι οι κεντρικές τράπεζες των χωρών συζητούν ήδη το ενδεχόμενο.

Ο Χασάν αποκάλυψε επίσης ότι η Ρωσία έχει προτείνει τη χρήση ενός συστήματος χρηματοοικονομικών συναλλαγών που επιτρέπει τη χρήση εθνικών νομισμάτων. Οι κεντρικές τράπεζες των δύο χωρών συζητούν το θέμα και αναμένουν να δουν το αποτέλεσμα στο άμεσο μέλλον. Από τότε που επιβλήθηκαν οι δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία, η χώρα απομακρύνεται σταθερά από το δολάριο ΗΠΑ και το ευρώ στο εξωτερικό εμπόριο, διευρύνοντας τον κύκλο των εμπορικών εταίρων με τους οποίους μπορούν να γίνουν διακανονισμοί σε εθνικά νομίσματα.

Το Χαρτούμ έχει επίσης εκφράσει ενδιαφέρον για αύξηση της συνεργασίας με ρωσικές επιχειρήσεις στην εξερεύνηση και εξόρυξη ορυκτών. Ορισμένες ρωσικές εταιρείες εξερεύνησης και εξόρυξης δραστηριοποιούνται ήδη στο Σουδάν, και η αφρικανική χώρα αναμένει να προσελκύσει περισσότερες ρωσικές επενδύσεις στον τομέα, με αρκετές συμφωνίες ήδη υπό συζήτηση. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη μεταξύ των δύο χωρών, μετά την επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Λαβρόφ στο Σουδάν τον περασμένο μήνα, εν μέσω εντεινόμενου γεωπολιτικού ανταγωνισμού μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ.

Παρά τη διακοπή των σχέσεων με το Σουδάν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του κυριαρχίας, οι ΗΠΑ προσπαθούν να προσελκύσουν το Σουδάν για άλλη μια φορά για να περιορίσουν την αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας. Ωστόσο, αυτές οι προσπάθειες φαίνεται να ήταν μάταιες.

Το Ιράν είναι έτοιμο να σταματήσει το δολάριο στο εμπόριο με την Αφρική

Το Ιράν έχει εχθρική σχέση με τις ΗΠΑ και υφίσταται αυστηρές κυρώσεις από τον δυτικό ηγεμόνα. Μετά την έξοδο της Γαλλίας από την περιοχή Σαχέλ, το Ιράν προσπαθεί να εισέλθει στην περιοχή για να καλύψει το κενό. Καθώς το Ιράν προσπαθεί να εμβαθύνει τους δεσμούς με τις αφρικανικές χώρες, πρότεινε τη δημιουργία μιας κοινής τράπεζας με τα αφρικανικά κράτη για την προώθηση της συνεργασίας και του εμπορίου σε τοπικά νομίσματα. Ο Ιρανός Αντιπρόεδρος Οικονομικών Υποθέσεων Mohsen Rezaei είπε πρόσφατα πως η Τεχεράνη θα μπορούσε να δώσει ώθηση σε πολλές προηγμένες βιομηχανίες στη Δυτική Αφρική και η δημιουργία μιας κοινής τράπεζας με διακανονισμούς σε τοπικά νομίσματα θα διευκόλυνε το εμπόριο.

Ο Ρεζάι εξήγησε περαιτέρω ότι με την ίδρυση της κοινής τράπεζας, θα καταστεί δυνατή η διεξαγωγή εμπορικών συμφωνιών μεταξύ χωρών χωρίς την ανάγκη χρήσης δολαρίων και ευρώ, και όλες οι πλευρές μόνο θα επωφεληθούν από αυτό. Το εμπόριο μη πετρελαίου μεταξύ του Ιράν και της Αφρικής αυξάνεται συνεχώς. Σύμφωνα με μια δημοσίευση, το εμπόριο μεταξύ του Ιράν και της Αφρικής έφτασε τα 1,250 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι με 100 τοις εκατό αύξηση και ο αριθμός αναμένεται να φτάσει τα 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το Μάρτιο του 2023, λαμβάνοντας υπόψη το τρέχον εμπόριο με την αφρικανική ήπειρο.

Έτσι, εάν το Ιράν και οι αφρικανικές χώρες εγκαταλείψουν το δολάριο ΗΠΑ για να διεξάγουν τις συναλλαγές τους, θα ήταν τεράστιο πλήγμα για την κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ και θα βοηθούσε πάρα πολύ τις αφρικανικές χώρες και τις οικονομίες τους, καθώς θα απαλλάσσονταν από την εξάρτησή τους από το δολάριο ΗΠΑ., ειδικά όταν πολλές αφρικανικές χώρες αντιμετωπίζουν το ζήτημα της έλλειψης δολαρίων.

Τόσο οι μικρές όσο και οι μεγάλες αφρικανικές επιχειρήσεις αγωνίζονται να αποκτήσουν πρόσβαση σε σκληρό νόμισμα για να διευκολύνουν βασικές ξένες συναλλαγές, όπως εισαγωγές πρώτων υλών κ.λπ. Επιπλέον, η επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία για την αγορά ενός δολαρίου σε πολλές αφρικανικές χώρες είναι υπερβολικά υψηλή. Για παράδειγμα, τον περασμένο Μάιο, η επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία για την αγορά ενός δολαρίου στη Νιγηρία ήταν $1=N414. Ωστόσο, επειδή η επίσημη ισοτιμία είναι σπάνια προσβάσιμη σε πολλούς από αυτούς που χρειάζονται δολάρια, πρέπει να καταφύγουν στην ισοτιμία της μαύρης αγοράς που μπορεί να φτάσει έως και $1 = N610.

Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες αφρικανικές χώρες βασίζονται στις εισαγωγές, καθιστώντας τις οικονομίες τους εξαιρετικά ευάλωτες στο ισχυρό δολάριο. Πολλά αφρικανικά έθνη που βασίζονται στις εισαγωγές τροφίμων παλεύουν επί του παρόντος με έναν καταστροφικό συνδυασμό υψηλών επιτοκίων, υψηλού δολαρίου και αυξημένων τιμών των εμπορευμάτων, γεγονός που έχει διαβρώσει την ικανότητά τους να πληρώνουν για αγαθά που συνήθως τιμολογούνται σε δολάρια.

Επιπλέον, τα φθίνοντα αποθέματα σε ξένο νόμισμα έχουν περαιτέρω περιορισμένη πρόσβαση σε δολάρια. Ως αποτέλεσμα, πολλές αφρικανικές χώρες έχουν κάνει βήματα προς την αποδολαριοποίηση τον τελευταίο καιρό. Όπως έχουμε εξηγήσει προηγουμένως στους αναγνώστες μας, η Αίγυπτος και η Ζιμπάμπουε έχουν κάνει προσπάθειες να μειώσουν σταδιακά την εξάρτησή τους από το δολάριο.

Επιπλέον, η Κοινότητα της Ανατολικής Αφρικής έχει σχέδια να δημιουργήσει ένα ενιαίο περιφερειακό νόμισμα τα επόμενα χρόνια. Μια τέτοια κίνηση θα παρείχε την απαραίτητη ώθηση στα αφρικανικά έθνη στην προσπάθειά τους να γίνουν ανεξάρτητοι παίκτες στο παγκόσμιο σύστημα, αντί να εξαρτώνται από τη Δύση.

Αυτές οι πρόσφατες εξελίξεις στην Αφρική υποδηλώνουν πως η ήπειρος κινείται τώρα προς την πλήρη αποδολαριοποίηση με ταχύτερους ρυθμούς από ποτέ. Με σωστές προθέσεις και συγκεκριμένο σχεδιασμό, η Αφρική μπορεί σύντομα να δημιουργήσει ένα πιο ανεξάρτητο οικονομικό μέλλον.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail