Ο Άσαντ επιθυμεί νέες ρωσικές βάσεις στη Συρία κι απαιτεί την αποχώρηση της Τουρκίας

Meeting with President of Syria Bashar al-Assad. Photo: Vladimir Gerdo, TASS
Freepen.gr - Ο Σύριος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στις 16 Μαρτίου ότι θα καλωσόριζε οποιεσδήποτε ρωσικές προτάσεις για τη δημιουργία νέων στρατιωτικών βάσεων στη χώρα του, υποστηρίζοντας πως η στρατιωτική παρουσία της Μόσχας εκεί θα πρέπει να γίνει μόνιμη.

Η Ρωσία διατηρεί μεγάλη στρατιωτική παρουσία στη Συρία από το 2015. Η Μόσχα διαδραμάτισε βασικό ρόλο στη μάχη κατά των ανταρτών και των τρομοκρατικών ομάδων που προσπαθούσαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Άσαντ και υποστήριξε τη Δαμασκό εναντίον δυτικών κρατών στα Ηνωμένα Έθνη σε πολλές περιπτώσεις.

Ο Άσαντ είπε ότι θα χαιρετίσει οποιεσδήποτε ρωσικές προτάσεις για τη δημιουργία νέων στρατιωτικών βάσεων και την ενίσχυση του αριθμού των ρωσικών στρατευμάτων στη Συρία.

«Πιστεύουμε ότι η επέκταση της ρωσικής παρουσίας στη Συρία είναι κάτι καλό [...] Η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας σε καμία χώρα δεν πρέπει να βασίζεται σε κάτι προσωρινό [...] Πιστεύουμε ότι εάν η Ρωσία έχει την επιθυμία να επεκτείνει τις βάσεις ή να αυξήσει τον αριθμό τους, είναι τεχνικό ή υλικοτεχνικό ζήτημα».

Σε ξεχωριστή συνέντευξη στα ρωσικά δίκτυα Sputnik, ο Άσαντ δήλωσε ότι δεν θα συναντούσε τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέχρι να τελειώσει η «παράνομη κατοχή» της Συρίας από την Άγκυρα.

«Αυτό συνδέεται με το να φτάσουμε σε ένα στάδιο που η Τουρκία θα ήταν σαφώς έτοιμη και χωρίς καμία ασάφεια να φύγει εντελώς από το συριακό έδαφος και να σταματήσει την υποστήριξή της στην τρομοκρατία και να αποκαταστήσει την κατάσταση που επικρατούσε πριν από την έναρξη του πολέμου στη Συρία», είπε ο Άσαντ.

«Αυτή είναι η μόνη κατάσταση που θα ήταν τότε δυνατή η συνάντηση μεταξύ εμού και Ερντογάν. Πέρα από αυτό, ποια είναι η αξία μιας τέτοιας συνάντησης και γιατί να την κάνουμε εάν δεν επιτύχει τελικά αποτελέσματα για τον πόλεμο στη Συρία;», πρόσθεσε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail