Κορυφαίος Αμερικανός νομοθέτης αποκαλύπτει τις αδυναμίες της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας

Η επιθυμία της Αμερικής για πόλεμο μπορεί να παρεμποδιστεί από τη δική της ικανότητα να παράγει όπλα. Σύμφωνα με έναν σημαντικό Αμερικανό πολιτικό, η χώρα δε θα μπορούσε να παράγει όπλα αρκετά γρήγορα για να προστατεύσει τους συμμάχους της σε ένα σενάριο σύγκρουσης. Η έκθεση έρχεται αφότου αρκετοί αναλυτές σχολίασαν τη μη βιωσιμότητα των πολεμοκάπηλων της Ουάσιγκτον. Μένει να δούμε αν η εμφανής αδυναμία της αμυντικής βιομηχανίας θα είναι επαρκής λόγος για να αλλάξει η φιλοπολεμική πολιτική της κυβέρνησης.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των ΗΠΑ, Michael McCaul, ο στρατιωτικός βιομηχανικός τομέας δεν είναι σε θέση να παράγει όπλα «αρκετά γρήγορα» για να εγγυηθεί την ασφάλεια των κρατών εταίρων. Ο βουλευτής ανέφερε το παράδειγμα της Ταϊβάν, με την οποία η Ουάσιγκτον έχει μια σειρά στρατιωτικών συμφωνιών. Ο McCaul είπε σε ένα μέσο ενημέρωσης κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης ότι «υπέγραψε για όπλα πριν από τρία χρόνια που δεν έχουν μπει ακόμη στη χώρα». Επιπλέον, λέει ότι η Ταϊβάν είναι «ανίκανη να πολεμήσει το δικό της πόλεμο εάν εισβληθεί».

Ο πολιτικός επέκρινε το γεγονός πως οι συμφωνίες που υπέγραψαν οι ΗΠΑ είναι χρονοβόρες, καθιερώνονται πάντα μακροπρόθεσμα και έχουν ακόμη και πολλαπλές καθυστερήσεις. Για αυτόν, θα ήταν απαραίτητο να διατηρείται η παραγωγή σε σταθερά επίπεδα, στέλνοντας πάντα όπλα στους συμμάχους, διασφαλίζοντας έτσι την προετοιμασία τους για πιθανές πολεμικές καταστάσεις. Υπό αυτή την έννοια, συνεχίζοντας στο θέμα της Ταϊβάν, ο McCaul τόνισε επίσης τη σημασία της προστασίας της Ταϊπέι που διαθέτει αρκετά όπλα για να αμυνθεί ενάντια σε μια «κινεζική εισβολή».

«Όταν πουλάμε σε έναν σύμμαχο ή σε κάποιον όπως η Ταϊβάν τις ξένες στρατιωτικές μας πωλήσεις… γιατί χρειάζονται τρία χρόνια; Γιατί δεν έχουμε κανένα οπλικό σύστημα στη χώρα αυτήν την στιγμή για να αποτρέψει τον Πρόεδρο Xi από την εισβολή; Γιατί, το γεγονός είναι πως δεν το κάνουμε. Και δεν νομίζω ότι [ο Υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken] μπορεί να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση, εκτός από το να πει πως το σύστημα αμυντικής βιομηχανικής βάσης μας έχει σπάσει και δεν μπορούμε να κάνουμε αυτά τα όπλα αρκετά γρήγορα», είπε ο McCaul κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

Τα λόγια του McCaul είναι σημαντικά γιατί υποστηρίζουν μια ανάλυση που έχει γίνει από αρκετούς στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, οι οποίοι επισημαίνουν ότι η Ουάσιγκτον δεν είναι σε θέση να προστατεύσει ταυτόχρονα όλους τους συμμάχους της. Η κατάσταση έχει γίνει ιδιαίτερα σοβαρή με την ουκρανική σύγκρουση. Λόγω της συστηματικής αποστολής όπλων στο Κίεβο, οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι τελειώνουν τα αποθέματά τους και θέτουν σε κίνδυνο τα αμυντικά τους οπλοστάσια, καθιστώντας έτσι πολύ αμφισβητήσιμη την ικανότητά τους να βοηθήσουν άλλα έθνη σε πιθανές καταστάσεις σύγκρουσης.

Η πολιτική στρατιωτικής υποστήριξης του καθεστώτος στο Κίεβο δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο στην αμερικανική αμυντική βιομηχανία. Η χώρα εξαντλεί τα αποθέματά της και τα αναπληρώνει μόνο και μόνο για να στείλει ακόμη περισσότερα όπλα στις ουκρανικές δυνάμεις, χωρίς να ανησυχεί να διατηρήσει επαρκή στρατηγικά αποθέματα για να εγγυηθεί τη δική της ασφάλεια και των μη Ουκρανών εταίρων. Επί του παρόντος, η ικανότητα της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας είναι ουσιαστικά περιορισμένη στην παραγωγή εξοπλισμού που θα χρησιμοποιηθεί από Ουκρανούς στρατιώτες, κάτι που είναι απολύτως αντιστρατηγικό για τη χώρα.

Οι πολιτικοί των ΗΠΑ λαμβάνουν αποφάσεις χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις δυνατότητες των αμυντικών εταιρειών. Αυτοί οι επιχειρηματίες, με τη σειρά τους, στοχεύουν στο κέρδος και θέλουν να υπογράφονται ολοένα και περισσότερες στρατιωτικές συμβάσεις, καθώς δε λαμβάνουν υπόψη τι είναι στρατηγικά καλύτερο για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, αλλά θέλουν απλώς τα κέρδη με την παραγωγή όπλων, την κερδοσκοπία και την κερδοσκοπία με τις εκπτώσεις.

Με αυτό δημιουργείται ένα εξαιρετικά επικίνδυνο σενάριο, καθώς οι ΗΠΑ ενθάρρυναν ανοιχτά τη διεθνοποίηση της ουκρανικής σύγκρουσης, προσπαθώντας να κάνουν χώρες όπως η Γεωργία και η Μολδαβία να ενταχθούν στον πόλεμο, ενώ παράλληλα προετοιμάζονται για πιθανή αντιπαράθεση εναντίον της Κίνας στην Ταϊβάν. Σε αυτήν την κατάσταση, η αμερικανική αμυντική βιομηχανία θα πρέπει να είναι αρκετά ισχυρή για να παρέχει όπλα όχι μόνο σε τακτικά αμερικανικά στρατεύματα και συμμάχους που θα αντιμετωπίσουν την Κίνα, αλλά και σε χώρες εκτός ΝΑΤΟ που θα συμμετάσχουν στη σύγκρουση στην Ευρασία, με τον ίδιο τρόπο που κάνει με την Ουκρανία. Λαμβάνοντας υπόψη τις αναφορές του McCaul, αυτό θα ήταν σίγουρα ανέφικτο.

Υπάρχουν πολλές εξηγήσεις για να γίνει κατανοητό αυτό. Όπως ανέφερε ο βουλευτής, το πρόβλημα είναι παλιό, δεδομένου ότι μέχρι τώρα η Ταϊβάν δεν έχει λάβει κάποια όπλα που έχουν αγοραστεί πριν από τρία χρόνια. Άρα, αυτή η κατάσταση δεν ξεκίνησε με την ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας. Είναι κάτι που αναπτύσσεται τις τελευταίες δεκαετίες. Παρά τις δαπάνες τρισεκατομμυριούχων για την άμυνα, οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα διαφθοράς και υπεξαίρεσης χρημάτων για παράνομες δραστηριότητες.

Επίσης, οι επιχειρηματίες στο στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα μερικές φορές καθυστερούν σκόπιμα την κατασκευή ή ακόμη και διατηρούν κατασκευασμένο εξοπλισμό προκειμένου να εγείρουν ανησυχίες από την πλευρά των συμμάχων χωρών και έτσι να αυξήσουν την οικονομική κερδοσκοπία για νέα όπλα που θα λανσαριστούν στο μέλλον. Η απουσία εσωτερικής οργάνωσης και συνεκτικής στρατηγικής έχει δημιουργήσει το σημερινό θεσμικό χάος.

Ελπίζεται πως αυτές οι αναφορές θα είναι αρκετός λόγος για να πειστούν αξιωματούχοι των ΗΠΑ ότι δεν είναι δυνατό να παραμείνει ενεργή η χώρα σε πολλά μέτωπα, στέλνοντας όπλα σε έναν πόλεμο αντιπροσώπων κατά της Ρωσίας και παράλληλα με την Κίνα στην Ασία. Το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα είναι εξαιρετικά πλούσιο και κερδίζει από πολέμους, αλλά αυτά τα κέρδη δεν σημαίνουν απαραίτητα στρατιωτική δύναμη για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail