Μέτωπο Ρωσίας-Κίνας κατά της κλιμάκωσης ΗΠΑ-ΝΑΤΟ

Η συνάντηση στη Μόσχα μεταξύ του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του προέδρου Σι Τζινπίνγκ σηματοδοτεί μια καμπή όχι μόνο στη σχέση μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, αλλά σε ολόκληρο το διεθνές σκηνικό. Οι δύο πλευρές υπέγραψαν 14 κοινά έγγραφα που επεκτείνουν τη συνεργασία στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων, της εφοδιαστικής αλυσίδας, των μεγάλων έργων, της ενέργειας και της υψηλής τεχνολογίας. Στην «κοινή δήλωση για την εμβάθυνση της ρωσο-κινεζικής συνολικής εταιρικής σχέσης και στρατηγικής συνεργασίας για μια νέα εποχή», οι δύο πλευρές δεσμεύονται να «παρέχουν ισχυρή αμοιβαία υποστήριξη για την υπεράσπιση των βασικών συμφερόντων του άλλου, ιδίως της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, της ασφάλειας και της ανάπτυξης».

Manlio Dinucci - globalresearch.ca / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτό περιλαμβάνει την στρατηγική-στρατιωτική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, για την οποία το πολιτικο-μιντιακό σύμπλεγμα στη Δύση έχει ρίξει την αυλαία της σιωπής, απορρίπτοντας ταυτόχρονα το κινεζικό σχέδιο για διπλωματική λύση στον πόλεμο στην Ουκρανία, το οποίο έχει η Ρωσία αποδεχτεί ως βάση για τις διαπραγματεύσεις.

Αυτές είναι οι κύριες γραμμές που καθορίζονται στα επίσημα έγγραφα που υπογράφηκαν στη Μόσχα:

«Η Ρωσία και η Κίνα επαναλαμβάνουν ότι ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να έχει νικητές και δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί».

«Όλες οι πυρηνικές δυνάμεις δεν πρέπει να αναπτύξουν πυρηνικά όπλα εκτός των εθνικών τους εδαφών και πρέπει να αποσύρουν όλα τα πυρηνικά όπλα που έχουν αναπτυχθεί στο εξωτερικό».

«Η Ρωσία και η Κίνα εξέφρασαν ανησυχία για την εντατικοποίηση των προσπαθειών των ΗΠΑ για την κατασκευή ενός παγκόσμιου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας και την ανάπτυξη στοιχείων του σε διάφορες περιοχές του κόσμου, καθώς και την πρόθεση των ΗΠΑ να αναπτύξουν πυραύλους χερσαίου μέσου και μικρού βεληνεκούς στο Περιοχές Ασίας-Ειρηνικού και της Ευρώπης και να τις μεταφέρουν στους συμμάχους τους».

«Η Μόσχα και το Πεκίνο συμφώνησαν να διεξάγουν τακτικές κοινές θαλάσσιες και εναέριες περιπολίες και κοινές ασκήσεις, να αναπτύξουν στρατιωτικές ανταλλαγές και συνεργασία χρησιμοποιώντας όλους τους διαθέσιμους διμερείς μηχανισμούς και να αυξήσουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών τους».

Απειλούμενες από την κλιμάκωση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην Ανατολή, η Ρωσία και η Κίνα σχηματίζουν ένα κοινό μέτωπο που εκτείνεται στους αντίστοιχους συμμάχους τους. Σε αυτή την κατάσταση, η Ιταλία και ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση παρασύρονται σε έναν κλιμακούμενο πόλεμο με καταστροφικές συνέπειες.

* Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στο byoblu στα ιταλικά.

Manlio Dinucci, βραβευμένος συγγραφέας, γεωπολιτικός αναλυτής και γεωγράφος, Πίζα, Ιταλία. Είναι Επιστημονικός Συνεργάτης του Κέντρου Έρευνας για την Παγκοσμιοποίηση (CRG).

Επιλεγμένη εικόνα: Xi Jinping και Vladimir Putin στη Μόσχα, 2019. Πηγή φωτογραφίας: Xinhua

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail