Ελληνοτουρκικά: «Αποκλιμάκωση ναι, εφησυχασμός όχι» το μήνυμα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων

Ενώπιον της νέας πραγματικότητας επί του πεδίου αλλά και της διπλωματικής προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας οι Ένοπλες Δυνάμεις αναπροσαρμόζουν τον τρόπο αντίδρασης απέναντι στους γείτονες.

Από: newpost.gr / Του Κώστα Σαρικά

Το άτυπο «μορατόριουμ» όπως αρκετοί χαρακτηρίζουν την εικόνα στο Αιγαίο τις τελευταίες εβδομάδες δεν είναι τίποτε άλλο παρά η λογική αντίδραση της Αθήνας στις μηδενικές προκλήσεις της Άγκυρας έπειτα από την 6ηΦεβρουαρίου όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν ανώτατες στρατιωτικές πηγές. Οι γείτονες  «έκοψαν μαχαίρι» τις υπερπτήσεις μαχητικών και UAV πάνω από Ελληνικά νησιά, ακύρωσε τη ναυτική άσκηση «Mavi Vatan», οι παραβιάσεις στο Ελληνικό FIR έχουν σταματήσει και οι προκλήσεις των περασμένων ετών σε αέρα και θάλασσα αποτελούν παρελθόν. Ανάλογη είναι η εικόνα στα θαλάσσια σύνορα της χώρας αλλά και στα χερσαία όπου παρατηρείται ξεκάθαρη αποκλιμάκωση στις ροές μεταναστών που επιχειρούν να περάσουν σε Ελληνικό έδαφος.

Ενώπιον της νέας πραγματικότητας επί του πεδίου αλλά και της διπλωματικής προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας οι Ένοπλες Δυνάμεις αναπροσαρμόζουν τον τρόπο αντίδρασης απέναντι στους γείτονες. Ασκήσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες οι οποίες είχαν ως κύριο στόχο την προβολή ισχύος έναντι των προκλήσεων της γείτονος στο πεδίο δεν  είναι πλέον αναγκαίο να πραγματοποιούνται όμως ο εκπαιδευτικός σχεδιασμός του ΓΕΕΘΑ  στους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και στη νεοσύστατη ΔΕΠ προχωρά κανονικά χωρίς εκπτώσεις και εξαιρέσεις περιοχών.

Όσο υπήρχε παρουσία Τουρκικών πλοίων στο Αιγαίο αντίστοιχος αριθμός Μονάδων του Στόλου βρισκόταν εν πλω και σε πλήρη επιφυλακή. Εδώ όμως και σχεδόν δύο μήνες τα πλοία των γειτόνων είναι δεμένα στους ναυστάθμους ή σε λιμάνια κοντά στις σεισμόπληκτες περιοχές σε αποστολές αρωγής. Κατά συνέπεια δεν τίθεται πλέον θέμα επιτήρησης παρά παρουσίας στο Αιγαίο και στα ακριτικά μας νησιά.

Μπορεί σημαντικός αριθμός Μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού οι οποίες εκτελούσαν το περασμένο διάστημα αποστολές επιτήρησης να έχουν αποσυρθεί στους Ναυστάθμους όμως το πρόγραμμα εκπαίδευσης των πλοίων του Στόλου εκτελείται σύμφωνα με τον σχεδιασμό. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από σήμερα η άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού «Αναπνευστήρ» με συμμετοχή πέντε υποβρυχίων του Στόλου. Έως και τις 31 Μαρτίου οι «σιωπηλοί θηρευτές» του Πολεμικού Ναυτικού θα εξασκηθούν σε μια σειρά από σενάρια πολέμου κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας σε Μυρτώο, Κρητικό αλλά και Καρπάθιο πέλαγος. Με στόχο τα πληρώματα τους να παραμείνουν σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και να διατηρήσουν το πλεονέκτημα στον υποβρύχιο πόλεμο όπως άλλωστε απέδειξαν και στην κρίση του 2020. Όταν κυριάρχησαν απόλυτα και από τις πρώτες ώρες έδωσαν την τακτική υπεροχή στον Ελληνικό Στόλο με τις καίριες θέσεις που κατέλαβαν αλλά και την αδυναμία των Τουρκικών πλοίων, υποβρυχίων, ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων αλλά και αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας να τα εντοπίσουν.

Με ανάλογο τρόπο χωρίς όμως την ανάγκη προβολής ισχύος αναμένεται να υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και των υπόλοιπων Κλάδων από τον Έβρο έως και το Καστελόριζο. Τόσο η Πολεμική Αεροπορία και ο Στρατός Ξηράς όσο και οι Μονάδες της ΔΕΠ είτε σε εθνικό είτε σε διεθνές επίπεδο έχουν προγραμματίσει μια σειρά από δραστηριότητες οι οποίες όπως είναι φυσικό αναμένεται να σταματήσουν τις εορταστικές ημέρες του Πάσχα και να περιοριστούν όσο πλησιάζει το καλοκαίρι. Το ερώτημα που μένει πλέον να απαντηθεί είναι η στάση των γειτόνων αμέσως μετά τις εκλογές της 14ης Μαίου.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail