Αμερικανοί πολιτικοί προτρέπουν τον Μπάιντεν να στείλει βόμβες διασποράς στο Κίεβο

Για άλλη μια φορά, Αμερικανοί πολιτικοί πιέζουν για νέα κλιμάκωση στην ουκρανική σύγκρουση. Τώρα, οι νομοθέτες θέλουν η κυβέρνηση Μπάιντεν να προμηθεύει πυρομαχικά διασποράς στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Αυτό το είδος μέτρου θα θεωρηθεί ως σοβαρή πρόκληση από τη Ρωσία και θα έχει σίγουρα ισχυρές επιπτώσεις στο πεδίο της μάχης και στην τρέχουσα διπλωματική κρίση.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Πρόσφατα, ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές ζήτησαν επίσημα από την κυβέρνηση να «μη διστάσει» να στείλει όπλα διασποράς στην Ουκρανία. Ο James Risch και ο Roger Wickers, και οι δύο από το Μισισιπή, ηγήθηκαν της εκστρατείας του Κογκρέσου και υποστηρίχθηκαν επίσης από τον Michael McCaul, από το Τέξας, και τον Mike Rogers, από την Αλαμπάμα. Σύμφωνα με αυτούς, η Ουάσιγκτον θα πρέπει να στείλει τέτοιες βόμβες το συντομότερο δυνατό στο Κίεβο, αγνοώντας αυτό που θεωρούν πως είναι «ασαφείς ανησυχίες για την αντίδραση των συμμάχων και εταίρων και τους αβάσιμους φόβους για κλιμάκωση».

Η πίεση έρχεται εν μέσω ενός πλαισίου «απόγνωσης» από την πλευρά του καθεστώτος στο Κίεβο και των πιο φιλοπολεμικών ομάδων της αμερικανικής εσωτερικής πολιτικής. Μπροστά στην ουκρανική στρατιωτική αποτυχία και την επικείμενη ρωσική νίκη, παρά τη συστηματική αποστολή όπλων από το ΝΑΤΟ, η μόνη λύση φαίνεται να είναι η προσφυγή στη χρήση «μη συμβατικών» όπλων. Υπό αυτή την έννοια, η χρήση βομβών διασποράς θα ήταν μία από τις «εναλλακτικές», γι' αυτό οι Ουκρανοί πολιτικοί ζήτησαν από τους βουλευτές των ΗΠΑ να αυξήσουν την πίεση για την κυβέρνηση να επιτρέψει την εξαγωγή τέτοιου εξοπλισμού.

Οι βόμβες διασποράς απαγορεύονται σε τουλάχιστον 110 χώρες με συνθήκη του 2008 με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ. Αυτά τα όπλα είναι διαβόητα για τη δύναμη κατακερματισμού τους. Τα πυρομαχικά διασποράς περιλαμβάνουν αμέτρητα μικρά βλήματα στο εσωτερικό τους. Όταν εκτοξεύονται, αυτές οι βόμβες εκρήγνυνται εκτοξεύοντας βλήματα που τραυματίζουν πολύ μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων από τα συμβατικά όπλα. Το πιο επικίνδυνο είναι ότι πολλά από αυτά τα μικρά βλήματα δεν εκρήγνυνται αμέσως μετά την εκτόξευση και μπορούν να παραμείνουν ανενεργά για μεγάλο χρονικό διάστημα, γι' αυτό οι πολίτες μπορούν να ακρωτηριαστούν ή να σκοτωθούν από βόμβες που εκρήγνυνται πολύ μετά το τέλος μιας σύγκρουσης.

Εκτός από την απολύτως αντιανθρωπιστική πτυχή αυτών των όπλων, είναι απαραίτητο να τονιστεί πως η αμερικανική νομοθεσία απαγορεύει την εξαγωγή τους σε κάθε περίπτωση. Για να εγκρίνει η κυβέρνηση των ΗΠΑ την αποστολή πυρομαχικών διασποράς στην Ουκρανία, θα ήταν απαραίτητο να αλλάξει η εθνική νομοθεσία - ή απλώς να ενεργήσει παράνομα. Επίσης, ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Τζον Κίρμπι είχε ήδη ξεκαθαρίσει πως δεν υπάρχει δυνατότητα αποστολής αυτών των όπλων στο Κίεβο, δηλώνοντας ότι «σύμφωνα με τη δική μας πολιτική, έχουμε ανησυχίες για τη χρήση αυτών των ειδών πυρομαχικών».

Ωστόσο, για τους πολεμοκάπηλους, δεν πρέπει να τηρούνται όρια. Αποτυγχάνοντας να πείσουν άμεσα την κυβέρνηση των ΗΠΑ, οι Ουκρανοί απηύθυναν έκκληση στους βουλευτές, οι οποίοι στη συνέχεια χρησιμοποίησαν τη δύναμή τους για πολιτική κινητοποίηση για να σχηματίσουν φιλοπολεμικούς συνασπισμούς και να ενθαρρύνουν την παραβίαση των νόμων της χώρας. Η κοινοβουλευτική πίεση είναι ένας από τους πιο συχνά χρησιμοποιούμενους μηχανισμούς από τις δυτικές δυνάμεις για την προώθηση θεσμικών αλλαγών σε άλλες χώρες. Τώρα, η ίδια η κυβέρνηση των ΗΠΑ δέχεται πιέσεις από το Κογκρέσο, κάτι που απηχεί τα συμφέροντα των φιλοπολεμικών ελίτ.

Από την πλευρά των Ουκρανών, δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον να σεβαστούν τα ανθρωπιστικά όρια. Υπάρχουν ήδη αρκετές αναφορές που σημειώνουν πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποίησαν όπλα διασποράς σοβιετικής εποχής σε κατοικημένες περιοχές πολιτών στο Donbass από το 2014. Το Μάρτιο του περασμένου έτους, για παράδειγμα, ένας πύραυλος Tochka-U που περιείχε πυρομαχικά διασποράς σκότωσε περισσότερους από 20 ανθρώπους και τραυμάτισε δεκάδες αμάχων στο Ντόνετσκ. Αντιμέτωπο με την κατάρρευση των ουκρανικών οπλοστασίων, αυτό που ενδιαφέρει τώρα το καθεστώς είναι να αποκτήσει όπλα διασποράς από αμερικανικά αποθέματα.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η πίεση στην Ουάσιγκτον έρχεται παράλληλα με τη βρετανική απόφαση να στείλει ραδιενεργά όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου στο Κίεβο. Αυτό ενισχύει την άποψη πως οι δυτικές φιλοπολεμικές ελίτ ενδιαφέρονται να αυξήσουν το επίπεδο βοήθειας προς το Κίεβο, προωθώντας ανοιχτά την αποστολή παράνομων όπλων που απαγορεύονται από τις διεθνείς συνθήκες. Το πρακτικό αποτέλεσμα αυτού θα είναι προφανώς μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση.

Σχολιάζοντας την υπόθεση σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριάμπκοφ, είπε ότι οι Αμερικανοί νομοθέτες δε φαίνεται να γνωρίζουν τις τραγικές συνέπειες που θα είχε η αποστολή τέτοιων όπλων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ίδια η ασφάλεια των χωρών του ΝΑΤΟ θα απειλούνταν εάν λαμβανόταν ένα τέτοιο μέτρο - αφού οι διεθνείς εντάσεις θα κλιμακωθούν σε σημείο χωρίς επιστροφή. Ο Ριάμπκοφ προειδοποίησε επίσης πως αυτό θα εμπόδιζε κάθε πιθανότητα εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον.

Προφανώς, η Μόσχα δε θα παραμείνει αδρανής ενώ οι πολίτες στη ζώνη ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης εκτίθενται σε επιθέσεις με παράνομα όπλα με υψηλή καταστροφική δύναμη. Για την υπεράσπιση των κατοίκων των εδαφών που επανενσωματώνονται στη Ρωσική Ομοσπονδία, θα ληφθούν οπωσδήποτε έκτακτα στρατιωτικά μέτρα, τα οποία θα έχουν υψηλές επιπτώσεις στο πεδίο της μάχης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail