Λειτουργεί το ανώτατο όριο τιμών του ρωσικού αργού;

Τα ανώτατα όρια τιμών του ρωσικού αργού πετρελαίου και των διυλισμένων προϊόντων φαίνεται να λειτουργούν, λένε αναλυτές και Αμερικανοί αξιωματούχοι. 

Tsvetana Paraskova - Oilprice.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Το ρωσικό αργό εξακολουθεί να ρέει στις παγκόσμιες αγορές, αλλά οι αγοραστές πληρώνουν πολύ χαμηλότερες τιμές για το αργό της Ρωσίας, το οποίο συρρικνώνει τα έσοδα του Πούτιν από τις εξαγωγές πετρελαίου, το βασικό πυλώνα του προϋπολογισμού του. Αυτός είναι ουσιαστικά ο διπλός σκοπός του ανώτατου ορίου της τιμής του αργού, όπως προορίζεται από την αμερικανική κυβέρνηση - να διατηρήσει την αγορά πετρελαίου καλά εφοδιασμένη και να μειώσει τα έσοδα για τη Ρωσία.

Η παραγωγή και οι εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας ήταν ανθεκτικές μέχρι στιγμής, αψηφώντας τις πρώιμες προσδοκίες για βουτιά της προσφοράς αφού η Δύση συμφώνησε να επιβάλει κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο για να μειώσει τα έσοδα του Πούτιν από τις πωλήσεις ενέργειας. Όμως τα έσοδα του προϋπολογισμού της Ρωσίας βυθίζονται λόγω των χαμηλών τιμών του εμβληματικού μείγματος Urals, του οποίου η έκπτωση στο αργό Brent έχει διευρυνθεί στα 30 δολάρια το βαρέλι.

Λόγω της χαμηλής τιμής του Urals τον Ιανουάριο, ο προϋπολογισμός της Ρωσίας είχε έλλειμμα 24,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων (1,76 τρισεκατομμύρια ρούβλια) τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με το πλεόνασμα τον Ιανουάριο του 2022, καθώς τα κρατικά έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μειώθηκαν κατά 46,4% λόγω της χαμηλής τιμής του Urals και των χαμηλότερων εξαγωγών φυσικού αερίου, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών σε προκαταρκτικές εκτιμήσεις νωρίτερα αυτό το μήνα. Τα έσοδα του προϋπολογισμού από τις πωλήσεις ενέργειας – συμπεριλαμβανομένων των φόρων και των τελωνειακών εσόδων – μειώθηκαν κατακόρυφα τον περασμένο μήνα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2020.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ρωσία δήλωσε ότι θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου της κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) τον Μάρτιο ως αποτέλεσμα των δυτικών κυρώσεων και του ανώτατου ορίου τιμής του ρωσικού αργού πετρελαίου. Οι αναλυτές ερμήνευσαν την κίνηση είτε ως ένδειξη πως η Ρωσία αγωνίζεται να πουλήσει όλο το πετρέλαιο της είτε ως προσπάθεια να ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου.

Η μείωση της ρωσικής παραγωγής θα μπορούσε να είναι «ένα σημάδι ότι η Μόσχα μπορεί να δυσκολεύεται να τοποθετήσει όλα της τα βαρέλια» ή «μπορεί να είναι μια προσπάθεια να στηρίξει τις τιμές του πετρελαίου», δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) στην Έκθεσή του για την Αγορά Πετρελαίου για το Φεβρουάριο.

Η προσπάθεια για ώθηση της τιμής του πετρελαίου απέτυχε - οι τιμές πιέζονται από ενδείξεις πως η Fed θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια σε υψηλότερο τελικό σημείο και να τα διατηρήσει εκεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να καταπολεμήσει τον κολλώδη πληθωρισμό.

Το ανώτατο όριο τιμών και το εμπάργκο της ΕΕ «προκάλεσαν δαπανηρές μετατοπίσεις αναγκάζοντας τη Ρωσία να πουλάει πετρέλαιο σε περιοχές στις οποίες δεν θα είχε οικονομικό νόημα να αποστέλλεται υπό κανονικές συνθήκες αγοράς, ενώ απαιτεί από την Ευρώπη να αγοράζει αργό και προϊόντα από μη Ρώσους πωλητές που θα κανονικά δεν είναι η προφανής επιλογή», ​​δήλωσε ο Henning Gloystein, Διευθυντής Ενέργειας, Κλίματος & Πόρων στον Όμιλο Eurasia, κατά τη διάρκεια ενός διαδικτυακού σεμιναρίου Vortexa and Eurasia Group νωρίτερα αυτό τον μήνα.

«Ωστόσο, τα μέτρα δεν έχουν προκαλέσει μέχρι στιγμής σημαντικές διαταραχές στις ροές αργού πετρελαίου ή προϊόντων που μπορεί να προκαλέσουν ακραίες αυξήσεις τιμών ή ακόμη και περιφερειακές ελλείψεις καυσίμων», πρόσθεσε ο Gloystein.

«Οι κυρώσεις για το πετρέλαιο είχαν στόχο τόσο να περιορίσουν τα ρωσικά έσοδα όσο και να μην διαταράξουν την αγορά. Μέχρι στιγμής, αυτό έχει λειτουργήσει», δήλωσε ο Gloystein στη Wall Street Journal.

Ο Βοηθός Υπουργός Οικονομικής Πολιτικής των ΗΠΑ Μπεν Χάρις δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το ανώτατο όριο τιμών λειτουργεί και εξήγησε το σκεπτικό των ΗΠΑ για το μέτρο.

«Με το ανώτατο όριο τιμών, δημιουργούμε σαφή κίνητρα για τους βασικούς παράγοντες στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου —τη Ρωσία, τις χώρες εισαγωγής πετρελαίου και τους συμμετέχοντες στην αγορά— να διατηρήσουν τη ροή του ρωσικού πετρελαίου αλλά σε μειωμένες τιμές. Το ανώτατο όριο τιμής βοηθά στην επίτευξη και των δύο στόχων ταυτόχρονα», δήλωσε ο Χάρις στο Argus Americas Crude Summit στο Χιούστον.

Αυτή την εβδομάδα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Wally Adeyemo είπε πως το ανώτατο όριο τιμών «περιορίζει άμεσα τα έσοδα από το πετρέλαιο της Ρωσίας και δίνει διαπραγματευτική μόχλευση σε όσους αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο χωρίς να χρησιμοποιούν αυτές τις υπηρεσίες, μειώνοντας περαιτέρω τις τιμές».

«Και αναγκάζει τη Ρωσία να επιλέξει ανάμεσα στο να ξοδέψει χρήματα για όπλα και να ξοδέψει χρήματα για να δημιουργήσει το δικό της οικοσύστημα υπηρεσιών για να ξεπεράσει το ανώτατο όριο τιμών».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail