Ο σεισμός στη Συρία πυροδότησε αραβική συζήτηση σχετικά με την παράβαση των αμερικανικών κυρώσεων

Ο πρόσφατος σεισμός στη Συρία άνοιξε ευκαιρίες για τα αραβικά κράτη να συμφιλιωθούν με τη Συρία. Θα είναι όμως πρόθυμοι όσοι διαθέτουν μόχλευση των ΗΠΑ - όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία - να κάνουν το απόλυτο τεστ φιλίας και να παρακάμψουν τις κυρώσεις της Ουάσιγκτον;

Ο καταστροφικός σεισμός που έπληξε τη Συρία και την Τουρκία το Φεβρουάριο έχει πυροδοτήσει μια συζήτηση σε ολόκληρη την περιοχή σχετικά με την πιθανότητα τα αραβικά κράτη να εμπλακούν άμεσα με τη Δαμασκό και να παρακάμψουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ που έχουν ακρωτηριάσει την οικονομία της.

Giorgio Cafiero και Alexander Langlois - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Μεταξύ των πιθανών υποψηφίων που μπορούν να ξεκινήσουν μια κάποτε αδιανόητη κίνηση, ξεχωρίζουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), κυρίως λόγω της σημαντικής επιρροής τους στην Ουάσιγκτον, η οποία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για εξαιρέσεις από κυρώσεις – παρόμοια με τις παραχωρήσεις που χορηγήθηκαν στην Ινδία και την Τουρκία για τη Ρωσία σχετικά με τις εισαγωγές ενέργειας.

Υπό την ηγεσία του προέδρου Mohammed bin Zayed (MbZ), το Άμπου Ντάμπι έχει τοποθετηθεί ως βασικός παράγοντας στη διααραβική διπλωματία. Τα τελευταία χρόνια τα ΗΑΕ εργάζονται σταθερά για τον τερματισμό της περιφερειακής απομόνωσης της κυβέρνησης του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ – περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέλος του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ).

Ενώ τα ΗΑΕ ασκούν πιέσεις για την επανένταξη της Δαμασκού στον Αραβικό Σύνδεσμο, οι προσπάθειές τους ενισχύθηκαν μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του περασμένου μήνα που στοίχισαν τουλάχιστον 50.000 ζωές στη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία.

Από τότε που άνοιξαν εκ νέου τη διπλωματική τους αποστολή στη Δαμασκό στα τέλη του 2018, τα Εμιράτα επικεντρώθηκαν στη δημιουργία δικτύων και τη συνεργασία με τη συριακή κυβέρνηση, ενώ η Σαουδική Αραβία παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό ευθυγραμμισμένη με τη Δύση υποστηρίζοντας πολιτικές που στοχεύουν στην απομόνωση της Δαμασκού.

Ωστόσο, υπάρχουν τώρα ενδείξεις ότι το Ριάντ μπορεί να αλλάξει πορεία στη Συρία μετά τους σεισμούς, μια εξέλιξη που το Άμπου Ντάμπι, η Δαμασκός και η Μόσχα θα καλωσόριζαν, αλλά που δεν έχει ακόμη αγκαλιάσει καμία δυτική πρωτεύουσα.

Αποδοχή της πραγματικότητας της κυριαρχίας του Άσαντ στη Συρία

Στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν Αλ-Σαούντ δήλωσε ότι η αραβική περιοχή κινείται προς μια συναίνεση ενάντια στην απομόνωση της Συρίας. Υποστήριξε πως ένας διάλογος με την κυβέρνηση του Άσαντ θα είναι απαραίτητος «κάποια στιγμή» για την αντιμετώπιση ζητημάτων που σχετίζονται με τους πρόσφυγες και τις ανθρωπιστικές κρίσεις, προσθέτοντας ότι το σημερινό «status quo» δεν είναι βιώσιμο.

Όπως εξηγεί η Δρ Annelle Sheline, ερευνήτρια στο Quincy Institute με έδρα την Ουάσιγκτον, τα θεμέλια αυτών των σχολίων στο The Cradle:

«Το Ριάντ μπορεί σύντομα να συμμετάσχει με άλλα αραβικά κράτη στην εξομάλυνση των σχέσεων με τη Δαμασκό, μια αλλαγή που πρωτοστάτησε στο Άμπου Ντάμπι που προηγήθηκε του καταστροφικού σεισμού. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και πιθανώς η Σαουδική Αραβία, φαίνεται να έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η απομόνωση της Συρίας έχει εμβαθύνει τους δεσμούς της με το Ιράν, ενώ απέτυχε να απομακρύνει τον Άσαντ, ένα αντιπαραγωγικό αποτέλεσμα».

«Γενικά, έχει γίνει προφανές πως η διεθνής απομόνωση βλάπτει τον συριακό λαό, ενώ έχει ελάχιστη έως καθόλου επίδραση στη βιωσιμότητα του καθεστώτος Άσαντ», καταλήγει.

Ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Κατάρ Πάτρικ Θέρος λέει στο The Cradle ότι η δήλωση του πρίγκιπα Φαϊζάλ αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο το Ριάντ «αναγνωρίζει την πραγματικότητα πως ο Άσαντ επέζησε και οποιεσδήποτε απειλές για την παραμονή του στην εξουσία έχουν υποχωρήσει».

«Περαιτέρω αστάθεια στη Συρία απειλεί τα συμφέροντα της Σαουδικής Αραβίας. Ο θύλακας που υποστηρίζεται από τους τζιχαντιστές/Αλ Κάιντα [Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ] στο Ιντλίμπ είναι στα σκοινιά και το Ριάντ φαίνεται, στραβά, να επιθυμεί να ενισχύσει τους δεσμούς με τη Μόσχα», πρόσθεσε. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Theros, δεν υπάρχει «πολλή Σαουδική στοργή για τους Μπααθιστές».

Μια προσέγγιση με τους ηγεμόνες του Αλ Σαούντ θα αποτελούσε ένα τεράστιο σημαντικό ορόσημο για τη Δαμασκό και μια σημαντική εξέλιξη στην περιοχή. Με απλά λόγια, για τη συριακή κυβέρνηση, η προσέγγιση με το Ριάντ θα ήταν ένα μεγάλο έπαθλο.

«Ο αραβικός κόσμος κινείται αργά για να τερματίσει την απομόνωση της Συρίας τα τελευταία χρόνια, και η επίσκεψη του Άσαντ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πέρυσι και τώρα το ταξίδι στο Ομάν μεταφέρουν την μπάλα πιο κάτω», είπε ο Φέριαλ Σαΐντ, πρώην ανώτερος διπλωμάτης των ΗΠΑ, στο The Cradle . . «Για να περάσει η γραμμή του στόχου, ωστόσο, χρειάζεται η Σαουδική υποστήριξη».

Ο Dareen Khalifa, ανώτερος αναλυτής στο International Crisis Group, συμφωνεί. Λέει στο The Cradle ότι όταν πρόκειται για την επανένταξη της Συρίας στο διπλωματικό κομμάτι της αραβικής περιοχής, «η χώρα που έχει πραγματικά σημασία είναι η Σαουδική Αραβία».

Ωστόσο, ο Αραβικός Σύνδεσμος έχει δηλώσει με συνέπεια ότι είναι απαραίτητη μια συναίνεση μεταξύ των κρατών-μελών του για την επανεισδοχή της Συρίας στο παναραβικό σώμα, γεγονός που εγείρει ερωτήματα σχετικά με πιθανούς χαλαστές, το Κατάρ ή/και το Κουβέιτ, που εμποδίζουν αυτή τη διαδικασία. Οποιαδήποτε τέτοια επανένταξη στην περιφερειακή οργάνωση θα ήταν το μεγαλύτερο βήμα προς την αποκατάσταση της Συρίας από την έναρξη του πολέμου.

Αν και αξιωματούχοι της συριακής κυβέρνησης θα καλωσόριζαν την υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας για την επιστροφή της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο, θα ήλπιζαν πως το Ριάντ θα μπορούσε να πείσει το Κατάρ και το Κουβέιτ να συμμετάσχουν σε αυτήν την αναδυόμενη συναίνεση του ΣΣΚ υπέρ της ομαλοποίησης με τη Δαμασκό. Έτσι, ενώ ο Άσαντ και οι πιστοί του δε θα ξεχάσουν την υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας στις πολιτοφυλακές που πολέμησαν για να ανατρέψουν το καθεστώς σε προηγούμενα στάδια της συριακής κρίσης, η Δαμασκός κατανοεί το σημαντικό ρόλο που πρέπει να παίξει η Σαουδική Αραβία στην επιστροφή του Άσαντ στο διπλωματικό μαντρί της αραβικής περιοχής.

Ωστόσο, δεν περιμένουν όλοι οι ειδικοί το Ριάντ να βρίσκεται αναγκαστικά στα πρόθυρα της επίσημης συμφιλίωσης με τη Δαμασκό. «Αντί να προτείνουμε στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας να αναγνωρίσει εκ νέου [την κυβέρνηση της Συρίας], η ιδέα μοιάζει περισσότερο με διπλωματικό κανάλι, καθώς κάποιοι συνήθιζαν να επικοινωνούν με το Ιράν και που θα ενεργοποιούνταν ανά σημείο κρίσης», λέει η Δρ Σερίφα Ζουχούρ, διευθύντρια του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής, Ισλαμικών και Στρατηγικών Σπουδών, όταν συζητούσε τα σχόλια του Σαουδάραβα υπουργού Εξωτερικών σε συνέντευξή της στο The Cradle.

Χάραξη αυτόνομων πολιτικών για τη Συρία

Είναι σημαντικό να δούμε οποιαδήποτε πιθανή αλλαγή της Σαουδικής Αραβίας στη Δαμασκό στο ευρύτερο πλαίσιο μιας σταδιακά αναδυόμενης συναίνεσης για τη Συρία μεταξύ των κρατών μελών του ΣΣΚ, με εξαίρεση το Κουβέιτ και το Κατάρ. Η επίσκεψη του Άσαντ στο Ομάν στις 20 Φεβρουαρίου, έντεκα μήνες αφότου επισκέφθηκε το Άμπου Ντάμπι και το Ντουμπάι, υποδηλώνει ότι οι αραβικές μοναρχίες του Περσικού Κόλπου έχουν υποστηρίξει την ιδέα.

Επιπλέον, μια κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από αντιπροσώπους Αιγύπτου, Εμιράτων, Ιράκ, Ιορδανίας, Λιβάνου, Λιβύης, Ομάν και Παλαιστίνιων, επισκέφθηκε τη Δαμασκό στις 26 Φεβρουαρίου για να συναντηθεί με τον Άσαντ και άλλους αξιωματούχους της κυβέρνησής του, υπογραμμίζοντας τις προσπάθειες για την εξασφάλιση της επανένταξης της Συρίας στο διπλωματικό μαντρί του αραβικού κόσμου.

Ωστόσο, αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ φέρεται να αρνήθηκαν να συναντηθούν με Σύριους αξιωματούχους όταν η αντιπροσωπεία βρισκόταν στο Ιράκ λίγο πριν φτάσει στη Δαμασκό.

Τελικά, τέτοιες διπλωματικές δεσμεύσεις σηματοδοτούν πως πολλοί αξιωματούχοι σε αραβικά κράτη συμμερίζονται την άποψη ότι η πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Συρίας έχει αποτύχει και πως οι κυβερνήσεις τους θα πρέπει να ακολουθήσουν ανεξάρτητες στρατηγικές για να προωθήσουν τα εθνικά τους συμφέροντα στη Συρία, τα οποία πιστεύουν ότι δεν θα εξυπηρετηθούν από τη συνέχιση της απομόνωσης του Άσαντ.

Ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ Saeed υπογραμμίζει πώς παρουσιάζεται σήμερα στη Συρία μια περιφερειακή στροφή προς τον πραγματισμό:

«Το καθεστώς ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας και είναι πιθανό να παραμείνει στην εξουσία, και ενώ για την Ουάσιγκτον ήταν ζωτικής σημασίας η ήττα του ISIS, οι πολιτικές της δεν έφεραν σταθερότητα και μια περιεκτική πολιτική τάξη στη Συρία, δεν έλεγξαν την ιρανική και ρωσική επιρροή ή δεν απέτρεψαν τον Άσαντ [που φέρεται] να χρησιμοποιεί χημικά όπλα εναντίον του λαού του, όπως είχε διαφημιστεί προηγουμένως».

«Αυτά τα αποτελέσματα μείωσαν τις προσδοκίες για το τι μπορεί να πετύχει η Ουάσιγκτον και έκαναν τα κράτη του ΣΣΚ να αμφισβητήσουν την αξία της συνέχισης της απομόνωσης της Συρίας. Το status quo θέτει πολιτικά διλήμματα και διλήμματα ασφάλειας για τα κράτη του ΣΣΚ. Τώρα που μια πυρηνική συμφωνία του Ιράν και η πιθανότητα για προσέγγιση του Ιράν με τη Δύση είναι εκτός συζήτησης, επικεντρώνονται στην αποκατάσταση των σχέσεων με τη Δαμασκό για να μετριάσουν την ιρανική επιρροή», συνεχίζει.

Σύμφωνα με τον Σαΐντ, η αυξανόμενη διπλωματική δέσμευση των περιφερειακών παραγόντων με τη Δαμασκό δεν αφορά τόσο την «αποκατάσταση» του Άσαντ, αλλά περισσότερο την αποδοχή της πραγματικότητας πως διατηρεί την εξουσία. Αυτή η αλλαγή πολιτικής βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην «επαναφορά του συριακού κράτους στο αραβικό μαντρί ως απάντηση στην αλλαγή της πραγματικότητας στο έδαφος», εξηγεί ο πρώην Αμερικανός διπλωμάτης.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θεωρούν το συριακό κράτος ως πιο αδύναμο από ποτέ – και ιδιαίτερα ευάλωτο σε αυτή τη συγκυρία λόγω σοβαρών οικονομικών οπισθοδρομήσεων. Κατά συνέπεια, το Ριάντ και το Άμπου Ντάμπι βλέπουν τη «σεισμική διπλωματία» ως μια ευκαιρία να πιέσουν τον Άσαντ να κάνει παραχωρήσεις που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του Ριάντ και του Άμπου Ντάμπι – αυτές που ίσως δεν είχαν σκεφτεί πριν.

Αυτές οι παραχωρήσεις επικεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στον περιορισμό ή την αντιστροφή της σημαντικής επιρροής του Ιράν στη Συρία. Οι δύο δυνάμεις του ΣΣΚ έχουν τόσο τους οικονομικούς πόρους για να βοηθήσουν τη Συρία όσο και τη δύναμη στην Ουάσιγκτον για να υλοποιήσουν το σχέδιό τους. Αξιωματούχοι σε ορισμένα κράτη του ΣΣΚ όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πιστεύουν πως η εμπλοκή με τη Δαμασκό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη επιρροή στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα σε βάρος της επιρροής του Ιράν – αν και σε ποιο βαθμό είναι συζητήσιμο.

Οι κυρώσεις είναι εμπόδια

Οι αμερικανικές κυρώσεις, ειδικά ο νόμος του Καίσαρα, θα αναγκάσουν τα κράτη του ΣΣΚ να προσεγγίσουν τη Συρία προσεκτικά. Αυτές οι κυρώσεις της εποχής Τραμπ, τις οποίες διατήρησε η κυβέρνηση Μπάιντεν, συνοδεύονται από δευτερεύουσες κυρώσεις και τα φιλικά προς τις ΗΠΑ κράτη στον αραβικό κόσμο δεν είχαν πολλές εμπορικές, επενδυτικές ή επιχειρηματικές συναλλαγές με τη Συρία ως αποτέλεσμα.

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και την ΕΕ στη Συρία είναι πιθανό να παραμείνουν σε ισχύ στο άμεσο μέλλον. Οι περισσότερες δυτικές κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν την κυβέρνηση του Άσαντ ως κράτος παρία, ανεξάρτητα από την περιφερειακή απόψυξη. Από την οπτική γωνία των κρατών του ΣΣΚ, όπως τα ΗΑΕ, αυτή η πραγματικότητα σημαίνει πως η συμμετοχή στην ανοικοδόμηση και την ανάπλαση της Συρίας κινδυνεύει να βλάψει τις κυρώσεις, συνεργαζόμενα σε τόσο βάθος με τη Δαμασκό.

Η προσέγγιση των ΗΑΕ προσωποποιεί αυτή τη δύσκολη πραγματικότητα, σημειώνει ο Khalifa, ο οποίος πιστεύει ότι ο νόμος του Καίσαρα θα κάνει πολλά για να αποτρέψει τα ΗΑΕ από το να αναλάβουν πάρα πολλούς κινδύνους στη Συρία. «Μέχρι στιγμής, έχουμε δει μόνο διπλωματική και πολιτική αποκατάσταση των σχέσεων – δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο να εκδηλώνεται σε οποιαδήποτε οικονομική υποστήριξη προς τη χώρα ή το καθεστώς. Αμφιβάλλω πως αυτό θα συμβεί σύντομα λόγω της ανατριχιαστικής επίδρασης των αμερικανικών κυρώσεων».

Έτσι, με την κυβέρνηση Μπάιντεν να πιέζεται να άρει ορισμένες οικονομικές κυρώσεις που σχετίζονται με την αντιμετώπιση του σεισμού για περίοδο έξι μηνών μέσω της Γενικής Άδειας τα ΗΑΕ θα σταματήσουν τις συναλλαγές τους με τη Δαμασκό μετά τη λήξη αυτής της εξαίρεσης. Εξίσου σημαντικό είναι αν θα εργαστούν για να τις παραγκωνίσουν οριστικά.

Αυτό εγείρει την πιθανότητα απόκλισης μεταξύ των προσεγγίσεων του Ριάντ και του Άμπου Ντάμπι σχετικά με το Νόμο του Καίσαρα και το μέλλον της Συρίας. Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς ότι οι Σαουδάραβες επιδιώκουν λιγότερο ενεργό ατζέντα από τα Εμιράτα, που διατηρούν σημαντική επιρροή και ικανότητα ελιγμών στην Ουάσιγκτον.

Οι προηγούμενες αμφιλεγόμενες πολιτικές του Άμπου Ντάμπι είναι αξιοσημείωτες, δεδομένου πως δε δέχθηκαν σημαντικές αντιδράσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες – μαθήματα αυτοσυγκράτησης έχει λάβει η Ουάσιγκτον από τις εσφαλμένες υπολογισμένες απειλές της κατά του Ριάντ. Αυτή η ευελιξία πιθανότατα προέρχεται από το γεγονός ότι τα ΗΑΕ είναι η αραβική κινητήρια δύναμη πίσω από τις Συμφωνίες του Αβραάμ.

Ως ένα μικρό και πλούσιο αραβικό κράτος με μια ευέλικτη εξωτερική πολιτική που επιδιώκει να εδραιώσει περαιτέρω τον κυρίαρχο ρόλο του στη διααραβική διπλωματία, τα ΗΑΕ πιθανότατα θα συνεχίσουν να παίζουν τα μοναδικά χαρτιά τους για να προσπαθήσουν να στηρίξουν περαιτέρω την κυβέρνηση στη Δαμασκό και να επανενσωματώσουν τη Συρία διπλωματικά στην περιοχή. Αλλά το εάν το Άμπου Ντάμπι μπορεί να οδηγήσει στην κατάργηση των αμερικανικών κυρώσεων, στην προώθηση της ανοικοδόμησης και των επενδύσεων και στην απελευθέρωση της Συρίας από το οικονομικό της τέλμα είναι ένα άλλο ερώτημα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail