Η ένταξη της Βραζιλίας στο Αρκτικό Συμβούλιο αλλάζει το παιχνίδι

Η Βραζιλία κάνει ένα βήμα για να γράψει ιστορία. Η χώρα σκέφτεται το ενδεχόμενο να είναι η πρώτη από το νότιο ημισφαίριο που θα εισέλθει στην Αρκτική. Για να γίνει αυτό, η Βραζιλία μπορεί να υπογράψει τη Συνθήκη του Σβάλμπαρντ και να ζητήσει καθεστώς παρατηρητή στο Αρκτικό Συμβούλιο. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας αποφάσισε να αναβιώσει τη συζήτηση του 2010, εστιάζοντας σε δύο συγκεκριμένα θέματα. Το πρώτο είναι εάν η Βραζιλία πρέπει να προσχωρήσει στη Συνθήκη του Σβάλμπαρντ και το δεύτερο είναι εάν θα πρέπει να υποβάλει αίτηση για καθεστώς παρατηρητή στο Αρκτικό Συμβούλιο.

Του Michael Mahanta - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Γιατί η Βραζιλία κοιτάζει την Αρκτική;

Η Αρκτική θεωρείται ως ένα μακρινό μέρος για το μέσο Βραζιλιάνο. Η πρωτεύουσα της Βραζιλίας, η Μπραζίλια, απέχει σχεδόν 7.000 μίλια από τον Βόρειο Πόλο. Ωστόσο, η Βραζιλία έχει εκφράσει με συνέπεια ενδιαφέρον για την περιοχή της Αρκτικής κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα. Ο Stein-Gunnar Bondevik, Διευθύνων Σύμβουλος της Innovation Norway στη Νότια Αμερική, το επιβεβαιώνει στο High North News.

«Είναι γενικά αποδεκτό ότι τα περισσότερα μεγάλα έθνη με λίγο αυτοσεβασμό κοιτάζουν προς την Αρκτική και πως τα πιο ένθερμα έχουν τοποθετηθεί σταθερά στις καρέκλες παρατηρητών του Αρκτικού Συμβουλίου».

Ωστόσο, ένα κοινό χαρακτηριστικό μεταξύ τους είναι ότι ανήκουν στο βόρειο ημισφαίριο, λέει, αλλά τονίζει, «Αλήθεια, η διαδικασία βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, ωστόσο, είναι ωστόσο σαφές ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας έχει ξεκινήσει μια διαδικασία για να εξετάσει το ρόλο της χώρας στην ευρύτερη διεθνή συνεργασία της Αρκτικής».

Τώρα, αν και η συμπερίληψη της Βραζιλίας ως παρατηρητή στον αρκτικό διάλογο για το Αρκτικό Συμβούλιο μπορεί να φαίνεται λίγο περιττή, ωστόσο αυτό μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι τόσο για τη Βραζιλία όσο και για τη Δύση.

Τι είναι το Αρκτικό Συμβούλιο;

Το Αρκτικό Συμβούλιο είναι ένας διακυβερνητικός οργανισμός συνεργασίας σε θέματα που σχετίζονται με προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα κράτη της Αρκτικής. Σκοπός του οργανισμού είναι η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης όσον αφορά το περιβάλλον, τις κοινωνικές συνθήκες και την οικονομία. Μόνο τα κράτη με έδαφος στην Αρκτική μπορούν να είναι μέλη του συμβουλίου. Αυτή τη στιγμή έχει οκτώ χώρες και είναι ο Καναδάς, η Δανία, η Φινλανδία, η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Ρωσία, η Σουηδία και οι ΗΠΑ.

Εκτός από τα κράτη μέλη, έχει επίσης «κράτη παρατηρητές» και αυτό το καθεστώς είναι ανοιχτό σε κράτη εκτός Αρκτικής. Η συζήτηση γύρω από τη Βραζιλία, ένα μη αρκτικό κράτος, ως παρατηρητής στο Αρκτικό Συμβούλιο δεν είναι νέα.

Γιατί η Βραζιλία ως παρατηρητής στο Αρκτικό Συμβούλιο αλλάζει το παιχνίδι;

Η Βραζιλία ως παρατηρητής στο Αρκτικό Συμβούλιο μπορεί να βοηθήσει τη χώρα με πολλούς τρόπους. Πρώτον, η Βραζιλία έχει συμμετάσχει οικονομικά στην Αρκτική εξάγοντας εξοπλισμό εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου βαθέων υδάτων σε κράτη της Αρκτικής. Θεωρεί επίσης την περαιτέρω εμπλοκή στην Αρκτική ως το απαραίτητο επόμενο βήμα για την ανάπτυξη της δικής της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Δεύτερον, οι νέες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος στην Αρκτική σε τομείς όπως οι επικοινωνίες, η ετοιμότητα έκτακτης ανάγκης και η δορυφορική παρακολούθηση, θα μπορούσαν επίσης να εφαρμοστούν στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας και στην αποκλειστική οικονομική ζώνη που πολλοί αποκαλούν «The Blue Amazon». Επιπλέον, δεν είναι μόνο η Βραζιλία που θα κερδίσει από αυτό. Έχει επίσης μερικά πράγματα να προσφέρει στην Αρκτική.

Η ένταξη της Βραζιλίας στο Αρκτικό Συμβούλιο θα σήμαινε υψηλότερο επίπεδο διαλόγου μεταξύ των εκπροσώπων των δύο περιοχών μείζονος σημασίας για τον κόσμο – της Αρκτικής και του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, που είναι εξαιρετικά ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή. Αυτό σίγουρα θα βοηθούσε στην επέκταση των προσπαθειών διατήρησης.

Επιπλέον, η Βραζιλία έχει μακρά ιστορία ειρηνικών ερευνητικών δραστηριοτήτων σε πολικές ζώνες, λόγω του Προγράμματός της για την Ανταρκτική, το οποίο θα μπορούσε να φτάσει μέχρι την Αρκτική. Εκτός από αυτό, το έθνος έχει θεωρηθεί ως ένας μεγάλος υποστηρικτής της πολυπολικότητας στην παγκόσμια σκηνή, η οποία περιλαμβάνει την υποστήριξη των σχέσεων Νότου-Νότου μέσω ομάδων όπως οι BRICS. Οι σχέσεις της Βραζιλίας με τη Ρωσία, την Κίνα ή τη Δύση παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Θα μπορούσε επίσης να λειτουργήσει ως γέφυρα για την αποκατάσταση του διαλόγου μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

Έτσι, η ένταξη της Βραζιλίας στο Αρκτικό Συμβούλιο μπορεί πράγματι να είναι αμοιβαία επωφελής. Η ένταξή της στο Συμβούλιο θα μπορούσε επίσης να αποδειχθεί ότι θα αλλάξει το παιχνίδι για τον αναπτυσσόμενο κόσμο, ιδιαίτερα την περιοχή της Νότιας Αμερικής.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail