Τα αόρατα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία

Στις 20 Φεβρουαρίου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς, ανακοίνωσε ότι τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους θα δημιουργηθεί νέο διεθνές κέντρο για τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν από ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Ωστόσο, όταν οι Ουκρανοί βασανίζονται από τη δική τους κυβέρνηση, η ΕΕ δε δίνει δεκάρα. Οι ευρωβουλευτές Clare Daly και Mick Wallace εξέφρασαν ανησυχίες εκ μέρους μου στην Επιτροπή της ΕΕ σχετικά με την κατάσταση των νεαρών κομμουνιστών Mikhail Kononovych και Aleksander Kononovych, οι οποίοι βασανίστηκαν από την SBU. Ο Joeseph Borrell, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τους απάντησε αλαζονικά λέγοντας: «Η Ουκρανία έχει επιδείξει την ανθεκτικότητα των θεσμών της που εγγυώνται τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα» και αγνόησε τα δεινά αυτών των νεαρών κομμουνιστών.

Δρ Leon Tressell - southfront.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Εν μέσω της φανφάρας στα δυτικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με αυτό το θέμα, επικρατεί σιωπή όσον αφορά τη διερεύνηση των εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν κατά του ρωσόφωνου πληθυσμού των περιοχών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ που είναι τώρα γνωστές ως Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ και Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ DPR/LPR.

Από την άνοιξη του 2014 οι οικισμοί πολιτών στις DPR/LPR έχουν υποστεί αδιάκοπες επιθέσεις από το βαρύ οπλισμό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα όπλα ήταν τα συστήματα βαρέως πυροβολικού που ήταν ο μεγαλύτερος δολοφόνος αμάχων τα τελευταία 9 χρόνια.

Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) υπολόγισε πως από τον Απρίλιο του 2014 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021, 14.200-14.400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον εμφύλιο πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία. Από αυτούς τουλάχιστον 3.400 ήταν πολίτες και οι υπόλοιποι μαχητές και από τις δύο πλευρές.

Πρέπει να τονιστεί ότι ο ακριβής αριθμός των θυμάτων είναι ακόμη αδιευκρίνιστος λόγω του μεγάλου αριθμού των αγνοουμένων, του γεγονότος ότι πολλοί πολίτες κάτω από πυρά πυροβολικού έθαψαν τους συγγενείς τους σε αυτοσχέδιους τάφους και πως πολλοί από τους άνδρες της πολιτοφυλακής από τις DPR / LPR δεν είχαν στολές και τόσοι πολλοί θα έχουν χαρακτηριστεί ως θάνατοι αμάχων.



Η Υπουργός Εξωτερικών της LPR, Άννα Σορόκα, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου για την «Καμένη μνήμη του Ντονμπάς: εγκλήματα πολέμου του ουκρανικού στρατού και νέα δεδομένα για τις σφαγές του άμαχου πληθυσμού» έδωσε στοιχεία για τα θύματα που έρχονται σε έντονη αντίθεση με αυτά του ΟΗΕ. Η Soroka δήλωσε πως περισσότεροι από 2.000 άμαχοι στην LPR σκοτώθηκαν μεταξύ Απριλίου 2014 και Φεβρουαρίου 2022 και ότι 3.365 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων 88 ήταν παιδιά.

Εν τω μεταξύ, η Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη DPR, Ντάρια Μορόζοβα, δήλωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 91 παιδιά, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Εκτός αυτού, περισσότεροι από 8.000 άμαχοι τραυματίστηκαν μεταξύ Απριλίου 2014 και Φεβρουαρίου 2022.

Θα πρέπει περαιτέρω να σημειωθεί ότι οι αρχές της DPR σημειώνουν πως μεγάλος αριθμός αμάχων σκοτώθηκαν / τραυματίστηκαν από εξοπλισμό που παρείχε η Δύση. Ο Dimitry Kalashnikov, επικεφαλής του γραφείου ιατροδικαστικών εξετάσεων της DPR, δήλωσε ότι:

«Τα τελευταία πέντε χρόνια, βρίσκουμε ειδικές σφαίρες που χρησιμοποιούνται από το ΝΑΤΟ. Τέτοια φυσίγγια δεν είχαμε ποτέ. Ως ειδικοί, τέτοια φυσίγγια απλώς μας εκπλήσσουν: στην είσοδο υπάρχει ένα σουβλί και στην έξοδο σκίζει τελείως τον ιστό, δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο. Πρόκειται για βοήθεια προς την Ουκρανία από διεθνείς οργανισμούς».

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους του πολέμου, η OHCHR υπολόγισε ότι πάνω από 7,1 χιλιάδες άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι 11.756 τραυματίστηκαν. Σημειώνει πως τα πραγματικά στοιχεία είναι πιθανώς πολύ μεγαλύτερα.

Η αποστολή της DPR στο Κοινό Κέντρο Ελέγχου και Συντονισμού (JSCC) έχει υπολογίσει ότι τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν πυροβολήσει 15.000 φορές σε περιοχές αμάχων της δημοκρατίας. Στο κανάλι του Telegram τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου έγραψε ότι 108.866 πυρομαχικά διαφόρων διαμετρημάτων έχουν εκτοξευθεί από ουκρανικά στρατεύματα τον τελευταίο χρόνο. Αυτά περιλαμβάνουν 39 πυραύλους Toch-U, 231 ρουκέτες HIMARS, καθώς και 22.366 βλήματα ΝΑΤΟϊκού διαμετρήματος 150 mm. Σύμφωνα με το JSCC υπήρξαν 92 περιστατικά στα οποία άμαχοι χτυπήθηκαν από νάρκες κατά προσωπικού.

Στο δελτίο τύπου της, η αποστολή της DPR στο Κοινό Κέντρο Ελέγχου και Συντονισμού υπολόγισε ότι κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους των συγκρούσεων 4.440 κάτοικοι έχασαν τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένων 132 παιδιών.

Η εκτίμηση της για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τον ουκρανικό βομβαρδισμό είναι η εξής: 9.889 κατοικίες και 2.441 αστικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων 138 ιατρικών και 488 εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, 965 εγκαταστάσεων κοινωνικής ασφάλισης, 70 κρίσιμων υποδομών, 780 παροχής ρεύματος, νερού, θερμότητας και αερίου εγκαταστάσεις.

Ευτυχώς, μερικοί γενναίοι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι, που απορρίπτονται ως απολογητές του Κρεμλίνου στη Δύση, έχουν αναφερθεί σε αυτό το θέμα τα τελευταία 8 χρόνια. Η Eva K Bartlett, η Christelle Neant και ο Graham Philips έχουν καταγράψει επισταμένως τον πόλεμο της κυβέρνησης του Κιέβου εναντίον των αμάχων του Donbass. Ο βετεράνος του αμερικανικού ναυτικού Πάτρικ Λάνκαστερ που ξεχωρίζω, δημοσιεύει καθημερινές αναφορές βίντεο στο Youtube που δείχνουν με γραφικές, συγκλονιστικές λεπτομέρειες τον αντίκτυπο του ουκρανικού βομβαρδισμού στους αμάχους των δύο δημοκρατιών.

Δυστυχώς, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης και οι πολιτικές ελίτ έχουν αγνοήσει τελείως τα καθημερινά εγκλήματα πολέμου που διαπράττουν οι ουκρανικές δυνάμεις εναντίον των αμάχων της DPR και της LPR. Όταν ακούσετε την επόμενη υστερική ιστορία στα δυτικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με υποτιθέμενα ρωσικά εγκλήματα πολέμου, τότε θα πρέπει να αναρωτηθείτε: γιατί δεν αναφέρουν τον καθημερινό εντατικό βομβαρδισμό αμάχων στο Ντόνετσκ;

Οι θλιμμένες οικογένειες των αόρατων θυμάτων του πολέμου της Ουκρανίας αξίζουν τη συμπαράστασή μας και την υποστήριξή μας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail