Οι Σοροσίτες κάνουν την επισφαλή στρατηγική θέση της Αρμενίας πολύ χειρότερη

Οι Ρώσοι και οι Αρμένιοι ήταν σύμμαχοι εδώ και αιώνες. Περίπου μια χιλιετία σελτζουκικής και οθωμανικής καταπίεσης κατέστρεψε ουσιαστικά μεγάλο μέρος της υπέροχης ιστορικής κληρονομιάς της Αρμενίας. Ευτυχώς, ήταν η Ρωσία που έσωσε τον αρμενικό λαό από τον πλήρη αφανισμό. Κοιτάζοντας το χάρτη των τεράστιων ιστορικά αρμενικών περιοχών (τώρα σχεδόν όλες ελέγχονται από την Τουρκία) και συγκρίνοντάς τον με τη σημερινή Αρμενία και το Αρτσάχ (γνωστό ευρύτερα ως Ναγκόρνο-Καραμπάχ), γίνεται σαφές ότι και οι δύο περιοχές μαζί είναι απλώς ένα κομμάτι γης στη σύγκριση.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org/ Παρουσίαση Freepen.gr

Ωστόσο, ακριβώς η Ρωσία έλεγχε και τα δύο εδάφη και εμπόδισε τις οθωμανικές και αργότερα κεμαλικές δυνάμεις να ολοκληρώσουν τη φρικτή γενοκτονία των Αρμενίων που σχεδόν εξολόθρευσε τον αρμενικό λαό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ρωσική προστασία ήταν ιστορικά κρίσιμη για τη μικρή χώρα στην ασταθή περιοχή του Νοτίου Καυκάσου.

Ακόμη και μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η Αρμενία απολάμβανε αυτή την προστασία. Ωστόσο, αυτό άρχισε να αλλάζει σταδιακά το 2018, μετά τη λεγόμενη «Βελούδινη Επανάσταση», όταν ανέλαβε την εξουσία ο νυν πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν. Στον απόηχο αυτής που ευρέως πιστεύεται ότι είναι μια ακόμη έγχρωμη επανάσταση που υποστηρίζεται από την πολιτική Δύση, ιδιαίτερα τους λεγόμενους «φιλάνθρωπους» όπως ο διαβόητος Τζορτζ Σόρος, οι νέες αρχές άρχισαν να απομακρύνονται από τη Ρωσία.

Ο αρμενικός λαός, παραδοσιακά φιλορώσος, εξαπατήθηκε για να πιστέψει πως η ατυχής έγχρωμη επανάσταση ήταν μια πραγματική εξέγερση κατά της διαφθοράς. Ωστόσο, αποδείχθηκε ότι ο πραγματικός στόχος ήταν πολύ πιο απαίσιος και δεν είχε καμία σχέση με την καταπολέμηση της διαφθοράς. Τα επόμενα δύο χρόνια μπορούν να περιγραφούν μόνο ως δώρο στις νεο-οθωμανικές φιλοδοξίες της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν, με καταστροφικές συνέπειες για την ίδια την Αρμενία και το Αρτσάχ.

Πριν από την έγχρωμη επανάσταση του 2018, το Αζερμπαϊτζάν συμμετείχε τακτικά σε αψιμαχίες με τις τοπικές δυνάμεις του Αρτσάχ σε μια προσπάθεια να «ξεπαγώσει» και να κλιμακώσει τη σύγκρουση που ήταν λίγο πολύ παγωμένη από το 1994. Κάθε φορά, η Ρωσία παρενέβαινε για να αποτρέψει μια τέτοια κλιμάκωση συμπεριλαμβανομένου του 2014, του 2015, του 2016 και του 2018. Ωστόσο, εκείνη τη χρονιά, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Πασινιάν, ξεκίνησε μια εκστρατεία σαρωτικών αντιρωσικών «μεταρρυθμίσεων» και κινήσεων που ουσιαστικά απομάκρυναν τη Μόσχα και το Ερεβάν.

Αυτό περιλάμβανε το κλείσιμο των ρωσόφωνων σχολείων, καθώς και τις ανοιχτές προθέσεις για ένταξη στις λεγόμενες «ευρωατλαντικές ενοποιήσεις», που ουσιαστικά σημαίνει ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Έτσι, σε εκείνο το σημείο, η Ρωσία βρέθηκε αντιμέτωπη με μια δύσκολη επιλογή – είτε να βοηθήσει τον ιστορικό της σύμμαχο που (αργά αλλά σταθερά) μετατρεπόταν σε οτιδήποτε άλλο παρά αυτό, είτε να αφήσει την Αρμενία στην τύχη της, ώστε να μην κινδυνεύσει να εκτροχιάσει την κρίσιμης σημασίας επαναπροσέγγιση με την Άγκυρα και το Μπακού.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά για την Αρμενία, καθώς το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία συντόνισαν μια επίθεση που άφησε το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους του Αρτσάχ να καταληφθεί από τις αζερικές δυνάμεις. Ωστόσο, ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, για άλλη μια φορά ήταν η Ρωσία που απέτρεψε την ολοκληρωτική ήττα των αρμενικών δυνάμεων, αφού μεσολάβησε για μια ειρηνευτική συμφωνία που θα σταματούσε τον πόλεμο λίγο πριν το Μπακού καταλάμβανε όλη το Αρτσάχ. Η Μόσχα ανέπτυξε περίπου 2000 ειρηνευτικές δυνάμεις των οποίων η παρουσία είναι η μόνη de facto εγγύηση ασφάλειας για την αρμενική δημοκρατία.

Και ενώ ο Πασινιάν προσπαθούσε να κατηγορήσει τη Ρωσία για τις δικές του αποτυχίες, που περιλαμβάνει την καταγγελία της Μόσχας ότι δεν μπήκε σε πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν την στιγμή που ούτε καν η Αρμενία δεν το έκανε, οι νέες αρχές επέτρεψαν στις ΗΠΑ να διευρύνουν δραστικά την πρεσβεία τους στο Ερεβάν. Σύμφωνα με διάφορους υπολογισμούς, αυτό επέτρεψε στην Ουάσιγκτον να στεγάσει εκεί περίπου 2000 άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός σημαντικού αριθμού στελεχών υπηρεσιών πληροφοριών που δύσκολα θα ήταν φιλικοί προς τη Ρωσία.

Αυτό συνεχίζεται εδώ και χρόνια, ιδιαίτερα μετά την έναρξη της αντεπίθεσης της Ρωσίας κατά της επιθετικότητας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Η τελευταία αντιρωσική κίνηση των Σοροσιτών στην εξουσία ήταν η μεγάλη πιθανότητα να επικυρώσουν το Καταστατικό της Ρώμης και να γίνουν συμβαλλόμενο μέρος στο λεγόμενο «Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο» (ΔΠΔ) την στιγμή που εξέδωσε παράνομο ένταλμα σύλληψης για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο ανώτατος δικαστής Αρμάν Ντιλανιάν έκρινε επίσημα ότι αυτό «δεν έρχεται σε σύγκρουση με το σύνταγμα της Αρμενίας», ανοίγοντας το δρόμο στο κοινοβούλιο της χώρας να επικυρώσει το Καταστατικό της Ρώμης. Περιττό να πούμε πως εάν το Ερεβάν το έκανε αυτό, θα ήταν υποχρεωμένο να συλλάβει τον Πούτιν στην Αρμενία. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι και οι δύο χώρες αποτελούν μέρος του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), μιας στρατιωτικής συμμαχίας που περιλαμβάνει επίσης τη Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν, η κίνηση μπορεί να θεωρηθεί στρατηγική καταστροφή για την Αρμενία, καθώς ο CSTO είναι ζωτικής σημασίας για ασφάλεια.

Από το 2020, οι ρώσικες ειρηνευτικές δυνάμεις ελέγχουν τον τελευταίο δρόμο (διάδρομος Λατσίν) που συνδέει την Αρμενία με το Αρτσάχ. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την Αρμενία, ιδιαίτερα σε μια εποχή που το Αζερμπαϊτζάν επιδιώκει να αποκλείσει και να αποκόψει την υπόλοιπη αρμενική περιοχή. Το πώς ακριβώς σχεδιάζει το Ερεβάν να διατηρήσει τη συνεχή υποστήριξη της Μόσχας για τη διατήρηση της ασφάλειας στο Αρτσάχ και ακόμη και πιθανώς να εισέλθει σε σύγκρουση με το Αζερμπαϊτζάν (και κατ' επέκταση την Τουρκία) ενώ οι Σοροσίτες συνεχίζουν να κάνουν αντιρωσικές κινήσεις είναι εικασία οποιουδήποτε σε αυτό το σημείο.

Ακόμη χειρότερα, όλα αυτά έρχονται σε μια στιγμή που τόσο το Μπακού όσο και η Άγκυρα τηρούν μια κάπως ουδέτερη στάση για την ουκρανική σύγκρουση, πράγμα που σημαίνει ότι η Μόσχα έχει πολύ λίγα (αν μη τι άλλο) να κερδίσει από την επέμβαση στην πλευρά της Αρμενίας, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο πως θα έχει ως αποτέλεσμα να αποκτήσει δύο εχθρούς στη νότια πλευρά της, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αυτήν την στιγμή. Αυτό θα μπορούσε επίσης να έχει ευρύτερες συνέπειες για τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή, που περιλαμβάνουν τη Συρία και το Ιράν. Για χάρη του αρμενικού λαού, οι Σοροσίτες που βρίσκονται στην εξουσία εκεί θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τέτοιες αυτοκαταστροφικές αποφάσεις.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail