Η ΕΕ απειλεί τη Σερβία – Βούτσιτς

TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ
Freepen.gr - Η Σερβία δεν συμφώνησε με την πρόταση «ομαλοποίησης» της ΕΕ για τις σχέσεις της με την αποσχισθείσα επαρχία του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς την Τρίτη ενώ εμφανίστηκε στην εθνική τηλεόραση. Πρόσθεσε πως το Βελιγράδι αντιμετωπίζει απειλές από τις Βρυξέλλες, αλλά εξακολουθεί να αρνείται να συζητήσει την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου και την ένταξή του στον ΟΗΕ.

Τα λόγια του ήρθαν μια μέρα αφότου ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε στο Twitter ότι τόσο το Βελιγράδι όσο και η Πρίστινα υποστήριξαν τη γαλλογερμανική πρόταση για μια «οδό προς την εξομάλυνση» των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου.

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι είπε στη συνέχεια ότι είχε προσφερθεί να υπογράψει το σχέδιο, αλλά πως ο Βούτσιτς αρνήθηκε να το κάνει, παρόλο που προφανώς είχε «συμφωνήσει».

Την Τρίτη, ωστόσο, ο Βούτσιτς είπε ότι οι πλευρές «δεν συμφώνησαν», αλλά απλώς συμφώνησαν στη συνέχιση των συνομιλιών. Πρόσθεσε πως «τίποτα δεν έχει υπογραφεί στις Βρυξέλλες».

Η Σερβία είναι «έτοιμη να εργαστεί για την εφαρμογή πολλών [σημείων] αυτού του σχεδίου», είπε ο Βούτσιτς, αλλά το Βελιγράδι εξακολουθεί να μη θέλει να συζητήσει την «αμοιβαία αναγνώριση» καθώς και την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στον ΟΗΕ.

Η Σερβία δεν έχει συνάψει καμία «μυστική συμφωνία», είπε ο πρόεδρος, προσθέτοντας πως «δεν κρύβει καμία συμφωνία» και δεν έχει «τίποτα να κρύψει». Ο Βούτσιτς χαρακτήρισε επίσης τη δήλωση του Μπορέλ «πολύ ασαφής» και είπε ότι ήταν έτοιμος να συζητήσει την «έννοια» της ομαλοποίησης.

Ο Βούτσιτς υποσχέθηκε πως δεν θα υπογράψει ποτέ καμία «επίσημη ή άτυπη αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου» όσο είναι πρόεδρος της Σερβίας. Παραδέχτηκε επίσης ότι το Βελιγράδι αντιμετωπίζει πιέσεις από τις Βρυξέλλες και πως οι συνέπειες της απόρριψης του σχεδίου θα ήταν η διακοπή της ένταξης της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η απόσυρση των επενδύσεων της ΕΕ.

«Αυτή την στιγμή μόνο, έχουμε 80.000 άτομα που εργάζονται σε γερμανικά εργοστάσια. Απείλησαν με διάφορα άλλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένου πως η Σερβία θα γίνει απομονωμένος παρίας από τον [υπόλοιπο] κόσμο», είπε ο Βούτσιτς.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail