Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στέλνουν δεκάδες δισεκατομμύρια στο Κίεβο παρά τη συνεχιζόμενη τραπεζική κατάρρευση

Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από τότε που η πολιτική Δύση άρχισε να καυχιέται για την «αναπόφευκτη κατάρρευση» της Ρωσίας. Η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας θα έκανε κάποιον να σκεφτεί ότι η Ρωσία δε θα έπρεπε καν να υπάρχει πια, καθώς μέχρι τώρα το νόμισμά της θα έπρεπε να είχε «αξία λιγότερο από χαρτί υγείας», η οικονομική δραστηριότητα να κυμαινόταν σε μονοψήφιο ποσοστό από αυτό που ήταν πριν από τις 24 Φεβρουαρίου 2022 και το τραπεζικό σύστημα να ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτο. Ο ρωσικός λαός υποτίθεται ότι θα λιμοκτονούσε, θα ήταν θυμωμένος, θα αγανακτούσε με τον Πρόεδρο Πούτιν, θα τον καθαιρούσε τελικά σε μια «δημοκρατική εξέγερση ενάντια στον αυταρχισμό» και θα παρακαλούσε την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες να «έρθουν να τον σώσουν».

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Και όμως, όχι μόνο ότι τίποτα από αυτά δεν έχει συμβεί, αλλά είναι η πολιτική Δύση που αντιμετωπίζει τα περισσότερα από τα προαναφερθέντα ζητήματα που τόσο «γενναιόδωρα» προσπάθησε να προκαλέσει στη Ρωσία. Μετά το σύντομο αρχικό σοκ που προκάλεσαν οι δυτικές κυρώσεις, οι άνθρωποι συνειδητοποίησαν γρήγορα ότι η χώρα όχι μόνο είναι σταθερή, αλλά πως κάθε άλλο παρά «απομονωμένη και άσχετη» είναι. Ίσως για πρώτη φορά, η σημασία της Μόσχας ως ενός από τους μεγαλύτερους προμηθευτές βασικών εμπορευμάτων στον κόσμο, είτε πρόκειται για τρόφιμα, ενέργεια, ορυκτά σπάνιων γαιών, βαριά μηχανήματα, χημικά προϊόντα κ.λπ., αποδείχθηκε χωρίς αμφιβολία. Θα μπορούσε κανείς να πει «όχι άσχημα» για μια «Μπουρκίνα Φάσο με πυρηνικά», όπως ισχυρίζονταν επί δεκαετίες πολλοί δυτικοί παρατηρητές.

Το τραπεζικό σύστημα της Ρωσίας, παρά τις τεράστιες πιέσεις κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένου αυτού που μπορεί να περιγραφεί μόνο ως κλοπή των συναλλαγματικών αποθεμάτων του, τα πηγαίνει αρκετά καλά. Και ενώ οι ρωσικές τράπεζες λειτουργούν υπό πολιορκία για περισσότερο από ένα χρόνο τώρα, το τραπεζικό σύστημα στις ΗΠΑ είναι επικίνδυνα κοντά σε μια κατάρρευση όπως του 2008, αναγκάζοντας την Ουάσιγκτον να απαντήσει με τα πάντα τόσο «μη καπιταλιστικά» προγράμματα διάσωσης. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι Αμερικανοί της εργατικής τάξης δίνουν και πάλι τα κεφάλαια και τους πόρους τους σε πολυδισεκατομμυριούχους ολιγάρχες. Το πιο εντυπωσιακό παράδειγμα είναι η πρόσφατη κατάρρευση της SVB (Silicon Valley Bank), ακολουθούμενη από την Signature Bank την Κυριακή.

Ο οικονομολόγος Michael Hudson, Διευθυντής του Ινστιτούτου για τη Μελέτη των Μακροπρόθεσμων Οικονομικών Τάσεων (ISLET) και ο διακεκριμένος ερευνητής καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, υποστηρίζει ότι «τράπεζες όπως η SVB έχουν συμπεριφερθεί με εγωιστικό και άπληστο τρόπο, Ωστόσο, λαμβάνουν de facto κυβερνητικά προγράμματα διάσωσης των ΗΠΑ, ενώ οι ρυθμιστικές συνεισφορές και οι συνεισφορές στις εκστρατείες αποτρέπουν τη συστημική αλλαγή που απαιτείται για να σταματήσει αυτές οι κρίσεις». Η Fed, συντομογραφία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, έχει επίσης μεγάλη ευθύνη για το συνεχιζόμενο χάος. Με τα αυξανόμενα επιτόκια, οι τιμές των ομολόγων αρχίζουν να πέφτουν, ακολουθούμενες από τις τιμές των μετοχών. Ωστόσο, ως επί το πλείστον, οι τράπεζες συνήθως απλώς κρατούν τους τίτλους τους.

Σύμφωνα με τον Hudson, οι τράπεζες πρέπει να αποκαλύψουν την πτώση της τιμής της αγοράς μόνο όταν υπάρχει μια κίνηση στην τράπεζα και πρέπει να πουλήσουν αυτά τα ομόλογα ή πακέτα στεγαστικών δανείων για να συγκεντρώσουν τα μετρητά για να επιτρέψουν τις αναλήψεις. Η SVB ουσιαστικά έπαιξε στοίχημα για να αποκομίσει κεφαλαιακό κέρδος αγοράζοντας μακροπρόθεσμα ομόλογα του Δημοσίου των ΗΠΑ, των οποίων τα επιτόκια αυξάνονταν απότομα λόγω της σύσφιξης της Fed. Η τράπεζα περίμενε ότι η Fed δεν θα μπορούσε να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλά χωρίς να επιφέρει σοβαρή ύφεση — και πράγματι, ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell είπε πως μια ύφεση ήταν ακριβώς αυτό που στόχευε. Ωστόσο, αντί να μειώσει τα επιτόκια, ο επικεφαλής της Fed ανακοίνωσε ότι δεν ήταν αρκετοί Αμερικανοί άνεργοι, επομένως σχεδίαζε να αυξήσει τα επιτόκια ακόμη περισσότερο από το αναμενόμενο, προκαλώντας πτώση των τιμών των ομολόγων.

Σύμφωνα με τους Financial Times, το αποτέλεσμα ήταν πως η SVB έμεινε με απραγματοποίητη ζημιά κοντά στα 163 δισεκατομμύρια δολάρια. Δεδομένου ότι αυτό ήταν κάτι περισσότερο από τη μετοχική βάση της τράπεζας, οι εκροές καταθέσεων «άρχισαν να αποκρυσταλλώνονται σε πραγματοποιηθείσα ζημία». Ο Hudson επανέλαβε πως «αυτό συνέβη επειδή οι τράπεζες συμπεριφέρθηκαν με τόσο εγωιστικό και άπληστο τρόπο που, καθώς αποκόμισαν υψηλά κέρδη από την αύξηση των επιτοκίων - τα επιτόκια που χρεώνουν στους δανειολήπτες και τα επιτόκια που αποφέρουν οι επενδύσεις τους - πλήρωναν τους καταθέτες μόνο περίπου 0,2%». Με απλούστερους όρους, οι τράπεζες λειτουργούσαν ως μονοπώλια, αρνούμενες να πληρώσουν στους καταθέτες ένα δίκαιο επιτόκιο, με αποτέλεσμα να διευρυνθεί το χάσμα μεταξύ αυτών και των επενδυτών που κερδίζουν αγοράζοντας τίτλους του Δημοσίου χωρίς κίνδυνο. Έτσι, οι καταθέτες απλώς πήραν τα χρήματά τους για να έχουν καλύτερες προσφορές αλλού.

Η προκύπτουσα απώλεια ρευστότητας αποκαλείται συχνά "bank run", αλλά οι καταθέτες δύσκολα μπορούν να θεωρηθούν παράλογοι για την ανάληψη των χρημάτων τους λόγω τέτοιων συνθηκών. Ο Χάντσον προειδοποίησε πως η απειλή μιας «τραπεζικής εξόδου» ισχύει περισσότερο για τους ξένους καταθέτες, προσθέτοντας ότι ο δείκτης του δολαρίου έπεσε κατά 1% στις 13 Μαρτίου, κάτι που είναι «πολύ σε μια μέρα». Και ήταν οι Ευρωπαίοι που πουλούσαν αμερικανικές μετοχές. Ο Χάντσον θεωρεί επίσης τον Πρόεδρο Μπάιντεν υπεύθυνο για το ότι έκανε «ό,τι μπορούσε για να μπερδέψει το κοινό ως προς το τι συμβαίνει», υποστηρίζοντας πως η ομιλία του στις 13 Μαρτίου που διαβεβαίωσε τους ψηφοφόρους ότι η SVB δε θα διασωθεί δεν είναι αλήθεια και πως ακριβώς αυτό συμβαίνει.

Οι βαθείς πολιτικοί δεσμοί της Silicon Valley με το DNC είναι ένα άλλο σημαντικό τμήμα της διαμάχης. Το προπύργιο των Δημοκρατικών είναι μια προσοδοφόρα πηγή χρηματοδότησης της εκστρατείας, ωθώντας την ταραγμένη κυβέρνηση Μπάιντεν να προσπαθήσει να σώσει τους μεγάλους οικονομικούς υποστηρικτές της. Καθώς η εκστρατεία για τις εκλογές του 2024 αρχίζει να θερμαίνεται, είναι πιθανό να δούμε περισσότερα προγράμματα διάσωσης για τους υποστηρικτές του DNC. Καθώς η διοίκηση σπαταλά κρατικούς πόρους για εσωτερικό πολιτικό όφελος, ο αμερικανικός λαός αντιμετωπίζει πραγματικά οικονομικά ζητήματα (επιπλέον πολλών άλλων προβλημάτων), συμπεριλαμβανομένου του πλέον αστρονομικού χρέους των φοιτητών, το οποίο προκαλεί ζημιά γενεών στις ζωές δεκάδων εκατομμυρίων Αμερικανών που δε θα διασωθούν ποτέ.

Υπολογίζεται ότι 50 εκατομμύρια από αυτούς έχουν συγκεντρώσει περίπου 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια σε φοιτητικό χρέος, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου οφείλει στην κυβέρνηση. Το χρέος καθυστερεί τους γάμους και τις αγορές ακινήτων, προκαλώντας περαιτέρω πτώση των γεννήσεων. Πολλοί φοιτητές μένουν σε πτώχευση την ίδια ημέρα της αποφοίτησής τους και θα είναι κολλημένοι στα χρέη για τις επόμενες δεκαετίες. Φοιτητές με χαμηλό εισόδημα που αναγκάζονται να δανειστούν βαριά για να αποφοιτήσουν συνήθως καταλήγουν να έχουν εισοδήματα μεσαίας τάξης χωρίς ποτέ να μπορούν να ζήσουν ως μεσαία τάξη. Ακόμη χειρότερα, περίπου το 40% από αυτούς δεν αποφοιτούν ποτέ, ενώ το Υπουργείο Παιδείας προβλέπει πως τουλάχιστον το ένα τρίτο του χρέους δε θα αποπληρωθεί ποτέ, σύμφωνα με την περσινή ανάλυση των NYT.

Δεδομένων τέτοιων ζητημάτων, ένα οικονομικό κραχ είναι ουσιαστικά αναπόφευκτο. Τα διάφορα μονοπώλια, οι συνέπειες των αντιρωσικών κυρώσεων που προκαλούν εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων και οι εσωτερικές διαμάχες εξουσίας των ΗΠΑ είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν περαιτέρω αστάθεια. Εν τω μεταξύ, τα συμφέροντα όχι μόνο της σημερινής κυβέρνησης, αλλά σχεδόν ολόκληρου του πολιτικού κατεστημένου έχουν συνδεθεί επίσης με ξένα καθεστώτα, ιδιαίτερα με το Κίεβο, όπου η ανώτατη ηγεσία του DNC (συμπεριλαμβανομένης της οικογένειας Μπάιντεν) έχει συμφέροντα. Αυτό θα εξηγούσε γιατί ο Μπάιντεν είναι διατεθειμένος να σπαταλήσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια για να κρατήσει ένα αποτυχημένο καθεστώς σε αέναη υποστήριξη ζωής, προκαλώντας όχι μόνο τα προαναφερθέντα ζητήματα στις ΗΠΑ, αλλά και παρατείνοντας την ουκρανική σύγκρουση και φέρνοντας τον κόσμο επικίνδυνα κοντά στον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail