«Με το ειρηνευτικό της σχέδιο, η Κίνα έχει στήσει μια τέλεια παγίδα σε ΗΠΑ και Ευρώπη», λέει Ισραηλινός ειδικός

Vladimir Astapkovich, Sputnik, Kremlin Pool Photo via ΑΡ
Freepen.gr - Το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας για την Ουκρανία άφησε την μπάλα στην πλευρά των ΗΠΑ, δήλωσε ο ισραηλινός αναλυτής ασφαλείας Robert C. Castel στον εμπορικό ραδιοφωνικό σταθμό KarcFM της Ουγγαρίας την Πέμπτη.

Όταν δεν υπάρχουν πάρα πολλά ειρηνευτικά σχέδια στο τραπέζι, όλα αυτά τα έγγραφα αξίζει να σημειωθούν και να συζητηθούν, είπε ο Καστέλ, προσθέτοντας πως υπάρχουν δύο δημόσια σχέδια, το ένα υπογεγραμμένο από τον Πάπα Φραγκίσκο και το άλλο από την Κίνα. Σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα ασφάλειας, οι «κάτοικοι των πύργων από ελεφαντόδοντο» της Δύσης έχουν ξεκάθαρη ιδέα για το «πώς να μεγαλώνουν ο ένας τα παιδιά του άλλου» όταν πρόκειται για ειρηνευτικά σχέδια για τη Μέση Ανατολή, για παράδειγμα, αλλά αυτός ο «ειρηνευτικός πυρετός» δε φαίνεται να πετυχαίνει κάτι στην περίπτωση της Ουκρανίας.

Ωστόσο, «με το ειρηνευτικό της σχέδιο, η Κίνα έχει στήσει μια τέλεια παγίδα για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη», είπε ο Castel, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ μπορούν να βγουν καλά από αυτήν την κατάσταση μόνο εάν μπορούν να βάλουν επίσης ένα ειρηνευτικό σχέδιο στο τραπέζι.

Το κινεζικό ειρηνευτικό σχέδιο είναι, φυσικά, προς το συμφέρον της Κίνας, είπε, προσθέτοντας πως αν η αμερικανική διπλωματία ήταν τόσο σοβαρή όσο ήταν υπό τον Πρόεδρο Τζον Κένεντι, οι Αμερικανοί θα τα είχαν προβλέψει όλα αυτά και θα είχαν παρουσιάσει το δικό τους σχέδιο νωρίτερα ως προληπτικό βήμα. Αντίθετα, η Κίνα έχει πλέον αναγκάσει τις ΗΠΑ σε μια οπισθοφυλακή σε αυτόν τον τομέα.

Το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει πως δε θέλουν κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία έχει πολύ κακή οπτική, είπε ο Castel. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ειρήνη είναι πολύτιμη σε όλους τους πολιτισμούς και η εικόνα ότι οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται για την επιδίωξη της ειρήνης δεν έχει επιπτώσεις μόνο στις χριστιανικές κοινωνίες.

Ο στόχος της επίσκεψης του Κινέζου ηγέτη στη Ρωσία δεν ήταν η Ρωσία, η οποία είναι «ήδη στην τσέπη της Κίνας», είπε ο ειδικός. Αντίθετα, ο πραγματικός στόχος ήταν η Ουκρανία, η οποία υποστηρίζεται από τη Δύση, αλλά δεν μπορεί να πετύχει τον στόχο του Zelensky να νικήσει τη Μόσχα.

Σύμφωνα με τον Castel, όταν οι δύο πλευρές μιλούν για «τοξικά όπλα», όπως το απεμπλουτισμένο ουράνιο, είναι μέρος του πολέμου πληροφοριών που μαίνεται έντονα μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας. Σύμφωνα με τον Castel, τελικά, σχεδόν τα πάντα στο πεδίο της μάχης είναι τοξικά, με τον Ισραηλινό ειδικό να λέει πως οι κανονισμοί, για παράδειγμα, απαγορεύουν στους στρατιώτες να φορούν ρούχα ανθεκτικά στη φλόγα εκτός ζωντανής μάχης επειδή είναι επίσης πολύ επιζήμιο για την υγεία τους. Από αυτή την άποψη, τα όπλα που περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο δεν ξεχωρίζουν ιδιαίτερα.

Όσον αφορά το διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο εμπειρογνώμονας είπε ότι η κίνηση υπονόμευσε την εξουσία και τη σοβαρότητα του δικαστηρίου επειδή δεν ήταν ο πρόεδρος μιας μπανανίας αλλά ο ηγέτης μιας μεγάλης δύναμης.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail